DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
@ZASto
Naravno pregledaću sve detaljno, pa ću vidjeti šta i kako (samo da riješim ove što slave Jovandan, imam ih puno Smile).

@Macola
Baš zato sam i postavio pitanje za tu elektroniku za webastere, ja nisam gore objasnio profesionalno kao ti, u suštini znam kakve tu sve zamke postoje samo čekaju pogrešan korak, kad se sagleda sam uređaj ovog modela webastog na prvi pogled to izgleda vrlo jednostavno, naravno dok je sve ispravno, ali kad se uđe u problematiku onda se tek vidi koliko je ozbiljan i riskantan sam proces rada. Da je bar napravilo neki ventil pa da zatvori naftu blizu samog grijača kada se pumpa ugasi, mislim da bi bilo puno sigurnije, a onako uvjek mogu da se isparavaju gasovi nafte dok se to sve rashladi.

Uglavnom pregledaću tu elektroniku, imam dvije sa istim problemom pa ću probati uporediti neke vrijednosti, hvala Vam na savjetim, pa javljam kako je prošlo. Mislim šteta mi je da bacim te webastere zbog elektronike kad je već sva mehanika ispravna...
Svakako treba nastaviti Maxo i oporaviti te webastere jer je šteta da se bace.
Danas je jevtino i lako kupiti neki manji MCU i sasvim zameniti bivšu automatiku ukoliko mora.

Nadam se da će moj savet biti koristan svima koji nešto rade sa gorionicima.
Ako zapne negde ti javi pa ćemo pomoći koliko možemo.

Pozdrav,
Macola
Meni, pre nekoliko godina, ispustio dušu harddisk na kome sam imao polurazrađeni projekat za slovenački grejač koji mi je, nov dobijen ko zna kada, stajao na tavanu. Poklonjen poznaniku, više nemam pojma šta se sa njim desilo.
Čitav projekat je bio na maleckom PIC16F628A, sa talminzima sličnim kao u dokumentaciji koju je likovao Branko.

Nego, Macola, predpostavljam da nisi primetio jedno moje pitanje:
Kako poterati P-MOSFET (gornji) u polumostu?
Naime imam jedno prastaro čipče koje generiše 3 faze sa 6 PWM izlaza (sinus) i drugo koje u sebi ima 3 polumosta P+N MOSFET-i.
Hoću da poteram jedno motorče na 50,000 RPM.
Nisam primetio Zoki.

Koji ti je napon polumosta i koliko može biti stabilan?
Dok se javiš, evo ti nekog načina koji ti može pomoći.

Vrednosti komponenata su tipične a polumost je do 50V sa ovim mosfetima.

[attachment=28447]
Za napajanje, predpostavljam do 36V (tu negde)
Jedino što se drajvuje i P mosfet i N mosfet ponaosob, svaki svojim izlazom.

Prikačeni datasheet-ovi da stekneš predstavu.

Izgenerisati 800+Hz sa ovim prastarim SA828 uopšte nije problem.
Dead time se takođe programira da ne bi bilo belog dima Smile

Hoću da potream ovo motorče, da buškam PeCeBeje Big Grin
Onda ovako, pošto već imaš spoljni dead-time, a izlazi su ti TTL:

[attachment=28451]
Hvala Maki Smile
To ću uskoro da probam.
Ako si u SRB imaš ovde:

https://www.mgelectronic.rs/search?Cid=0...AsUI=false

P.S.

Jbg, ne videh da nemaju na lageru :-(
Izvinjavam se što ovako upadam, ali da li neko zna na koliki napon radi elektromotor u ovom iskrinom fenu?
Model je GZ111
[attachment=28455]
Naletio sam na oglasniku za rabljeni Rigol DS1052E pa me zanima dali valjda što pošto sam odlučio da si kupim osciloskop.

Vidio sam da Eevblog da preko serijskog porta promjeni se ID i serijski broj modela i sa 50MHz dobi se 100MHz, ekran je koliko vidim 400x320 nije 800x600 ali za audio potrebe mislim da ce biti ok? Cijena po kojoj cu ga dobiti je 160€

https://www.youtube.com/watch?v=LnhXfVYWYXE
Moj predlog je da preskočiš te stare 2ch i ideš na 1054Z koji je 4ch i noviji. Ali kad se uzme u obzir ta cena, mislim da je to dobra ponuda...
Davno sam u školi 2003 radio na analognom osciloskopu i od onda sam zaboravio sve, tako da ce mi trebati malo vremena dok se ponovo ne naučim kako se radi sa osciloskopom, a pošto imam par preampa i jedno pojačalo koje odlučio sam da kupim osciloskop.

Mislim gore kupiti navedeni osciloskop i preko terminala ga pretvoriti u 100MHz, ekran nije 800x600 što mi nekako nije bas ok, ali za tu cijenu mislim da je ok, covijek spustio na 150€ i uzet cu ga.

1054Z mislim da mi netreba 4ch, 2ch su mi dovoljna za testiranje audio pojačala i pretpojačala, a sad koje su prednosti neznam jer neznam bas puno o tim osciloskopima..ovaj sam naletio na oglasniku, malo sam jos supstao cijenu i za 150€ cu ga dobiti, jer novi su koliko vidim po 300€ a posto se bavim hobby elektronikom ne profesionalno mislim da ce da odradi posao kako treba (vidi ako gdje pojacalo oscilira, bandwidth i tako...)
biće ti taj skroz ok,naročito shodno nameni. čak šta više,ukoliko se ne dao Bog desi neka greška pri ponovnom učenju sa radom,bolje je da se desi sa jeftinijim nego sa skupljim osciloskopom. za audio u hobi varijanti i biše nego dobar!
hvala HMAP...danas ga uplatio i sutra ili prekosutra šalje, trebao bi stići drugi utorak poštom, čim stigne postavljam slike, jednino što me iznenadilo sa slika sa neta da ima osnovni generator funkcija na sebi osciloskop? To me baš obradovalo, znam da je DSO dakle digitalni syntisyzer gdje ima sinusoidu sa točkama definirano u samom softweru ali za testiranje preampa (FlatBT) da se utrimuje onako kako to treba biti bit ce više nego odličan, a i odmah cu ga pretvoriti u jaci model kako je gore na ebay eeavblog napravio preko terminala, da radi na 100MHz, kaze u tome reviewu da su nutra cipovi na 40MHz i da su overclockani da rade na 50MHz, ali se sa 7,5ns rise i fall time spusta na 3,5ns i dobije se osjetno skuplji osciloskop..vidim morat cu puno učiti ali zato ima google tutorijali...how to use osciloscope to meausure audio signal Smile
Pošto mi sljedeci tjedan stize osciloskop, red je da i nabavim nekvi OK signal generator:

https://www.ebay.com/itm/XR2206-Function...3280095927

Mislim kupiti ovaj signal generator, jeli dovoljno kvalitetan za osnovno testiranje audio pojačivača i pretpojačivača? Cijena je sitnica, a po kvaliteti vidim da je tu negdje sa osnovnim Borinim Signal generatorom.
(01-23-2019, 08:28 AM)ronovar Wrote: [ -> ]Pošto mi sljedeci tjedan stize osciloskop, red je da i nabavim nekvi OK signal generator:

https://www.ebay.com/itm/XR2206-Function...3280095927

Mislim kupiti ovaj signal generator, jeli dovoljno kvalitetan za osnovno testiranje audio pojačivača i pretpojačivača? Cijena je sitnica, a po kvaliteti vidim da je tu negdje sa osnovnim Borinim Signal generatorom.

Uzmi ovaj ili neki sličan

https://www.aliexpress.com/item/mini-Dig...2b76eddc63
(01-23-2019, 08:28 AM)ronovar Wrote: [ -> ]Pošto mi sljedeci tjedan stize osciloskop, red je da i nabavim nekvi OK signal generator:

https://www.ebay.com/itm/XR2206-Function...3280095927

Mislim kupiti ovaj signal generator, jeli dovoljno kvalitetan za osnovno testiranje audio pojačivača i pretpojačivača? Cijena je sitnica, a po kvaliteti vidim da je tu negdje sa osnovnim Borinim Signal generatorom.

Preslab je taj. Uzmi neki DDS tipa, za desetak dolara više, biti će dovoljno.
Ili pričekaj da Braca dovrši svoj pa onda nemaš nikakve brige. Wink
(01-23-2019, 10:36 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Ili pričekaj da Braca dovrši svoj pa onda nemaš nikakve brige. Wink
Radim na generatoru trouglova, uskoro ću okačiti šemu...