DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Macola me je vozio u Saab-u na plin, u dva razlicita, maaaa, nije mi bilo dobro Sad, ne od voznje nego od poredjenja kako neki motori i automobili mogu tako dobro da rade i da se krecu i to napominjem na plin, benzin kada bi stavio nebi bila fora Smile
Treba da prodam moj dizel i uzmem nesto pametno, ovo sto mi je Macola predstavio je bilo vrlo prijatno iznenadjenje.
Vidim da sam načeo osetljivu temu, pa evo par dodatnih komentara.

"Turbo rupa" je jednostavno osobina svih motora koji imaju turbo punjač, pa tako i modernih benzinskih - znam to iz iskustva jer vozim i benzinski Leon s turbo punjenjem.
Međutim, kod turbo benzinaca ta rupa je plića nego kod dizela.
U oba slučaja, ona se primećuje samo pri prelasku iz praznog hoda na snagu.
Postoje rešenja da se ona smanji, a u potpunosti se može eliminisati tek dodatnim električnim kompresorom, ali je za njega potrebno napajanje od 48V (mislim da sam u temi ."..propeler..." prikazao dijagram ubrzanja različitih verzija motora)
Kod VW motora tipa TDI postoje dve verzije turbine: ako je "I" crvene boje, radi se o turbini s promenljivom geometrijom statora, a ako je "TDI" u istoj boji, turbina ima fiksnu geometriju. Verzija s promenljivom geometrijom brže prihvata gas jer se radna tačka turbine za prelazak iz praznog hoda na hod snage može pomeriti na povoljnije mesto.
To sa označavanjem motora se u međuvremenu možda i promenilo, ali je jako dugo bilo aktuelno.

Pozitivni efekti turbo punjenja su mnogo značajniji od te male mane. Njihovim uvođenjem u auto-motore bitno je smanjena potrošnja goriva i omogućena niskoturažna vožnja.
Auto koji vozim ovde (Mercedes C 220CDI, 2009. godište) ima dva turbo punjača u seriji i postiže u šestoj brzini 130km/h na 2000 o/min - tada na ravnom putu troši ispod 5 l/100km (masa oko 2000kg, kombi).
To se bez nadpunjenja ne može postići, a njegovu malu manu pri polasku sa semafora prihvatam, mada mi se tu i tamo desi da nepažnjom "udavim" motor.
Visoku turažu pri polasku ne preporučujem, jer se tada kvačilo brže troši.

Pozdrav
Sa srecom novi auto, inace to za turbo rupu kao sto je rekao Braca je osobina kada auto ima turbinu ali i malo ccm . Pogotovu se oseca kada napakuju 3 cilndra benzinac 1000ccm + turbina, ili dizel 1.2, pa normalno da ce imati rupu ali i to opet zavisi od stila voznje. Vozio sam skoro audi q2 1.6tdi 7 stepeni dsg menjac, isti ovaj motor kao kod Ninje sa 85kw i nisam primetio neki bitniji problem. Doduse tu treba malo razdvojiti problem sa ubrzanjem sa niskog rpm koji nije iskljucivo zbog nedostatka punjenja vec zbog namernog softverskog kasnjenja na gasu.
No kako god zato kod mene na 2.0 tdi 190ks nema ni R od rupe Smile , vuce odmah iz lera . Na 2000 o/min sedmom brzinom 140km/h .
Hvala jos jednom.
Da vam kazem, sve je to lepo ali pre 10ak dana sam dao 16k5 dun za prekoracenje i naredne 2 godine vucem 4 boda. Sva sreca nemam zabranu jer sam se nagodio. Skodilak ide 50km/h pre nego sto sto ja pomislim da preskacem turbo rupu, a kada predje 2500 o/min meni se vec smesi nova kazna i zabrana jer po gradu imamo novih 35 kamera koje pokrivaju sve moje ceste trase. Moj otvoreni put je u 80% slucajeva put do Vrnjacke Banje koji opet ima nisko ogranicenje. Tako da sve price o turbo rupi nisu toliko bitne jer ja ne smem nigde da patosiram gas Big Grin
(10-22-2020, 10:46 PM)ddanijel Wrote: [ -> ]Sa srecom novi auto, inace to za turbo rupu kao sto je rekao Braca je osobina kada auto ima turbinu ali i malo ccm . Pogotovu se oseca kada napakuju 3 cilndra benzinac 1000ccm + turbina, ili dizel 1.2, pa normalno da ce imati rupu ali i to opet zavisi od stila voznje. Vozio sam skoro audi q2 1.6tdi 7 stepeni dsg menjac, isti ovaj motor kao kod Ninje sa 85kw i nisam primetio neki bitniji problem. Doduse tu treba malo razdvojiti problem sa ubrzanjem sa niskog rpm koji nije iskljucivo zbog nedostatka punjenja vec zbog namernog softverskog kasnjenja na gasu.
Ovo gore prvi put čujem i voleo bih da vidim referencu gde je to opisano.
Jednostavno, ne vidim razlog za kašnjenje jer pri pritisku na gas motor mora što pre da odgovori povećanjem broja obrtaja i obrtnog momenta. Kašnjenje bi značilo da motor u tom intervalu ne menja svoje stanje, u čemu ne vidim smisao.
Inače, vozilo i vozač "vide" motor preko dve karakteristike: krive obrtnog momenta u funkciji broja obrtaja (stacionarna karakteristika) i brzine reagovanja na odskočni stimulans, odn. promenu položaja komande za gas (dinamička karakteristika). Zapremina motora pri tom ne igra ulogu, pa motor od napr. 1000ccm i 1400ccm s istim stacionarnim i dinamičkim karakteristikama imaju i isti odziv u vozilu. Oni će se razlikovati u stepenu korisnosti jer manji motor ima niže mehaničke gubitke (trenje i podmazivanje), a na nivou vozila manji motor smanjuje ukupnu masu i tako poboljšava sistemske performanse. To je poznato već više od 100 godina, od kako su se na brodovima i lokomotivama pojavili motori s turbo punjenjem.

Pozdrav
Ninja neka te dobro služi mašina i što bolje da je prodaš kad kreneš na nešto bolje!
(10-23-2020, 08:32 AM)euronymous Wrote: [ -> ]Ninja neka te dobro služi mašina i što bolje da je prodaš kad kreneš na nešto bolje!

A sta je bolje od skodilaka Smile , evo vec drugoj uzimam dusu sa predjenih preko 400K Km. 
Prva je presla 450K i jos je u voznom stanju smo kod drugog vlasnika.
Na prvoj je bio motor 1.9TDI (crveno I) 110KS a na ovoj 2.0 TDI 140 KS.

Ninja odlican izbor, samo sto bih ja radije isao na 2.0.
Kad predjes 400K Km, menjaj Smile Smile
@BeliNinja, cestitam i nek te u zdravlju sluzi.

Ja kod svog dizela 150kW/500Nm nisam primetio nikakvu rupu.  Big Grin Od gasa sam digao ruke, upropastio mi je dva auta.
(10-23-2020, 08:24 AM)Braca Wrote: [ -> ]Ovo gore prvi put čujem i voleo bih da vidim referencu gde je to opisano.
Jednostavno, ne vidim razlog za kašnjenje jer pri pritisku na gas motor mora što pre da odgovori povećanjem broja obrtaja i obrtnog momenta. Kašnjenje bi značilo da motor u tom intervalu ne menja svoje stanje, u čemu ne vidim smisao.

Mozda sam se malo nesretno izrazio, ali probacu da objasnim.
Radi se o tome da iako bi auto mogao znatno bolje da povuce sa niskog rpm softver ne dozvoljava ubrizgavanje vece kolicine goriva od one koju moze da normalno sagori u datom momentu postujuci ekoloske norme. Prethodni auto koji sam vozio 2.0tdi/140ks sa fabrickim softverom je delovalo kao da ima turbo rupu koja se nakon promene softvera u ecu (ili ti popularno u narodu chipovanjem) izgubila ali za posledicu je imalo da kod naglog potapanja gasa na niskom rpm pozadi izbaci umerenu kolicinu dima (napominjem umerenu). Merenjem na valjcima se video pomeraj obrtnog momenta na nize i znatno uvecanje, na stranu sto je ukupna snaga sa 140 otisla na 170.

Primer drugi.
Trenutni auto koji vozim ima nekoliko profila voznje, eco, normal, sport, offroad, snow... U svakom od njih je prilicno drugaciji odziv na gas pored toga sto drugacije radi i dsg menjac. U sport modu je znatno ostriji odziv na gas pored toga sto i sam dsg menjac menja na visljem rpm, ali evidentna je razlika u odzivu na pritiskanje papucice. U sport modu je nekad neprijatan za voznju pogotovu ako vozi neko sa manje iskustva, dok u normal modu moze da vozi i apsolutni pocetnik jer lagane varijacije na papucici gasa softver lepo pegla i promene su blage. Gde je dokumentovano ne znam ali imam iskustvo sa 2 auta gde na prethodnom zamenom softvera se jasno videlo da auto moze da povuce i iz niskog rpm uz umerenu posledicu losijeg sagorevanja dok kao sto rekoh na ovom je apsolutno evidentno da je u normal drive modu umeksan maksimalno i ima evidentno kasnjenje u odzivu na gas.
Hvala decaci.

Sinoc sam malo eksperimentisao. Definitivno poludi posle 2k5 o/min.
Sto se tice izbora 1.6/2.0, nisam mogao da biram. Ali obzirom da sam se nadao "mrtvacu" stvarno sam prezadovoljan. Meni je najbitnije da kad krenem da preticem ne moram mnogo da se brinem, a i onako preticem samo one koji ne mogu mene Big Grin
BeliNinja, pre 6-7 godina ražmišljali smo o Oktaviji polovnjači. Srećom, nismo je
uzeli jer je sin tek položio, a ona je baš velika. To i nema neke veze sa pričom,
osim da sam revnosno čitao oglase. Na Pol.aut. pojavio se otprilike ovakav
oglas: Prodajem dizel Oktaviju, prvi vlasnik, bila na taksiju, prešla 1.000.000km,
nije rađen motor. Bilo je i slika ali se ne sećam detallja, a ja tebi želim da pređeš
i ti puno km bez problema.
@ddanijel:

Odlično, sada se dobro razumemo.
Ja sam, krećući na prvu loptu, shvatio kašnjenje u njegovom osnovnom značenju, tj. kao vremenski period kada se ništa ne dešava.
U suštini, čim kontroler "vidi" da se papučica gasa pomerila, on počinje s ubrizgavanjem po profilu koji odgovara trenutnom stanju motora i nalogu vozača, a pod turbo rupom se podrazumeva vreme potrebno da se dostigne željeni režim motora.
Taj profil je rezultat optimizacije po nekoliko kriterijuma (stepen korisnog dejstva, zaštita okoline, zaštita motora itd.) i, kao što si pomenuo, izmenom softvera dobijaju se različite karakteristike, pa i emisija dima ako se ubrizga više goriva nego što odgovara trenutnoj količini vazduha u cilindru.

Tehnička skraćenica za turbo rupu je TTT (Time-to-torque) i kod benzinaca sa usisavanjem on orijentaciono iznosi oko 100 Nm/s/litar, a kod turbo punjača bez posebnih mera do 45 Nm/s/litar (litar zapremine motora).

Pozdrav
Kod mene je auto u relativno losem stanju, mator, razdrndan od predhodnog vlasnika, ta turbo rupa mi je toliki problem da po nekad me bude sramota kada nekog vozim i kada na primer trebam da skrenem u ulicu koja ima nagib 7-10 stepeni, znaci drugom je to takvo mucenje, pritiskao papicucu gasa do daske ne menja nista jer ne moze da dostigne 2000+rpm (takva ulica, pa ima ponovo skretanje), on ide kako je sto kaze Braca kako je "profilisan" ali je to takav smor da je bolje da se ubaci u prvi pa lagano ko sa instruktorom voznje, znaci ocaj, razocaran sam u dizel, Skoda Fabia benzin 1.4 je za ovaj Nissan 1.6TDI je ustvari Ferrari! ... Ide Nissan brze (na otvorenom) i trosi manje od Škode ali ove "turbo rupe" stvarno su me iznenadile, nisam se bio navikao i uopste mi ne leže, ne mogu to da prihvatim ma koje je tehnicko obasnjenje iza toga Smile

PS: Kada sam uzeo polovan Nissan, naravno da sam morao da idem na servis i ispopravljam jedno 15-ak stvari da bi to bilo koliko-toliko u normalnom stanju. Vrteci se po majstorima sam ustvari video koliko je slozen dizel motor i koliko ima u sebi vrlo kriticne i problematicne delove i takve popravke mogu da rade samo vrhunski majsori, 1 od 1000 majstora to zna da popravi kako treba (i tom jednom je Macola sigurno pravio uredjaj za ciscenje dizni : ), mnogo delova ima dizel motor koje nema benzin a kada se tu uveze i elektronika sa senzorima, to je tako slozeno da bolje da sa majstorima nemate nikakva posla i da vam servisiraju dizel motore ...
Miki uz duzno postovanje prema tebi kao vrsnom elektronicaru , radio amateru itd, ovo oko dizela i famozne turbo rupe totalno pogresne zakljucke izvodis. Vozis ocito neispravno vozilo (nema drugog zakljucka) kada toliko prosto receno kukas na nesto sto upravo kod dizela nije izrazeno. Ne znam koji nissan vozis, nisi napisao, koliko ccm, koje godiste itd, mada ja svakako sa japancima se ne druzim, vise verujem nemackoj tehnologiji. 10 godina sam vozio 2.0 tdi 140ks i vec 3 godine 2.0 190ks, u medjuvremenu sedao i probao svasta, skoro audi q2 kao sto rekoh identican motor 85kw kao kod Ninje i rupe nema, auto lepo i linearno povlaci. Vozio sam i 1.9tdi 105ks i manuelni i dsg menjac i isto odgovorno tvrdim da idu perfektno i ni jedan nema opisani problem u meri u kojoj ti opisujes kod tvog auta.
Jedino sa cime mogu da se slozim da je kod nas tesko naci dobrog majstora, ali ne za dizela nego uopste za bilo koju profesiju.
@ddanijel
Ma razdrandam mi je taj auto, u ocajnom je stanju bio kada je kupljen, jedva sam ga vratio u normalu sa intervencijama na motoru (od bregaste, karika, loncica, servisa tubo pumpe itd), neko je debelo vratio kilomentrzu na tom auto i tako mi prodao, to je moj problem ... Skodu nisam prodao, ostala u porodici, autic prelep za voznju ... Ovaj Nissam cu da prodam ali sigurno vise necu da se hvatam dizela ...
Nije dizel toliko komplikovaniji od modernih benzinaca sličnih karakterstika, mislim da je se to mišljenje "uvrtelo" ranije, pa samo opstaje... Benzinci isto mogu da imaju turbinu ili kompresor, dizne su već standardne, plivajući zamajac isto tako postaje dosta zastupljen kod malo snažnijih motora itd.

Pa čak mogu da imaju i pumpu visokog pritiska. Smile
https://news.mazdausa.com/2017-10-24-maz...formation/

A noćna mora je svakako naći dobrog majstora, to je univerzalno...
BTW: Na Škodi do sada nisam imao ni jednu ozbiljnu intervenciju, "najozbiljnija" je bila zamena hladnjaka, procureo u jednom trenutku, zamenio i to oko motora ni trunke problema, zato ga nisam ni prodao jer je motor u odlicnom stanju.
Ali ima jedan BUG sa vezan za servo koji ni jedan majstor nije mogao da resi do sad, ukljucujuci i "Tomić Auto" ako se ne varam tamo gde je Nindza uslikao svoju novu Škodu, imalo tamo par dobrih majstora, jedan sto je znao oko elektronike Draža covek preminuo, ovi omladinci nemaju pojma oko toga, gledali 5 puta i nista ...
Ima bug da mu u nekim trenutcima prestane da radi servo motor/pumpa za upavljac, neki debilni majstori me ubedili da je do pumpe problem i zamenim pumpu, problem se pojavio isti posle toga, menjali "ugaoni senzor letve", bilo malo bolje i opet hoce u nekim trenutima da odkaze, posebno kada je hladno i vlazno, i ja nemam majstora da to popravim Sad ... Zadnja nada je Servis u Čačku, ako oni to ne mogu da poprave e onda nista ...

BTW2: Škodin servis u Čačku vazi za jedne od najstrucnije kod nas, sve pohvale za njih, vrlo su korektni, evo zadnji primer mog rodjaka koji vozi Oktaviju 2018. i kome se nesto pokvarilo oko automatskog menjaca, svi majstori pre ovih su rekli "Au gde to, 1500Eur zamena nekog modula, bla bla", momci iz Čačka otvorili i pogledali jedan glupavi mikroprekidac pravio problem, zamenili ga i sve proradilo kako treba, naplatili regularno svoje sate i uslugu servisa i svi srecni.
Treba se kod dizela najviše paziti naštimane kilometraže... Ja prije godinu dana uzeo Fiat Bravo II, 1.6 Mjet 105 KS, imal je nekih 196 000 km, ali pravih jer je kupljen u HR. Stari prije mjesec dana isto htio uzeti brava, samo 90 KS, uvoz iz Austrije. Onak na prvu sam mu reko nemoj stari, auto nema 170 000km sigurno... nema šanse, ja kad sam svojeg uzimao, svi ti preprodavači su ih imali sa 164000 km. Al ništa stari zapeo i ajde idemo vidjet. Auto naravno bonbončić, vergla ga on, nekaj dugo vergla, znam da ni tak na mom... ajde upali se on, dela ljepo, al ne vuče ko moj, inače 90 i 105 KS imaju isti moment, nekih 290 Nm pa ocekujem slicne performanse... Gledamo mi mašinu, velim ja starom, gle, gore ti je nova turbina, nemre ovo bit 10 let staro, malo je neke čistil oko motora, dizne suhe ali se vidi da nije čišćeno oko njih. Ništa, dogovorimo mi pregled u ovlaštenom servisu, mehaničar se sjedne, ide verglat, kad je mašina napokon upalila nije bio bas zadovoljan. Na kraju, truli amortizeri, sve premazano bitumenom, curi ulje na mašini kod getribe, i imal je gresku motora na 216 000km, a auto na satu ima 170 000 km... Jedino sam bio ljubomoran kaj je gore novi kuplung i zamasnjak... jer mene čeka promjena toga...
(10-23-2020, 12:05 PM)progster Wrote: [ -> ]Nije dizel toliko komplikovaniji od modernih benzinaca sličnih karakterstika, mislim da je se to mišljenje "uvrtelo" ranije, pa samo opstaje... Benzinci isto mogu da imaju turbinu ili kompresor, dizne su već standardne, plivajući zamajac isto tako postaje dosta zastupljen kod malo snažnijih motora itd.
Pa čak mogu da imaju i pumpu visokog pritiska. Smile
https://news.mazdausa.com/2017-10-24-maz...formation/
A noćna mora je svakako naći dobrog majstora, to je univerzalno...
Benzinci moraju da imaju turbo punjenje ako se ide na "downsizing" jer tzv. Milerov ciklus ne može da se ostvari bez nadpunjenja.
Mazda je jedini izuzetak - oni ne idu putem smanjivanja dimenzija motora, ali im takođe treba turbopunjač - zbog Milera.
Doduše, njihov motor ima i senzor u cilindru, što znači da radi s povratnom spregom, pa verovatno neće biti omiljen među audiofilima Big Grin

Pozdrav
Mazda nema turbo benzince u Evropi trenutno, bar što se Mazde 3 tiče, svi (uključujući i ovaj Skyactiv-X) su atmosferski motori 2.0l, ali razumemo se...
Miler (kapacitivnost) je zeznuta stvar, a još kad se to sa povratnom spregom ukombinuje... Eto belaja. Big Grin