DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(07-24-2017, 01:24 PM)euronymous Wrote: [ -> ]Situacija: kod mojih u selu, u staru kuću je uvedena telefonska linija, preko te linije radi ADSL internet, tj. više ne radi nego što radi. Na svim kontaktima, počev od ulaznog kabla, preko utičnica, utikača, splitera za ruter pojavila se bakarna patina koja stvara probleme u vezi i link rutera prema neta često puca i dosta dugo nema interneta. Pošto je kuća stara, ima problem sa vlagom koji je neisplativo rešavati.

Pitanje: na koji način očistiti i zaštiti kontaktne od stvaranja patine kao izolacionog sloja?

Jedino mi pada na pamet neka blaza kiselina pa cetkicom predhodno umocenom u isto dda iscetkas kontakte .

Probaj sirce i so za bakar .
Samo čišćenje sam uradio šmirglom P600, ali nisam zaštitio kontakte jer ne znam čime bih to uradio.

Da li igra da izbacim sve utikače i utičnice i direktno lemim žice, čak i spliter mogu tako da uradim i onda da to sve spakujem u neku kutijicu koju bi mogao hermetički zatvoriti i unutra ubaciti kesicu sušača? To mi pada na pamet kao jedino trajnije rešenje.
Vrlo je važno da pre splitera nemaš nikakvu paralelnu liniju već da se grananje vrši nakon splitera. Pošto spominješ da ima više utičnica, ako ti je na jednoj povezan modem preko splitera, to znači da ostale predstavljaju baš te paralelne linije i unose smetnje jer se na frekvencijama nosilaca ponašaju kao vodovi sa svojom karakterističnom impedansom. Dakle, te druge utičnice mogu da dođu samo posle splitera.
Svaki spoj unosi dodatno slabljenje pa je važno da bude kvalitetno izveden. Od DSLAM-a do tvog priključka ima 3-4 takva prespajanja a pošto se radi o seoskom domaćinstvu i najverovatnije vazdušnoj mreži, možda ih ima i više. Do samog ulaza u modem parica treba da je upredena. Možeš sve spojeve da izvedeš kako si naumio, direktno. Spliter ne mora jer ćeš ga možda nekad menjati. Pre nego bilo šta uradiš, snimi karakteristike svoje linije pa isto to uradi i nakon svih radova da baš vidimo razliku.
(07-24-2017, 05:25 PM)euronymous Wrote: [ -> ]Samo čišćenje sam uradio šmirglom P600, ali nisam zaštitio kontakte jer ne znam čime bih to uradio.

http://www.proelectronic.rs/SPREJ-KONTAK...0-6434.htm
http://www.kupujemprodajem.com/WURTH-kon...-oglas.htm

Mada je najbolje i najsigurnije zalemiti.
gorankg hvala. E vidiš to ovi stručnjaci nisu pomenuli uopšte da svi telefoni moraju biti posle splitera, u dosadašnjoj situaciji je jedan telefon bio preko splitera, a drugi direkt u zid, pa sam juče rešio da otkačim ovaj što ide direkt u zid i za sad radi. Sledeći put kad budem išao do mojih ima sve da spojim lemljenjem i da ne razmišljam, jeste malo petljancije, ali ima da radi kao sat.

Želja hvala i tebi, pada lemljenje pa kud puklo.
(07-24-2017, 07:43 PM)euronymous Wrote: [ -> ]E vidiš to ovi stručnjaci nisu pomenuli uopšte da svi telefoni moraju biti posle splitera, u dosadašnjoj situaciji je jedan telefon bio preko splitera, a drugi direkt u zid, pa sam juče rešio da otkačim ovaj što ide direkt u zid i za sad radi.

To sa telefonom ispred splitera je česta pojava pa se događa da prilikom telefonskog poziva modem padne. Možda ti se i to događalo. Svejedno, i kad otkačiš taj paralelni telefon ostaje instalacija u zidu i to menja karakteristike linije. Ne mora da znači da će ih bitno promeniti čak toliko da imaš učestale smetnje ali pri nestabilnoj liniji može da se desi. Jednostavno, kućna instalacija je pravljena tako da ne odgovara xDSL liniji pa se mora prepravljati. U seoskim domaćinstvima je čak čest slučaj da se dodatni telefon vodi do druge kuće ili objekta pa to napravi haos. Jedino ispravno rešenje je spliter ispred svega pa onda razvod po kući/dvorištu.
Koje je selo u pitanju?
Znaš kako, relativno skoro je stigla linija do mojih, pre možda 5-6 godina. Kabl je postavljen od razvodnog ormarića do kuće u dužini od oko 300m, pa onda ima spoljni priključak na kući gde je spojen dovodni kabl sa kablom za u kuću. Taj u kući je možda 60cm dugačak, koliko da prođe kroz zid i malo da se zgužva u dozni. Juče gledam na svim spojevima ima oksida, ovaj napolju, svi RJ11 u kući, u samoj utičnici u zidu, u spliteru. Čudo. Ovo je na jednom mestu telefon, nema produžetaka, tj. ima ali u kući jedan produžetak iz kuhinje do sobe za komp.

Inače selo je Pocerski Metković, okolina Šapca.
To sa tim paralelnim telefonima sam ovde kod mojjih po selu resavao tako da spliter ubacim u prikljucnu kutiju na zidu gde je telefonska linija uvedena. Prikljucim dovod na spliter ,izlaz za telefon iz splitera zakacim za kucnu instalaciju ,a poseban kabl se provuce od splitera do adsl modemadalje posle lan kablovi vec po potrebi. Za oksidaciju to vec ne znam sta bi pomoglo dugorocno
(07-24-2017, 10:32 PM)dejansd Wrote: [ -> ]To sa tim paralelnim telefonima sam ovde kod mojjih po selu resavao tako da spliter ubacim u prikljucnu kutiju na zidu gde je telefonska linija uvedena. Prikljucim dovod na spliter ,izlaz za telefon iz splitera zakacim za kucnu instalaciju ,a poseban kabl se provuce od splitera do adsl modemadalje posle lan kablovi vec po potrebi. Za oksidaciju to vec ne znam sta bi pomoglo dugorocno
Bravo! Baš tako i treba xDSL instalacija da izgleda. Prosto i jednostavno. Samo napomena da od splitera do modema ide upredena parica!
Jedno pitanjce vezano za ADSL u susjedim državama. Evo kod nas u Hr već nekoliko godina jedna firma uvodi optiku do zgrada,i onda do stanova ide koaks za telefon,internet,TV tako da napokon parice ulaze u povijest. Svatko od stanara tih zgrada može u bilo kojem trenutku sa tom firmom osnovati ugovor i dobiti bolji internet nego preko obične parice. Istina je da to nudi za sada samo jedna firma koja je vlasnik tih instalacija za razliku od parice di nije bitno "čija" je parica tako da ima izbora ali opet niti nema izbora jer je koaks bolji a cijena tog providera je čak u nekim slučajevima niža od onih koji idu preko parice.
Kakvo je stanje sa takvim načinom spajanja u ostalim državama na Balkanu?
(07-24-2017, 10:54 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Kakvo je stanje sa takvim načinom spajanja u ostalim državama na Balkanu?

Sr*nje je isto u svim drzavama na Balkanu. Smile
Optika se ubrzano siri, dolazi cak i do individualnih stambenih objekata. Bar tako je u Nisu, a verujem i u drugim vecim gradovima.
dejansd i gorankg: Što se tiče izbegavanja vlage, moraću da izbacim iz zida utičnicu i kabl direktno da lemim na ulaz splitera, pa posle toga da pravim raspored za telefone i ruter.

Khadgar2007: kod mene do zgrade dolazi optika, do stana mrežni kabl. Ove godine se javila firma koja hoće da postavi u zgradi svoju optiku, a posle stanari sklapaju ugovor i ne znam šta bi išlo do stana, biće još priče oko toga, u najavi su još dve firme koje najavljuju optiku kod mene u zgradi. Izgleda da idemo u korak sa vremenom i dobijamo bolju uslugu za iste pare.
I treba da bude za iste pare jer cenu ne diktira tehnologija pristupa već usluge koje korisnik odabere. E sad, dal će biti baš tako...
@euronymous
Postoji pasta kojom se premažu bakarni spojevi i na taj način su zaštićeni od spoljnih uticaja.
Koriste se u bežičnim telekomunikacijama na baznim stanicama.
Daću ti jednu bočicu pa probaj sa njom.
Imaš moj broj pa me pozovi da se dogovorimo oko viđenja.

@ostali
U Srbiji se sve više širi optička GPON mreža.
Dobra stvar je što optičko vlakno dolazi direktno do korisnika i što je realno da se kroz tu tehnologiju može korisniku doturiti i do 1Gbps protoka i što se ovom mrežom porivaju u manja mesta a ne samo gradovi. Još jedna dobra stvar je što se više provajdera bori za primat na tom tržištu pa su trenutno cene veoma niske.
Loša stvar je što će na kraju doći do podele teritorija između provajdera, pa će cene i malo porasti kad se sve bude pokrilo tom tehnoligijom. Normalno je da će doći i do akvizicije manjih provajdera od strane većih što se stalno događa. Veći provajder kupo manjeg, preuzme korisnike i unapredi njegovu meržu ili te korisnike prebaci na svoju mrežu.
Opet, na kraju kvalitet usluge se razlikuje od provajdera do provajdera jer on zavisi i od transportnih linkova između njihovih čvorišta.
(07-25-2017, 08:41 AM)TDA Wrote: [ -> ]Dobra stvar je što optičko vlakno dolazi direktno do korisnika i što je realno da se kroz tu tehnologiju može korisniku doturiti i do 1Gbps protoka 

I kad u to "uturi"telefoniju, 50-tak radijskih,  preko 200 TV kanala, sta ostaje za internet? I jos time napoji zgradu-ostrvo.-
Nedavno iz tog razloga promijenio provajdera, prvo "stekanje" osjetio na telefoniji pa na internetu.-
Ovaj je bio poduzetniji, krajnju opremu ostrva napaja sa dva vlakna.-
pOz
(07-25-2017, 09:08 AM)emiSAr Wrote: [ -> ]
(07-25-2017, 08:41 AM)TDA Wrote: [ -> ]Dobra stvar je što optičko vlakno dolazi direktno do korisnika i što je realno da se kroz tu tehnologiju može korisniku doturiti i do 1Gbps protoka 

I kad u to "uturi"telefoniju, 50-tak radijskih,  preko 200 TV kanala, sta ostaje za internet? I jos time napoji zgradu-ostrvo.-
Nedavno iz tog razloga promijenio provajdera, prvo "stekanje" osjetio na telefoniji pa na internetu.-
Ovaj je bio poduzetniji, krajnju opremu ostrva napaja sa dva vlakna.-
pOz

Realno HD TV zahteva najveći protok po kanalu ali ne ide svih 200 TV kanala do pristupnog čvora već se dostavljaju, samo od strane korisnika, zahtevani kanali. Na primer, ako za jedan HD TV kanal treba 13-14 Mb/s, bez obzira na broj korisnika koji gledaju taj kanal istovremeno, do pristupnog uređaja se spušta samo tih 13-14 Mb/s za taj kanal. Pristupni čvor ih distribuira dalje korisnicima. Telefonija i radijski kanali zahtevaju jako male protoke pa se gotovo i ne razmatraju. Sve skupa teško je napuniti 1Gb/s uplink pristupnog uređaja. Mora da je taj bio prilično krcat korisnicima.
Verovatno taj provajder nije dobro odradio QOS (Quality of service), odnosno nije ostavio rezervaciju protoka za odeđene servise kao što su VoIP i IPTV. Možda mu je i dolazni link ili čvorište preopterećeno, odnosno da mu manjka protoka, pa je potrebno da odradi proširenje istog.
Dva vlakna mogu da znače da koristi duplex tehnologiju, da ima dva dolazna linka ili da je odvojio servise (što je malo verovatno).
Ukoliko je GPON u pitanju, on kroz ta vlakna može da provuče max 128 korisnika ukoliko koristi dva 1:64 pasivna splitera.

VoIP (telefon) koristi neki zanemarljivo mali protok, ali je veoma osetljiv na kašnjenje ili gubitak paketa.
IPTV može koristiti i do 10Mbps protoka (sve zavisi od kvaliteta, odnosno rezolucije i kompresije) ali je nešto manje osetljiv na kašnjenje i gubitke paketa zato što IPTV setop box-ovi keširaju neku količinu podataka.
@gorankg
Pisali smo u isto vreme i došli do istog zaključka. Smile

Verovatno provajder ima problem sa svojim linkom.
(07-25-2017, 09:29 AM)TDA Wrote: [ -> ]Verovatno taj provajder nije dobro odradio QOS (Quality of service), odnosno nije ostavio rezervaciju protoka za odeđene servise kao što su VoIP i IPTV.

U pravu si TDA. Moguća je i ova situacija sa QoS. Najmanji prioritet ima servis pristupa internetu, zatim sledi IPTV pa VoIP.
Momci hvala na komentarima, znam o cemu pricate, tu 1G sam imao sam, poslije napravljeno ostrvo, promijenio se gazda provajdera...i kod nas kazu "malo mačku teleća glava".. nekontrolisano sirenje mreze korisnika, a zbog
zastarjele opreme protok "zakucan" na 1Gbps- Puno korisnika sa zakupljenim odredjenim protokom-firme.-
pOz