DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
@Braca

Pa ako je sudeci po ona 2 kom vasa "prvenca" uopste ne sumnjam da ce biti EXTRA za razliku od ovih Smile

Za lemljenje smd sitnurije najlaksa varijanta je blago premazati plocicu fluksom na svim padovima gde dodju otprnici samo sa jedne strane staviti po malo kalaja i onda naknadno uroniti u tu stranu otpornik ,kad je isti lepo postavljen *paralelno ,iscentriran* tek onda dolemiti drugu stranu otpornika i nema greske ne lete u vazduhu i ne stoje krivo .

Da se i ja pohvalim danas sam imao cast da upoznam Macolu
Pride dobih 4kom LM3886 i par odlicnih PVC kutija ,Tako da vazi ona HMAP-ova "odoh da pitam.........." Smile
@Vasabor

Tako je to sa Macolom, za mene nikakvo iznenadjenje...

Hvala za savete za lemljenje. Kod mene se dobro pokazala i kalajna pasta (dobio sam jednu fiolu od Mikija). Nanesem je vrhom čačkalice na otpornik i pločicu i zalemim jedan kraj. Drugi onda lemim normalno, sa žicom od 0,5mm. Važna je i pinceta - iako imam više od deset preciznih pinceta (petljam se po malo sa satovima), tek sa jednom specijalnom za 0805 sam imao pun uspeh.
Danas očekujem delove, a onda ćemo videti. Ova pločica ima malo veće površine za lemljenje, što olakšava posao.

Pozdrav

P.S. Molim, bez persiranja!
Nije bash upravo stiglo ,oshacovano na buvljaku ,obzirom da ja nemam srece sa "buvljacanima" jer meni uvek kazu vecu cenu nego bilo kom smrtniku ,uvek saljem suprugu da pita za Cenu i da se cenjka *to tek neznam* kupljeni za 1800dindzi na kraju.. Prelepo sviraju, skroz ispravni ,Netaknuti drajveri,12ica bas ,visoki mini horna,na srednjem i basu platnena veshanja jedino elektrolite sam izbacio iz skretnice i ubacio blokove ,attenuatori ne krche .


Rezime ,
jutros ih slucajno nadjoh na Audioscope po zaista "interesantnoj" ceni Smile
Al te u*ralo... Big Grin
Neka te lepo sluze.
Kad ti nesto zapadne za oko, ne pitaj za to, nego trazi nesto deseto,pa na kraju kad prodavcu podne koncentracija onda kupis ono sta si hteo.
Kod mene to pali u 99% slucaja. U subotu uzeo bosch rucni cirkular,trafoe za CO2 aparat(sa sve diodama,prigusnicom motorom i koturom za zicu za smesnih 6k), jos je i sve ispravno.
Prekosutra idem da trazim neke zvucnike.
(07-03-2014, 11:50 AM)buca33 Wrote: [ -> ]Neka te lepo sluze.
Kad ti nesto zapadne za oko, ne pitaj za to, nego trazi nesto deseto,pa na kraju kad prodavcu podne koncentracija onda kupis ono sta si hteo.
Kod mene to pali u 99% slucaja. U subotu uzeo bosch rucni cirkular,trafoe za CO2 aparat(sa sve diodama,prigusnicom motorom i koturom za zicu za smesnih 6k), jos je i sve ispravno.
Prekosutra idem da trazim neke zvucnike.

Ma to kod mene nista ne pali ,imam valjda facu takvu ,cak i na granici samo mene vade iz kola,autobusa itd, cak sam imao i rutinsku kontrolu u Luci na Kos-u u Grckoj .S`tim sam se pomirio .Zato imam "zenche" sa zeleni HYPNOTIC EYES ubija cenu na 1/3 ,njoj kusur vracaju vishe (cak i u menjacnici),preplacuju stvari takodje ,tako da se ja samo na kraju pojavim kao fizikalac da odnesem stvar i da me "vidi" prodavac . Smile Uvek naravno pitam prvo ja cisto usporedbe radi .
Rani radovi - 0805

Nisam još počeo da lemim Sjöström-ovu pločicu za slušalice, već sam prvo uzeo jednu manju iz jednog drugog projekta o kome će negde na jesen biti reči. Zalemio sam 18 otpornika, a deo pločice je na slici.

Nije baš najbolje, ali računam da je prelazna ocena i da sada smem da krenem na onu skupu pločicu.

Pozz

[attachment=8697]
Pa ovo uopšte nije loše! Smile
Ostaci fluksa se mogu ukloniti štapićem za uši potopljenim u alkohol, mada i nema neke potrebe za tim...
(07-03-2014, 08:02 PM)TDA Wrote: [ -> ]Pa ovo uopšte nije loše! Smile
Ostaci fluksa se mogu ukloniti štapićem za uši potopljenim u alkohol, mada i nema neke potrebe za tim...

Hvala, hvala.
Planiram da celu pločicu očistim posle lemljenja ostatka delova. Za to obično koristim isopropyl alkohol, jer bolje deluje i ne ostavlja tragove. Ovo poslednje nije toliko važno za pločice, ali kada se čiste kontakti, onda je taj alkohol bolji od etil alkohola.
Stiglo za smd verziju BatoMM i jos za po nesto
Narucivao neke kumulatore za vage pre neki dan i usput uzmem par finih stvari. Tinol Stannol, 0.5mm Sn60Pb39Cu1, 2,2% fluks, za fine radove, lepo ce legne za preamp.

[Image: 1.jpg]

Olovka za ciscenje svega i svacega, pre svega stampanih ploca.

[Image: 1.jpg]

I Omron releje G5V2-12 za preamp.

I pre desetak dana mi je stigao desoldering wick, sifra u Farnellu 252487. Kosta malo vise, ali nije za poredjenje sa onim kinezima koje sam vidjao kod nas.
Budući dom za preamp LA Vol. 5 i pojačavač za slušalice. Preamp će biti na zadnjoj ploči, a poj. za slušalice, na kome su i ispravljači za + i - napajanje oba modula, u sredini.
Jedini problem je što mi je Kinez uprkos dve poruke poslao zadnju ploču sa dve rupe za RCA gnezda baš tamo gde treba da bude krajnji desni XLR.
Nešto me poterao baksuz sa majstorima: prošle nedelje onaj "stručnjak" za sečenje akrila, a sada ovaj sa dve rupe viškaDodgy.
Doduše, reagovao je brzo na reklamaciju i obećao da odmah pošalje korektnu ploču.

[attachment=8789][attachment=8790]
Odlicno Braco, odlicno!

Lepa je kutija, koliko je placena a koliko postarina?
Lepo Braco! Jel ovo 2107 kutija? Meni se svidja, ali dok se dotera do Srbije, bude skupo.
Evo linka:

http://www.ebay.com/itm/full-aluminum-ch...AQ:US:1123

Prodavac je ne vodi kao 2107, ali to su te mere. Koštala me je 40,50 US$ (21,50 za kutiju i 20 za poštarinu), stigla za 10 dana, a pošto se u ovoj zemlji za vrednost paketa manju od oko 50 evra ne plaćaju dažbine, to je i krajnja cena. Dosta dobro je uradjena i pogodna za obrradu jer su svi delovi povezani šrafovima.
Baš lepo će to ispasti! Smile
(07-11-2014, 01:32 PM)TDA Wrote: [ -> ]Baš lepo će to ispasti! Smile

Hvala svima!

Sada jos ostaje da se dobro odradi "poljoprivreda" (tako smo nekada u Radio klubu nazivali obradu sasije). To ce da mi uradi neko u KG - ima tamo jos dobrih majstora.
Braco ako treba daj dimenzije i pozicije rupa uradicemo zadnju plocu na cnc-u
(07-13-2014, 10:15 PM)Vasabor Wrote: [ -> ]Braco ako treba daj dimenzije i pozicije rupa uradicemo zadnju plocu na cnc-u

Vaso, hvala, ali nova ploča je već na putu. Medjutim, ako mi bude trebala obrada prednje ploče i ako ne uspem to da odradim u KG, setiću se ove tvoje ponude.
Bio bi mi to još jedan razlog da dodjem u Bor. Imam tu dragog drugara iz vojske - stalno smo u kontaktu, ali se nismo već dugo videli, ponajviše zbog mojih obaveza.

Pozdrav
Evo da se i ja nečim pohvalim...

Stiglo 60komada Nichicon FW(M) 470uF/63V, te 10kom 100uF/100V Nichicon FW(M).

Bila cijena na ebayu skroz jeftina pa nisam mogao odoliti.