DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(10-15-2015, 08:35 PM)samuki Wrote: [ -> ]
(10-15-2015, 05:18 PM)Dragan83 Wrote: [ -> ]Ja danas kupi novi fen 1750w, probao sam da topim tinol zicu i topi je lepo na nekih 3cm razdaljine...

Probaj da odlemis neku smd komponentu i mene zanima moželi ?

U sustini nisam je kupio za to, uzeo sam je da probam da kalaisem plocice i za jos po neke sitnice, ali neverujem da bi komponente ostale citave posto kalaj topi po celom preseku gorionika, ali mogu da probam i to na nekoj staroj ploci sa smd komponentama...
Treba nastavak , mislim, onaj manji i uzi da usmjeri vazduh u jednu tacku da se ne raspsuje.
Pa vidis to nisam dobio sa ovim modelom al secam se da su mi rekli da je neki model imao vise nastavaka al ja mislim da je bio makita i da je bogami kostao oko 90eura al nesto nevideh koji je promer nastavka no nebitno moze da se napravi neki reducir bas ako bude potrebe od neke prohromske cevcice jedino ako nezagusi protok vazduha i nepopali sve unutar fena Smile
Jel mozes da digitalno podesavas temperaturu na tom fenu? Na poslu imamo neki Bosch, ne znam tacno model, ali na zadnjoj strani imamo displej i mozemo da podesavamo do 550 stepeni.
Imam slicni WOMAX pistolj (2 brzine ventilatora su mu ujedno i dve temperature) i par nastavaka dobijenih uz njega kao i par pravljenih prema sopstvenim potrebama. Kada pravis nastavke moras paziti da ne preteras sa suzavanjem izlaza za vazduh posto to podize temperaturu grejaca zbog smanjenja protoka vazduha. Inace odlicna sprava za razlemljivanje velikih delova ili vise delova odjednom Smile Ko je rekoa cerupanje starih ploca?
Odlican i za kalaisanje plocica onom pastom za bakarne cevi
Nemogu, ovo je najprostiji model od Blekera ima samo prekidac za prvu i drugu brzinu imao je jos jedan model od Blekera sa potanciometrom za podesavanje temperature ali nije digitalni kolko sam ja uspeo da vidim i bio je skuplji i imao je 2000W...
(10-15-2015, 08:23 PM)TDA Wrote: [ -> ]Tongue

Meni stigla tašta 20 20
Nešto novo... Pioneer TS-W255C

[attachment=16933][attachment=16934]
njam Smile

Gepek tvojih kola "Like this" Big Grin

Cime ces da ga ganjas?
Sad trenutno nemam čime, čekaće da sklopim BA1000, probaću na njega pa ćemo vidjeti za poslije.
Danas su stigle stampane plocice koje je radila firma Denitron iz Nis.

Plocice izradjuju foto postupkom ali u negativu.(ono sto nije osvetljeno to se nagriza)

Veoma sam zadovoljan kvalitetom izrade i posebno mi se dopada kalajna zatita koja je kod njih obavezna. 

Sve pohvale za vlasnika firme Dragana Denica.
Solidna izrada, mada su mogli da pokupe i te viškove kalaja.
Ukoliko imaš pletenicu za razlemljivanje to ti neće predstavljati problem da ispraviš...
Koliko se sećam oni rade i dvostrane. Jesi li proveravao možda?
Sto se tice viska kalaja to mi ne predstavlja nikakav problem prilikom lemljenja sve se to lepo rasporedi.

Za dvostrane nisam pitao jer trenutno nemam potrebu za izradu istih ali mislim da rade i njih.

Sobzirom da ove plocice koje su radjene za smd komponente imaju razmak izmedju vodova od 0.2mm sasvim je super jer im nigde nije ostao kratak spoj.
Stigle mi UV lampe. Budući da prodavač nije imao i grla njih sam naručio od druga te čekam da još i to stigne pa ćemo onda da isprobamo kako to radi.
[attachment=16948]
Odlicne!

Pretpostavljam da planiras da ih pakujes u kuciste nekog skenera?
Ima negde na forumu tajmer za foto postupak sa PIC i 7 segmentnim led display-ima pa baci pogled mozda ti se zasvidja Big Grin
Ma kakav skener. Uzeo sam jednog prije godinu-dvije iz jednog RTV servisa i samo mi je stajao na kraju sam ga bacio. Kupio sam četiri komada iz razloga da mogu raditi dvostrane a da ne izigravam "malog od pljeskavica". Ko gospon stavim PCB unutra upalim makinu ona osvijetli sa obe strane i pločica spremna. Tongue  To sumnjam da bi tako lako nagurao u skener, a inače nisam neki ljubitelj onoga napravimo nešto na brzinu samo da se ima pa ćemo kasnije napraviti kao spada. Naravno to kasnije se oduži nekoliko godina,pa desetljeće pa ti onda dojadi i tek onda napraviš kako spada.
Znači da prestanemo oftopičariti. Kupio sam  jednu jelovu dasku(40x120cm) debljina 18mm(to ću kod susjeda na dikericu stanjiti na nekih 12mm) nju ću izrezati i napraviti "okvir", zatvoriti ću sa jedne strane sa šperpločom a sa druge strane naravno staklo i tako puta dva komada. Spojiti ta dva komada sa pantama i to je to. Samo obacim pločicu unutra pritisnem dugmić i voila. Big Grin

A definitivno će mi trebati neki tajmer kojeg ću onda prišarafiti na kutiju jer mi je dosadilo gledati u štopericu kada je pločica gotova.
Evo ti tajmer koji sam ja radio ovde.

Tesko ces moci raditi obe strane istovremeno ali dobro otom potom proba se pa se vidi sta i kako. Tu je najveci problem po meni vitroplast jer je proziran pa moze svetlo da predje i da unisti plocicu dok je kod pertinexa vec i moguce jer je obicno zute ili braon boje.

Sto se tice pakovanja u skener imao sam prilike da vidim nekoliko primeraka koji rade odlican posao i ti ljudi vec godinama rade plocice tako. Nije losa ideja i sendvic sa obe strane istovremeno od drveta samo mislim da ce ti za A4 format trebati bar 3 neoncice sa svake strane.

Sto se tice nosaca mozes klasicnim buksnama (rednim stezaljkama) da prikacis neonku na pinove a kao nosac upotrebiti one nosace za PVC cevi i cevi grejanja mada ima ih ovde i fabricke nosace bas za te male neonke.

Mogucnosti i ideje su neogranicene... Big Grin
(10-21-2015, 06:14 PM)tesla017 Wrote: [ -> ][url=http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=963][/url]
Tesko ces moci raditi obe strane istovremeno ali dobro otom potom proba se pa se vidi sta i kako. Tu je najveci problem po meni vitroplast jer je proziran pa moze svetlo da predje i da unisti plocicu dok je kod pertinexa vec i moguce jer je obicno zute ili braon boje.

Hmm... pa kako je pobogu proziran ako je dvostrana pločica i ima bakar na obje strane, ili ja ne vidim tvoju poantu. Huh Ja spominjem foto postupak za izradu PCBa a ne nanašanje solder stop maske ili silk screena.

Tvornički nosači su već naručeni,a foru sa lusterklemama znam jer mi je jedan prijatelj to rekao ali kako rekoh kada radim da napravim kako spada.
Što se tiče A4 formata hvala ti za tu informaciju jer i je u planu da napravim nešto takvoga formata. Za sada mi je bitno da testiram koja bi bila najbolji razmak neonki od PCBa. Kasnije kada napravim kutiju lako se onda doda još koja neonka iako bi odmah u startu mogao kupiti još četiri komada jer kao ča vidim na tvojoj slici su tri komada. Ono ča me više brine je da mi UV svjetlo ne bi previše probilo toner na paos papiru(iako ga dobro uparim u nitro razjeđivaču). Znam da se može zaljepiti dva filma zajedno ali to mi je zadnja opcija.
Bakar kao i aluminijum reflektuju svetlost mislio sam sa strane da ne probija svetlo i kroz sredinu PCB-a. Videces vec koje je najbolje resenje to primeni. Sto se tice daljine za neonke mislim da vise od 3 do 5cm ce biti sasvim dovoljno oko 10 do 15 je sa zivinom sijalicom cini mi se Wink Isto tako mozes koristiti i bruseno staklo tako ce se najbolje osvetliti i rasporediti svetlost. Za reflektivni materijal najbolja je ona folija za poklone sto sa jedne strane ima print a sa druge mirror efekat Wink