DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Nisam duze vreme dolazio na forum zbog stalnog terena a sad kako su uveli policijski dan mi je jos skracen pa je jako tesko zavrsiti sve za vreme radnog dana jer ne ustaju svi u pet. Prvo bih rekao da mi je jako drago da je Braca dobio plocice za igranje s obzirom na njegov entuzijazam u pravljenju sto savrsenijeg oscilatora. Da ne pratim celu temu, vidim da ima dosta postova, ako mozete samo da mi sazmete u jednoj recenici, da li sam dobro negde video da ima neka kineska plocica za 1kHZ sa dobrim karakteristikama i da li je radjen neki napredak na tom segmentu ovde na forumu.
Taj kineski oscilator se i dalje nudi:
https://www.ebay.ch/itm/Assembled-Low-Di...Sw0gVeUcHz
ali ne preporučujem da se kupi već sastavljen oscilator, već samo pločica:
https://www.ebay.ch/itm/Low-Distortion-A...Sw49BebPHI

Razlog je što u već sastavljenoj verziji taj oscilator nema neke naročite osobine - THD mu je samo za nešto više od 10dB bolji od našeg generatora sa sijalicom:
https://forum.yu3ma.net/thread-977-post-...l#pid65905
Međutim, uz još neke izmene, taj oscilator se može dovesti na THD nivo od oko -113dBc:
https://forum.yu3ma.net/thread-977-post-...l#pid66858
ali sam pomoću eliminacionog filtera i LNA dobio i rezultate reda -120dBc.
Da bi se sišlo ispod tog nivoa potrebne su dodatne izmene, ali tada se već postavlja pitanje da li je bolje ići na novu (sopstvenu) pločicu jer se s originalnim ALC kolom ne može stići daleko (time sam se bavio zadnjih nekoliko nedelja).

Zato je bolje kupiti samo pločicu i izlemiti već u startu komponente koje su neophodne da se postigne gornji rezultat.

Pozdrav
Upravo stiglo...  Rolleyes
[attachment=33060]
Hvala Braco, skupili ste sve sto mi je bitno u jednom postu
(04-28-2020, 01:41 PM)mancube Wrote: [ -> ]Upravo stiglo...  Rolleyes

au kakav lepotan od uređaja! koliko novaca?
(04-28-2020, 05:02 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]
(04-28-2020, 01:41 PM)mancube Wrote: [ -> ]Upravo stiglo...  Rolleyes

au kakav lepotan od uređaja! koliko novaca?
Negde oko 10 crvenih, sa sve dostavom Smile
Leglo je u sistem kao kec na deset, sub out me je spasio pakovanja zasebne sub skretnice a i balansirani ulazi i izlazi su veliki plus.
Za ovih par sati posedovanja, ostavio je vrlo dobar utisak, radi kako treba, oseća se da je jeftinije izrade u klizačima i potenciometrima, no pored toga nikakve zamerke nemam Tongue
Prije skoro dva mjeseca sam radio danima na projektu, jako zeznut analogni sklop i ponasanje jednostavno nije imalo smisla. Mislim da sam potrosio jednu sedmicu slobodnog vremena. Spakovao sam plocicu i otisao u ured na poslu gdje imam bolju opremu i odmah vidio znacajne 600MHz oscilacije. Nema sanse da bi to nasao na svom malom osciloskopu. Tako da sam stedio novac i trazio povoljnu opciju. 

Prosle sedmice je dosao ovaj primjerak. Vizualno savrsen, na zalost bio je pokvaren. Medjutim preko ovog dugog vikenda sam uspio da ga vratim u zivot.

Znacajan dodatak mojoj kucnoj laboratoriji. 1GHz/10Gigasampl./s. Ali ono sto volim kod ove serije je jako dobar triggering sistem i Math funkcije.
Mogu doslovno slovima da napisem funkciju, sve razumije, i pokaze mi trace. 
Evo jedan primjer, zanima me da izmjerim gubitke na sinkro mosfetu nekog pretvaraca.
Mjerim struju na shunt-u ili strujnoj sondi Kanal1, i napon drain-source na mosfetu Kanal2. Shunt ima neke oscilacije kada je mosfet ugasen a mosfet ima ogroman blocking napon npr. Dakle Kanal1*Kanal2 ne funkcionise.
Mogu da jednostavno koristim signum funkciju zavinosti recimo napona i napravim jedinicni step kada mosfet vodi da bude 1, a 0 kada je sve ugaseno i to pomnozim sa Kanal1*Kanal2. Time dobijem Math funkciju trenutne disipacije snage na komponenti.Taj trace dalje mogu da analiziram kao da je sonda na njemu da ocitam RMS, average, peak vrijednosti, sta god treba.

Ovo je samo jedan primjer kako sa dobrom opremom mozes lako da uradis kompleksne zadatke ali kada sam probao slicne metode na R&S osciloskopima jednostavno konstatno sam morao da se borim protiv software-a.

Ovaj osciloskop radi na windows-u, dakle mogu lako da ga umrezim.


[Image: deTeK3h.jpg]

Ova serija osciloskopa podrzava nekoliko maticnih ploca za intel Coppermine procesore. Moja je malo starija trenutno radi na Celeron-u 500MHz-a, radi na win98. 
Ali nije uopste spor jer sam zamjenio stari HDD sa SSD. Win98 je odmah prepoznao bluetooth mis i tastaturu sto me je iznenadilo.

Danas sam narucio za samo 49eura drugu maticnu sa novijim cipsetom koji podrzava pentium3 procesore do 1GHz, na zalost ne mozemo koristiti procesore koji imaju FSB veci od 100MHz-a, medjutim ja sam kupio od nekog momka iz Zagreba jako rijedak Celeron 1.1GHz a FSB je 100MHz. Ocekujem da ce raditi na toj ploci bez problema.
Ove maticne koriste stari NLX format i poprilicno su rijetke. Postaviti cu update kada odradim par prvih testova i uspijem da instaliram WinXP.

Morao sam da kupim razne dodatke da mogu da prvo provjerim funkcionalnost te NLX ploce i procesora neovisno od osciloskopa.

[Image: O39tBY8.jpg]

Sada trenutno moram da skupim novce za set kvalitetnih pasivnih i aktivnih sondi. A to je jos teze za naci od samog osciloskopa i njegovih zamjenskih djelova.

Ako neko zna dobre pasivne sonde do 500MHz neka postavi.

Ovaj uredjaj desno je u jos uvjek rad u toku, i nadam se da ce uskoro dobiti vlastitu temu na forumu ako operacija bude uspjesnaSmile
(04-28-2020, 08:43 PM)elektropionir Wrote: [ -> ]Znacajan dodatak mojoj kucnoj laboratoriji. 1GHz/10Gigasampl./s. 

[Image: O39tBY8.jpg]

Sada trenutno moram da skupim novce za set kvalitetnih pasivnih i aktivnih sondi. A to je jos teze za naci od samog osciloskopa i njegovih zamjenskih djelova.
elektropionir,
svaka cast za uredjaj i svaka cast za popravku. Prelepa masina. Nek te lepo sluzi!
Prelep lab takodje.
Sto se sondi tice, znas i sam, igra bez granica i kostace par komada koliko i taj uredjaj.
(04-28-2020, 08:43 PM)elektropionir Wrote: [ -> ]Ako neko zna dobre pasivne sonde do 500MHz neka postavi.

Ovaj uredjaj desno je u jos uvjek rad u toku, i nadam se da ce uskoro dobiti vlastitu temu na forumu ako operacija bude uspjesnaSmile
Ja sam imao srecu da povoljno nabavim par ovih:

http://w140.com/tekwiki/wiki/P6137

za moj Tek 2465B. Nisu do 500MHz vec do 400MHz. Ako uspes povoljno da ih ulovis, mozda ti zavrse posao.
Oleee  Smile nakon 3 meseca cekanja  Big Grin nije elektronika ali je stiglo ...

[attachment=33084]
Radiš pumpicu za PCBe? Tongue
(04-30-2020, 12:37 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Radiš pumpicu za PCBe? Tongue
He he he , ne ovo mi treba za finalnu reparaciju nekih karburatora , ali pumpica za pcb ??? paaaa motor od zamrzivaca jedan pp aparatic onda jedan ovakav ili slican satic i ventil na 12v za tng i ... eto je  Big Grin  Ideaja nimalo losa  Smile
Evo, žena mi dozvolila da kupim.

Kupljeno u Element14.[attachment=33326]
(05-18-2020, 06:54 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]Evo, žena mi dozvolila da kupim.

Kupljeno u Element14.

Jel to poklon za godisnjicu braka? Smile
Nek te lepo sluzi.
Ja ne znam kad mi je godišnjica, znam sramota, ali mi to ne slavimo, bar ne koliko ja znam 😁. Nismo uspeli da se dogovorimo od kog datuma smo u vezi pa sam onda zabranio i godišnjicu!
Hvala. Svakako će raditi bolje od starog.
Ako ste vencani nema sta da se dogovarate, pogledate sta pise u vencanom listu i to je to Smile Ako niste vencani , e to je vec veci problem , mozete se dogovarati ali najbolje da bude kako ona kaze Smile
Jedan koristan instrument, neka te dobro služi.
Uzeo bih ja sa Alija, ali kad su mi rekli da moram da čekam 2 meseca kako bi ga poslali pa još ko zna koliko dok ne stigne... , onda sam odlučio da potrošim 100 dolara više pa da ga dobijem odmah, nije neki, mislim da je rebrand-ovan Uni-T ali meni je najbolji, prošli mi je spalio pojačalo.... (mislim, ja sam kriv)
dakle nije osciloskop,nego ti.. 😀 neka je sa srećom,na dugo i dobro druženje!
(05-18-2020, 09:46 AM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]dakle nije osciloskop,nego ti..  😀 neka je sa srećom,na dugo i dobro druženje!
Ma ja sam pojačavao i stišavao generator ali kad sam poslednji put pojačao nije odreagovao osciloskop, pa sam onda još malo dodao, kao da prođe knedla (kao da ima karburator), i onda je naglo sastavio pot na generatoru i dobio izlaz u momentu prejak, tako da je bilo samo Cap!, e onda sam iščupao dugmić sa sve osovinom iz generatora i otišao da se pohvalim ženi..., eto, to je cela istina. Morao sam to da podelim svama 🤣🤣🤣