DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
http://electronics-diy.com/100w-car-subwoofer-amplifier.php

Ovo bi možda odgovaralo....
Čini mi se da je neko od naših ovo radio...
Svejedno, imam sve potrebne fajlove za ovo pa ako te zanima....
Ovo je koliko vidim integrisan pojačavač (više volim modularnije, ako ništa onda je bar zagrevanje raspoređeno na više komponenti Smile ), i SMPS.
Dovoljno je i 10-15W. Nešto ovog tipa sam mislio

<img src="http://www.182e.com/upload/10013120124240.jpg" alt="10013120124240.jpg">
na 12V ja bi prvo poradio na jednom dobrom smps a onda sa njegovog sekundara-izlaza polaaaagano odabrao nešto iz široke palete pojačala u ponudi. imaš Borin 12V smps na njegovoj BAS stranici:


DC-DC SMPS konvertor
(ulaz 12VDC, izlaz 2x±30 do ±80VDC/ oko 600W max)


Prevashodna namena ovog pretvaraca je napajanje snaznih pojacala u automobilu sto je vec neko vreme prava "moda" posebno medju mladjim vlasnicima automobila. Sa standardnih 12V napona, auto-akumulator nije idealan izvor za audio pojacalo ako ono treba da bude velike snage. Danas se vec standardno "trazi" da takva pojacala za auto imaju 150..200W pa i vise a to se na 12V jednostavno neda izvesti bez obzira na impedansu zvucnika (u prakticnim okvirima). Resenje je u podizanju jednosmernog napona ili jos tacnije na pretvaranju jednostrukog 12V napona u dva dosta visa i simetricna jednosmerna napona u opsegu od oko ±30V do oko ±80V. Sa takvim izvorom napajanja vise nije problem napraviti snazno pojacalo jer se moze koristiti svaka standardna sema.

Tako je nastao ovaj pretvarac koji u osnovi radi u prekidackom rezimu koji je siroko koriscen u mnogim oblastima elektronike i poznat je pod imenom SMPS sto je skracenica od "Switch Mode Power Supply" ili po naski "Izvor napajanja u prekidackom rezimu rada". Po istom ovom principu rade i sva kompjuterska napajanja i napajanja za velika profesionalna ozvucenja. Zato ce vam i sema izgledati vrlo poznato jer u ovoj oblasti i nije bas moguce uvek i mnogo izmisljati nove "rupe na saksiji". Sve je tu vec vise manje poznato i radjeno pa ni ja nisam mnogo filozofirao. Odavno postoje specijalizovana integralna kola za ovu namenu i ja sam se odlucio za TL494 koje bas i nije novijeg datuma ali je skoro svuda nabavljivo i vrlo pouzdano.

Gradnju ovog pretvaraca ne bih savetovao manje iskusnim graditeljima (mada to ne znaci da im nebi uspelo) jer ovakav uredjaj trazi prilicno iskustva iako se sema moze uciniti relativno jednostavna. Ovde cu dati samo nekoliko kljucnih napomena:
Ja sam za transformator koristio Filipsovo feritno jezgro ETD49 pa ce te morati sami da eksperimentisete sa brojevima navoja ako koristite jezgro sa drugacijim karakteristikama. Jezgro ETD49 je probano do 600W snage pojacala i nije bilo problema a verujem da bi moglo i vise. Za njega treba u primaru namotati BIFILARNO 2x3 navoja a za svaku "zicu" sam koristio po tri komada 1,8mm CuL trafo-zice. Kada namotate primar prekrijte ga sa dva-tri sloja bele Teflonske trake (vodoinstalaterske, na koturu kao selotejp) pa preko toga, opet bifilarno motajte sekundar. Debljina zice i broj navoja sekundara ce zavisiti od velicine izlaznog napona i snage koja vam treba. Posto je odnos broja navoja primara i sekundara upravno proporcionalan odnosu njihovih napona, nece biti problem da to preracunate ali ce te verovatno morati jos malo da prakticno eksperimentisete zbog dodatnih gubitaka. Debljina zice sekundara ce zavisiti od snage pojacala (jer ce od toga zavisiti jacina struje) i za potrosnju od oko 200W pa navise, svakako ne bi trebalo da je tanja od oko 1,2mm (jednostruka zica).
Izlazne prigusnice od 23-25uH su zajedno motane na jednom toroidnom (prstenastom) NEOSID jezgru model 17-745-22 i to kao takozvana "kompenzovana" prigusnica, gde jedna prigusnica zauzima jednu polovinu torusa a druga ide na drugu polovinu ali su motane u suprotnom smeru tako da se flux koji pravi jedna polovina ponistava flux-om druge polovine da nebi doslo do zasicenja jezgra. Svaka prigusnica ima po 14 navoja zice 1,5mmCuL. Ja ne znam koje bi evropsko jezgro odgovaralo ovom Neosidovom koje sam ja koristio (ovo sam radio dok sam ziveo u inostranstvu i tada mi je taj toroid bio na raspolaganju!), pa molim bilo koga ko eventualno poredjenjem pronadje odgovarajuce jezgro da mi se javi da bih taj podatak mogao ovde da dodam kao pomoc eventualnim graditeljima!!!
Diode koje cine izlazni Grec (mostni ispravljac) MORAJU biti brze i za struju od oko 15Amp i 200-600V. Takodje, tada su mi diode MUR1560 bile na raspolaganju, ali bi umesto njih mogle mnoge druge. Pozeljno je da su u TO220 kucistu ili nekom slicnom radi boljeg hladjenja. Trebalo bi da odgovaraju i neke kao sto su BYV32/200 ili BYV42/200.
6 kondenzatora od po 10uF izmedju sredine primara trafoa i mase se montiraju i leme sa iste strane plocice kao i ostali elementi samo sto za njih ne treba busiti rupice vec se direktno leme izmedju dva vrlo siroka paralelna bakarna voda.
Pazite na kablove i veze koje vode velike ulazne struje, jer se pri velikim snagama pojacala, iz akumulatora tada "vuce" i 60 Ampera!!!
Bimetalni termo-prekidac se montira na hladnjak na kome su prekidacki FET-ovi.

[attachment=4287:dcdcraspored.gif]

[attachment=4288:dcdcPCB1.pdf][attachment=4289:dcdcPCB2.pdf]

[attachment=4290Big GrinCDCsema.pdf]


SMPS nikako, to već izlazi iz okvira jednostavnosti Big Grin Nema veze, nešto mi je palo na pamet pa ću da vidim da tako nešto i iskombinujem. Kako ispadne biće pokazano na forumu, bar slika :pic:

Hvala obojici na pomoći! Smile
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="enaB" data-cid="10292" data-time="1381092780">
SMPS nikako, to već izlazi iz okvira jednostavnosti Big Grin Nema veze, nešto mi je palo na pamet pa ću da vidim da tako nešto i iskombinujem. Kako ispadne biće pokazano na forumu, bar slika :pic:
Hvala obojici na pomoći! Smile</blockquote>jednostavno , jeftino tda 2004 2×20w na 12v ja napravio radi, ima u temi , kako pojacati ic sa tranzistorom, pozz

SMPS nikako, to već izlazi iz okvira jednostavnosti Big Grin Nema veze, nešto mi je palo na pamet pa ću da vidim da tako nešto i iskombinujem. Kako ispadne biće pokazano na forumu, bar slika :pic:

Hvala obojici na pomoći! Smile
Jel to "onaj" enaB koji pravi/projektuje DSP ekvilajzere?? Smile

Nemoj zekiti, uzmi dsPIC i gruni jedan SMPS da vidis malo kako je to cool fazon Smile
Recimo Half bridge BUST i vozi misko ... To se napise SW u jedno 10-20 redova code-a !!!
Otvori neku temu ako te to interesuje i objasnicu ti sta i kako sa tim ide ...

Recimo ona Borina shema par postova gore (to je push-pull topologija), tu se "odsece" sve od gejtova tranzistora pa nalevo (ukljucujuci i TL494) i tu se stavi kontroler + neki drajver recimo IR2110.
Kontroleri su ti koliko znam vrlo poznati, a ova SMPS tehnika nije neki bauk, cak ces mozda bolje to da savladas kada to sve budes radio programski. Samo se gura PWM signal sa nekim izabranim duty i to je cela nauka. Ako koces da odrzavas napon na izlazu konstatnim, iz onog LM358 vratis na A/D ulaz i to ti je feadback koji utice na duty po skoro linearnoj zavistnosti (dakle matematika sa sabiranjem i mnozenjem, to je bre boza nevidjena). Bukvalno nema vise nista oko toga!

Kad budes to pokrenuo, malo advanced pristup je da se tu doda jos dve "sicusne" zavojnice i od toga se napravi ZVT sprava (Zero Voltage Transition) i jos 2-3 dodatne komande u kontroleru, to za nekoliko stotina wati ne greje NISTA!!!
Na kraju se izbace i one 4 diode u sekundaru (koje discipiraju vise nego tranzistori), stave se dva ili 4 MOSFET i dobijes sinhroni ispravljac. To je profi sprava a opustencija totalna za izradu sa kontrolerom!
Najlepse od ovoga gore je to sto ustvari tako dobijes SMPS spravu koja ne samo sto moze da radi kao ispravljac vec i kao pojacivac istovremeno!
Npr nije referenca 1.0V nego ulazni audio signal preko A/D.
Mnogo luda tehnika Smile Sve to moze da radi cetvorokvadrantno, dakle prenos energije u oba smera.
BTW Gde ti je onaj EQ da ga uhakujemo, da izvuces 4 zicice za PWM Smile Bukvalno to isto ...

Ili ovako nesto samo feritni trafo ide i prateci sekundar: Re: sinusni pretvarač 12vdc/24vdc na 220vac
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="mikikg" data-cid="10298" data-time="1381099962">

Jel to "onaj" enaB koji pravi/projektuje DSP ekvilajzere?? Smile

</blockquote>
Liče, ali onaj je bio malo mlađi Big Grin Zezam se, napravio bih i SMPS da mi treba, ali mislim da mi ne treba i onda što džabe da komplikuje i podiže cenu.
Radi se o tome da portabl DVD plejer koji tata ima u kamionu ima neke male zvučničiće i nije dovoljno glasan, pa je hteo nekakvo pojačalo na koje bi spojio druge zvučnike neke. Ne treba tu velika snaga, a ni kvalitet baš... Smile Zato sam hteo nešto jednostavno i jeftino, ali opet...što je bolje moguće bar u toj kategoriji, ako ima provereno. Integrisani pojačavači kao taj TDA mi iz nekog razloga nisu dragi Smile

Imam neku ideju, samo još da to simuliram da probam da vidim jel to ima smisla Smile
Možeš da probaš TDA2030 u mostu sa tranzistorima, 150W@4R. To bi raznelo kabinu kamiona.
Ili sličnu verziju koja nije u mostu i daje oko 40W RMS, ako ne grešim...

Ako ne grešim, čini mi se da si nešto tako hteo.
Nisam, hteo sam mali audio opamp (NE5534 na primer), nabudžen tranzistorskim izlazom, ako zna neko neku proverenu šemu koja dobro radi Smile 15W je dovoljno. Ako ne, imam i sam ideju, neproverenu Smile

U svakom slučaju hvala!
Sta god da uzmes, naj naj kompaktnia i najprostija varijanta ti je sa bridzovanim nekim pojacivacem iz TDA serije, nema razloga da ih se "plasis", dobro to i pouzdano radi, ne trebaju ti nikakvi tranzistori.
Na 24V u full-bridge to ce imati bas finu snagu. Nikakvi SMPS-ovi, veliki elektroliti i slicno, samo po dva TDA2xxx po kanalu i sitni R/C.
Za kamion i tv uzmi tda2030(A) i gotovo.

Eventualno i u mostu...

Kao sto kaze mikig nemas potrebe da pravis nesto specijalno za 15W...
Hvala vi Smile
sta mislite o ovom pojacalu prodaje se preko oglasa za 20e , napajanje potrebno +- 33v , stereo, 2×100w ?
Mozda nekome bude korisno, Sinusni Signal Generator za opseg 0 - 30MHz.
Naravno pokriven je i Audio opseg ...

[attachment=4327:IMG_3224.JPG]

Vise detalja ovde:
http://yu3ma.net/wp/?p=734
Probao sam da nacrtam neku šemu u Eagle i ....#&&*@%$!!!
..nisam se snašao!

Da li bi neko pokrenuo novu temu/tutorijal za Eagle, nešto slično kao što postoji za Sprint?

Meni je Sprint skroz OK, ali me nervira nemogućnost crtanja šeme.
Koja se aplikacija još može koristiti za crtanje šema?
Oro? :rofl: Ni meni se ne sviđa za crtanje šeme. Pokušao sam, ne ide. Biblioteka puna nepotrebnih duplikata i užasna pretraga. Onda sam instalirao OrCAD, iako nisam ranije nikada sa njim radio, i završio poso.
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="TDA" data-cid="10713" data-time="1382260581">
Probao sam da nacrtam neku šemu u Eagle i ....#&amp;&amp;*@%$!!!
..nisam se snašao!
Da li bi neko pokrenuo novu temu/tutorijal za Eagle, nešto slično kao što postoji za Sprint?
Meni je Sprint skroz OK, ali me nervira nemogućnost crtanja šeme.
Koja se aplikacija još može koristiti za crtanje šema?</blockquote> probaj sa Target .
za crtanje je meni skroz dobar onaj sa ITT sajta,TINA-TI.
Dajte neke screenshut-ove da bi imao predstavu o njima da bi mi bilo lakše da izaberem...
Hvala društvo!