DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Svi moduli će biti galvanski odvojeni tako da zajednički clock ne dolazi u obzir.Prema tome znači manje više šema prema datasheetu+TL431 referenca.

Nabavio sam ovu grdosiju od osciloskopa(20cm visina,širina 45,dubina 40) pa će poslužiti kao donator kućišta za ta četiri ispravljača. Ima unutra mjesta kao u priči a kućište je od lijevanog aluminija. Osim kućišta ima unutra zanimljvih dijelova, meni najbolji je trafo oko 400VA na C-jezgri koji će taman poslužiti za dva od četiri ispravljača, samo ga treba rastaviti i nanovo namotati za potrebne napone. Nisam sada u labosu pa ne mogu uslikati prazno kućište.
Ponadao sam se da će i BNCi biti odlčni ali nažalost ne odgovaraju dimenzijama novih/NOS zapadne proizvodnje BNCa. Ovi ruski su malo većeg promjera.

[attachment=38164]

Ima i tri komada nenabavijuma(Nuvistori) ali njih moram skinuti i dati kolegi sa foruma od kojeg sam kupio skop za bagatelu od 25€.
Khad, nisu ti potrebni nikakvi tvikovi za ICL7107, jednostavno primenis semu iz datasheeta.
Jos si rekao da imas +/-5V na raspolaganju pa ti ne treba ni pretvarac sa +5V u -5V.
TL431 treba da zadovolji potrebe referentnog napona, mislim da ne treba nista bolje.
Samo jedna mala napomena za TL431. Nedavno sam se nesto igrao sa njim, ulaz od 7-10V,
izlaz 2,5V. Iznenadio sam se kad sam saznao da postoje "dobri" i 'manje dobri".
kod nekih primeraka je bio zakucan izlazni napon na 2,5V pri promeni ulaznog u navedenim granicama, dok kod nekih, izlazni napon je setao oko +/_ 50mV.
Verovbatno ovi drugi imaju manji OLG. Napominjem da nisam obracao paznju na proizvodjaca jer sam ih skinuo sa nekih svicerskih napajanja.
I za to ne treba da brines jer ti ovde imas fiksni ulazni napon od 5V.

Medjutim, kod implementacije ICL7107 treba posebno voditi racuna o fizickom izvodjenju. Pazljivo razdvojiti DigGnd i AGnd. Prilicno velika struja tece kroz DigGnd jer napaja LED displeje. Ako to ne uradis kako treba., ume da seta LSB i nekoliko podeoka.

p.s. Podrazumeva se da, prvenstveno za Cint stavis neki polpropilen, a nece se ni ostali buniti ako budu PP.
TL431 imam original od TIa, davno sam ih dobio kada su još slali besplatne uzorke.

Baš si me sada "zeznuo" sa ovim polipropilenom, ja fino svudje di sam mogao popikao smd elemente pa tako i kondenzatore.

Što se tiče DigGND i AGnd pretpotavljam da misliš na pinove GND i Common? Na svakoj šemi sam vidio da su ta dva pina odvojena tako da ih nisam niti spajao zajedno,a i analogni dio mi je dosta odvojen od digitalnog,koliko to može biti na PCBu veličine 6x4cm.

[attachment=38167]

edit: Malo sam škicnuo polipropilene u mouseru i imaju manje više sve te vrijednosti u kućištu sa rasterom od 5mm tako da ako se ovaj testni PCB sa smdom ne pokaže ok PCB sa polipropilenima ne bi trebao biti puno veći.
(08-11-2022, 08:28 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]TL431 imam original od TIa, davno sam ih dobio kada su još slali besplatne uzorke.

Baš si me sada "zeznuo" sa ovim polipropilenom, ja fino svudje di sam mogao popikao smd elemente pa tako i kondenzatore.
Ti si poceo pricu o tvikovanju, a stavio si najgore kondenzatore u integratoru. Radice to i sa njima, skoro svi losiji kineski miltimetru koriste njih. Mozda ce biti malo losija linearnost A/D konverzije.
Pa mislio sam budući da su smdi u BatoMM,onom preampu iz Linear audio, i dosta ostale mjerne opreme zašto bi sada stavljao "velike" PP kondove. Znam da je Braca(a možda i drugi) stavljali nekoliko članaka o kvaliteti smd kondova novije generacije koji imaju odlične karakteristike.
Napravljen PCB, ima par brika za spojiti LED displaye sa integrircem jer pcb naravno da nije dvostrani i trebala je jedna prepravka u odnosu na šemu iz datasheeta. Dodan je otpornik između in+ i in- jer u suprotnom ako su ulazi u zraku voltmetar vjerojatno hvata smetnje iz okoline i prikazuje sve i svašta na displayu.

Evo ga u radu i na ulaz sam mu doveo 151V.
[attachment=38278]
Ima li tko kakvu ideju za kakav shunt otpornik za ampermetar varijantu ICL7107. Treba da mjeri struju do 2A. E sada da li je optimistično ići na 1,999A da iskoristim sve znamenke ili je jednostavnije ići na 1,99A da otkantam 1mA znamenku. Za shunt sam mislio staviti vrijednost otpornika od 0,1R što mi se čini nekako dovoljno veliko da može izmjeriti malu struju, a disipacija na njemu bi bila 0,4W. Ako bih uzeo neki otpornik od 5W sa boljim PPM/C možda bi to moglo proći. Druga varijanta koja mi pada na pamet je naravno dobar stari komad debele otporne žice koja se da lemiti.
Iz starog neispravnog unimera izvaditi sent zicu. Ako je za 10A podrucje, napraviti referencu sa tl431 i trimerom za ICL
TL431 je već tu,onaj mališa u sot-23 kućištu. Što se tiče neispravnih multimetra to je malo teže za izvesti jer mi treba četiri komada, a multimetri baš nisu roba koja se brzo kvari.

edit.
Inače nije da ovo treba hitno. Još nisam niti počeo da gradim sve ispravljače, dva nisko naponska i dva visokonaponska tako da će biti vremena za naći neki dobar shunt otpornik.
Već neko vrijeme imam hrpicu Sankenovih naponskih stabilizatora u to-3 kućištu koji se odazivaju na ime STR450,sve što znam je da su za 115V/0,55A, ali pinout, test šema,grafovi i sl. su mi nepoznanica. Probao sam kontaktirati Sanken ali su mi odgovorili da nemaju te podatke...

https://www.web-bcs.com/oem/sak/STR450.php?ssize=mob
Našao sam riješenje. Googlao sam 0,1ohm current sense resistor i između ostalog mi izbacilo da ih ima u mouseru. Nije mi uopće palo na pamet da otpornici za mjerenje struje imaju posebnu sekciju, već sam gledao što ima pod običnim otpornicima...

https://hr.mouser.com/c/passive-componen...ough-hole/
(08-27-2022, 08:42 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Već neko vrijeme imam hrpicu Sankenovih naponskih stabilizatora u to-3 kućištu koji se odazivaju na ime STR450,sve što znam je da su za 115V/0,55A, ali pinout, test šema,grafovi i sl. su mi nepoznanica. Probao sam kontaktirati Sanken ali su mi odgovorili da nemaju te podatke...

https://www.web-bcs.com/oem/sak/STR450.php?ssize=mob
https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_str450.html
[attachment=38293]
možda ovo pomogne
Pa di iskopa... Da kojim slučajem nemaš nekog uhodu od 80+ godina u Sankenu pa ti je on odnekuda iskopao tu sliku. Smile
Imam babu a baba ima kristalnu kuglu Big Grin
Čime isprazniti elektrolitske kondenzatore?

Radio sada to sa 100R/5W otpornikom na plus i minus elko, a vidim da na aliexpresu imaju user friendly alati za to, pa me zanima misljenje jeli ovo valja sto ili nekvi drugi alat za preporuciti?

US $17.15 51%OFF | Capacitor Discharge Pen High Voltage Fast Discharging Tool Digital Sparkpen Discharger 1000V
https://a.aliexpress.com/_mK69RBq

US $23.75 50%OFF | Battery Capacitor Fast Discharge High Voltage Discharging Tool Digital Sparkpen Discharger 1000V
https://a.aliexpress.com/_mr2ATdE
Ja bi rekao mani se toga. Otpornik i vozi. Čemu puniti džepove kinezima koji sa ovom spravicom izmišljaju toplu vodu.
Slazem se da netreba puniti kinezima djepove ali podrzavam kinu a ne usa jer kinezi imaju vise love nego usa. Kinezi su jeftini i treba ih podtzat, imaju sve sto valja i nevalja za svaki djep.

No salu na stranu...ove imaju pipkalice i izolirane su, i zgodnije su mi za rad. Dok na otpornik nozice imam samo navucenu pvc izolaciju sa zica i antistaticke rukavice..pa mi je to nezgodno drzat u ruci..zato bih molio preporuku alata sa pipkalicama koji je kvalitetan i da radi svoj posao...napon treba za 450V max jer filterski kondovi u plazmama koje popravljam su visokog napona naboja pa treba to prije ispitivanja isprazniti..ovaj u kutiji je 1000V ccs opterecenje i isprazni kond na 10V nakon toga oolako prazni na 2V. Trebam nesto da je lakse sa rukovanje nego sada imam u diy varijanti...
Praznjenje sa dve male sijalice 220v redno spojene i ntc otpornik iz starog napajanja...
1. Da li je neko u periodu od 1984 do 1989 imao priliku da na Dnevniku (bilo kojem) ili vestima koje su išle na radiju u EX-SFRJ čuje da su "izgubili" meteorološki balon?

2. Da li znate kakve senzore i komunikaciju je mogao imati takav uređaj u to vreme?

Hvala.