DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Za mikroskop zelim ovaj jer ga northridgefix koristi:

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out! €323.96 15%OFF | Lapsun 1080P 60FPS SONY IMX385 HDMI WDR Industry C-Mount Camera Microscope 0.3X 0.5X 2X Barlow Lens 144 LED Ring Light Stand V2
https://a.aliexpress.com/_mtkZYWu

Za stalak mora sa ebaya jer zelim tocno takav kako northridgefix koristi, zato mikroskop stalak i antiglare light cijena 500eura...a nemam bas toliko musterija sa zamjenom smd komponenti da si to priustim i isplatim alat.

Imao sam u musterije sa zamjenom hdmi konektora na playstationu ali nisam ni pomisljao skudat i lemit hdmi jer nemam mikroskop...za nekve stvari ipak treba alat, vrijeme i praxa...pogledajte tutorijale od nortridgefix na youtube..izgleda sve to jednostavno pod mikroskopom ali bez praxe je to jako tesko...sitno je to....
Mouser me u zadnje vrijeme uvijek "obraduje" sa mailovima u kojem kaže da se Nichiconi određenih serija prestaju proizvoditi pa onda ja moram zaviriti duboko u džep i odlučiti da li sam dovoljno lud da napravim nešto ovakvoga,ali izgleda da jesam... Angel

Najveći problem predstavljaju zapravo elkosi/bipolarci malih vrijednosti i malih dimenzija koji se ne mogu zamijeniti sa folijama koje su prevelike ili nekakvim smd elkosima... Naravno govorim o restauracijama vintage hifi uređaja gdje izbor elemenata postaje sve manji. Za zadnju restauraciju sam morao uguravati bipolarce promjera 8mm jer manjih nažalost nije bilo na lageru...

[attachment=40638]
Mabravo Smile
Leleeeee. Svaka čast
@Khadgar2007 Slično sam uradio pre jedno 10-ak godina, kada je bio startovan forum, nabavio sam bio Nichicon HE kondenzatore sa nekim "price-break" koje evo još uvek po malo "krckam" po raznim uredjajima.
To je bila dobra odluka jer nisam imao potrebe da više razmišljam o tome niti da kupujem druge kondenzatore.
Drugar isto tako nabavio gomilu elektrolita, posle 10ak godina kada mu zatrebali 80% njih neupotrebljivo, esr otisao u nebesa ! (nabavljeni iz mousera)
Zato nabavit dobar ESR metar i ispitat svaki prije ugradnje....a kao i lem...nema rok a zica nakon 10god gubi kvalitetu za lemljenje...marketinski trikovi su to da je sve eol pa ako prodje prodje da se kupuje na stotine elektrolita.....
Zavisi šta je uzimao.
Upravo premerio nekoliko Nichicon HE 470uF/35V.
ESR 0.005OΩ, kapacitet oko 440uF @1kHz.

Ti nisu mrdnuli jer bi bar ti kondenzatori trebali da rade jedno 10-ak godina u nekim prekidačkim uslovima na povišenoj temperaturi.
Ne znam trenutno sta je uzimao, mogu da proverim, poenta je da neke koje je upotrebio su i dan danas zivi, oni koji su stojali u kesi su svi ispustili dusu. Jako zanimljivo svakako.
Nebi trebalo baš toliko da degradiraju ti kondenzatori od stajanja, zamisli da je to bilo ugradjenu u neki modul za automobil i da taj modul stoji kod proizvodjača 10 godina i da posle tog vremena treba neko da ga ugradi/zameni.
Bas toliko da degradira da ne radi i da napravi možda još veću štetu to ne verujem da se dešava kada se izaberu "ozbiljne" komponente.
To je sve još i standardni industriski opseg, ima proširen industriski opseg pa military gde to posle npr 30 godina stajanja mora da proradi sve iz prve kada se uključi.

PS: Našao sam u ladici neke Jamicon 1000uF/25V, nekorišćeni i tu su >10 godina, ESR 0.065Ω, 905uF, Dfactor=0.049 ... ništa im po merenju ne fali!
Pogledajte ponudu kondenzatora na Ali Express, potražite "Solid capacitors" to su odlični kondenzatori a ima i "pravih" Nichicon.
https://vi.aliexpress.com/item/1005003093997963.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005002982355686.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005001621582322.html (pola kilograma kondenzatora)

Kinezi su ozbiljno napali na tržište sa cenom i kvalitetom, sve je manje fejkova i kupci su prilično zaštićeni preko ovih on-line prodavnica jer uvek može da se reklamira i da se vrati novac ako se opravdano žalite na nešto.

Svi oni stokovi sa IC i CPU/MCU i ostalim delovima koji su "nestali" sa Mouser, Farnell, Digi-key i ekipe su "završili" kod kineza, to su ti "originalni" delovi i nakupovali su se toga svega čega su se dokopali i sad prave posao praveći raznu elektroniku sa tim stvarima i prodaju kako/kome stignu, isto roba a varira cena i ove on-line platforme su "podgrejale" priču da se sad prodaje dobar kvalitet i jednostavno "sorirajnje po ceni" i časkom dodješ do dobre cene za razne komponente i module.
Sve što trenutno nema u Evropi ima odprilike u Kini Smile
Problem sa MCUima mi ne spominji...

Prijatelj i ja imamo neki mali poslić i prvo smo za to koristili neki LinkIT Duo,pa onda Neki od Cypressa a oba su nestala sa lica zemlje i onda je bila potraga koji da upotrijebimo a da ga ima na lageru. Rekli smo si da više nećemo uzimati nikakve složene na PCB već samo MCU pa je bilo traži,traži,traži nešto što udovoljava specifikacijama koje nam trebaju a da je još dostupno tako da smo završili na ATMega1284P.
Zar ne bi trebalo ti elektroliti da se "poprave" kad dođu pod napon jednog dana?
Znam itekako za postupak "regeneracije" elkosa koji dugo nisu bili pod naponom. Macola je već o tome pisao a ja sam si napravio jednu malu napravicu da mogu njih pet spojiti i ostaviti neka se razrade. To za sada radim samo u slučaju bulk elkosa(ako su dugo stajali na lageru) koji dolaze odmah poslije greca jer su oni pod najvećim "stresom".

[attachment=40641]
Ja ih svakako ne bih čuvao duže od 4-5 godina neupotrebljene.
Nije upravo, stiglo početkom nedelje. Smile Rancilio Silvia Pro X i Eureka Mignon Specialita...
[attachment=40648]
belisimo! 😀
Spominjao sam koaksialne kablove, evo stigla prva tura tankih koaksialaca sa AliExpress, 0.81mm, 1.13mm i 1.37mm.
Odličan kvalitet, to je to, nemam zamerki!
Ovaj od 0.81mm je toliko tanak da ne znam kako da ga blankiram! Smile

https://www.aliexpress.com/item/1005003601266058.html

[Image: attachment.php?aid=40682]
[attachment=40683]
Opa, stigle kopije SB Acoustics.  Big Grin

Ja sam gledao kopije Dynaudio i Scanspeak. Ima tu i nekih Vifa, fullrange driver-a i svačega, nešto su kopije, nešto nisu. 
Nešto sam i probao od toga (Vifa XTA25 ringradijatori) i nije loše u opšte. 

Ti Vifa XTA25 ne postoje u Vifa katalogu, ima ih u verzijama 4, 6 i 8oma. Liče na Vifa XT25SC90. Sad se zovu samo Davidlouis A25. Idealni su za jeftine projekte. Izuzetno je čista i verna reprodukcija za te pare. Dobro je prošlo i merenje, liči malo na ono objavljeno na sajtu prodavca.

https://www.ebay.com/str/anitahifishop