DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ima ih i u Farnell-u, jeste skuplje, ali je free shipping.
Inače na cijene u Mouseru treba dodati još gore 20% poreza. Barem je tako meni bilo kada sam naručivao nekoliko puta. To ne piše pri loginu ili u košarici ali piše kada ideš na checkout da platiš robu. E sada da li porez plate samo oni u EU ili svi ne bih znao.
Ranije sam postavio pdf, ima je u Mouser-u i kosta 3,35 €.-
Ima vrijeme oporavka 30nS i manji pad napona, 2,1 VS 2,66V- manja disipacija.-
pOz
Zdravo svima!

Već 10ak dana imam "problem" sa prijemom radio signala, nemam pravu antenu za tuner već sam razvukao nekih 4-5m žice preko ormara i to radi dobro do nekih 15h, tad otprilike počinju smetnje, čuje se kao "zviždanje". Nisam uspeo da uhvatim kad smetnje prestaju jer prebacim da mi izvor signala bude RPi, ali na njemu ne mogu slušati 202ku, pa malo žongliram.

Da li može biti da neko u komšiluku uključuje nešto u ovo vreme ili je jednostavno do signala u etru? I nije samo da su smetnje na 202, već i na svim ostalim stanicama, čak i između stanica se čuje to zviždanje iako je uključen stereo lock i u normalnim uslovima je između stanica potpuna tišina.

Mnogo me nervira, a ne znam u čemu je stvar i kako da je rešim.
Meni se dešavalo da LED sijalice potpuno unište prijem, i nema signala uopšte kad je uključena...
Moguće da se u to vreme komšije vrate sa posla, pa uključe, ali ne znam da li bi baš toliko veliki domet bio...
I nije to odjednom, nego se polako pojačavaju smetnje i ne primećujem dok ne postanu glasnije od programa sa radija. Nemam ideju šta bi moglo biti. Imam dosta LED sijalica po stanu i nisam primetio vezu između njih i radija. Da, zanimljivo je da kad se približavam ili udaljavam od tunera smetnje se pojačavaju ili slabe i kad sam kod tunera namestim stanicu da se čisto čuje, pomerim se 2 koraka ono sve zviždi od smetnji i tako...
Prbaj da tih nekoliko metara zice skratis na lambda/4, za 104 MHz to je oko 70cm.
Predpostavljam da se radi uhf podrucj 88-108mhz , ciim se slusa 202jka Smile
Ja nebih rekao da smetnje prave led sijalice i slicno , visoka je to frekvencija da bi tu upale smetnje od led rasvete , prigusnica , napajanja i slicno.
Meni to lici na "propagacije" posto kazes da se polako pojacavaju smetnje kako pada vece ? mada opet i to bi trebalo za fm da ide obrnuto .
Sto Gosha kaze skrati tu zicu na lambda cetvrtinu ili jos bolje napravi zatvoren dipol nebi trebalo da imas vise te smetnje.
4-5m zice je mnogo i ko zna sta skuplja takva antena pogotovo ukoliko imas nesto u komsiluku sto emituje to zvizdanje ... tj ako su smetnje iz komsiluka.
evo i ovdje isto pitanje,mozda netko kaze koju ric


da li netko zna kako i odakle je najbolje izvuci digitalni izlaz na AV receiveru?
(07-24-2019, 04:52 PM)euronymous Wrote: [ -> ]I nije to odjednom, nego se polako pojačavaju smetnje i ne primećujem dok ne postanu glasnije od programa sa radija. Nemam ideju šta bi moglo biti. Imam dosta LED sijalica po stanu i nisam primetio vezu između njih i radija. Da, zanimljivo je da kad se približavam ili udaljavam od tunera smetnje se pojačavaju ili slabe i kad sam kod tunera namestim stanicu da se čisto čuje, pomerim se 2 koraka ono sve zviždi od smetnji i tako...

Nemoj više da piješ magnezijum.
Moraćeš i pivo da izbaciš...
Za 2-3 godine možda se i pročistiš i prestaneš da emituješ radio talase. Big Grin

Šalim se.
Sredi antenu, pa kreni sistemom eliminacije.
Pogasi LED sijalice, neonke, računar, WiFi ruter...

Ako i to ne pomogne probaj da napraviš filter tako da ti ostane samo FM opseg...
Pozdrav društvo! 
Imam potrebu za nekom vrstom svičera kanala (preampa) ali...., koliko sam ja to zamislio u pitanju su pedala sa 5-6 tastera kao predajnik i prijemnik sa relejima u 1U rack verziji (mada nije ni bitno u čemu je prijemnik. E sad, ono što bih ja je da su prijmnik i predajnik konektovani trožilnim kabelom da mogu koristiti stereo bananu (6.3mm). Ja pokušavam nešto tako da nađem na netu ali ne znam ni kako da tražim, iskoristio sam sve kombinacije reči koje znam. Ono što mi je palo na pamet je midi kontroler i sl. Imam već neku šemu sa MC145 026 i MC145 029 ali te delove ne mogu da kupim...
Unapred hvala ako nekom nešto padne na pamet.
(07-29-2019, 07:33 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]Pozdrav društvo! 
Imam potrebu za nekom vrstom svičera kanala (preampa) ali...., koliko sam ja to zamislio u pitanju su pedala sa 5-6 tastera kao predajnik i prijemnik sa relejima u 1U rack verziji (mada nije ni bitno u čemu je prijemnik. E sad, ono što bih ja je da su prijmnik i predajnik konektovani trožilnim kabelom da mogu koristiti stereo bananu (6.3mm). Ja pokušavam nešto tako da nađem na netu ali ne znam ni kako da tražim, iskoristio sam sve kombinacije reči koje znam. Ono što mi je palo na pamet je midi kontroler i sl. Imam već neku šemu sa MC145 026 i MC145 029 ali te delove ne mogu da kupim...
Unapred hvala ako nekom nešto padne na pamet.

Ovo je bolje da postavis u novoj temi. Moze da se uradi sa dve zice, u predajniku imas samo tastere i otpornike cijom kombinacijom podesavas napon na te dve zice. U prijemniku imas izvor konstantne struje kojim napajas te otpornike, 5-6 komparatora i 5-6 flip-flopova i naravno isto toliko releja.
Nesto poput Apex-ovog selektora ulaza sa potenciometrom, samo sto ti trebaju i F-F da bi drzali stanje kad sklonis nogu sa tastera.
Upravo sam o tome i razmišljao i onda sam se setio da Miletov mora stalno biti pod naponom preko pota (verovatno) pa mi je to palo u vodu....
Ja bih to kupio da ovde ima, a da uvozim malo bi mi bilo preciše.... Kopiraću ovaj text što sam već napisao samo da skontam ime za temu da se ne izgubi ako zaživi...
Mali update oko smetni na radiju, dva dana je bilo bez ikakvih smetnji, danas je počelo malo pre 3, bio sa ćerom u parkiću i vratili se oko pola 8 i nema smetnji. Antena je ostala ista, žica od 5m.
HAARP  Fakewars
Ma neki je Hepek, sigurno Smile
Kako je pocelo dohvaticete se i ravne zemlje... Big Grin
Samo se vi sprdajte, ovo opasno oštri živce...
kod mene u zgradi slican problem radio prijemu pravi komsijska klima.
kad je ukljuce pogubim sve stanice.
sad, ne znam sta je pametno, kako resiti problem posto njih bas briga sto nemam prijem stanica...
imam par ideja ali mislim da cu primeniti pur penu kao resenje...
nazalost
Pur pena lepo popunjava izmenjivac toplote Big Grin