DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Malo sam se pocastio za rodjendan... Smile 

[attachment=29353]
radio sam sa makita alatom poslednjih...jedno 17 godina - i mogu reći da su u nekim alatima TOP a u drugim u samom vrhu. po pitanju bušilica-šrafilica spadaju po meni baš u one prve. siguran sam da ćeš biti duuugo i jaaaako zadovoljan, jer i sam sam bio nakon ali ono baš rigoroznih testiranja pražnjenja i brzine punjenja baterija,kao i snage bušenja / šrafljenja tim mašinama. kod mene je radila jedna takva zelena skoro dve godine pod punim gasom bez gubljenja kapaciteta baterije - dobro sam pazio da ne stoje uopšte prazne,i pune sam praznio do kraja pa ih punio do maksimuma. po meni,odličan izbor! srećan rođendan čovek,a bićeš sa ovom mašinom sigurno srećniji!
Da te dobro služi, mada, iz ličnog iskustva, baš sa takim modelom imamo lošije iskustvo: koristimo je u radionici za bušenja 4mm otvora u aluminijumu za pop nitne i za godinu dana smo menjali steznu glavu, sasvim je dobila zazor u osovini/ležaju... I ova nova glava za kratko vreme ima lufta, izgleda fabrička slabost... Baterije i punjač su bez problema a stalno se koriste...
(Lično, (imao Makitu...) ,preferiram, imam i koristim plavi Bosch, u svakom obliku mašine potrebnom za montaže klima, rashlade, tiplovanja...)
Za oko kuće i manje obime posla, sigurno ćeš biti prezadovoljan...  132
Pakonja je pazljiv i nezan prema alatu, nije ko neki, trajace to njemu duuugoo...
Kao sto @ariton rece ja sam veliki davez sto se tice koriscenja alata i ne volim bahato ponasanje prema alatu, a u zimajuci u obzir koliko cu je cesto koristiti poprilicno sam siguran da ce mi masina trajati duze nego baterije... Smile Garancija je 3 godine pa ako se pak nesto i desi resice se bez problema...

@bocko, predpostavljam da je svakodnevno koristite u radionici i to po vise sati dnevno (ako ne i celo radno vreme), tako da je meni to sasvim prihvatljivo za takvu vrstu upotrebe... Ipak ovo nije najbolja njihova srafilica i verujem da nije predvidjena za ozbiljniju upotrebu u proizvodnji... imaju jace modeel sa tim prednjim delom koji je od metala ali je dosta skuplja, siguran sam da se ta ne bi brzo razglavila... Smile Inace veoma korisna informacija, hvala ti, obraticu paznju kako se ponasa i da li vremenom dobija zazor...

Odlucio sam se za Makitu zato sto je drugar pre 10 godina kupio cenovno slican model, zasrafio je ko zna koliko srafova i izbusio isto toliko rupa... i dan danas radi savrseno... A i dosta ljudi mi je nahvalilo Makitu naspram ostalih proizvodjaca - no to ne mora da znaci nista Smile
Haha, pa i ovo moze da se kaze "upravo stiglo" Smile

O cemu se radi, CLion koji sam zbog potrebe posla na drugim projektima morao da licenciram, inace fenomenalan C/C++ IDE, silom prilika su izbacili dodatak za koji sam se pitao odavno sto nisu ubacali, pa to je sve JEDNO ISTO samo je ispod haube malo drugacije ali generalno isti su kompajleri u pitanju i napokon su kompletirali pricu i za Desktop i za Mikrokontrolere!
Meni drugi alati ne trebaju vise Smile


Quote:First steps towards Embedded Development
If you target STMicroelectronics boards, you’ll appreciate how CLion now integrates with STM32CubeMX. Or if you just do general embedded development, check out the OpenOCD debugger integration.

WHAT'S NEW IN CLion 2019.1
Danas stigle pločice za dva buduća projekta koji se po nameni mnogo razlikuju, ali im je koncept pojačavačkih sklopova zajednički.

Na prvoj slici je PCB za sinusni oscilator koji ima potencijal da bude bolji od ovoga koji trenutno imam.
Radi se o oscilatoru opisanom u LT aplikaciji AN67, počev od str. 62:
https://www.analog.com/media/en/technica.../an67f.pdf
gde tvrde da mu je THD u ppb opsegu.
Našao sam ga na velikom forumu:
https://www.diyaudio.com/forums/equipmen...rsion.html
S. Groner mu je izmerio THD i našao da je bolji od -130dB na 10kHz.
Konstruktor pločice šalje i iscrpan dosije za gradnju i podešavanje oscilatora, a kao što se vidi na slici, dobio sam i već odštampane nalepnice za prednju i zadnju ploču.

U drugom projektu se radi o dvokanalnom pojačavaču za slušalice sa THD ispod -140dB, pri čemu ne moraju obavezno da se koriste maksimalno dobri opampovi:
https://www.diyaudio.com/forums/headphon...odile.html
Konstruktor je Ukrajinac, a razvoj je radjen još od 2015. god. na jednom ukrajinskom forumu, gde su izmerili nekih dvadesetak varijanti tog sklopa:
http://audio-perfection.com/forum/showth...hp?tid=210
Pored dva pojačavačka kanala, na pločici je i dvopolno SMPS napajanje, čije tragove nisam mogao da vidim na prikazanim spektrima.
Ispašće mi oči dok budem lemio taj sklop - ima više elemenata manjih od 0805 Rolleyes .

Inače, taj ukrajinski forum nije lak za čitanje jer se delimično koristi "novoukrajinski" jezik, ozvaničen posle "Majdana".
Imali su i popriličnu svadju sa članom foruma koji je, po meni, tu bio zalutao, i insistirao da se umesto minimizacije THD radi na strukturiranju spektralnog sastava izobličenja. Pominjem ovo jer je u diskusiji došlo čak i do primene "fekalnih" termina, pa sam sa izvesnim zadovoljstvom pomislio na naš forum. Imamo i mi tu i tamo oštre razmene mišljenja, ali na pristojnom nivou.

Posle ove digresije, da kažem i šta to spaja ova dva projekta.
Radi se o primeni tzv. kompozitnih struktura koje se sastoje od najmanje dva opampa pod zajedničkom povratnom spregom. Kod oscilatora su po dva u paru, a kod pojačavača za slušalice izlazni deo sadrži do osam paralelno spojenih opampova da bi se dobila potrebna izlazna struja.
Takve strukture su u stanju da postignu ekstremno niska izobličenja, ali nije lako postići da pri tom rade stabilno.

Kada bude došlo do realizacije, otvoriću posebne teme na forumu.

Pozdrav
[attachment=29379][attachment=29380]
Zanimljiv dizajn PCBa oscilatora, prestpostavljam da nema solder maske na onom mjestu da se ubije možda kakav parazitni kapacitet ili tako nešto.
Upravo tako!
Nisam Ninja ali mogu da probam  Big Grin
Dobar trafuljak Smile
Da te dobro služi, zare, obrati pažnju na taj nazovi prekidačić, nabavi neki kvalitetniji, još bolje, zameni nekim dobrim grebenastim oko 25 Ampera...
Malko obrati pažnju i na intermitencu,nije neki šampion, ako nema ventilatorče, valjalo bi mu ubaciti?
Nema ventilator ali zato ima dosta mesta za dodatni ventilator. 
Ma ja nemam pojma sa varenjem, totalni sam duduk sem sto sam kao masinac davno ucio zavarivanje. Ali kad porastem, bicu kao Nindja  Big Grin .
Uzeo sam ovo da se zezam za po kuci (a i bilo jeftino). Uvek nesto treba da se uradi a onda juri komsiluk. A i ti sto su znali, stigle ih godine...

Malopre sam kupio masku pa odoh u dvoriste da svajsujem, bez svedoka  Big Grin  Big Grin .
Da ,najprije ode taj prekidac, istopi se ? i nemoze dugo da radi upali se termo zastita! ?
Ovako stoje stvari posle prvog svajsovanja  Smile . Bice nesto od mene i morace da se ubaci ventilator. Ne mora ali bice lakse. Cini mi se da imam negde ventilator na 220 V, da stavim da izduvava vazduh? Isti princip kao kod racunara?

Pred kraj mi se ukljucila zastita i hladio se 10-15 minuta, zastita je i dalje drzala. Ne bi se ni ukljucila nego me namucila Jadran S elektroda, lepi kao besna ali kada uspem da uspostavim luk ide odlicno. Za razliku od nje Rutilen 2000s sam brzo provalio, mnogo je laksa za uspostavljanje luka. 

Jos jedna stvar. Strujni kabal je 3x1,5 mm2, znam da je uvek bolje 3x2,5 mm2 ali ima li smisla menjati ga? Koliko sme da bude dugacak produzni kabal 3x1,5 mm2, 3 metra, 10 metara...?
sigurno je bolji deblji_ kabal Smile
A produžni od 1,5 kvadrata je dobar za bušilice i sijalice...
Elektrode valja malko sušnuti pre upotrebe, oko 200 stepeni u rerni, ili maaalko namerno prilepiš elektrodu u sama se osuši, što tvoj aparatić baš i ne bi voleo...
Majku im imperijalističku! Stavljaju lepak u elektrode :-)

Šalim se malo Zare. Ne zameri.

Neka te lepo služi, a naučićeš već...
Hahaha, i to samo u jedan model. U drugi ne stavljaju, stipse  Big Grin .
Prva slika , ovih dana sam pazario neka jezgra po nekoj povoljnoj ceni, pa sam skidao neke podatke o njima na netu i za ova sa oznakama N22, N28, N48 sam nasao samo PDF od TDK proizvodjaca pa me interesuje jel ti podaci o karakteristikama jezgra vaze za sve proizovdjace isto, jel po logu ova moja bi trebalo da su Simensova osim ovog Iskrinog 15G za koje sam iskopao podatke da je od N27 materijala.

Druga slika, za jezgra sa druge slike nisam uspeo da nadjem  nikakve  podatke, po onome sto sam nasao na netu izgleda da su od ovog proizvodjaca  https://www.ferroxcube.com/en-global/ak_material/index  ali na njihovom sajtu nema bas nijedna oznaka od ovih mojih jezgra, pa ako neko ima slucajno neku informaciju nek postavi hvala.
(04-02-2019, 08:22 PM)Dragan83 Wrote: [ -> ]Prva slika , ovih dana sam pazario neka jezgra po nekoj povoljnoj ceni, pa sam skidao neke podatke o njima na netu i za ova sa oznakama N22, N28, N48 sam nasao samo PDF od TDK proizvodjaca pa me interesuje jel ti podaci o karakteristikama jezgra vaze za sve proizovdjace isto, jel po logu ova moja bi trebalo da su Simensova osim ovog Iskrinog 15G za koje sam iskopao podatke da je od N27 materijala.

Druga slika, za jezgra sa druge slike nisam uspeo da nadjem  nikakve  podatke, po onome sto sam nasao na netu izgleda da su od ovog proizvodjaca  https://www.ferroxcube.com/en-global/ak_material/index  ali na njihovom sajtu nema bas nijedna oznaka od ovih mojih jezgra, pa ako neko ima slucajno neku informaciju nek postavi hvala.

Prva jezgra spadaju u Siemens grupu (ona sa Nxx), za Iskru već znaš, a na onoj drugoj slici mi liči da su od LLC Thomson.

Evo ti par cross lista pa pogledaj:

[attachment=29460]

[attachment=29461]