DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Kadica će se morati napraviti posebno jer mi je prijatelj koji je već u penziji natuknuo da je davno vidio kod jednog servisera u Njemačkoj koji je baš radio PCBe pa skoro na profi razini da je on imao okomitu kadu. Raznog je jako jednostavan, tinol koji je unutra ima jako malu površinu za oksidaciju, a kasnije je još kupio neko posebno ulje koje podnosi temperature i do 1000°C tako da je kompletno maknuo oksidaciju tinola iz igre.
Kadu ne bi trebalo biti problem napraviti jer imam jednog poznatog koji ima prijatelja i on mu je napravio veliku kadu za ultrazvučni perač gramofonskih ploča. Jedino ću trebati vidjeti neki grijač koji može to sve zagrijati bez većih problema. Naravno unutra ide olovni tinol koji ima nešto nižu točku taljenja od standardnih bezolovnih.

Vulgaris grijač za peć nije neki problem kupiti, toga ima na svakom ćošku i nisu skupi. Baš mi je prošli Uskrs vrisnuo donji grijač pa je bilo zanimljivo speći nešto kolača i meso tih par dana dok nisam kupio novi grijač i montirao ga. Big Grin
Nabavio sam, konacno, motalice za kalemove. Hocu da namotam kalem za zobel na izlazu pojacala. Konkretno za Borin Techno. Kojom debljinom zice da motam?
1mm je sasvim OK. Ovde imaš offline/online calc https://coil32.net/
Pa ne treba ti motalica da namotaš zavojnicu za zobel. Tih par namotaja namotaš na nekoj debljoj šipki/boreru/nečemu takvome.
Da, ali mi treba motalica da namotam zavojnice za skretnice. Wink
(11-18-2023, 09:59 AM)Ebe Wrote: [ -> ]Nabavio sam, konacno, motalice za kalemove. Hocu da namotam kalem za zobel na izlazu pojacala. Konkretno za Borin Techno. Kojom debljinom zice da motam?

1mm CuL žica, motana na FI 10mm -> borer, šipka, AAA baterija..., 
Za Zobel zavojnicu L zatrebaš oko 1uH
Kalkulacijom jednoslojne zavojnice L, njenog diametra d, navojka n i dužine zavojnice l po Wheeler obrazcu je:

L = (d^2*n^2) / (l +0,45d) , dužine staviš u mm, rezultat je onda u nH

[Image: attachment.php?aid=41390]

diametar d=> od sredine žice do sredine žice navojka = šipka FI 10mm + 2*(1/2) debljine žice od 1mm = 11mm 
n1=11navojka

L = (11^2*11^2) / (11 + 0,45*11) = 918nH = 0,92uH -> dužina l1 = 11mm
n2=12navojka je 1,1uH -> dužina l2 = 12mm
Hvala drugari! Kalkulacija nije problem. Imam jedan pouzdan kalkulator koji sam ranije koristio. A, imam i LCR metar, pa uvek namotam malo vise, premerim, i po potrebi odmotam.
Možeš li prezentovati motalicu i koja je najdeblja žica koju možeš s njom slagati?
Vrhunac sovjetske tehnologije iz 1973. (utisnuto odozdo na poklopcu kucista). U gornjem polozaju rucice je direct drive, u donjem je priblizno 1:12. Pribor sam napravio sam.
Ne uspevam lokalno da nadjem krstene leptir matice, mesingane, sa povecim usesima.
Druga mi nije pri ruci za fotkanje. Vrlo je slicna, malo vece telo, i prenos tacno 1:10. Osovina 12mm, umesto 10mm.
Vukli su se na KP duze vreme. Kupio sam ih za 2000 po komadu.

Sto se debljine zice tice, nisam probao. Moze sigurno 2mm.

[attachment=41402][attachment=41403][attachment=41404][attachment=41405][attachment=41406][attachment=41407]
Debljina žice nije problem, problem je što nema brojač, ali poslužiće. Ja sam svojom motao po sećanju 2,1mm ili malo debljom, 5mH poveći kalem. Morao je biti 0,4oma ili manjeg DC otpora za 8 omske zvučnike. Preko te vrednosti induktiviteta, mislim da u obzir dolazi samo motanje na trafo limovima (Fini namotaji recimo).
pitanje i odgovore prebacio sam u https://forum.yu3ma.net/thread-2884.html
može li neko da mi iskopira ovo

[attachment=42185][attachment=42186]

u dva primerka? dimenzije su 30x30mm.
3D štampa i tako to,naravno uz nadoknadu.
Ima tu puno više upućenijih od mene pa da nešto pitam. Da li netko od vas zna jel ima nekakav mikro kompjuter poput raspberry pi a da na sebi ima itegrirano nekoliko ADC i DACeva, po mogućnosti barem 14bitni. Varijante poput onih malih PCBa od STa, Cypressa, atmege i sl. me ne zanimaju. Jasno mi je da takvo riješenje neće biti par $ već dosta više ali to nije nikakav problem.
U čemu je stvar, hoću se vratiti u onaj svoj projekt diy curve tracera pa mi treba nekakav mozak da sa svime time upravlja.Imam prijatelja koji će sve to programirati i nije mu problem niti da se to složi u FPGA ili bilo čemu drugome ali on je rekao da bi mu puno lakše(i brže) bilo kada bi imao dovoljno snažan hardver da ne treba razmišljati o svakoj sitnici. Znači plan je recimo da mogu vrtiti nekakav OS na tom kompjuteru a curve tracer će biti softver koji će se vrtiti na tom OSu. Nešto poput onog utracera, ROE tube testera gdje postoji hardver koji je povezan sa softverom koji se vrti na nekom OSu.
Ako kojim slučajem tako nešto nema, onda ništa, natrpati ćemo u hardver još nekoliko ADC i DACeva.  Big Grin
(02-16-2024, 11:33 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Ima tu puno više upućenijih od mene pa da nešto pitam. Da li netko od vas zna jel ima nekakav mikro kompjuter poput raspberry pi a da na sebi ima itegrirano nekoliko ADC i DACeva, po mogućnosti barem 14bitni. Varijante poput onih malih PCBa od STa, Cypressa, atmege i sl. me ne zanimaju. Jasno mi je da takvo riješenje neće biti par $ već dosta više ali to nije nikakav problem.
U čemu je stvar, hoću se vratiti u onaj svoj projekt diy curve tracera pa mi treba nekakav mozak da sa svime time upravlja.Imam prijatelja koji će sve to programirati i nije mu problem niti da se to složi u FPGA ili bilo čemu drugome ali on je rekao da bi mu puno lakše(i brže) bilo kada bi imao dovoljno snažan hardver da ne treba razmišljati o svakoj sitnici. Znači plan je recimo da mogu vrtiti nekakav OS na tom kompjuteru a curve tracer će biti softver koji će se vrtiti na tom OSu. Nešto poput onog utracera, ROE tube testera gdje postoji hardver koji je povezan sa softverom koji se vrti na nekom OSu.
Ako kojim slučajem tako nešto nema, onda ništa, natrpati ćemo u hardver još nekoliko ADC i DACeva.  Big Grin

@Khadgar2007

Za takve stvari nije loše nešto iz STM32H745 serije, spominjali smo ga ovde, dual-core Cortex-M7 + Cortex-M4.
Ta varijanta je vrlo kompaktna jer imaš dva jezgra sa svojim internim RAM i FLASH i čak A/D i D/A konvertere, 12bit ali prilično brze, A/D ima HW oversamling mode tako da može da izgura do 16bit sa vrlo pristojnim sample-rate.
Predloži kolegi programeru da razmotri tu platformu, na jednom M7 jezgru se vrti freeRTOS sa TCP/IP mrežnom podrškom i to jezgro samo razmednjuje poruke preko LAN mreže sa PC gde ti je dignut neki GUI, u JavaScript/HTML nebitno, može da se kocka GUI u čemu hoćeš kada imaš mrežnu podršku.
Drugo Cortex-M4 jezgro treba da radi real-time stvari, da taj voltage-sweep i da prati napone/struje, da to sve izračuna po nekim tačkama i obradjene rezultate da prosledi M7 jezgru da to prebaci na mrežu.

Praktično može sve i da se uradi sa jednim Cortex-M jezgrom, freeRTOS može da se pokrene i na M4 i M7 bez problema. Na primer dobar kontroler za jednim M4 je STM32F429ZI, sa podrškom za Eternet/LAN, A/D, D/A i ostalo klasika sve.
Isto spomeni kolegi ZephyrOS, to je fina stvar, praktično freeRTOS sa dodatim stvarim za lakše pisanje i portovanje programa.

PS: Ovako nešto: https://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=42158
Dobra je varijanta Ethernet/LAN, galvanski si razdvojen i uglavnom ne trebaju nikakvi drugi izolatori po tom pitanju.
Tu je mreža fercera vrlo lepo, preko nje sve to može da se reši, nema potrebe da petljaš neke tu displeje za prikaz ovakve-onakve, ne treba displej, preko mreže sve ide pa može da prikaže na PC, Mobitel, Smart TV itd ...
Hvala Mikikg. Prenijeti ću mu poruku. Inače raspberry ili nešto slično sam mislio baš iz razloga jer mi ne treba nikakav poseban display. Svi takvi imaju na sebi hdmi ili neki sličan izlaz pa se lijepo okači monitor.
Moze li mi neko reci dali postoji digitalna olovka koja se spoji preko usb-a ili preko onog unifying receivera a da ima funkciju kao mish, treba mi ponekad za potpisivanje dokumenata, ja dokumente posto nemam stampac i skener skrinshotujem pa odradim u fotoshopu sa plavom bojom kao hemijskom olovkom da je pisano : ) pa uctam sliku u html stranicu i onda preko print odstampam u pdf dokument, ali je jako nezgodno da se potpisujem sa mishem, rukopis izgleda kao u prvom razredu osnovne, pa bi da nabavim olovku, dali postoji takva olovka? Znam da postoji ona tabla za crtanje ali kako u tablu da ucitam photoshop sliku, nikako, znaci treba mi olovka koja pomera onu strelicu na ekranu, da se ponasa kao mish?

Edit: jel to ovo? https://gigatron.rs/graficke-table/huion...bla-582182

Da to je to sto nisam znao, narucio sam najmanju mogucu i najeftiniju, 3000din kosta : )
HUION H420 OSU Mini Grafička Tabla
Odlican je tablet za pisanje sa olovkom, nista mi bolje mi ni ne treba, mnogo mi je sad lakse kad treba da ispunim neki dokumenat na razliku kako sam se patio sa pisanjem pomocu misha, i evo kako to lepo izgleda sa traljavim rukopisom : )

[Image: attachment.php?aid=42399]
Pera nije sabro dobro Smile
(03-07-2024, 08:41 PM)ddanijel Wrote: [ -> ]Pera nije sabro dobro Smile

ha haaa haaa ha haaa - za ovu ti treba dati 15+
🧐🤔😀😂🤣😂🤣💥
Prema tome Pera nema pravo da samocarini robu, mora platiti harač onim "matematičarima" iz Fedexa Smile