DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Gitarski amp-ovi su posebna sorta i nemaju veze sa Hi-Fi. Tu se sve svodi na fine doze distorzije i boje koje se dobiju na taj nacin. Jos jedna stvar je sto lampa ima vrlo specificnu distorziju kada se zasiti ulaznim signalom, ponasa se kao nekakav kompresor dok se kod ostale vrste pojacivaca to manifestuje totalno drugacije.
Zato je recimo "popularno" da se uzmu pedale koje imaju lampe u sebi, npr cuveni "Hughes And Kettner", ortak to ima i to na koje god pojacalo da prikljucis to ima tu boju!
http://www.youtube.com/watch?v=Gr2R35Z5R4g
Konkretno na ovoj snimci covek koristi lampas Mesa/Boogie koji kosta preko 2000eura i kao takav ima strasan ton .. e sad sa ovom pedalom samo pobudjuje ulazni signal pojacala..Ja licno koristim Marshall JCM800 iz 82-druge u kombinaciji sa bosterom sa PNP ili neki Tube Screamer pedala sa JRC4558 koji ga koristio SRV..procesor kao procesor prica sama za sebe ..Kemper i Fractal Audio Axe.Fx su mi odavno poznate samo me nekako ne privlacu ..
Da ali je izlazni amp verovatno podesen da radi u "clean" modu jer onda nebi mogao da na foot-switch prebacuje. Glavna distorzija dolazi iz pedale.
Gitarista si znas i sam, to ti je ono kad drzis pot od magneta na 1 a ima jacinu bez distorzije (clean) a posle samo odrvnes pot i opet imas istu jacinu zvuka ali sa distorzijom Wink
E to lampa radi savrseno, tranzistorci i IC-ovi muku muce oko toga Smile
Vrlo jasno ..Tacno ! najverojatno Lampa ima mogucnost da u sebi skupi mnogo harmonike..sto nije slucaj sa drugim elementima..mozda i radi same toplote koja generira lampa pa i ton je topao Smile
Jedan moj prijatelj nasao negde ovakvu plocicu .. zna da je iz nekog Elektora i to je sve .. pa ako moze da mi pomognete .. ako je neko mozda slucajno primetio ovaj projekat u nekom broju Elektora da mi kaze koji je broj i godina ili pa ako ima da mi posalje seme .. Unapred Hvala !
[attachment=7767:10003418_1482069625347332_1958944158_n.jpg]
Neznam da li je ideja na pravom podforumu ali nisam znao gdje da je smjestim pa molim administratore da je (ako nadju za shodno) smjeste na adekvatno mjesto pa da nas obavijeste o tome (mislim da ideja nije nova ali je sigurno jako korisna).
Naime vjerovatno smo svi koristili potroseni RAZVIJAC (ne fiksir kako su neki navodili) za pasivno posrebravanje vodova na PCB-u.
Postupak je jednostavan i podrazumijeva da se dobro odmascena i ociscena PCB jednostavno uroni u zasiceni rastvor razvijaca (potrosenog sa stanovista razvijanja filmova) i na povrsini bakra se formira tanak sloj srebra.
Eh sad, ideja na koju sam dosao je sledeca:
-da se iz zasicenog rastvora razvijaca, mislim da je u pitanju srebrni jodid (AgJ2), putem elektrolize izdvaja srebro (anodno srebro - kraj na kome ce biti nakacena PCB).
Pitanje: pri kojoj struji i naponu se odvija elektroliticki postupak u nekim slicnim (priblizno istim) fizicko-hemijskim reakcijama ?
Mislim da rastvor srebrnog jodida veoma dobro provodi elektricnu struju pa nema potrebe za dodavanjem nekog drugog rastvora za pvecanje provodljivosti ?!
Pozdrav, bp
Mislim da kod elektrolize nije toliko bitan napon, već jačina struje. Pri tome bi trebao prespojiti sve vodove na PCB što je nezgodno.
TDA
Sto se tice prespajanja - moze se to na zadovoljavajuci nacin uraditi bez prespajanja. Malo vise vremena ali bilo koja PCB se moze odraditi za 10-tak minuta (grafitna pipalica i jedna po jedna veza - stvar tehnike), nego reci mi koja vrijednost stuje (po tebi) bi bila potrebna i koji napon , pa da probamo ?!
Nesto mi ovo dugo traje ?!

TDA
Sto se tice prespajanja - moze se to na zadovoljavajuci nacin uraditi bez prespajanja. Malo vise vremena ali bilo koja PCB se moze odraditi za 10-tak minuta (grafitna pipalica i jedna po jedna veza - stvar tehnike), nego reci mi koja vrijednost stuje (po tebi) bi bila potrebna i koji napon , pa da probamo ?!
Videću sa ortakom koji je hemičar pa ti javljam...
OK, trebalo bi da ovo apsolviramo - trebace nam svima !
Mislim da sam sa ovog foruma pokupio neke linkove za nacin koji bi mozda bio zanimljiv po brzini i kvalitetu dobijenog.
http://www.youtube.com/watch?v=jjrP8zOIhxg<a data-ipb='nomediaparse' href='http://www.youtube.com/watch?v=YcqK089I4io#t=0'>http://www.youtube.com/watch?v=YcqK089I4io#t=0</a><a data-ipb='nomediaparse' href='http://www.getchip.net/posts/034-luzhenie-pechatnojj-platy-splavom-roze/'>http://www.getchip.net/posts/034-luzhenie-pechatnojj-platy-splavom-roze/</a>
Trenutno koristim onaj fazon pasta za lemljenje bakarnih cevi kod bakarnog grejanja i grejanja fenom za skidanje farbe. Dok je sve vruce obrisem grubom krpom i to zna da bude za ocenu 9 pogotovo ako su manje plocice u pitanju. Ovo mi deluje da bi se lakse dalo uraditi uz verovatno bolji i zavrsni izgled.
Posrebljavanje vodova, možeš da uradiš i sa srebro-nitratom, sirćetom (vinskim, alkoholnim) i kuhinjska so.
Receptura ti je sledeća: 1/3 srebro nitrata, 1/3 sirćeta, 1/3 kuhinjska so. Sve to pomešaš zajedno, i sa plutanim čepom polako trljaš po pločici. Vrlo brzo (1 min.), vodovi su posrebljeni.
<img src="http://i1097.photobucket.com/albums/g348/saggit02/photo.jpg" alt="photo.jpg">
gdje nabaviti srebrni nitrat,u kakvim prodavnicama ga tražiti?
Trebalo bi da ih imaju prodavnice koje se bave prodajom farmaceutskoh rekvizita, ili ako imaš nekog na Farmaceutskom fakultetu. Pre 3 godine mi je drugar dao oko 2dl srebro-nitrata, i još ga imam, pošto za posrebljavanje ide vrlo malo srebro-nitrata. Za pločicu 160mm x 100mm, treba ti vinski metalni čep, sa sva tri sastojka.
:thumbsup: :im Not Worthy:
Ovo je dobar tip!
Pozz

Dali netko možda negdje ima kakvu shemu za analogni cd output s 2sk170 ( dac čip je tda1541a nonos ) , treba mi nešto kao discrete analog output umjesto standardnih opampova i cjevi , znači tda1541a-discrete analog output-rca.
Na netu svašta nađoh , ali 99% toga nije probano nego su to samo ideje.

Hvala
zna li iko jesu li ovo valjani tranzistori ili ne:

[attachment=8021Big GrinSC_0009.jpg][attachment=8022Big GrinSC_0017.jpg][attachment=8023Big GrinSC_0014.jpg][attachment=8024Big GrinSC_0015.jpg]

oba su u crnim plastičnim kućištima,sa neizolovanim leđima (kolektor je poleđina)

radi li uopšte fairchild 2SA ..... tranzistore,pošto ovaj 2SA ima " f " ispod rupe za šraf? obično njihovi tranzistori imaju drugačiju prednju stranu na ovakvim tranzistorima (više brojki i slova različitog značenja) i " f " oznaku postavljenu horizontalno u odnosu na uspravljen tranzistor,ne znam je li to pravilo ili postoje izuzetci?