DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Onomad kada sam istrazivao i citao po netu oko LED osvetljenja koje prija biljkama (za akvarijum), sve su mi iskakali linkovi za gajenje marihuane... U jednom trenutku sam se zapitao sta li one cike koje analiziraju moj surf da misle o meni i kada ce murija da mi zakuca na vrata... Smile

Sada sam poceo da istrazujem kako se lepi klirit i nadjem da se to radi sa hloroformom... sada verovatno misle da hocu nekoga da uspavam i ko zna sta jos... Smile

Dakle, da li neko zna gde i da li uopste moze u slobodnoj prodaji da se kupi hloroform?

Danas cu probati sa acetonom i to ce verovatno raditi posao za neprovidne klirite, ali za providne da bi ostali bas providni izgleda da je jedino hloroform resenje...

Takodje, ako neko ima drugu ideju kako de lepim providni klirit i da ostane providan spoj neka kaze... Smile
Klirit,jel to pleksiglas? Imaš posebno ljepilo za pleksiglas za kupiti ali ne pitaj kako se zove niti gdje ima za kupiti jer ne znam. Znam samo da mi susjed ima radionu gdje između ostaloga radi i sa pleksiglasom ali i sa tim ljepilom možeš ukakiti stvar ako ti se razlije van spoja.
Jel to misliš raditi akvarij od pleksiglasa? Ja bi radije ostao pri staklu i silikonu.
Da, klirit=pleksiglas, ali mi ne treba za akvarijum, nekako ne bih imao poverenja da mi on drzi vodu u kuci.... staklo i silikon su zakon za to Smile

Treba mi za neke stvarcice koje planiram da pravim od klirita secenom na laseru pa treba lepo da izgleda i da bude providno a ne zamuceno ili tako nesto... Nasao sam neki lepak za pleksiglas ali mnogi spominju da je hlofororm jedini sa kime klirit na spoju bude potpuno providan, zato bih voleo sa njime da probam ako mogu da ga nadjem...
Lepak za klirit: http://geko.rs/lepilo-za-pleksiglas-acrifix-1r-0192-rs

Galenika Klirit je pravila Klirofix, koji ima dve komponente i nije bio skup.
Zemun Senski trg 7 011 2618942; 011 3161384; 011 3166479
Kako to nisam uspeo sam da nadjem nije mi jasno.... hvala Branko.
Ja imam talent za traženje Smile
U Zemunu ima i klirita u komadima
(01-31-2021, 01:07 PM)branko tod Wrote: [ -> ]Ja imam talent za traženje Smile
U Zemunu ima i klirita u komadima

Da li je onda jeftiniji ?
Može li kontakt ?
Evo mene sa jednom morskom idejom...

Palo mi je na pamet da napravim jednu grijaču ploču veličine barem A4 za predgrijavanje PCBa, skidanje ekrana sa mobitela,tableta itd... Znam da ima za kupiti takve stvarčice ali imam kod kuće dijelova za tako nešto pa možda da se nešto zDIYa. Recimo da mi ne treba temperatura veća od 120-130 °C,moooožda 150 °C.

Mislio sam grijač napraviti od kanthala A i zaliti ga u tanki sloj šamota. E sada kako napraviti glatku površinu. Dvije su ideje. Znam da je šamot tvrd kao kamen i mooooožda bi ga se dalo ispolirati da se dobije glatka površina. Druga ideja je dok je još šamot svjež u njega se "uroni" komad aluminijske ploče koja se lako ispolira samo ne znam koliko bi spoj ta dva materijala izdržao.

Što se tiče elektronike to ne bi trebao biti neki problem. Trebam naći računicu vezanu za snagu,temperaturu koja se postigne itd. ali niti to ne bi trebao biti problem.

edit: Gledao sam i gotove grijalice ali s obzirom da je to relativno velik uređaj poštarina je paprena, pa još carina,porezi i sve ostalo što država pobere sebi ispalo bi me puno više nego što želim dati u ovom trenutku.
Nije loša ideja s tim da koristiš već zaštićene - cevne grejače, za kuhinjsku rernu npr ispod alu ploče pa ti šamot možda i ne treba već neka plitka posuda kao osnova za grejač.
To definitivno nije loša ideja. Jedino treba naći nekakve koji su malih dimenzija. Znam da postoje one male peći veličine mikrovalne samo trebam vidjeti kakve grijače one koriste i ako su cijevasti jel se daju nabaviti.
potraži grejač za rernu\pećnicu,oni su već predviđeni da idu ispod i iznad ravnih površina. kako ti Nik reče,još samo al-ploča pristojne debljine iznad i to je to. čak i podesivi termostat možeš da kupiš na istom mestu gde i grejač,pa da podešavaš temperaturu kako ti odgovara i u širokom opsegu temperatura.
Haha, već netko izmislio ovo što ja izmišljam. Jedino su dimenzije premale.

https://www.aliexpress.com/item/40010645...5615%23615
Sada kada razmislim, možda je bolje da napravm gornju ploču od inoxa, pa ako sam gladan mogu da bacim koji ćevap ili pljeskavicu na "roštilj".  Kasnije samo obrišem i spremno je za neki telefon ili tablet. Tongue
koji god materijal da staviš,moraš da imaš na umu da isti mora jednoliko da se greje na celoj površini,inače će početi da se vitoperi odnosno iskrivljuje.
mozda mermerna ploca, kao mermerna pec...
Imaš grejače za tostere ako ideš na manje dimenzije.
Grijače sam našao, ima ih na aliexpressu koliko hoćeš. Evo ovakav bi mi bio super https://www.aliexpress.com/item/32846496...2e0e2vq9se Onaj duljine 270mm. Termostata isto ima na aliexpressu kakvih god hoćeš i ja mislim da će odraditi posao sasvim ok. Možda da nađem neki sa tajmerom.

Ploča bilo kakva da ide gore sigurno neće biti tanja od 10mm. Ako ide aluminjska onda sam mislio napraviti neki okvir od željeza ili nečega čvrstoga tako da spriječim savijanje ploče uslijed stalne promjene temperature. Mramor sumnjam da bi imao takvih problema ali ne znam koliko bi se uspio zagrijati čak i da se grijač stavi točno ispod ploče,također bi bio i relativan problem gdje staviti sondu. Mislim mogla bi se napraviti rupa u mramoru gurnuti sondu i sa nekim temperaturno otpornim silikonom ju pričvrstiti.

Bitno je da naručim grijač i termostat onda ide eksperimentiranje na red. Big Grin
A može i ceo toster. Smile
(02-05-2021, 04:21 PM)gorankg Wrote: [ -> ]Imaš grejače za tostere ako ideš na manje dimenzije.

:-)

Pola toastera, na njega Al podeblja ploča, 20...30+mm
u ploču zašaraviš/probušiš pa metneš sa termo pastom sensor od nekog jeftinog podesiv. digitalnog termostatata
https://www.ebay.com/itm/Digital-K-Type-...SwwFZfRTrb

I metneš gore: Iphone @ 85°C, pleskavicu @320°C...