DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Opteretis staticki sa 60-70% i proveris nekom termal kamerom desavanja posle nekih 30min i znaces na cemu si. Ako planiras da ih gonis cesto i dugotrajno na preko 50% opterecenja ja bih licno dodao neki manji fan da se aktivira kada temp predje neku granicu, naravno sve ovo samo u slucaju da ima neke ozbiljnije disipacije kod veceg opterecenja. I ovako bi se to desilo kada se pojacalo "gazi" dobrano pa zbog sve one buke iz zvucnika taj fan kakav god da je ne bi smeo da smeta. Jedino sto malo komplikuje stvar je sto bi trebalo da se aktivira samo po potrebi pa mora neko sitno parce elektronike, ali u tom rezimu fan bi trajao 100godina.
(10-15-2019, 06:20 PM)ddanijel Wrote: [ -> ]Opteretis staticki sa 60-70% i proveris nekom termal kamerom desavanja posle nekih 30min i znaces na cemu si. Ako planiras da ih gonis cesto i dugotrajno na preko 50% opterecenja ja bih licno dodao neki manji fan da se aktivira kada temp predje neku granicu, naravno sve ovo samo u slucaju da ima neke ozbiljnije disipacije kod veceg opterecenja. I ovako bi se to desilo kada se pojacalo "gazi" dobrano pa zbog sve one buke iz zvucnika taj fan kakav god da je ne bi smeo da smeta. Jedino sto malo komplikuje stvar je sto bi trebalo da se aktivira samo po potrebi pa mora neko sitno parce elektronike, ali u tom rezimu fan bi trajao 100godina.

Ventilator je već ugrađen i ne čuje se toliko čak ni na 80% obrtaja, više mi smeta šum sa pojačala koje klavijaturista koristi....
(10-15-2019, 06:20 PM)ddanijel Wrote: [ -> ]Opteretis staticki sa 60-70% i proveris nekom termal kamerom desavanja posle nekih 30min i znaces na cemu si. Ako planiras da ih gonis cesto i dugotrajno na preko 50% opterecenja ja bih licno dodao neki manji fan da se aktivira kada temp predje neku granicu, naravno sve ovo samo u slucaju da ima neke ozbiljnije disipacije kod veceg opterecenja...

Čak i da mi treba da ventilator reaguje na temperaturu i to mogu sa postojećom pločicom jer LM317 pokreće ventilator a dovoljno je da umesto otpornika između Out i Adj stavim NTC od 470R i stvar će da šljaka, čak je i trimer ugrađen između mase i Adj-a za "fino" štelovanje.
Pise da se ne opterecuje sa vise od 100W(1/3 od 300) kontinualno na duge staze. I to je vec prihvatljivo i uz taj minimizam hladjenja.
Ipak će dobiti hladnjake i uradiću da ventilator menja obrtaje u zavisnosti od temperature... Samo jedno pitanje, na koji način i dali treba uzemljiti hladnjak, viđai sam da je hladnjak povezan preko kondova na uzemlkenje..
Pre nego se upustis u hardversku pustolovinu oko montaze hladnjaka, ja bih pre probao samo sa fanom koji duva direktno u pcb.
Moje misljenje je da bi to bilo sasvim dovoljno.
(10-17-2019, 11:32 AM)ddanijel Wrote: [ -> ]Pre nego se upustis u hardversku pustolovinu oko montaze hladnjaka, ja bih pre probao samo sa fanom koji duva direktno u pcb.
Moje misljenje je da bi to bilo sasvim dovoljno.

Ne duva ventilator direktno mada mogu da mu obrnem pravac i tako da montiram napajanje spram sqmog ventilatora, mada sam malko skeptik kad sam pročitao sa donje strane pločice za 1/3 snage...., veruj mi da ne znam koliko peglam taj D200,ne znam koliko zvuk bas gitare troši resurse, ne verujem da je kao kad puštaš muziku. Uradiću kao što si predložio mada nemam načina da ustanovim temperaturu...
Ja bi okačio neki jaki otpornik kao teret na izlaz tog pojačala, uključiš, pustiš neki signal sa ton generatora,pojačavaš "glasnoću" i gledaš koliko ti se ispravljač grije.
Ja bih ipak udenuo na svaki po liskun i izolator za šraf, i neki limčić bakarni, savijen na gore da ih hladi stujanje vazduha, makar 1mm debljine. Bas gitara je to, prženje non stop. Možda to napajanje ima neku termički zaštitu pa će da se isključuje zbog pregrevanja, to ne bi bilo lepo.
(10-17-2019, 12:21 PM)Vlada021 Wrote: [ -> ]
(10-17-2019, 11:32 AM)ddanijel Wrote: [ -> ]Pre nego se upustis u hardversku pustolovinu oko montaze hladnjaka, ja bih pre probao samo sa fanom koji duva direktno u pcb.
Moje misljenje je da bi to bilo sasvim dovoljno.

Ne duva ventilator direktno mada mogu da mu obrnem pravac i tako da montiram napajanje spram sqmog ventilatora, mada sam malko skeptik kad sam pročitao sa donje strane pločice za 1/3 snage...., veruj mi da ne znam koliko peglam taj D200,ne znam koliko zvuk bas gitare troši resurse, ne verujem da je kao kad puštaš muziku. Uradiću kao što si predložio mada nemam načina da ustanovim temperaturu...

Pošto je u pitanju bas, znači da su uglavnom niski tonovi i to troši najviše struje. Što kaže Khadgar2007 nakači mu veštačko opterećenje i pusti muziku sa što više basa pa ćeš videti šta možeš očekivati.
....hajde da davim još malo, pošto nikad nisam koristio SMPS, šta se tu ustvari greje, znam da se trafo greje, samo ne znam dali se tu još i diode (TO220) ili mosfeti usijavaju? Mosfeti su 650V 11A 25W TO220 "plastično", diode duple 150V 20A TO220.
Čini mi se da će ovde biti najbolje čitano...

Elektor je dozvolio slobodan pristup njihovom najnovijem projektu za meki start:
https://www.elektormagazine.com/news/sof...2426a04021

Članak u PDF formatu je dostupan samo članovima, ali se sadržaj lako kopira sa web stranice i prebacuje u tekst procesor (Word ili sl.).
Slike treba posebno kopirati i sačuvati jer u tekst procesoru bivaju osakaćene.
Ostatak projekta (PDF zadnje strane pločice i softver) je slobodno dostupan.

Pozdrav
Upravo stiglo, da i ja napravim nešto sebi za dušu a ne samo popunjavati  instrumentarij i posao...
Napokon mi stigao plastificiran poklopac za trafoe i plastificirane prednja i stražnja ploča za kutiju. Sada ide jedno mjesec-dva politiranja hrastovine i nakon toga se kreće u lemljenje.

[attachment=31433]

[attachment=31434]
I kod mene mala prinova: 
https://www.ebay.ch/itm/TPS7A4701-TPS7A3...SwwsddneyD
Skoro neverovatno, stigao je iz Kine za 10 dana!

Zatrebao mi je jedan podesiv +/- regulator do 18V/500mA, a za pare koje sam dao za ovo gore sigurno ne bih mogao da ga napravim, a pogotovo ne s čipovima koji nisu napravljeni za ručno lemljenje. Da podsetim još da se radi o najboljim regulatorima koje TI pravi, mada ne i o apsolutno najboljim (njih pravi LT).
Isprobao sam ih danas pod punom disipacijom i hladnjak je posle dva sata bio prijatno topao, iako je hladnjak bio u lošem položaju (kanali horizontalni).

Pozdrav
Ja sam neki dan naručio takve tropinske na 12 V, ali ovi tvoji su izvrsni! Pretpostaljam da se hladnjak može zarotirati za 90° u odnosu na ovakav položaj pločice sa fotografije. Bilo bi korisno.
Da, hladnjak se skoro sigurno može zaokrenuti za 90° - pločica je 50x50 mm. 

Ima tu još par stvari koje ću pre konačne montaže izmeniti. Pored prekidača za postavljanje izl. napona, pozitivni regulator ima još i trimer za fino podešavanje, koji mi nije neophodan i biće zamenjen otpornicima.
Negativnom regulatoru je neophodan trimer jer se on po dizajnu razlikuje od pozitivnog, ali ću i njega zameniti otpornicima.

Pozdrav
Brza lemilica:
https://www.aliexpress.com/item/32817134...4c4dtl8je2

Iako sam sa postojećom izlemio dosta SMD projekata, nije baš bila laka za rad - 0805 je još išlo, ali za SOT-23 je bila potrebna puna koncentracija.
Ovo što je danas stiglo nisam mogao da ne kupim. Za 56 US$ dobio sam lemilicu od 100W i sa 6 vrhova. Poštarina uključena, a pošto je ukupna vrednost ispod iznosa kod koga se u ovoj zemlji plaća PDV, to je i konačna cena.

Elektronika je veoma mala (v. prilog, za poređenje sam pored kutije stavio stabilizator o kome sam pisao pre par dana).
Sa 150 na 310°C greje se za nekih 5 sekundi, zamena vrha ide brzo, ali je potrebna pinceta.

Kako će biti s pouzdanošću itd. - videćemo. Prvi utisak je vrlo dobar.

Pozdrav
[attachment=31468][attachment=31469]
(11-25-2019, 10:36 AM)Braca Wrote: [ -> ]Elektronika je veoma mala (v. prilog, za poređenje sam pored kutije stavio stabilizator o kome sam pisao pre par dana).
Sa 150 na 310°C greje se za nekih 5 sekundi, zamena vrha ide brzo, ali je potrebna pinceta.

Kako će biti s pouzdanošću itd. - videćemo. Prvi utisak je vrlo dobar.

Pozdrav

U zdravlju da te sluzi.
Samo, ne zaboravi da je iskljucis dok meris nano i mikrovolte, (svicerski flajbek, rekao bih) Smile
Mene bi najvise zanimao kvalitet vrhova, kako primaju tinol i koliko su dugotrajni. Ali, to cemo saznati tek nakon nekog perioda.
Hvala Goša!

Za sada mogu da kažem da vrhovi primaju tinol pri prvom dodiru i da posle skidanja viška ostaju okvašeni (isprobao sam dva vrha).
Ranije sam morao da kalajišem vrhove u komadu kalofonijuma.

Inače, imaju dve vrste vrhova - ja sam uzeo uzeo "High Grade" verziju:
https://www.aliexpress.com/item/32836875...4c4daXnLAI