DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(11-26-2020, 12:57 PM)Ubledeli Wrote: [ -> ]@gimba
tehnicki deluje predobro,
samo pitanje sto izbegavate da ostavite neki trag tamo gde treba da se busi?
msm da bi neka tackica / kruzic malo pomogao ako se busi iz ruke
ili za busenje takodje ide cnc pa onda nije ni vazno

Bledi, ovaj PCB je bila samo daj da uradimo cas. Vidis da nismo mnogo pazili ni na vodove jer smo bili u zurbi. Ostavljamo rupice zbog burgije, jer se lakse busi posle, tj.burgija ima vodjenje, kirner. 
Laserom radim jer smo nabavili pokvaren laser skoro, nije imao drajvere za stepere, nije imao stepere.....i onda je Viktor napravio neke drajvere, montirao  neke stepere koje smo imali i to sad radi savrseno. Laser radi preko GRBL-a, a drajversku plocu sa Arduinom je Viktor napravio jos pre par meseci za njegovu cnc glodalicu ali je od kineza narucio vise PCB-a pa je spakovao jedan za taj laser.

Ja plocice radim na njemu pa kad ih ecujem onda ih odnesem kod jednog drugara koj ima UV stampu i sa gornje strane PCB-a uradim Silkscreen. Evo nekih slika od skoro.
Odličan, 5!
Mala opaska na nepovezane slobodne površine pod bakrom: kako rešavate skupljanje smetnji?
(11-26-2020, 01:29 PM)Bocko Wrote: [ -> ]Odličan, 5!
Mala opaska na nepovezane slobodne površine pod bakrom: kako rešavate skupljanje smetnji?

Ne resavamo. 😀
Mogu i one da se skinu laserom ali nisu nam smetale ovde.
Posle 5 godina imanja co2 lasera i par probi sam odustao u primeni izrade pcb jer rezolucija i kvalitet koji moze da se izvuce nisu zadovoljavajuci za smd i sve sto je iole sitnije. Super je za TH varijantu, pojacala, napajanja i slicno gde su vodovi debeli i raster dovoljno krupan. Slao sam i slike toga u nekoj od tema. Glavni problem kod lasera sa co2 cevkama je minimalna snaga na kojoj cevka hoce da "upali" . Moja cev je 50w i neki minimum je oko 15% sto je oko 7.5W izracene energije na farbu. To je dosta velika kolicina energije koja trazi i dosta veliku brzinu pomeranja glave , medjutim tamo gde ima sitnih vodova i dosta elemenata sistem inercije, kocenja itd dovodi neminovno do smanjenja brzine pomeranja i ta snaga za posledicu ima spaljivanje farbe u sirem tragu sto znaci da neke od sitnih vodova prakticno pojede.
Jesi li probao koliku maksimalnu brzinu možeš da postigneš sa Arduinom?
Mislim da je 30 kHz malko ograničavajuće.
Ja se spremam da drugaru prebacim laser na GRBL koji se vrti na Blue Pill, pošto je on pečatorezac, bez 600 mm/sec niđta od prženja gume sa 60W cevkom.
Drajveri za stepere generalno nisu problem (osim ukoliko steperi nisu trofazni Big Grin ).
Ima da se nađe polovnjaka kojima treba PCI kartica u računaru koja traži svoje drajvere i generalno je neupotrebljiva bez kineskog softvera.
Drugi laser koji se trenutno sređuje je u CG i nadam se da će u dogledno vreme da proradi.
Bio je u katastrofalnom stanju, zarđao, ... k'o da je kupan u moru pa ostavljen da se ocedi u nekom podrumu.

Koga zanimaju sličke, kako napreduje sređivanje ima ovde:
https://cloud.mail.ru/public/JTeK/ykRWU6Rx9
(11-26-2020, 06:13 PM)ZASto Wrote: [ -> ]Jesi li probao koliku maksimalnu brzinu možeš da postigneš sa Arduinom?
Mislim da je 30 kHz malko ograničavajuće.
Ja se spremam da drugaru prebacim laser na GRBL koji se vrti na Blue Pill, pošto je on pečatorezac, bez 600 mm/sec niđta od prženja gume sa 60W cevkom.
Drajveri za stepere generalno nisu problem (osim ukoliko steperi nisu trofazni Big Grin ).
Ima da se nađe polovnjaka kojima treba PCI kartica u računaru koja traži svoje drajvere i generalno je neupotrebljiva bez kineskog softvera.
Drugi laser koji se trenutno sređuje je u CG i nadam se da će u dogledno vreme da proradi.
Bio je u katastrofalnom stanju, zarđao, ... k'o da je kupan u moru pa ostavljen da se ocedi u nekom podrumu.

Koga zanimaju sličke, kako napreduje sređivanje ima ovde:
https://cloud.mail.ru/public/JTeK/ykRWU6Rx9

Nismo probali max.brzinu.
Sve PCB-e smo rezali na max. 1000mm/min. Probali smo i brze ali sama konstrukcija lasera ne dozvoljava jer vibrira i onda je rezanje jako neprecizno. 
Kada rezemo PCB snaga lasere je odprilike na 30%, nekih 13-14W jer nam je glava 40W.
Za tu namenu je Arduino sasvim dovoljan. 
 Mislim da je 30KHz samo na jednoj osi, ali se deli ta Frekvencija sa brojem osa. Znaci ako ima 3-ose (npr.glodalica) onda je max.Frekvencija 10KHz, ali me ne drzite za rec. 
Svaka cast za vracanje u zivot tog lasera. Vidim da mu prethodni zivot nije bio lak.
Sto se tice arduina i 30KHz, nije to za lasere ni malo ogranicavajuci faktor jer za lasere se ne koriste navojna vretena nego direct drive sa jako malim ili nikakvim prenosnim odnosom. U mom laseru je direct drive 1:1 ali steperi su 0.9deg/step tj. 400 fizickih koraka po krugu, naravno posle na drajevu je jos interpolirano ali poenta je da po 1 krugu stepera pomeraj glave/ose je oko 30mm (zavisno od remenice). Ako se ide sa podesenim drajverom na 1600step/rev dolazimo do 30/1600=0.01875mm po stepu tj da zaokruzimo na 2 stote rezoluciju sto je za potrebe lasera i vise nego dovoljno. Za brzinu od 600mm/sec je potrebno 20 krugova po 30mm tj. 20x1600=32000 impulsa i to je to, to bi radilo i sa arduino nano i grbl.

Ali ima jedna zanimljiva stvar, ja na svom cnc ruteru koristim arduino (atmega328) i estlcam softver i njegov firmware za arduino, sa njime na mojoj masini bez problema imam brzinu posmaka 150mm/sec sa navojnim vretenima 1605 (5mm/krug) i drajverima podesenim na 1600 tj. 1/8. Ako lepo racunam sa tim navojnim vretenom za 150mm treba 30 krugova, a impulsa 30x1600=48000 sto je daleko vise ako lepo sagledavam stvari od onih pomenutih 30KHz kod GRBL.
Doduse ne znam da li se kod GRBL onih 30KHz odnosi na 3 ose istovremeno tipa da moze 3x 30KHz, pa ako se jedna koristi da moze 90 ili to ne znaci to ?

Nadam se da u brzini nisam nesto promasio oko matematike, ako jesam neka me neko ispravi.
Inace videh da su portovali grbl i za esp32 ...
Na AtMEGA328P si limitiran sa 30 kHz bez obzira da li istovremeno pogoniš jednu, dve ili sve tri ose.
Misli da se step impulsi generišu u jednoj rutini, nemoj baš da me držiš za reč, ne bih da detaljno ulazim u kod programa kako je tačno urađeno.

Analogija sa Mach3, podešavaš Kernel speed od 25 kHz pa na dalje i to je ograničavajući faktor, znači po sve 3 ose max step frekvencija je 25 kHz.
Da li si na atmega328 limitiran ili na atmega u kombinaciji sa grbl ? Pitam sad ovo zato sto mi matematika sa estlcamom kaze drugacije, ali on pogoni atmega328 sa svojim dedicated fw, a ne sa grbl.
Da ne bih dalje u ovoj temi posto ce standardno biti zatrpano kasnije, postavio sam sliku sa osciloskopa i malo pojasnjenje u drugoj temi pa koga zanima moze da pogleda. Onih 30KHz definitivno nije limit zbog atmega328 vec do grbl i sistema kojim on generise impulse.
[Image: attachment.php?aid=34495]
@nik

E tvoje misljenje me zanima posto znam da ti je sistem na visokom nivou i da posedujes onaj zajeban DAC Big Grin
Big Grin
Ovo je za uživanciju u seoskom okruženju jer ovde više boravim nego u maskiranom gradu. Nisam direktno poredio ali generalno sam stava da R2R topologija konvertora nadmašuje Delta-Sigma i ostale varijacije na temu. Ali i ovo, sa dobrim softverom, itekako ume da razonodi. U njemu su i Panasonic Os-Con kondenzatori umesto fabrickih. Evo starog snimka dok je putujuća pločica gostovala kod mene. Običan PC, XXHigEnd audio plejer, pojačalo N.Pass F3, zvučnici GR Research Venuette OB

Cime je ovo snimljeno? Zvuk je odlican.
Tel od drugara koji radi one intervjue sa znalcima elektronike i HiFi-a
Ono plavo na polici nije za poredjenje, PCM1704 x 4 ili 8 bese unutra?
8 komada. 24/768kHz, non oversempling, filterless. Apgrejd bi doneo još i bafer te usb izolator unutar kutije, izmenu na BNC konektore i 75 Ohm impedansu na mesto sadašnje 33 Ohm. Ali to izađe kao solidni polovnjak četvorotočkovni ovde Smile
Big Grin Big Grin Big Grin
Groner mi je opet napravio ponudu koja se ne odbija, pa sam postao vlasnik nekih tridesetak modula iz njegovog razvoja.
Na slici, s leva na desno u donjem redu je simetrični, masivno paralelni bafer sa 12x5534A (po šemi D. Self-a iz "Small Signal Audio Design"), zatim diskretni op-amp iz njegove MA teze (https://www.nanovolt.ch/resources/low_di...design.pdf), THD reda -175dBc na 1kHz, odn. -155dBc na 30kHz, do njega još jedan diskretni op-amp sličnih karakteristika, i na kraju diskretna verzija op-ampa 5534.
U gornjem redu još jedan diskretni op-amp veće snage i niskošumni mikrofonski predpojačavač čiji je dizajn objavio u JAES (https://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=17577), i koji se bez problema može koristiti kao LNA sa simetričnim ulazom.

Diskretni op-ampovi su realizovani sa po dva niskošumna tranzistora na ulazu, a ostatak čine BC550C/560C. Pločice su četvoroslojne, GP konsekventno izveden na obe spoljašnje površine.

Ova zima mi neće biti dosadna...

Pozdrav
[attachment=34526]
ha haaa - kakva opaska! Smile
Braco, zavidim ti na igrackama Smile