DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
HMA-6500 i HA-5700 imaju praktično indetična pojačala. Imaju interensantno zaštitno
ic kolo HA12002. Nažalost deo za temperaturnu zaštitu kod oba pojačala nije korišćen,
Tu je uključen i onaj tranzistor kao overlad detector.

zbotic šta si postavio kao gate stopere? Nervira me i što klizi do 30mV u toku grejanja,
jer je u povratno sprezi dc pojačalo. Moglao bi se tu staviti neki DC servo.
Ne mogu se više točno sjetiti ali vjerojatno po 220 ohma na oba gejta iako je jedna strana već u sklopu nekakvog naponskog djelila u svrhu zaštite. Stavio sam ih na kabel koji povezuje gejt sa pločicom, tako je bilo najjednostavnije a dovoljno blizu gejta. Inače na mosfete P i N tipa idu različiti gejt stoperi ako se želi sve napraviti idealno, ali gdje koji, svarno se više ne sjećam, trebalo bi malo proguglati. Ovo je za mene bilo dovoljno dobro, ovako kako sam napravio....

E dobro si me sjetio, taj DC je isto bio nemiran kod mene, inače je ta vrsta kompenzacije DC ofseta kakva je uporebljena besmislena jer je bilo dovoljno ubaciti jedan elektrolit a izbaciti sve te diode i trimere. Ali to nisam mijenjao jer u principu ne volim mijenjati izvornu topologiju ako baš nije nužno. Vlasnik ovog mog je prezadovoljan, a pojačalo ima jedan human zvuk dovoljno dobar da se može slušati satima.
Drugari, jedna molba...
Milan PCB mi nešto ne odgovara, pretpostavljam da je zauzet, tj. nadam se da jeste, i da je sve u redu, ali meni je situacija malo hitna...
Treba mi izrada PCB na dvoslojnom vitroplastu, s tim da donja strana nema nikakvu štampu, nego bude pun bakar, dimenzije pločice su nešto manje od 50x80mm, minimalna širina linije je 0.4 mm, ako bude kritično mogu da se ugoje malo do 0.5-0.6 mm, klirens nije manji od 0.6mm. Pločica ima 5 kom 0.8 mm rupica koje mogu a i ne moraju da se izbuše, za to imam uslova. Plaćam ruku, amortizaciju, materijal, hemiju, burgije, glodala, pivo, ručak, sve što treba, ovde pišem samo zato što mi je stvar dosta hitna, i ne bi bilo loše da pločica bude gotova do najkasnije do petka/ponedeljka...
Komsija, Milan na zalost vise nije sa nama Sad
Au... Nisam imao pojma... Sad
(06-03-2020, 09:33 AM)BeliNinja Wrote: [ -> ]Komsija, Milan na zalost vise nije sa nama Sad

uh ovo ni ja nisam znao. bilo je govora da je bio u bolnici i da je izašao,ali ovo mi je tužna novost...
I ja ga već neko vreme nakon neodgovaranja na nekoliko mailova zovem telefonom, ali mi prijavljuje da je broj nepostojeći.
Nažalost ispostavilo se da je moja sumnja istinita. Sad
Bilo je objavljeno na forumu. Promaklo vam je.
Hvala svima koji su se javili još jednom, našao sam lika iz Beograda koji će do sutra da završi, tako da mi je to baš leglo... Što se kvaliteta tiče, bićete izvešteni. Smile
I cena Smile
Tužna novost oko Milana PCB :-(
Nisam pojma imao.
Pozdrav svima,
Ne znam da li je po pravilima foruma ali evo ako nekog zanima iz kg-a

https://www.linkedin.com/jobs/view/1878118276
Drugar radi refreš Onkyo pojačala, nemam tačnu oznaku, neki 100W, dual mono itd. U njemu su 4 Nichicon tegle od po 15000uF/69V, izgubile kapacitet. Da li neko zna koja je ovo serija sa dugackim i dupliranim nogicama tj. ima li odgovarajuće zamene? Ili da se ide na standardne 15mF/80V pa debljom žicom spojiti ove duplirane vodove. Tegle su 40x80mm, raster između polova 20mm a između nogica 8,5mm

Sličke

[attachment=33478][attachment=33479][attachment=33480]
Ili neka rasturi ove stare kondenzatore i neka iskoristi dance sa duplim pinovima na novim kondenzatorima kao adapter.
Ako uzme kond na zavrtanj, može od bakarne trake da napravi vodove (U oblik) sa rupom u sredini pa prišrafi. I kalajem pređe sav bakar pre montaže.
(06-05-2020, 12:26 PM)nik Wrote: [ -> ]Ako uzme kond na zavrtanj, može od bakarne trake da napravi vodove (U oblik) sa rupom u sredini pa prišrafi. I kalajem pređe sav bakar pre montaže.

ako uzme nove na sraf neka razbusi ove stare i neka skine sa njih originalne izvode...
Okinut flet kabal koji je bio zalepljen nekim provodljivim materijalom direktno na PCB. Deo vodova sa kabla se otkinuo i ostao na PCB, što je kasnije očišćeno.
Interesuje me da li neko može to da sanira i kako da ispitam da li je sam displej uopšte ispravan?
Radi se o bošovom detektoru DMF 10 Zoom.

[attachment=33640][attachment=33641]
Pogledaj ovo. Radio sam to nekada, ali nema više ni trake ni prese.

Hvala, Branko. Baš je pipkava ta tehnologija, a bez odgovarajuće opreme sigurno i neizvodljiva.

Sad bih najpre nekako da ispitam postojeći displej da li je ispravan, ali kako? Ne znam koji su radni naponi na kojima se pojedini segmenti aktiviraju da se prikažu.
sećam se davno da sam neki odbačeni displej vrtio po rukama i da su pojedini segmenti bivali prikazani, ali se ne sećam da li su se aktivirali od samog dodira prstima ili sam pipalicom instrumenta prelazio preko dela stakla gde su im kontakti.
Jedino čega se sećam je da je sa ploče do displeja išla ona provodna guma, a ne flet kabal.
Potreban mi je neki MPD (Music Player Deamon) sa Web interfejsom.
Potrebno je da ima mogućnost kreiranja vremenskog rasporeda kako bi svakog dana mogao da se pali i gasi u određeno vreme i da ima mogućnos reprodukcije strimova.

Da li imate neki predlog?