DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(01-11-2017, 02:43 PM)BeliNinja Wrote: [ -> ]Home, imas na diyaudio store uparene lsk170 i lsj74. Skupi su ali to ti je najsigurnije moguce trenutno. Baci pogled tamo.

to,hvala drug! ostaje još pitanje biploaraca...

(01-11-2017, 01:12 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]mogao bi da potražim po katalozima i internetu (što bi svakako potrajalo) a mogu i da pitam ovde pošto vjerujem da ima ljudi koji su imali takve dileme: koje tranzistore mogu da upotrebim umjesto dole navedenih a da ih ima u prodaji makar to bilo u mouser-u i sličnim dalekim prodavnicama komponenti? tranzistori su:

2SA1360
2SA1407
2SA1249
2SA1381

2SC3503
2SC3423
2SC3601
2SC3117

..........

imam namjeru da pokrenem nekoliko Borinih pojačala koja koriste te tranzistore (Lambda,Sige,Epsilon,T-Reference,OME_Leach...) ali za sve ovo u mouser-u nalazim "obsolete". ne vjerujem da tehnika ide napred a da se tranzistori makar sličnih karakteristika i dalje ne mogu kupiti.
za poslednji par bi mi valjalo da su upareni,trebali bi da idu u prvu verziju Borine Thete koja je bila planirana da se prodaje u kit-kompletu. lično od Bore sam dobio dve plave pločice vrhunske izrade,i nikako nemam namjeru da to ostane u koverti.

dole na slici je rekao bi ta verzija Thete u baš Borinoj izvedbi:
Nema tj. rasprodato. Jedino da se narucuju neupareni po 10 kom. pa uparivanje.
Druga stvar, najcesce se koriste BL (B) varinta sa Idss od 6.0 do 12.0
@HMAP

Uradio sam ti pola posla, popisao tranzistore i karakteristike, sad na Mouser malo istrazi koji su slicnih karakteristike, ne moze drugacije Wink
Tranzistori su uglavnom vrlo brzi i za relativno visok napon ... 

[Image: attachment.php?aid=22356]

Zadnja cetiri tranzistora sa spiska imaju zamenu, prva cetri slabo (u TO-126 kucistu, ostala nisam gledao), mogu jedino da se oni upotrebe umesto prvih 4.

2SA1249 = KSA1220AYS
2SC3117 = KSC2690AYS

2SA1381 = KSA1381ESTU
2SC3503 = KSC3503DSTU
Mislim da bi mogli da zavrese posao i MJE340/MJE350.
Ne znam zasto se koriste tranzistori sa ft od 400MHz za NF pojacavac.
hvala puno svima,i više sam nego upućen u pravom smjeru! Smile
.
Gosha,ovi imaju manju "onu neku" kapacitivnost nego mje mada siguran sam da ti ti već znaš. čini mi se da sam jednom prilikom slušao isto pojačalo sa ovim 2sa 2sc parovima a zatim isto pojačalo sa mje umjesto njih i činilo mi se da je sa 2sa sc zvučalo otvorenije. volio bi da nisam znao kad je koji tip tranzistora korišten pa bi bio 100% siguran da nije placebo. potrudiću se da nađem ove brze a ako ne nađem koristiću mje.
Ja ne nadjoh ni u jednom DS za MJE340/350 podatak za Ft?! Bice da su dosta sporiji nego gore spomenuti modeli tranzistora ...
4 MHz
Ako bas volis te visokofrekventne imas i:

BF469/BF470
ili BF471/BF472
Gdje naponski zadovoljavaju, BD139/140 Ft reda 150 MHz.
Ovi MJE MJD imaju minimalno Ft reda 10MHz tipicno 60MHz.-
Može li mi neko, iz ovih centara hemijske industrije,
pomoći da kupim po 5 kg.
Nikl sulfata i nikl hlorida.

Galvanizacija mi je trenutna preokupacija. Mogu kupit po
vreću od 25kg što mi je previše.
Zna li netko jel postoje boreri od recimo 3-3,2mm za bušenje PCBa, znači da mogu da se vrte na nekih 10 000+ okretaja. Planirao sam jedan običan borer od 3,2mm žrtvovati, tj. skratiti ga i probati sa njime bušiti sa malom Proxxon bušilicom ali ne znam da li bi bio dobar rezultat.
Činjenica je kada bušim velike rupe od 3mm za montažu PCBa ili za ventilaciju(oko hladnjaka i otpornika) to sa običnom bušilicom i borerom na nekih 1000 okretaja rupa ne ispadne lijepo već se vidi da borer "probije" vitroplast i na tome mjestu on popuca. Nije da smeta ako se buše samo četiri rupe za montažu ali ako ima hrpa rupa za cirkulaciju zraka to bude dosta ružno.

edit: može da bude i neko glodalo koje je na vrhu malo zašiljeno ili ide u konus zbog centriranja rupe, jer ako je ravno onda može pobjeći iz centra rupe koju moram probušiti.
Kinezi imaju sve:

http://www.ebay.com/itm/10pcs-3-0mm-Carb...Sw0e9Ux0sU

Ove burgije su za PCB.

Specifically designed for trace isolation patterns cutting on circuit boards,these PCB drill will give a clean burr free cut.

Nazalost nisu za Proxxon, nego za Dremel.  Smile
E viš vraga, nisam niti vidio da ima borera sa 3,2mm prihvatom promjera čak 3mm.
1/8 inča, 3,175mm promjer-novi su skupi ali se vrlo cesto nadju koristeni i naostreni, CNC busilice u industriji,
zna se naci i sa lijevim korakom, treba obratiti paznju kod nabavke.-
pOz
Da li neko popravlja ili je popravljao i servisirao samouslužne autopraone, ja održavam jednu kod drugara, i otkalanjamao kvarove ali malo teže jer radimo sve ''pješke'' jer nemam nikakvih šema a nisam se prije nikad susretao sa tim praonama, pa me interesuje da li neko ima neke šeme kako to sve radi da pregledam detaljno, u ovoj ima samo jedan plc i to je sve od elektronike ali nemam ni šeme od instalacije a ne znam ni kako program radi u plc-u, a planirali smo da pravimo još jednu?
Ajd jedno pitanje ovde, desava mi se kad pokusam da namestim mirnu struju na izlazu irfp250 bilo da je 20V ili 48V, desi se da pregori osigurac na instrumentu. Ajde razumem digitalni meri 600mA ja trazim 25mA i on odjednom prestane meriti-pregori. Uzmem kazaljkas mastec solidan instrument on meri 250mA, ja sam trazio 50mA i on posle nekog vremena pregori iako ni u jednom trenutku nije preslo 25mA. O cemu se ovde radi? Stelovanje se vrsi viseobrtnim potenciometrima 10k na gate-u, nista mi nije jasno da li je moguce da u nekoj milisekundi povuce tranzistor vise a da to ni skretni kalem ne moze da detektuje makar kao blago cimkanje???
(01-29-2017, 02:28 PM)Omegakg Wrote: [ -> ]Ajd jedno pitanje ovde, desava mi se kad pokusam da namestim mirnu struju na izlazu irfp250 bilo da je 20V ili 48V, desi se da pregori osigurac na instrumentu. Ajde razumem digitalni meri 600mA ja trazim 25mA i on odjednom prestane meriti-pregori. Uzmem kazaljkas mastec solidan instrument on meri 250mA, ja sam trazio 50mA i on posle nekog vremena pregori iako ni u jednom trenutku nije preslo 25mA. O cemu se ovde radi? Stelovanje se vrsi viseobrtnim potenciometrima 10k na gate-u, nista mi nije jasno da li je moguce da u nekoj milisekundi povuce tranzistor vise a da to ni skretni kalem ne moze da detektuje makar kao blago cimkanje???

Ili osciluje ili nije dobar trimer najverovatnije ili ti neka smetnja uleti u pojacalo 
Pozdrav
Postavi semu kako je uradjena regulacija, napon i trimer u odnosu na pobudu.- Imaj na umu veoma strmu
karakteristiku kada napon U G-S predje 4V.-

pOz
Sve je jasno, problem je sto se ne vidi ta tolika struja, skazaljka mirna nema nekog pika. Evo seme, kada stelujem nema RF-a na ulazu nikako, samo ima vestacko opterecenje na izlazu. Ako osciluje valjda ce povuci struju?  To nekako izmeri i crkne kad iskljucim ili pomerim zicu ali svo vreme gledam u instrument i ne vidim pik.

Evo to je ovako, potenciometri 10K viseobrtni...

[Image: irfp250_schema006.jpg]
Kad oboris sve trimere da ne daju napon ka gejtovima, koliki je napon na J2, na tih 6 dioda?
Gdje ukljucujes mA kad mjeris mirnu struju?
Za IRFP250 gate trshold je izmedju 2 i 4 V- mozda bi samo trimovanje prednapona trebalo malo bolje
osmisliti da taj napon bude maksimalno razvucen-bolje kontrolisan iako bi tim viseobrtnim trimerima trebalo da
se moze "usteliti".-
pOz