DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
vladd,na pitanje si upravo odgovorio sa dva pitanja, bez odgovora...
(03-03-2019, 10:48 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]Dali neko zna gde mogu pronaći na forumu tabelu za trafo snubber, i malo da pročitam o tome, već sam sve svoje ideje istrošio kako pronaći. Hvala

da nije ovo https://forum.yu3ma.net/thread-31-post-6...l#pid64310 u pitanju?
HMAP nemam pojma, nikad je nisam video ni koristio, vidim da se svremena na vreme spominje, mnogo više ubacuje u šemama pa hoću malo da se informišem o tome a ne samo slepo da pratim šemu, voleo bih i da razumem. Pogledaću ovo što si postavio, mislim da je u jednoj temi Dragan100 spominjao Bracinu tabelu ili tako nešto. Hvala.
(03-03-2019, 11:33 AM)HomeMadeAudioProject Wrote: [ -> ]vladd,na pitanje si upravo odgovorio sa dva pitanja, bez odgovora...

Dva pitanja dva odgovora..Smile
Drugi odgovor je da je neophodno odredjeno znanje da bi se postavilo pitanje, i ocekivao upotrebljiv odgovor. Ako se pride i saglasimo da bi ogovor na pitanje trebao da bude u korelaciji sa znanjem postavljaca pitanja...
Iz tabela moze da stekne neki intuitivni stav, a ostalo...mora da se uci..da bi bilo upotrebljivo
Hvala obojici, tu gde je tabela tu je i tema a i linkovi za pročitati.
to sam i kaz'o! Smile
Sad mi stiglo na mail (reklama), jeste videli ovo? https://nz.mouser.com/adi-lt6274-lt6275-...nt=8186527
Hocu da napravim novo napajanje za izlazni filter DAC-a. Bice klasican regulator sa LM317 i 337. Da dodatno smanjim eventualni ripple, i mirnije spavam, hteo sam dodati jedan mnozilac kapaciteta. Pitanje je da li ga dodati ispred ili iza regulatora? Ako ga stavim ispred, sum samih regulatora nece biti oslabljen. Iza regulatora ce smanjivati i njihov sum i ripple, ali ce verovatno pokvariti malo regulaciju (pad napona preko njega ce se menjati sa temperaturom). Sta je od ovih manje zlo?
Da probaš sa Dragan100 lm317/337 active servo napajanjem?

Što se tiče pada napona ovisno o temperaturi, ako staviš jači tranzistor koji se ne grije ja mislim da se neće u praksi opaziti nikakav pad napona.
Pokusavam vec neko vrijeme da identifikujem ovaj 25MHz oscilator, nazalost bezuspjesno.
Ovo je dio jednog skupog RF instrumenta i ovaj oscilator sluzi za sinhronizaciju razlicitih signal generatora u uredjaju. 

Moram da nadjem zamjenu za njega ali ne znam koji je originalni dio, niti koji su zahtjevi za preciznost...
Ako neko slucajno ima ideju neka napise.

U uredjaju ima drugih oscilatora i svi su standardni Epson sa metalnim oklopom samo je ovaj drugaciji. Ovo je plastika ili neka keramika... Nisam siguran.
Narucio sam ovaj display sa ebaya:

https://www.ebay.com/itm/2-8-3-2-inch-SP...3106454859

Pa me zanima dali mogu da ga spojim direkt na pinove arduino pro micro posto arduino daje na svojim pinovima 5V logiku.

Na ebayu pise da je kompatibilan sa 3.3V i 5V logikom MCU-a...ali ima sam jedan manji ILI9341 driver sa 2.2" SPI i otisao mi je display jer sam ga kacio na arudino pro micro koji radi sa 5V logikom..a na displayu nije bilo logic konvertera 5V->3.3V

E sad me zanima dali da kacim kad stigne TFT LCD direkt na pinove ili moram preko logic konvertera? Nebih htio da ostetim i taj TFT posto nije bio jefitn. A neznam gdje u kojem PDFu ako postoji provjeriti da je 5V kompatibilan, tocnije da na PCB-u of TFT displaya ima ugraden logic konverter sa 5V na 3,3V.

OK nasao sam odgovor:

https://www.amazon.com/HiLetgo-240X320-R...B073R7BH1B

Pise pod NOTE:

Note:
If you are using this LCD with a 5V device such as an Arduino, be aware that it doesn't work if WITHOUT level shifting to 3.3v logic. Please use level shifters from 5V to 3.3V, it will work then.

Tako da nevjerojatno koliko prodavaci na ebayu pisu gluposti,, mislio sam da mora level shifting.

A narucio sam ovaj:

https://www.ebay.com/itm/5-PCS-TTL-8-Cha...2442486455

Zato sam i sprzio 2,2" IL9341 TFT LCD kad sam ga spojio na 5V logiku, sad svijetli samo bijelo...pa sam ga bacio...radio je jedno vrijeme na 5V logiki a onda samo jednom bijeli ekran...
(03-19-2019, 01:33 PM)elektropionir Wrote: [ -> ]Pokusavam vec neko vrijeme da identifikujem ovaj 25MHz oscilator, nazalost bezuspjesno.
Ovo je dio jednog skupog RF instrumenta i ovaj oscilator sluzi za sinhronizaciju razlicitih signal generatora u uredjaju. 

Moram da nadjem zamjenu za njega ali ne znam koji je originalni dio, niti koji su zahtjevi za preciznost...
Ako neko slucajno ima ideju neka napise.

U uredjaju ima drugih oscilatora i svi su standardni Epson sa metalnim oklopom samo je ovaj drugaciji. Ovo je plastika ili neka keramika... Nisam siguran.

Lici na nesto poput ovoga:

https://www.ebay.com/itm/20-St-SMD-Quarz...SwCndZpAFN

https://www.soselectronic.com/quartz-cry...offset=700

[attachment=29241]

Izgleda da to nije oscilator vec samo kvarc kristal.
U šemi B600 je pot za volume (nožica 1) vezan na izlaz drugog op-ampa a na pločici je vezan na masu, šta n ispravno? Taj ulazni deo bih možda mogao da uguram na pločicu od D200 pa zato pitam.
[attachment=29354][attachment=29355]
to su dva razlicita resenja potenciometra. Na plocic je redovno spajanje ka masi a na semi u povratnoj sprezi kao kod BP preampa
Ovo je pozadinsko svetlo "daljinca" za cnc mašinu, dali neko zna nekim slučajem, ili se sretao sa ovako nečim, na kom naponu radi i koliko mA bi moglo da troši, svi ledovi su zviznuli...., možda bi mogao da stavim običan led, jedan bi bio dovoljan.
[attachment=29371][attachment=29372]
Vlado ja sam na nekim displejima morao stavljati otpornik za ogranicenje struje kroz led i obicno bude ostavljeno mesto na pcb tako sto je stavljen otpornik od 0 ohma. Proverite kud idu vodovi pa umesto njega stavite otpornik par ohma
Jevreme hvala, ne moraš me vikati ?! Ima otponik od 10R,ali bila je jedna diodica koja je preživela, ona je oko 1.65V,e sad kako idu 2 u red pa milion redova kontam da je taj led panel na 3V možda.... Mislim da i drjveri za displej rade na 3.3V tako da ne verujem da je daleko. Hvala još jednom!
A da premeriš napon koji dolazi na taj LED klaster?
Na osnovu toga bo moglo da se možda osmisli kakav budž bi mogao da se odradi.

[attachment=29373]

Deluje sa slike da su na red vezane 2 grupe dioda. radni napon tog klastera bi trebalo da je ~6V (bele LEDare imaju Uf oko 3V).
Ako na tu skalameriju od LED lampe dolazi 12V, kupi LED traku sa 5050 LEDarama, izlepi koliko ti treba i priključi direktno. Preporučujem da staviš Pure White (Natural White) traku.

Na primer: https://www.aliexpress.com/item/12V-0-5-...73544fc0ca
Drustvo, da li je neko koristio ovo cudo do sad preko ETH/LAN? Smile

Interesuje me da vidim neke primere ili biblioteke (C/C++) za to ...

U pitanju je SICK LMS100-10000 laserski 2D senzor za daljinu.

[attachment=29376][attachment=29375][attachment=29374]
Neznam još ali kroz par tjedana bih trebao upotpuniti narudbu sa Farnella pa me zanima:

http://www.ap-element.com/

Prije sam radio preko ALTPRO firme koja je zaprimila moju narudzbu..narucilo se za 500kn minimalno i bila je onda free dostava..e sad vise nisu distributer za Farnell dali ko zna kako to sada ide? Narucim kao privatna osoba pa onda PDV mozda i carina i onda dostava? Jel ko uzimao zadnje vrijeme iz Farnella?