DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Evo jedne davno objavljene recepture, a i uz fotolak Pzitiv 20 (ja po VUKU) dodje
"Druga hemikalija koja se koristi za nagrizanje pravi se od vode, sone kiseline (HCl) i hidrogena (H2O2); sonu kiselinu možete naci u svakoj samousluzi, a hidrogen u apoteci ili frizerskom salonu. Jedan od recepata za pravljenje rastvora za nagrizanje, koji se nalazi u uputstvu koje stiže uz foto lak, glasi ovako: za 1 litar rastvora potrebno Vam je 770 ml vode, 200 ml 35% sone kiseline i 30 ml 30% hidrogena. Pošto je malo teže naci 35% kiselinu, možete da smanjite kolicinu vode, a povecate kolicinu kiseline. Licno ne koristim taj recept, pošto koristim kiselinu 18% i hidrogen 30%, i to bez vode. Kolicinu hidrogena odredjujem prema reakciji; ako posle desetak sekundi rastvor ne pocne da menja boju u zelenu, dodam još hidrogena, a ako je rekacija previše burna, tj. razvija se velika kolicina mehurica, dodam malo kiseline. Obratite pažnju da je ovaj rastvor jako isparljiv i OTROVAN, pa se ne preporucuje njegovo korišcenje u zatvorenim prostorijama. Vreme potrebno za nagrizanje zavisi najviše od odnosa kiseline i hidrogena, ali i od temperature. Ne preporucuje se ponovno korišcenje jednom upotrebljnog rastvora, pa sipajte u posudu samo onoliko rastvora koliko je potrebno. "

Iz cega se vidi koja je svarno koncentracija hidrogena potrebna.-

pOz
Najveci problem ovih hidrogena za kosu sto prodaju po srboiji u nekoakvoj gel varijanti imaju i nekakav stabilizator u sebi pa obicno ne rade nas posao kako treba. Ja sam u apoteci kupio hidrogen 30% i koristio ga preko 3 godine uz cuvanje u tamnom podrumu. HCl onaj za klasicna za kupatila oko 16% zavisno od proizvoidajca do proizvodjaca . Doduse ja sam isti rastvor koristio po nekoliko puta ,ali ako prodje malo vise vremena ,nedelju dana npr, hidrogen ispari ili se raspadne pa je potrebno dodati ga ponovo u rastvor. E sad rastvor postaje blazi zbog vode koaj ostaje raspadanjem hidrogena, Inace ako se istim rastvorom radi seruija nagrizanja ,rastvor se lsam zagreje ,usled hemijskih reakcija, pa se proces nagrizanja sam po sebi ubrzava. Opet ovaj iskorisceni rastvor sakupljam i ubacam jos otpadnog bakra unutra kako bih dobio bakar hlorid jos jednu hemikaliju za ecovanje plocica.
Zahvaljujuci Draganu imam sad i ferihlorid pa cu se skorije njime malo poigrati. U principu treba sto bolje pripremiti plocicu posle je lako kad dodje do nagrizanja.
Poz
Budi precizan na kod Dragana mislis Smile
Dragani, Dejani, Milani, i Ace dominiraju Smile
...Ace... Smile Jevtić, Marković,Mikulić ...(pa još xy mjesta prazno,da se popuni), a onda Kg ekipa... Smile, pa Milan-n,ne,nnn-i...pa... Smile
Izgleda da se bliži kraj svim ovim hemijama, UV lampama, laminatorima i sličnom:

https://www.utoronto.ca/news/printem-rev...cuit-board

Pozdrav
Veoma zanimljivo. Evo video od nekih 16 minuta di lik govori o tome,ali nekako sam malo skeptičan što se tiče izrade kvalitetnih pločica ovom metodom koje nisu samo za prototipove već za gotove proizvode. Ono što nije objašnjeno u videu a i sam lik je rekao da nije dovoljno istestirano je kakvi su parazitni kapaciteti, koliko je sam taj film otporan na lemljenje,odlemljivanje i općenito na serviserske radove. Vidim da ga nije neki problem zalijepiti na čvrstu podlogu poput vitroplasta ali kako bi se reklo sam film je jak koliko i njegova najslabija karika i to je ono što me zanima.

https://www.youtube.com/watch?v=99d9NNn-BH4

edit:
Ono u kojem bi recimo pravcu htio ići kod izrade PCBa je da mogu lijepo printati na klasičan vitroplast, nakon toga nagrizem pločicu i da ispadne kao foto postupak. Znam da postoje posebne boje i to je recimo zaživjelo ali kako se dugo nisam o tome raspitivao ne znam kakvu su cijene toga sada,kakav printer treba biti i koliko je to kvalitetnije od foto postupka.
[attachment=20249][attachment=20250][attachment=20251][attachment=20252]Izgleda, da ću malko "poprečiti-skratiti" put ka ukutijavanju nekih uradaka  Blush 

Stigle dve Al kutije reka: 

Opis predmeta

AL Kutija-Rek 
Dimenzije Kutije-Reka: 
Debljina prednje strane 2,8 mm. 
Bocne velike strane i zadnja strana 2,0 mm. 
Spoljne mere: 
dubina 380 mm 
Sirina 440 mm 
Visina 130 mm 
Svetli otvor: 
Dubina 375 mm 
Sirina 410 mm 
Visina 105 mm 
Na vecim stranama ima poneka ogrebotina koja ne ometa funkciju samo utice na izgled. 


Verovatno će se neke stranice plastificirati, a na bokove doći hladnjaci po meri  Big Grin 

Vijci se menjaju na imbus ili torax poluokrugle crne brunirane glave, koje se već dadu kod nas dobaviti...
I ja kao nesto radim. Pristigli delovi za jedan ampic sa TDA7297 chip-om. 
Ovo je malo naprednija verzija od kineske bazicne 'pojacalo za $5' koju sam ranije pomenuo.

[attachment=20267]

Narucen trafo, fali samo kutija. Nacrti uradjeni, sledi provera fizicke dimenzije trafoa - trenutno se peva 'Tesno mi ga skroji nane...'

[attachment=20268]

U slicnu kutiju kasnije ide BP preamp. 

Cista letnja varijanta, ne treba klima za slusanje muzike Smile
15+15W THD=10%
Ne liči na tebe... Vaistinu
Šta ti bi?

Jesi li siguran da nećeš da ti dam dve pločice za TDA2050?
Bolje će da zvuči... Big Grin
Na malim snagama nije THD taki i toliki, to ti isto k'o da odmah otkacimo T-amp sa THD na granicnim snagama a svi znamo da lepo svira.
Ja prob'o one male kineske plocice od $2,5-$3,5 (tu su chip-ovi nize klase, ne smeju se gurati sa vise od 12-13V) i to chipche svira izuzetno dobro.
Ovde su mu dati svi dobri uslovi, 17-18V lepo filtriranog i stabilisanog napona, prigusnica, vrhunske komponente pa ocekujem fine zvucne reziltate.
Na manjim snagama naravno. A ako bude prilike, 'ce da ga i odmerimo Smile

Link: Folsom's Great Little 7297 Chip Amp
Wink
Upravo stiglo !!!

Kineski elektronički teret Big Grin


[Image: mvjgy1.jpg]

0-9.99A, 1-30V, 60W, mjeri i Wh i Ah, odličan za testiranje kapaciteta baterija Big Grin
Imam neku hiljadu zip kesica 17 x 22 cm. Jednom su korišćene, ali mi je glupo da ih bacim.
Kome treba po koja stotina neka mi se javi, čekaju kod mene, normalno džabalesku.
Jel se taj elektronski teret pali na ključ? Big Grin
Hehe, pali pali i to iz prve Tongue I troši samo 6.7 gradske ak ti noga ni preteška Big Grin
Jel to od Punta ključ?
Jep Smile
Ja si isto razmišljam o nekakvom teretu ali to će biti naravno DIY varijanta,možda onakav kao sa EEVbloga. Treba mi jedan niskonaponski i jedan za visoki napon(500V sigurno).
Ovaj ide od 1 do 30V i 60W, ali struja počinje od 200 mA iako ima mod za to. Ja bih probao iščitati program sa MCU pa da se limit snage podigne.
Problem je iscitati program, skoro je pravilo da su na tim MCU ukljuceni "code protect" flagovi tako da od iscitavanja programa nema nista, moze samo da pitas prodavca da li ima i zeli da ti da source code, ali mozes sam predpostaviti odgovor na takav zahtev Smile