DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Induktivnost ni komada zice se moze izbjeci. Ako je motan sa dvije trake u suprotnim smjerovima, kako mi se cini, za NF se moze smatrati neinduktivnim. Druga stvar je RF.-
Cist omski otpor zvucnika 8R je reda 6R.-
pOz
Uhhh, negde je Macola dao ideju i izradu tog otpornika... 
Nađoh nešto na brzinu: 

https://forum.yu3ma.net/thread-142-post-...l#pid43722
(03-22-2021, 08:48 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]toliko mi se dopao zvuk srednjih i visokih tonova kod ovih kutija,i ta neka detaljnost u zvuku da sam poručio u Srbiji jedan par sličnih,ali za broj većih i ne baš sjajno očuvanih Quinto 540:

ispostavilo se ne samo da nisu očuvane spolja,nego se neko dobro iz-živeo na visokotoncima. jedan je bio definitivno pregoreo (beskonačan otpor na Ohm metru), a drugi se čuo jako tiho iako je pokazivao 4 Ohm otpora.
kad sam ih otvorio,onaj što je bio u prekidu ostavio je spaljene lak žice i ispod kalemskog tela,a drugi je imao takođe spaljenu lak žicu ali donekle ipak labavo zadržanu na kalemskom telu.
odneo ih oba prošli ponedeljak kod majstora kod kojeg zapravo uvek i nosim zvučnike na popravku,i do sad nisam imao zamerke na njegov rad:

Servis zvučnika Ton, Цара Душана 60, Београд 11000 064 1173581

koštalo 2400 RSD za oba (20e za strance),doneo kući,spojio,pustio u rad i opet doživeo ono u šta donedavno nisam verovao - da se zvuk doveo na svoje tek nakon 5-6 pesama. do tad je zvuk bio nedefinisan i muljav,a tek onda je došao na svoje. sad to ima sve što treba ni previše ni premalo,a ton kontrole stoje na sredini.
ostaje još da eksperimentišem sa stalcima odnosno visinom od poda radi poboljšanja bas-odziva.
zaslužuju definitivno da im se posveti pažnja tj da se ošmirglaju i nanovo ofarbaju,možda ovih dana a možda i kad dođem kući sledeci put.
Da se pohvalim sa nečime. Recimo da mi nije neophodno ali bila je prilika. Taman ima dvije ručke koje mogu raditi istodobno što nije nipošto za odbaciti i jako dobro dođe. Sve standby,sleep i ostale funkcije su naravno tu i ništa joj ne fali. Vrh za manju se jako lako skida,vrh se kompletno izvuče držeći za plastiku gdje se inače drži lemilica pri radu tako da se ne možeš opeći. Dok kod jače ručke princip vađenja je standardni na šarafljenje kao manje više kod svake weller ručke. Naravno ne trebam napomenuti da se hrpa drugih ručki,"pinceta" za lemljenje SMDa,kadica za tinol, grijačih ploča može prikopčati na ovu lemnu stanicu.

[attachment=35763]
Stiglo svašta nešto iz Mousera
[attachment=35789]
[attachment=35790]
Hvala Nemanja (:

[attachment=35840]
(05-10-2021, 09:38 AM)Zvu Wrote: [ -> ]Hvala Nemanja (:

Nnc 🙂 Samo javi kako je ispalo, da li odgovara?
Amphenol je zakon Wink.
Stigla dodatna optika za mobilne telefone. Kostala je
oko 900 sve sa prevozom. Odlicna je:

[attachment=35880]
[attachment=35881]
[attachment=35882]
[attachment=35883]

Kupljeno u meni novoj prodavnici https://www.joom.com/en
možda malo fizički nezgodno - ali svakako radi! probao sam to onako iz ruke dvogledom,bilo mi baš interesantno!
Stigli su mi neinduktivni otpornici od 0,33 oma, 5W mislim.
Merio sam im induktivnost mojom igrackicom i deluje mi da
su stvarno neinduktivni. Dobio sam da su oko 160nH, oko
845 kHz, sto je grubo izracunato prakticno samo otpornost.

[attachment=36066]

[attachment=36067]
za novog batu...

hvala dragom kolegi na pomoci oko nabavke i dostave paketa.
Passat iz 9.2015, 59k km, 1.4tsi nije upravo stigao nego sam upravo ja otisao po njega.  Smile
Imao je jednog korisnika malo manje od 4 godine koji ga je leasovao od VW tako da su ga uvjek oni servisirali, a zadnji servis VW uradio prije par dana. Ostatak vremena je bio parkiran tako da su morali promjeniti i Aku.

Vozio sam do kuce 400km autocestom. Jako udobno auto za put. Motor nije impresivan poput drugih opcija ali je sasvim dovoljno za mene. Board computer je pokazao da sam vozio prosjecno preko 100km/h i da je potrosnja bila 5.7l/100km.

Takodjer uradio sam jedan put do posla (15km distance) u pocetku radnog vremena, sa dosta guzve na cestama i dugim cekanjima na semaforu, potrosnja je pokazana kao 7l/100km.

Sada mogu da dodjem na posao za 15min ako nema guzve, dok sam ranije koristio 3 voza i autobus, i trosio 1h i 10 min do 1h30 u jednom smjeru.
Neka te dobro služi!

Što se motorizacije tiče, imam iskustva s tim motorom od 92kW u autu Seat Leon (u tvom Pasatu je verovatno varijanta od 110kW). Ti motori su koncipirani za vožnju pri niskim brojevima obrtaja (pun obrtni momenat već na 1500 o/min) i zato imaju menjač sa šest brzina. Leona u gradu (50 km/h) vozim u 4. stepenu, a ako je ulica duga i bez mnogo saobraćaja, onda i u 5. stepenu. Kad god mogu koristim tempomat (takođe i u gradskoj vožnji) i to takođe smanjuje potrošnju.

Pozdrav
U zdravlju da te služi. Meni Škoda Octavia A7 1.6TDI na putu za Grčku pod klimom i 130km/h prema kompu trošila 4.3l/100km. Ali za razliku od tvog motora ipak voli bar 2000o/min ili ja volim Smile
Hvala na korisnim komentarima Braca. Imamo isti motor 92kW. Dvoumio sam se izmedju 2 modela ali razlika u cijeni je bila znacajna, i za moje potrebe ovo je dovoljno. 
To sto si napisao sada mi ima smisla. Tokom citavog puta auto mi je govorio da predjem u jednu brzinu iznad, iako sam vozio svega na 2500o/min prije nego prebacim brzinu.
Nemam mnogo iskustva sa autima, tj. ovo mi je prvi auto koji sam kupio, i sljedeci put cu prilagoditi voznju i vidjeti kakva je razlika. Hvala.

BeliNinja, to je stvano niska potrosnja. Diesel motori su tako efikasni. Na zalost kada sam kupovao auto promjetio sam da na trenutnom trzistu izbor diesel opcija je bio jako mali. 
Auto sam trazio duze od 2 mjeseca. Prvi izbor mi je bio Honda Civic 2015-2016 1.6Diesel. Ovo auto je fantasticno, prakticno i uvjek sam zelio hondu. U citavoj Njemackoj su se prodavala 3 komada. I niko nije zelio da mi proda, ili su vec bili rezervisani.
Passata je bilo jako mnogo ali 80% njih su bili karavan verzije (Njemci su zaludjeni karavanima), sto meni ne treba i od preostalih je bilo vrlo malo diesela.
Neka te dooobro služi auto Smile
I ja sam "zaluđen" karavanima, zbog posla i niskog praga utovara (nema ga) Smile
moj dizel Passat 1,9/105-6 "konja" najlepše ide oko 3000min-1 i u 5-toj brzini mi nešto "zaglavi" pedala gasa, mada poteram i do 4500min-1 i uvek mi nešto traži u 6-tu, koje nema Sad
Potrošnja na otvorenom, oko 5,5-6 litara, u gradu oko 8... Težak čovek, pa i noga "teška" Smile Nedostaje mi ta 6-ta brzina i oko 30-tak HP Smile (minimum!)
Kaže mi šura, automehaničar, kada radi servis i proverava sisteme: "Tebi turbina nigde ne zapinje"...
Kako da zapinje, kada koristim raspon od početka skale, pa doklen je crveno Smile
@Bocko
Znam kako ti je... Isti problem imam na Mazdi, 5 brzina, nešto ispod 3k obrtaja na autoputu, i tu mi fali 6. brzina. Potrošnja bude ispod ili oko 6lit svakako, ali bi mnogo prijatnije bilo u 6. nego ovako. Smile A što se raspona obrtaja tiče, crvena zona je tu sa razlogom... Da bi se išlo do nje. Big Grin
Naručih 20.7. ovo čudo, i već 30.7. je bilo u Banjaluci!

NanoVNA-F V2

Sad ide ono, ALI... Smile

1. Uključio i radi! Ponaša se normalno... Onda se igrao se sa parametrima i sad... hmm... radi ali ne znam šta radi... slika na smith dijagramu ista kad imam antenu i kad je skinem...

2. Kontam, ajde da pokrenem aplikaciju i zakacim ga na PC, pa ce biti lakse naći šta sam zabrlj'o u parametrima... 

  Instaliam aplikaciju na Win7 i dobijem nekakvu komunikaciju (vidi se priča u Command Prompt prozoru), ali ne i u prozoru sa grafikom, koji je pored. Nažalost, nakon prvog isključivanja USB-a, više neće da "priča" sa aplikacijom i nema šansi da ga natjeram!? Samo crn CMD prozor.

  Probao na drugom PC'u i Win7, neće. Probavam večeras na trećem PC-u, pod Win10 i neće !?

  Pomislio bih da je nešto crklo, ali kad ga uključim, dobijem u Windows-u COM port uredno, a kad taj port otvorim u nekom terminalu, komunikacija radi i mogu slati ručno komande i dobijati odgovore !

  Kad pokrenem aplikaciju, dobijem samo prazan crni prostor od Command Prompt  ekrana i nema dalje ništa (ni ne otvara windows u kojem bi trebala biti grafika, dijagrami, pametri...) Sad


  Pitanje:  Jel' ima neko 'vaki Kawasaki!? (valjda svi znate taj vic...)  Smile