DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(01-09-2015, 06:51 PM)npejcic Wrote: [ -> ]I pritom jeftiniji od PIC-a sa slike Smile A ima i LED diodu...

Miki, javi nam utiske kako radi...

Smile
Da, u tome i jeste bila caka, za slicne novce dobijem drasticno bolju spravu koja cak moze da se ubode umesto nekog DIP40 kontrolera.
Na plocici je sam STM32 kontroler, USB konektor (ima interni bootloader za Arduino okruzenje), oscilator, regulator napona za 3.3V (max 12V input) i nesto sitnih R/C delova …
Definitivno isplatljivo …
Posle malko neizvesnosti, stigao Božić Bata od čika TI-ja:  Smile

Prvo carina zamutila i poslala otpremnicu na firmu, pa dok se razjasnilo, pa izjava carini... 
plaćen PDV 810 dinara, i to su svi troškovi  Cool
Htio bih samo pitati za misljenje za ove tranzistore cijena je super i pise da su original TOSHIBA...poslao sam pm prodavacu i kaze da su original TOSHIBA...pa mi je cudno ove nogice nisu sve tri ravne kao kod originala nego su lijeva i desna malo uvinute...pa me zanima sto mislite jesu li to original toshibe ili su fake?

http://www.ebay.com/itm/100pc-PNP-Transi...0730909646
(01-10-2015, 11:11 AM)ronovar Wrote: [ -> ]Htio bih samo pitati za misljenje za ove tranzistore cijena je super i pise da su original TOSHIBA...poslao sam pm prodavacu i kaze da su original TOSHIBA...pa mi je cudno ove nogice nisu sve tri ravne kao kod originala nego su lijeva i desna malo uvinute...pa me zanima sto mislite jesu li to original toshibe ili su fake?

http://www.ebay.com/itm/100pc-PNP-Transi...0730909646

to je ponekad teško dokučiti ali postoji nešto što se zove 99,3% Positive feedback ......pa ako nisi zadovoljan kupovinom ili se ispostavi da su lažnjaci , procedura je vrlo jednostavna ......prvo MAIL sa potražnjom novca nazad ......ako neće , napišeš na feedbeck da prodaje lažnjake i onda može samo da zatvori prodavnicu + ono šta sam ja uradio Big Grin , prvo sam im napisao da su me prevarili pa sam im ebo mamu a onda od ebeja tražio pare nazad i naravno ih dobio .

PS sva ta elektronika inače košta vrlo malo , problem je što su nas tokom ovih svih godina naučili da plaćamo petu ruku i još da pevamo Cool
Poslao jos jednom mail prodavacu i evo sto mi je odgovorio:

Dear Sir:
Yes, 100% original Toshiba product, do nor worry abou it.
Because thie hfe is GR grade (200~400), and I do 3pcs sampling test by DE-965TRN and the hfe reading all within 200~300reading, can not meet your 450 asking.
I will ask to my supplier if has the BL grade (350~700) for you, on tomorrow.
Sorry,

Znaci da ako je izmedju 200-300 mislim da su fake...ove sto sam ja priej narucivao par komada prije od drugog prodavaca koji 2SA970-GR imaju ravne noge imaju hfe izmedju 300-400....sad cekam da mi javi kroz dan dva dali ima BL oznaku pa ako bude izmedju 350-450 ja happy. Vidjet cemo...eto mozd akome pomogne gornji link ako bude kad narucivao..javim svakako kada mi javi za BL oznaku i hfe.
Nisam kupovao te "sitne" delice na Ebay ali evo neki moj stav oko toga.

Prvo treba razmisliti zasto bi neko prodavao fake delove?
Naravno, zbog zarade.

Kako "zaraditi" na sitnim BC tranzistorima (da predpostavimo da su fake)?
Jako tesko!
Zasto tesko?
Zato sto silikonsko parce chipa koje se unutra stavlja "kosta" neki novac, ali mnogo vise od toga kosta plasticno kuciste, nozice, ambalaza i zaraditi tako je moguce ali ne sa nekim velikim profitom (eventualno ako prodas stotine hiljada ili milione komada).
Nesto u te tranzistore MORA da se stavi, da li je stavio BCxyz ili BCabc dodje mu na isto. Nista on tu bitno nije mogao da zaradi.

Totalno je druga prica staviti silikonski chip od BCjca u npr 2N3773 power tranzistor gde je potencialna zarada drasticno veca.
Najveca zarada bi bila na nakim relativno skupim delovima, razni SanKen ili MOS-FET tranzistori gde komad kosta 5-15-25$ ili neki drugi "egzoticni" delovi.
Dakle, premala je zarada ako bi se pravili fake BCjci, ne isplati nikako za nekog ko bi tako nesto radio.

To sto ti je prodavac odgovorio oko Hfe, mislim (naravno ne mogu 100% da tvrdim) da je istina jer svi ti tranzistori kada se (regularno) proizvode imaju neki opseg karakteristika i NAKNADNIM automatizovanim merenjem se tacno utvdi u fabrici kojoj klasi pripadaju i posle se tako markiraju.
To vazi za skoro sve poluprovodnike, od dioda i tranzistora do IC-ova. Mere se razni parametri i klasifikuju se, "ovi" su klase pojacanja tog-i-tog, "ovi" su za standardni temperaturni opseg, "ovi" za military i tako dalje a izvorno su svi dosli za jednog-istog wafer-a (velike Si ploce/diska koja se secka).
Eventualno postoji mogucnost da su tranzistori pogresno markirani u samoj fabrici pa su zbog toga otisli u promet po nekoj mizernoj ceni koju ovi nakupci koriste za ostvarivanje profita.

Tehnologija izrade silikonskog chipa je uzasno komplikovana (potrebno je preko 1500 proizvodnih koraka/faza, verovatno i isto toliko razlicitih masina!!!) i proizvodjacima se isplati da imaju cak skart od 5-10% od jednog wafera. Isto im se iplati da naknadnim merenjem tacno utvrde kojoj klasi karakteristika pripada tako proizveden chip nego da jos vise komplikuju i onako skup proces izrade kako bi dobili striktno neke karakteristike.
Klasican primer je izrada raznih PC procesora (Intel / AMD) i procesor markiran npr za 1.5GHz i onaj od 2GHz ili 3GHz poticu bukvalno sa istog wafera ali se naknadnim merenjem klasifikuju i adekvatno markiraju.
https://www.youtube.com/watch?v=aWVywhzuHnQ

Ja licno sve poluprovodnike kao i ostale R/C komponente kupujem iskljucivo preko zvanicnih distributivnih kanala jer mi se nikako ne isplati da "ustedim" cente na nekom delicu a da mi se to posle obije o glavu i da me kosta drasticno vise para ako bi trebao da servisiram te sprave.
Kupujem obicno neke gotove module gde su ti kinezi jednostavno nasli racunicu sa ogromnim kolicinama da snize cenu.
miki da li se moze koristiti espruino software sa tim maple mini stm32 hardwerom?
inace fake bivaju jfet sa kratkim gejtom, umesto njih uvalo one sa dugim zbog lakseg proizvodnog procesa i razlike u ceni recimo jedan red velicina
@Ubledeli
Ovo Arduino-like okruzenje je potpuno nova oblast za mene.
Predpostavljam da je to sve isto sto se tice samog programa ali IDE treba biti optimizovan i podesen za specificnu HW platformu (kompajleri/linkeri, memoriske lokacije, core biblioteke itd).

Evo slicica kako to prakticno izgleda, mozda ti nesto znaci …

[attachment=11748]
http://www.espruino.com/
mislio sam na JS i graficko programiranje
posto se ovi baziraju na stm32 cipu, a ja trenutno ne razaznajem varijacije tih procesora
(01-11-2015, 03:46 PM)mikikg Wrote: [ -> ]@Ubledeli
Ovo Arduino-like okruzenje je potpuno nova oblast za mene.
Predpostavljam da je to sve isto sto se tice samog programa ali IDE treba biti optimizovan i podesen za specificnu HW platformu (kompajleri/linkeri, memoriske lokacije, core biblioteke itd).

Evo slicica kako to prakticno izgleda, mozda ti nesto znaci …

off ......taj arduio je vrlo zgodan zbog svoje cene i pratećih mogućnosti da se razvije sistem koji bi upravljao sa elektro instalacijama 'pametnih kuća' .
Video sam kod kineza da imaju vrlo ozbiljnu gamu proizvoda prekidača . tj tastera koji se mogu ugrađivati umesto klasičnih prekidača .
Za arduino postoje štampe sa po 8 releja čija snaga savim zadovoljva potrebe 'pametnih kuća' jer obično pale-gase male potrošače ...recimo rasveta , roletne , televizor , grejanje i ostalo .
Svaka firma razvija svoje sisteme pa sam tako video i da rade sa klasičnim PLC-om koji su daleko skuplji a rade isti posao .
Jedini problem koji može da bude je naš sistem postavljanja elektro instalacija .....ovde u Italiji sistem je sa plastičnim bužirima prečnika 20, 25, 32 mm tako da se instalacija uvek može naknadno modifikovati ......i za jedan i za drugi treba praviti kanale u zidu , za bužire možda nešto veće , ali kroz jednom postavljem bužir može da prođe .....sve što može da prođe Big Grin .
Prednost sa bužirima je i ta jer praktično sve faze moraju doći do upravljačkog ormara .....zadnji koji smo ugrađivali imao je dimenzije 2 metra visina 80 cm širina i 30 dubina Big Grin .........ideja koja može da ima prođu i na tržištu a može i neko sam sebi da napravi i tako uštedi malo više para Cool
Ovaj maple mini se čini odličnom stvarčicom, kad će ta plaća pa da se naruči par komada, a IDE i komande su slične arduinu Smile

Neće dugo proć dok netko ne prilagodi postojeći library sa arduina na maple.

Kaj je najbolje ovdje dobijem 2 ta maple minija za cijenu jednog 328P kod mene u dućanu.
Treba otvoriti novu temu oko ovog Maple mini modula posto tu ima svasta-nesto da se pise Smile
Pokrenuo sam ga i napisacu neke moje prve utiske …
Inace koliko vidim IDE je potpuno isti kao za Arduino i svi primeri i osnovne biblioteke su vec tu (razni senzosri, periferije, LCD itd).
Ovo na slikama je Bang & Olufsen satelitski snagaš MCL2-P, snage 2x60W. Proizvodio se do 1996. god. u ovoj verziji, a onda je zamenjen modelom sa mikroprocesorom, pri čemu je poj. snage ostao isti. U originalu je bio predvidjen za kačenje na zid i zato nema stopice. Dimenzije su mu 30x15x8cm, a cela gornja površina je hladnjak.

Izlicitirao sam ga pred vikend na CH portalu Ricardo za 40 evra, a malopre sam se vratio sa jednog brda iznad Ciriha, gde sam ga preuzeo. Ispostavilo se da je čovek imao još jedan komad, pa sam uzeo i njega, da se nadje Big Grin . Prodavcu se takodje isplatilo jer je dobio iste pare, a ne mora da plaća proviziju portalu. Oba komada su ispravna i odlično očuvana, ali ne nameravam da ih koristim u originalnom stanju.

Naime, u jednom od njih će se skućiti BatoMM, a u drugom još jedan Hypex UcD180. Trafo je snage 130VA i daje ispravljeni napon od +-33V, koji prevezivanjem primara može da se spusti na 30V. Jeste malo visoko za BatoMM, pogotovo za zvučnike od 4R, ali razmisliću još o tome. Tamo gde je trafo može komotno da se smesti jedan dobar SMPS, i još da bude odvojen od analognog dela postojećom pregradom debljine 4mm.

Biće ovo jedna lepa zima...preamp (bar jedan), BatoMM i Hypex Smile .

Pozdrav

[attachment=11828][attachment=11829][attachment=11830][attachment=11831]
Ekstra!
Možeš i malo dušu da vadiš tim STK4151 ako su još živi... Smile
(01-12-2015, 09:35 PM)TDA Wrote: [ -> ]Ekstra!
Možeš i malo dušu da vadiš tim STK4151 ako su još živi... Smile

Oba pojačala su kupljena kao ispravna, pa ne iskjlučujem mogućnost da ih iz radoznalosti malo poslušam. Nemam ni jedan od konektora, ali mogu i direktno da se nakačim (DIN konektore za zvučnike sam proterao iz kuće još pre 40 godina).
B & O je pravio dobre stvari, što znam iz prve ruke jer u KG imam kompletan sistem sa prijemnikom, CD plejerom i kasetašem - sve zajedno za nekih 200 evra.

Pozdrav
Malo je samo diskutabilno koje su snage pošto STK4151V daju 30W+30W.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datashee...K4151V.pdf
Trebalo bi da se to baš lepo čuje po specifikacijama koje sam našao za njega.
Nisam siguran da li će hladnjaci biti dovoljni za Bato MM, ali ipak slika može da slaže...

P.S.
Kod mene Bato MM radi na +-27VDC na 4R zvučnicima bez ikakvih problema.
Verujem da se neće buniti ni na +-33VDC, a opet možeš napraviti multiplikator kapaciteta i time spustiti par volti a dobiti odlično napajanje.

P.P.S.
Šta ja tebi pričam kad si ti doktor u odnosu na mene... Big Grin
(01-12-2015, 09:47 PM)Braca Wrote: [ -> ]
(01-12-2015, 09:35 PM)TDA Wrote: [ -> ]Ekstra!
Možeš i malo dušu da vadiš tim STK4151 ako su još živi... Smile

Oba pojačala su kupljena kao ispravna, pa ne iskjlučujem mogućnost da ih iz radoznalosti malo poslušam. Nemam ni jedan od konektora, ali mogu i direktno da se nakačim (DIN konektore za zvučnike sam proterao iz kuće još pre 40 godina).
B & O je pravio dobre stvari, što znam iz prve ruke jer u KG imam kompletan sistem sa prijemnikom, CD plejerom i kasetašem - sve zajedno za nekih 200 evra.

Pozdrav

Kod mene je ovakav pojacavac "upravo stigao" pre 15 godina za 80 DEM. Ako je pojacavac ispravan   kad se ukljuci na mrezu LED je crven. Tada izmedju mase i jednog od pinova na DIN konektoru treba dovesti  napon cca  5V DC ( mozda i celih 12 ) koji komanduje ukjucenjem relea (LED postaje zelen) ( ako te zanima koji je pin mogu da pogledam kod sebe ). Pojacavac je tada u radu. Treba jos pronaci  gde su ulazi za levi i desni kanal na DIN konektoru ( i to mogu da vidim). Kada se pritisne taster LED postaje crven, rele se gasi, a da bi pojacavac ponovo radio treba odspojiti pa ponovo dovesti 5V.
(01-12-2015, 10:14 PM)TDA Wrote: [ -> ]Malo je samo diskutabilno koje su snage pošto STK4151V daju 30W+30W.
http://pdf.datasheetcatalog.com/datashee...K4151V.pdf
Trebalo bi da se to baš lepo čuje po specifikacijama koje sam našao za njega.
Nisam siguran da li će hladnjaci biti dovoljni za Bato MM, ali ipak slika može da slaže...

P.S.
Kod mene Bato MM radi na +-27VDC na 4R zvučnicima bez ikakvih problema.
Verujem da se neće buniti ni na +-33VDC, a opet možeš napraviti multiplikator kapaciteta i time spustiti par volti a dobiti odlično napajanje.

P.P.S.
Šta ja tebi pričam kad si ti doktor u odnosu na mene... Big Grin

Big Grin Big Grin Big Grin
@dlalkovic:
Hvala za sugestije, ali nema potrebe dalje da tražiš jer imam i šemu i uputstvo.

@TDA:
Tvoji komentari su korisni i potpuno na mestu, a doktorat nema veze - dobio sam ga za druge stvari Big Grin .
Hladnjak ima dimenzije 30x15cm, a što se tiče toplotnog otpora moraću da ga uporedim sa nekim fabričkim koji ima slične dimenzije. Obzirom da mu je cela površina slobodna i da pri slušanju retko koristim više od par vati RMS, optimista sam.
Imaju Nemci za takve dileme lepu izreku: "Probieren geht über Studieren", što bi značilo "isprobavanje je iznad proučavanja".
Ovih 2x60W je verovatno vršna snaga, ali ne u trajnom pogonu jer već zbog trafoa od 130VA to ne bi bilo moguće. Marketing, kao i obično Huh .
Nisam siguran da li ću uopšte koristiti linearni ispravljač za BatoMM, jer se polako opraštam od njih. Ovih dana treba da mi stigne jedan LLC SMPS za prve probe sa Hypex-om, pa ćemo onda videti.

Pozdrav