DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Mozda moras app da pokrenes kao admin (da bi applikacija mogla da prica sa COM portom)? Jel ima drajvera za Linux?
https://nanorfe.com/nanovna-v2-software.html
Ima appimage za Lin.
Lin bi trebalo da ga vidi bez problema pošto je uC neki STM32F3...
(08-01-2021, 11:23 PM)ognjan Wrote: [ -> ]  Pitanje:  Jel' ima neko 'vaki Kawasaki!? (valjda svi znate taj vic...)  Smile

Mislim da bas tu verziju NnoVna ima nas clan foruma OmegaKG ako se ne varam .

To je ona poboljsana verzija sto ide do bese 3ghz ... ja imam prvu verziju nanovna sto moze o 900Mhz i vrlo sam zadovoljan.

E sad , neznam kako je na toj novijoj verziji ali kod mene pre odabira zeljenog opsega za merenje i memorisanja istog , teba odraditi kalibraciju sa ona 3 sma cepa sto dobijes uz analizator .

Najbolje bi bilo da razmenis iskustvo sa OmegaKG posto mislim da imate iste analizatore.

[attachment=36129]
(08-02-2021, 10:59 AM)Dackotronic Wrote: [ -> ]
(08-01-2021, 11:23 PM)ognjan Wrote: [ -> ]  Pitanje:  Jel' ima neko 'vaki Kawasaki!? (valjda svi znate taj vic...)  Smile

Mislim da bas tu verziju NnoVna ima nas clan foruma OmegaKG ako se ne varam .

To je ona poboljsana verzija sto ide do bese 3ghz ... ja imam prvu verziju nanovna sto moze o 900Mhz i vrlo sam zadovoljan.

E sad , neznam kako je na toj novijoj verziji ali kod mene pre odabira zeljenog opsega za merenje i memorisanja istog , teba odraditi kalibraciju sa ona 3 sma cepa sto dobijes uz analizator .

Najbolje bi bilo da razmenis iskustvo sa OmegaKG posto mislim da imate iste analizatore.

Hvala, kontaktiracu ga.

To je ta verzija do 3GHz, ali sve je to na isti fazon, koliko vidim.

Uspio sam sa novom verzijom "Nanovna-Saver-0.3.8-by-SYSJOINT" dobiti i komunikaciju, ali mi se i dalje cudno ponasa...

Trebalo bi biti prilicno jednostavno... Opseg, kalibracija i mjeris... ali ja ne dobijem nikad taj grafikon kao na tvojoj slici, a bio je takav kad sam ga prvi put ukljucio! E sad, gdje je zajeb, nisam pametan!
Imam ja slican, prvo i osnovno je da zadas freq opseg koji zelis (od - do) , pokrenes kalibraciju, odradis kalibraciju sa dobijenim konektorima (open/short/50ohm) i snimis u neki od MEM profila i onda kasnije kada ti treba taj frek.opseg prozoves snimljeni profil. Oko ovoga odgledaj tutoriale na YT.
Sto se tice aplikacije za win to nisam probao niti mi je trebalo tako da ti tu nista ne mogu pomoci.

Naprava je odlicna, cak ako gledamo za ulozene pare i vise nego odlicna. Da mi je ovako nesto bilo dostupno 90tih godina cudo bih napravio.
Kada sam pre par meseci dobio nanoVNA probao sam neke od UHF usisnih filtera koje sam pravio i prodavao sredinom devedesetih godina (za potiskivanje odredjenih uhf kanala sa prejakim signalom pre pojacavaca) i malo je reci da sam se odusevio sa dobijenim dijagramom, koji je pokazao da sam ih odlicno trimovao u to vreme peske metodom sa digitalnim pll rf modulatorom 21-69 i sa druge strane usisnog filtera zakacen mali tv doradjen i izvucen signal sa tunera koji je isao na analognu skalu (40-90 dBuV) i izbazdaren prilicno precizno u to vreme sa izvorom signala poznate jacine i atenuatorima.
(08-02-2021, 03:07 PM)ddanijel Wrote: [ -> ]Imam ja slican, prvo i osnovno je da zadas freq opseg koji zelis (od - do) , pokrenes kalibraciju, odradis kalibraciju sa dobijenim konektorima (open/short/50ohm)  i snimis u neki od MEM profila i onda kasnije kada ti treba taj frek.opseg prozoves snimljeni profil. Oko ovoga odgledaj tutoriale na YT.

Sve jasno... Već par dana skoro samo to i radim Smile Setujem, kalibrisem, kopam po netu da vidim jesam li ja lud ili uređaj...

I jutros namjestim sve za snimanje, da pokažem kako ne radi i žalim se dobavljaču, kalibrišem, ubodem neku malu antenu, i on mrtav-ladan proradi, i prikaže smislen smith dijagram na ekranu... Smile


[attachment=36141]

Sad samo ostaje pitanje, da li je to hladan lem.... ali ako i bude, to se već može rijesiti... nadam se.
Meni licno smith dijagram nije preterano interesantan, ali za podesavanje antene i njene impendanse moze itekako da bude koristan jer se jasno vidi za datu freq. koja je impendansa i da li ide u kapacitivno ili induktivno opterecenje tako da moze da se odradi kompenzacija. Ono za sta mi je trebalo je provera par antenica za 870MHz i jos par sitnica. Na slici ispod se vidi da je pendrek antenica za 870MHz perfektno podesena i da je na datoj frekvenciji swr 1.02 . Druga slika je prikaz prolaznog usisnog filtra koji koristim ispred SDR prijemnika koji slabi FM radiodifuzni opseg. Za merenje filtra se koriste oba ulaza/izlaza .

[attachment=36143][attachment=36142]

Ono sto je bitno da bi utvrdio da li ti uredjaj radi adekvatno je to gde dobijas prikazanu tacku pri odredjenim situacijama (short/50ohm/open), konkretno ovo:

[attachment=36144]

U principu da ti ne bih previse objasnjavao mislim da je dovoljno odgledati ovaj video i ako se tvoj nanovna ne ponasa na ovaj nacin onda sasvim moguce da ima neki problem.

https://youtu.be/_pjcEKQY_Tk
Stiglo malo pojačanje alata, DCD791 i DCF887. Ja prezadovoljan.

[attachment=36188]

A malo o upoznavanju na komšijskom vorumu https://www.diyaudio.rs/topic/10297-sigurnost-na-radu/
Neka te dobro služi. Smile

Ja imam DCD701 i DCF801, oba 12V, i prezadovoljan sam. Smile
Da se i ja malo pohvalim, kupio u mouseru jedna "klješta" od wellera. Big Grin 



[attachment=36189]


Naravno radi se o pinceti za lemljenje/odlemljivanje SMDa.Mislio sam da ću dobiti i jedan set vrhova ali banana, to će ići u sljedećoj narudžbi. Već sam pikirao da si kupim ovako nešto za staru lemnu stanicu i dobro je da nisam jer bi bez veze potrošio lovu jer te dvije lemne stanice nemaju kompatibilne ručke.
(08-18-2021, 07:46 AM)progster Wrote: [ -> ]Neka te dobro služi. Smile

Ja imam DCD701 i DCF801, oba 12V, i prezadovoljan sam. Smile

To mi je bila prva želja jer su kompaktniji. Onda ovi veći naleteli na nekoj akciji + kombinacija za državni harač i ostalo je istorija...
A kod mene suprotno, ja sam hteo 18V, ali sam se ipak odlučio za ovaj zbog kompaktnosti. Smile

https://forum.yu3ma.net/thread-159-post-...#pid108316

Koristio sam par puta ovaj udarni odvijač za gume na autu, bez problema odvrće šrafove koji su stegnuti moment ključem na 110-120Nm. Smile
Stigao mi "paketić" od Texas-a.
Sadržaj: dve pločice (EVM) veličine oko 6x6 cm, svaka u svojoj kartonskoj kutiji.
Pakovanje: kutija na slici + 16 dvostrukih kesica sa mehurićima Confused .

DHL je imao i svoj doprinos: tri puta su pomerali datum isporuke (trebalo je da stigne 12. o.m.), onda sam preksinoć na sajtu za praćenje video da paket čeka da ga "primalac podigne, po dogovoru" (nikakvog dogovora nije bilo), ali bez informacije gde se paket trenutno nalazi. Juče ujutro sam tek u četvrtom pokušaju uspeo da na telefonu koji se posebno plaća dobijem živog čoveka (ostali kontakti su bili sa kompjuterom) koji mi je rekao da je kurir deponovao paket u lokalnoj samoposluzi, gde inače imaju "pick-up point", pa ako nije problem, da odem do tamo i podignem ga. Alternativa je bila da mi ga oni donesu narednog dana, što je moglo da se završi novim deponovanjem u samoposluzi ili čak vraćanjem paketa u Dallas Huh .
[attachment=36190]
Šta ti je razvijen svet, u samoposlugu ideš po zelenu salatu, krompir i i i vrhunsku elektroniku...
Big Grin Big Grin Big Grin
Stigle pločke iz JLC Big Grin
[attachment=36195]
JD Superreg
[attachment=36196]
Adapter pločica za BP Preamp na mesto potenciometra za povezivanje relejnog atenuatora sa samo dva mirofonska balansna kablića od 3mm.
[attachment=36197]
Regulatori 317/337 za BP Preamp
[attachment=36198]
Relejna pločica atenuatora sa AZ850,maksimalna atenuacija kao i mute sa isključenim relejima,1206 fotprint za otpornike.
[attachment=36199]
Pločica za trafo atenuatora i trafo BP Preampa sa relejom za njegovo uključenje.
Ozbiljan pristup projektu, bravo!
Hvala Braco,trudim se pa vidićemo šta će na kraju ispasti.
Malo da se ohladimo ja i kolega sa foruma 😁😁😁

720x410x75mm
Debljina zida 20mm
ozbiljna stvarcica!
To su utisnuta rebra?