DIY Electronic projects

Full Version: Upravo stiglo
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Prelepo!
Neka te sa srećom služi!
Macola, kad već voleš ove kojima kosa visi do pupka i niže,
evo Laganica UZ lemlenje smd delova:

https://www.youtube.com/watch?v=ocReUIHoI4s
(03-02-2016, 06:41 PM)Robert63 Wrote: [ -> ]Osećam se dobro !!!
Stiglo ono čudo od " Frequency Generator"-a.

Kad sam otvorio paket, živ nisam i pola me nema Smile[Image: smile.gif]

Čestitke na novoj makinji, ima botuniča za pritiskanje Cool
Joj @pinco, kad bi znao kako mi je BURNO sve ovo sa Frekvec Generatorom,
Mali je, Horor-Film, sa svim mogučnostima..
(02-28-2016, 04:26 PM)Roko Wrote: [ -> ]
(02-12-2016, 06:13 PM)pinco Wrote: [ -> ]Zaminija Gossen za Fluke 87V, svaka ćast Gossenu al ovo je prava mašina, a i uvik san ga tija, al je bilo van mogućnosti, sad me u ovin kombinacijama ispa baš povoljno. Instrument za instrument, Gossen je bija dobar, al ovj mi je puno bolji.

[Image: 87_V.jpg]
Zanimljivo, a ja sam prošle godine uradio upravo obratno, zamijenio sam baš tog Flukea 87V za Gossena, jer me zezala baterija na Flukeu (Fluke koristi onu četvrtastu 9V, a Gossen dvije AA).
Zbog čega si ti Vinko mijenjao i di ti se konkretno Fluke pokazao boljim?
Inače, čestitke na super kupovini jer su oba multimetra odlična.

Fluke je brži, jednostavniji za rad, veći rifreš ekrana, Gossen ima overshot na mirenjima, obavezno na auto napravi overshot mirenja, kad miri otpor isto tako, u dva koraka miri, najprije pokaže jedno onda mu triba vrimena dok nabere pravu vridnost. Na mirenju kapaciteta je dosta spor, a Fluke praktički miri trenutno. Gossen mi se ućinija da je više prilagođen insdustriji i elektrici a manje elektronici. Plus mu je i zujalica spora, kod Fluke trenutno reagira, a na Gossen jednostano ne reagira ako samo priletiš priko kontakta. Funkcije kod kojih je Gossen u prednosti mi nisu bile od večega značaja. A i na kraju, Fluke 87V san tija imat oduvik.
(03-02-2016, 10:22 PM)Robert63 Wrote: [ -> ]Joj @pinco, kad bi znao kako mi je BURNO  sve ovo sa Frekvec Generatorom,
Mali je, Horor-Film, sa svim mogučnostima..

Ko to može platit..... nema tih para kad dođe nova igračka doma.
Ja iman staru mašinu HP 3310B, i uvik me iznova oduševi, zato sad iman dva komada Smile
(03-02-2016, 10:25 PM)pinco Wrote: [ -> ][quote pid='55851' dateline='1456673188']

Fluke je brži, jednostavniji za rad, veći rifreš ekrana, Gossen ima overshot na mirenjima, obavezno na auto napravi overshot mirenja, kad miri otpor isto tako, u dva koraka miri, najprije pokaže jedno onda mu triba vrimena dok nabere pravu vridnost. Na mirenju kapaciteta je dosta spor, a Fluke praktički miri trenutno. Gossen mi se ućinija da je više prilagođen insdustriji i elektrici a manje elektronici. Plus mu je i zujalica spora, kod Fluke trenutno reagira, a na Gossen jednostano ne reagira ako samo priletiš priko kontakta. Funkcije kod kojih je Gossen u prednosti mi nisu bile od večega značaja. A i na kraju, Fluke 87V san tija imat oduvik.

[/quote]

OK Vinko, thanks na odgovoru. Ajde da i ja napišem par rečenica utisaka, obzirom da sam se sa Flukeom družio nešto preko godinu dana a otprilike toliko imam i Gossena. Znači radi se o dva zaista izvrsna i odlična unimera, oba vrlo pouzdana i precizna te vrlo kvalitetno izrađena. Kao što sam već napomenuo, da me nije zezalo to pomalo čudno i previše brzo trošenje baterije kod Flukea, vjerojatno bih ga bio ostavio doma i zaboravio na kupnju slijedećeg unimera za duže vrijeme. Ali nažalost, iako je tvornički deklarirano trajanje baterije cca 400 sati mjerenja, meni se u praksi pokazalo da ne izdrži niti 200 sati i to bez pretjeranog korištenja onog dvostupanjskog pozadinskog svjetla (zaista rijetko i samo onaj štedljivi prvi stupanj). Bio sam ga čak i rastavio i pregledao ali nisam uspio naći razlog di mu curi baterija. Što se tiče svega drugog bio sam poprilično zadovoljan, to sve šljaka uredno. Imao je doduše još jedan mali feler koji mi nije puno smetao i bio mi je čak i simpatičan, a to je da bi povremeno znao zabucati brojke na displeju kad mi zazvoni mobitel pa se javim na poziv. Kad se malo odmaknem (metar-dva) brojke u mjerenju se vrate natrag. Ono što mi se jako svidjalo kod Flukea su izvrsne kvalitetne pipalice na mekanim silikonskim kabelima, fine, oštre i precizne. Njih sam ostavio i koristim ih i kod Gossena, puno su mi draže od originalnih Gossenovih.
Iskreno, kad je u pitanju brzina odziva kod mjerenja, nisam primjetio da je Fluke brži od Gossena, ali nisam to ni mjerio niti uspoređivao direktno pa nemogu ništa tvrdit. Meni Gossen radi prilično brzo u autorangeu, bez ikakvih zastoja i preskakanja. Naravno, reagira nešto brže u manual modu i kod pravilno namještenih mjernih područja, ali i u autorangeu bez obzira na dosta visoku rezoluciju od 60 000 znamenki, radi munjevito. Kod Gossena mi se još sviđa i to što ima samo tri izvoda te što automatski zatvara (mehanički) izvod koji se ne koristi. To je zgodno i efikasno, naročito kad u brzini žuriš i ubadaš pipalice u unimer. Također i kvaliteta same izrade i plastike je, po mom mišljenju, nešto bolja kod Gossena, a više mi se sviđa i gumeni holster koji je izrađen od tvrde gume koja ne klizi iz ruke i odlično čuva sam unimer (pao mi nekoliko puta sa stola na pod i apsolutno ništa se nije dogodilo, holster odlično amortizira udarac i svojim oblikom čuva displej i prekidače). Ono di je meni Gossen dosta bolji od Flukea je tzv. chip-on-glass (ili chip-on-board) LCD displey, koji je zaista izvrstan, fino kontrastan i jasno čitljiv iz svih kuteva, pa čak i ono fino nebeskoplavo pozadinsko osvjetljenje je puno ugodnije za oko i bolje djeluje od Flukea čiji display je poprilično obični LCD displey kojem su samo malo poboljšali kontrast. Rezultat tako dobrog displeya na Gossenu je taj da se brojke kod otklona i mijenjanja područja u autorangeu fino čitaju i ne preklapaju niti imaju onaj tzv. ghosting efekt. Zaista vrhunski riješen display. Također i svi prekidači kod Gossena su pravi taktilni (klik-prekidači) metalni, a ne oni gumeni sa karbonskim premazima na gumenim membranama. Zapravo, na svakom detalju se vidi da su pazili na kvalitetu i dugotrajnost, i tu bih se složio sa Vinkom, gotovo svaki taj detalj kod Gossena govori da su ih namijenili profi upotrebi, bilo indoor ili outdoor. Za ovaj hobi su oba zapravo izvjestan overkill i tu je Vinko u pravu ali je i svojevrstan gušt. Ono što je prednost kod Flukea je da mi njega nije bio problem iznositi vani na kišu i okolo, a ovoga gosn Gossena mi nekako žao...hehe...čak mu i onu zaštitnu foliju još nisam skinuo. Kad sve zbrojim i oduzmem, ipak se nebih vratio na Flukea...


[Image: gossen%20etech%2016_zpscfimvslj.jpg~original]
[Image: gossen%20etech%2012_zpsuavthhg9.jpg]

[Image: gossen%20etech%2020_zpspju4gt32.jpg~original]
[Image: gossen%20etech%2018_zpsbxnu1uqx.jpg~original]
Ja iman mali Fluke 110 već desetak godina, i iskreno nakon poćetnoga oduševljenja sa Gossen, sobziron ipak na klasu instrumenta, malo me razočara. U svakodnevnome korištenju, opće mi ga nije padalo napamet koristit pored 110. Mali fluke 110 je jednostavno bija brži i praktičniji, isto tako 87V je slićna filozofija samo sa dosta dodatnih funkcija. Jednostavno mi je 87V puno bolje lega u odnosu na Gossen, za bateriju nemogu reć, ali logika je da dva kom AA bude dosta trajnije od jedne 9V. Fluke 87V je praktički isto neki industrijski standard, i dosta se koristi, tako da većih problema sa kvaliteton nebi tribalo bit. Moj 110 je još ka novi nakon desetak godina korištenja, a praktički je početak ponude.
Fluke 110 i 87V su daleko brži od Gossena, i imaju veći rifreš ekrana, kod Gossen imaš osjećaj da je UNI-T po rifrešu, kod oba fluke brojevi letu po ekranu mislin 2,5x naprema 4 ili 5x kod Fluke, neznan detalje ali se baš osjeti u radu. "continuity" ili zujalica po našu je svitlosne brzine na oba, dok je kod Gossena na razini lošijega Kineza. Kad miriš kondenzatore na Gossen makar bija i mali blok dobro se naćekaš. Plus ima obavezan overshot, šta mi se nije ni malo sviđalo, neznaš jel do instrumenta ili do onoga šta se miri.... I mirenje otpora je malo ćudno, dođe brzo do približne vridnosti i kad misliš da je to to, nakon par sec smiri se na dr. vridnosti.
I dalje najprije posegnen za Fluke 110, mali a radi ka veliki, nema mirenje struje, i najveća mana po meni šta nema mV podrućje, rezolucija je 1mV, display je 6000. Idealan za 90% onoga šta nama triba, pouzdan i brz, i kvalitetno napravljen.

[Image: 110.jpg]
Fluke 110 ima jednu decimalu manje od pomenutog Gosena, te je razumljiv sporiji odziv.

Jednostavno nisu instrumenti iste klase tačnosti i veoma ih je teško porediti.

Nisam imao Gosen-a, ali mi se posebno sviđa što na bar skali ima i vrednost -10.
Usporedba je prvenstevno bila sa 87V, 110 san naveja ka primjer, kod Gossena se može odabrat u postavkama decimala manje, i ista stvar, jednostavno je sporiji. Najviše me iritira overshot kod mirenja. Ne govorin protiv Gossena, jednostavno je za moje potribe Fluke bolji i praktičniji. Kad imaš u sebi osječaj da nije to to, a sad iman da je to baš to Smile
Za 95% posla koji meni triba, a virujen i većinu tu koji smo sličnih interesa 110 je sasvin dovoljan. U našeme hobiju nije tolko bitna apsolutna točnost, više pouzdanost da se moš oslonit da ne kaže sad ovolko a kasnije nešto dr. Iman uni-t, koji ima deklariranu puno veću točnost od 110, ali iman puno veće povjerenje u 110, ovaj kinez me je par puta doveja na krivi trag, 110 nije nikad. I Fluke a posebno Gossen su priskupi, ako se ne ubode neka dobra prilika, ima i drugih instrumenata koji su odlični a ne koštaju puno, posebno Brymen, koji radi za dosta marki, popularna Sanwa je pripakirani Brymen.
Pinco,

Nisam imao ni jedan od ta dva modela, ali iz neke prakse znam da konvertoru sa većom rezolucijom treba uobičajeno veće vreme.

Sasvim je moguće da taj Gosen zadrži rezoluciju semplovanja, a pri tom samo skloni jednu cifru radi preglednosti.

Kod na primer Sanwa PC-5000, kada se ukloni 6. cifra, ostalih pet rade dosta brže, odnosno konvertor menja rezoluciju, mada i Sanwa nije nešto specijalno brza.

Pozdrav drugar
Kad se na Fluke 87V odabere znamenka više, po difoltu je manja rezolucija, i on smanji sampliranje, al i dalje je brži u radu od Gossena, kod Gossena je obratno, po difoltu je veća reza. Ja san mislija da će to nešto prominit kad smanjin rezoluciju al nije.
Gossen je svakako instrument sa dosta mogučnosti, al za one pare ima dosta mana, ja san ga srića dobija za male pare, i kad san ga zaminija za fluke, opet me fluke 87 izaša za male pare. Tako da mogu bit objektivniji, nije da me grize da san se privarija oko love ili sl.
Za neke stvari je virujen Gossen izvaredan, jel ima neke napredne mogućnosti, miri RMS AC+DC i na naponu i na struji. Može se spojit na PC ( OK, to košta dodatnih 400-500e???), na njemu moš oćitat i temperaturu instrumenta, itd. Stvarno dosta mogućnoasti.
Ali ja nisan moga prić priko overshota kod mirnja, sporosti kad mirin kapacitet ( npr. staviš 100n i ćekaš ), ćudan rad kad miri otpor, krene stvarno brzo, stane i onda se tek smiri na pravu vridnost. Zujalica koja je baš spora.... Sve šta meni triba je bilo suprotnost od onoga šta san bija navika na Fluke 110. Kad je doša 87V ponovo san se oduševija kako radi, jednostavno za ono šta meni triba Fluke je bolji. Nekome će bit obratno, a svak gleda prema sebi, Roko ima obratno mišljenje.
(03-04-2016, 10:19 AM)pinco Wrote: [ -> ]...
Fluke a posebno Gossen su priskupi, ako se ne ubode neka dobra prilika, ima i drugih instrumenata koji su odlični a ne koštaju puno, posebno Brymen, koji radi za dosta marki, popularna Sanwa je pripakirani Brymen.

Za Brymen prvi put čujem. Odakle ti info da je Sanwa prepakovani Brymen? Sajt "Brymen" i sajt "Sanwa" su nebo i zemlja. Mislio sam da je Sanwa ozbiljna, stara japanska firma. E, sad, ko će ga znati... 39
Prema poslu koji se obavlja i instrument. Pouzdanog i provjerenog digitalca koristim samo za provjere
naponskih referenci ako imaju u uredjaju. 99% posla i danas obavljam analognim instrumentima kojih
imam u kolicinama. Po brzini odziva kazaljke uvijek znam "koliko je sati"- sta ce biti pokazano.
Svojevremeno kod podesavanja repetitora firme "Storno" koji ima izvedene na RF-u mjerne tacke i
vlastitu RF sondu nekog Fluke-a zafrljaco jer zbog sporosti odziva nisam mogao valjano pratiti sta
podesavam. Flukac je likom na model-seriju 80, nije imao bargraf displej i bio je u nijansama sive
boje-zute jos nije bilo na pomolu. Davno bilo.
Par jeftinih kineza digitalnih preradio im naponske reference na AD konvertoru koristim na niskom
naponu, do 60V i to samo za mjerenje napona. Za sve ostalo analogija zakon. Lako se moze
provjeriti cijene kvalitetnih analognih instrumenata i adekvatne digitale-analogija vodi.
Ne kazem da digitala ne valja, nego jednostavno za neke poslove puno bolja analogija.-

pOz ekipi
(01-08-2016, 04:50 PM)Dual Wrote: [ -> ]
(01-08-2016, 03:29 PM)pinco Wrote: [ -> ]...Metrahit Etech...
Bravo meastro! Gde si to našao?  Vidim da ga nema bez 575 EUR... 41

(03-04-2016, 02:47 PM)Dual Wrote: [ -> ]
(03-04-2016, 10:19 AM)pinco Wrote: [ -> ]...
Fluke a posebno Gossen su priskupi, ako se ne ubode neka dobra prilika, ima i drugih instrumenata koji su odlični a ne koštaju puno, posebno Brymen, koji radi za dosta marki, popularna Sanwa je pripakirani Brymen.

Za Brymen prvi put čujem. Odakle ti info da je Sanwa prepakovani Brymen? Sajt "Brymen" i sajt "Sanwa" su nebo i zemlja. Mislio sam da je Sanwa ozbiljna, stara japanska firma. E, sad, ko će ga znati... 39

Brymen je ozbiljna firma, radu i za npr Amprobe, Extech, Sanwa itd...
Npr. Brymen 857 je Sanwa 5000A, Extech MM560A, Amprobe AM-140...itd...
Pogledaj model Brymen 869, kako je napravljen i šta sve ima, dosta ozbiljna firma, držu do sigurnosti.
(03-04-2016, 05:06 PM)pinco Wrote: [ -> ]...
Brymen je ozbiljna firma, radu i za npr Amprobe, Extech, Sanwa itd...
Npr. Brymen 857 je Sanwa 5000A, Extech MM560A, Amprobe AM-140...itd...
Pogledaj model Brymen 869, kako je napravljen i šta sve ima, dosta ozbiljna firma, držu do sigurnosti.

Hvala ti na informaciji! Sad sam pogledao ovo boldovano. Znači, ja nikada neću shvatiti taj kapitalizam... Nekada nije bilo - "rebrendirani" Nikon F2As... Big Grin
[Image: SAM_1572.jpg]
Bravo, biće lemljenja Smile I NJW su tu...
(03-05-2016, 08:47 PM)Аритон Wrote: [ -> ][Image: SAM_1572.jpg]

Za koji projekat je ovo namenjeno?
drug,šta radiš sa one četiri azijatkinje dole? Big Grin