DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
E vidiš,takav sa ja imao sa više napona od firme Cat i bio je oko 450W možda malko više...
Znači u glavnim crtama EI kvrga od kojih 430VA sa 35V sekundarima koju sam predvidio za lab ispravljač može slobodno na tržište a na ove lijepo namotam na sekundar oko 60V i mirna bosna.
Jedino zajednicko kako za torusne tako i za EI i ostale mrezne trafoe bez prisilnog hladjenja je gustina struje u provodniku,
kako primara tako i sekundara. Tek na osnovu podatka o debljini zice u primaru pouzdano se moze reci koju snagu moze
trafo prenijeti.
Za trafoe u stalnom radu i nominalnom opterecenju gustina struje se racuna na 2,5A/mm kv, za one trafoe koji su u stalnom radu
a nisu uvijek maksimalno optereceni gustina struje provodnika penje se i do 3,5A/mm kv.-
Moras doci do debljine zice primara i tek ces tada znati sa cime raspolazes.-

pOz
Dakle opasan si Emire! Sta li ce biti kad budes stariji?! Wink
Razmotao sam trafo i primar je debljine 0,5mm, znači oko 0,19mm^2. Ako uzmem gustoću struje od 3,5A/mm^2 to daje snagu oko 150VA. Šteta ča nije deblja. Sljedeće je čuti se sa majstorom kod kojeg mi DIYeri dajemo trafoe na prematanje i izradu koliko bi došlo prematanje ovoga sa nekom žicom koja bi odgovarala da se izvuče maksimum iz jezgre jer po njezinoj veličini sigurno bi se dalo više snage izvući.
Ako si izbrojao navojke i znas koliko je V/ navojku i iz presjeka jezgra H(visina) puta D vanjski minus D unutarnji moze se doci do
indukcije i orjentaciono do materijala jezgra a time i do maksimalne snage za to jezgro.-
Jeli jezgro motano od trake ili su slagani stancani kolutovi?

pOz
Ne znam kako je slagana jezgra, jer primar nisam odmotao i ima popriličan broj namotaja pa se jezgra baš ne vidi. Ionako ja ne bi namotavao sekundar jer kao prvo nemam žicu a kao drugo čovjek koji se bavi izradom trafoa(i EI i toroida)  ako je sudeći po prethodnim iskustvima neće to puno naplatiti. Na drugom forumu smo kod njega premotali jedno 8 identičnih trafoa od cirka 200VA sa hrpom izvoda za jedan lampaški projekt i cijena je bila po trafou nekih 15€ što je badava po meni.


Da imam žicu onda bi se vjerojatno prihvatio posla ovako ne znam... Uglavnom lako ja namotam nekoliko namotaja za sekundar te izmerim V/namotu pa dobijem neke rezultate. Ionako mi nigdje ne gori da taj ispravljač mora biti gotov jučer. Moj je moto barem kada radim za sebe "Biti će gotovo kada bude gotovo". 
Profi, nema šta, đa mi se Big Grin
Deki je to uvežbao majstorski! Smile
Bravo prijatelju!
@emiSAr
Namotao sam nekoliko namotaja na trafo i dobio sljedeće rezultate. Volt po namotaju iznosi 0,27V/namotaj a presjek jezgre je oko S=19cm^2. Ugrubo rečeno snaga je ako se ne varam S*S a to je 361VA. Kako izračunati indukciju, googlao sam i gledao u jednu knjigu ali ništa pametno nisam mogao naći tako da ne znam kako izračunati snagu onako kako si ti spominjao.
formula za izracunavanje broja navojaka glasi :

N = U / ( 4,44 x f x B x S ) gde je 4.44 - constanta , f - frekvenicija , B - indukcija , S - povrsina jezgra 


Za klasicne transformatore koji su predvidnjeni za stacionarni rad indukcija se uzima B=1T.

Pozdrav
Hmm... nešto mi se matematika ne slaže. Da li je površina jezgre u cm^2?
Povrsina je u centimetrima ali kada pomnozis stranicu A i B onda taj rezultat ne mnozis vise na kvadrat.

S = A x B

Ako hoces napisi kolika je dimenzija srednjeg stuba trafo limova i koji napon hoces na izlazu pa da uradimo proracun.
@Milan94, kod @Khadgar2007 je toroid. Malo mi sumnjiv presjek jezgra, 19CM KV je prevec za taj trafo. Napisah gore nekoliko
postova ranije D vanjski minus D unutarnji puta visina je presjek jezgra.
Snaga koja bi se mogla dobiti sa tom povrsinom presjeka toroida je znatno visa od kvadrata povrsine, kvalitetniji materijal, veca
indukcija kao i snaga nego kod klasike EI.-
U postovanoj formuli povrsina se racuna u metrima kvadratnim ako je frekvencija u hertzima a indukcija u Teslama.-

pOz
Evo da dam i dimenzije jezgre, onako odokativno izmjereno pa malo smanjeno jer je ipak i primar namotan. Promjer je 10cm, unutarnja "rupa" je 6,2cm, visina 5cm. znači S= (10-6,2)*5 i to daje 19cm^2. Nije ti to stadardni toroid koji je nizak imam ja 100VA trafo kupljen u trgovini koji ima malo manji promjer ali je zato skoro pa duplo niži.
Merenje preko namotaja ne daje tacne podatke ako se radi proracun transformatora moraju neki podaci da budu tacni nema nista odokativno jos ako nikada nisi motao transformatore nemas predstavu koliko bi moglo biti zice namotano.

A sto se tice formule moze da se racuna u centimetrima povrsina jer kasnije dobijeni rezultat delis sa 1000 mada ko hoce moze u metrima.
Namotaj 10 navojaka, premjeris napon i podijelis sa 10.
I kod indukcije od 1T u tom jezgru pri presjeku od 19 cm kv napon po navojku je 0,4218 V.-

pOz
Ako zelis da ostavis primarni namotaj onda snagu mozes da izracunas iz preseka zice primara pomnozis sa 2.5A i prema tome mozes da odredis zicu sekundara.Za utvrdjivanje napona po krugu uradi kao sto je Emisar objasnio.
Jeste li se raspričali.  Tongue Trafo sigurno neću motati jer nemam žice na lageru niti ju mogu od negdje nabaviti. Poslati ću trafo čovjeku koji zna posao pa neka ga on namota tako da se maksimalno iskoristi veličina jezgre.Ono ča me zanimalo je samo kolika je snaga jezgre jer ako nema 200VA onda piši kući propalo i ovi trafoi mi ne igraju nikakvu ulogu.
@emiSar, pa i namotao sam 23 namotaja(zar nije isto namotao ja 10 ili 100?), napon je bio 6,25V i to podijeljeno sa 23 daje 0,27V/N. Namotao sam 23 jer sam imao toliki komad žice da  je bilo više namotao bi više i obrnuto,a nisam htio rezati žicu da namotam manje jer ionako je nemam pa ako mi zatreba da na brzinu premotam neki mali toroid bolje neka ostane duža.

Po formuli za indukciju i podacima koje sam već okačio u temu ovo čudo bi trebalo biti namotano na 0,65T(ako je presjek 19cm^2 ako je nešto manji recimo 16cm^2 onda je 0,76T)...što mi je nekako malo ali s obzirom da su ovo trafoi iz kućnih kina ne bi me čudilo jer tko zna tko ih je motao.