DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Da li se neko sretao sa ovakvim montažnim ostrvcima? Ima li toga da se kupi, normalno i da ima i za IC 8 pinova.

[attachment=17806]
Da li neko ima kompletan projekat sa relejima za selektor ulaznih signala i kasnije ukljucenje izlaza a da rutiranje veza bude po svih pravilima struke?

Treba mi za novi preamp koji bih pokusao da kompletiram do susreta u KG-u.
Imam jedno zanimljivo općenito pitanje vezano za dvostruka napajanja u audio tehnici. Za + i - rail obično se koriste dva "inverzna" napajanja, recimo LM317 i LM337 ili prevedeno u diskretnu tehniku NPN i PNP tranistori. Da li postoji neki razlog zašto se jednostavno dva identična napajanja(pozitivna) ne bi spojila u seriju +/-+/- i onaj "središni" spoj tvori masu.
Ne vidim ni jedan razlog protiv.
(01-11-2016, 09:26 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Da li postoji neki razlog zašto se jednostavno dva identična napajanja(pozitivna) ne bi spojila u seriju +/-+/- i onaj "središni" spoj tvori masu.

Nema razloga da to rešenje ne radi, čak ga je koristila gomila proizvođača starije serije ispravljača. HP, Philips ...
Ali traži minimum dva potpuno odvojena sekundara, što je manje dostupno u našim furda izvorima  Shy
(01-11-2016, 09:26 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Imam jedno zanimljivo općenito pitanje vezano za dvostruka napajanja u audio tehnici. Za + i - rail obično se koriste dva "inverzna" napajanja, recimo LM317 i LM337 ili prevedeno u diskretnu tehniku NPN i PNP tranistori. Da li postoji neki razlog zašto se jednostavno dva identična napajanja(pozitivna) ne bi spojila u seriju +/-+/- i onaj "središni" spoj tvori masu.
Postoji, inače bi svi koristili tu ideju. Mislim da je to pitanje već bilo postavljeno u jednoj drugoj temi, a odgovor je bio da bi LM317 u negativnoj grani morao da bude u stanju da prima struju, a on to ne može. Isto važi i u obrnutom slučaju, tj. sa LM337 u pozitivnoj grani.

Inače, ova dva regulatora imaju NPN tranzistore u izlazu, ali su oni obrnuto polarizovani.

Pozdrav

P.S. Moj odgovor važi za "standardno" rešenje sa spojenim sekundarima trafoa.
(01-11-2016, 08:15 PM)branko tod Wrote: [ -> ]Da li se neko sretao sa ovakvim montažnim ostrvcima? Ima li toga da se kupi, normalno i da ima i za IC 8 pinova.

[Image: attachment.php?aid=17806]

Mene isto interesuje, hajde da porucimo to negde a mozemo i sami da iscrtamo i posaljemo negde na izradu.

Vidi kako prave … prelepo Smile
https://aa7ee.wordpress.com/tag/manhattan-construction/

Hehe, a ovde ima jos jedna zanimljiva caka, svaki pad moze da se okarakterise nekom parazitivnom kapacitivnoscu (koja je ista za sve padove) i tehnicki moze da se napravi veoma detaljan model elektricnog kola sa svim parazitivnim parametrima.
Bez ovih padova je rucno skoro nemoguce simulirati ponasanje za klasicne PCB vodove, ko to da proracuna (tek tako) … Sa ovim padovima je poznata svaka tacka u +/- nekoliko pF!
Odatle sam i skinuo sliku Wink Baš lepo izgleda.
Često koristim one univerzalne pločice, ali mi je ovo lepše. Nisam ih našao na ebay-u.
To je rađeno na tanjem vitroplasu. Pogledaću da li ga ima u Bg.
Da li neko možda zna koje se sve diode mogu koristiti u pobudi za sinhroni trofazni agregat, 5kW snage, viklovane su prigušnice na kojima budu diode jer su izgorile pa sad bi trebali probati da li je to dobro viklovano i odrađeno ali diode su takođe izgorile a i ne vide se oznake na njima???
Hvala svima na odgovorima vezano za dvostruko napajanje. Inače ja ako je ikako moguće kada kupujem trafo uzimam sa kompletno odvojenim izvodima i veoma rijetko koristim nešto sa furde jer u većini slučajeva oko ča mogu nabaviti i nađem ne paše onome ča mi treba. Tako da manje više sva napajanja koja radim radim upravo na taj način da imam dva identična koja spojim u seriju. Pločica je simetrična, mogu ako mi je potrebno napraviti koliko mi napajanja treba na jednom komadu vitroplasta pa ih onda samo spojim kako mi paše i sl.
(01-11-2016, 09:26 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Imam jedno zanimljivo općenito pitanje vezano za dvostruka napajanja u audio tehnici. Za + i - rail obično se koriste dva "inverzna" napajanja, recimo LM317 i LM337 ili prevedeno u diskretnu tehniku NPN i PNP tranistori. Da li postoji neki razlog zašto se jednostavno dva identična napajanja(pozitivna) ne bi spojila u seriju +/-+/- i onaj "središni" spoj tvori masu.

Na žalost to nije baš najbolji način.

Osim što moraju biti rastavljeni sekundari, drugi razlog je drugačiji status parazitnih kapacitivnosti primara ka sekundarima, treći razlog je ušteda jednog greca, četvrti razlog veća efikasnost zbog izostanka tog drugog greca pa je drop jednak onom na jednoj diodi, pošto se radi o dva ispravljača sa po dve diode i srednjim izvodom.

U slučaju dva posebna sekundara, sa dva npr. pozitivna stabilizatora, svaki od sekundara mora imati svoj grec i drop od dve diode na svakom od njih. Efikasnost je manja zbog izgubljene toplote na dva dodatna pada napona na diodama.
Kod malih snaga nas se to obično ne tiče, dok kod većih može biti primetno, posebno pri većim strujama i malim izlaznim naponima.

Pored toga se veoma razlikuje moguće rutovanje veza.

Kod zajedničkog srednjeg izvoda sekundara, rutovanje je izvodljivo obično na jedan iznuđen način, dok kod posebnih sekcija stabilizatora rutovanje dozvoljava veću fleksibilnost kod dužih rastojanja.

-Slučaj sa zajedničkim sredjim izvodom ima jednake uslove oko parazitnih kapacitivnosti pošto je po jedan kraj od oba namotaja na uzemljenju (masi), što se kod drugog slučaja rešava screen namotajem. Ima nešto veću efikasnost i teži, iznuđen, oblik rutovanja veza.

- Slučaj sa dva posebna npr. pozitivna stabilizatora je osetljiviji na parazitne kapacitete, ako nema screen namotaj.
Problem se može javiti na negativnoj grani jer je izlaz pozitivnog stabilizatora na masi, a kontrolna noga istog je izložena tokovima struja kroz parazitne kapacitete primara ka tom sekundaru. Bulk elko te grane ni jednim krajem nije na masi, odnosno sve ispred stabilizatora je na relativno visokoj impendansi. Stoji nešto niža efikasnost nego u prvom slučaju, ali zato je rutovanje veza ka potrošaču odlično izvodljivo.

Po meni je najbolji mogući slučaj imati dva sekundara i dva posebna ispravljača na njima (j**eš efikasnost :-) i na svakoj toj grani pripadajući stabilizator, na pozitivnoj pozitivni, na negativnoj negativni.
Onda imamo bulk elkose oslonjene jedni krajem na masu, a možemo rutovati na veća rastojanja bez problema.
Osetljivost na parazitne kapacitete takođe otpada kao u prvom slučaju...

Nacrtaću radi jasnoće potencijalni problem pozitivnog stabilizatora za negativni napon:
[attachment=17807]

Pozz
Jedino što si preskočio, Macola. Nema paralelnog spajanja.
To nije niko ni pitao :-)
Upravo tako,zapravo me najviše zanimalo za napajanja kod predpojačala i sličnih sklopova koji vuku relativno malo struje. Znači prema Macolinom prijedlogu onih nekoliko verzija napajanja ča imam za takve male potrošače trebati će redizajnirati tj. dodati negativni regulator umjesto dva pozitivna i pravilno sprovesti masu. Wink
(01-11-2016, 08:15 PM)branko tod Wrote: [ -> ]Da li se neko sretao sa ovakvim montažnim ostrvcima? Ima li toga da se kupi, normalno i da ima i za IC 8 pinova.

Ja ostrvca pravim dremelom na pcb :-)
Postavio bi sliku ali imam nekih problema sa telefonom...
(01-12-2016, 01:49 AM)Macola Wrote: [ -> ]To nije niko ni pitao :-)

24

Što jest jest   6 , u pravu si potpuno.
dupli
Jedno pitanje koje me mući, uradija bi integrirac, u njemu:
Izlazno pojačalo, planiran jedan trafo i 4 sekundara za oba kanala, ka neki kompromis, jel mi dimenzije ne dozvoljavaju dva trafa.
Cijevni buffer, konkretno SLCF, on ima 1 lampu za oba kanala, i triba PSU za dc grijanje, 90V i -25V.
Relejni atenuator sa ATMEGA, i selektor ulaza.
Tribaću jedan stb trafo 5V za ATMEGA, on je uvik on, pitanje jel ostalo može sve na isti trafo, 4 sekundara pojačala, 3 za SLCF buffer, 12V za releje atenuatora i selektor, 24V za uPC zaštitu pojačala i soft start sklop, itd. Oće li to sve zajedno na jednome trafu pravit probleme, tj. imat negativnih posljedica na zvuk i sl.
Da li je to onaj SLCF buffer koji si stavio na diyaudio.hr forum? Ja bi recimo podijelio ovako, jedan trafo za izlazno pojačalo,drugi za lampu i sve oko nje, a treći za standby.