DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
ima li neko ideju kakav unimer da trazim da mi dodje iz nemacke? ~50e
ili se uopste ne isplati to raditi nego je bolje naruciti sa aliexpresa?
(09-06-2014, 05:02 PM)Ubledeli Wrote: [ -> ]ima li neko ideju kakav unimer da trazim da mi dodje iz nemacke? ~50e
ili se uopste ne isplati to raditi nego je bolje naruciti sa aliexpresa?

Ovaj je moj

Ne znam šta da ti kažem, informisao sam se dosta o unimerima i odlučio se za UT61E sa ali-ja, za 37 evropljana opasna sprava, negde sam pročitao da šije MasTech-a u višoj klasi, upoređivali su ga i sa Fluke, Sanwa i još nekim munjama od unimera i jako dobro se pokazao.

Na kraju krajeva na tebi je odluka.
pa taj merkam odavno, tako da cu verovatno da ga narucim sa aliexpresa, kakva je procedura ukratko?
(09-09-2014, 01:30 PM)Ubledeli Wrote: [ -> ]pa taj merkam odavno, tako da cu verovatno da ga narucim sa aliexpresa, kakva je procedura ukratko?

Ako si nekad naručivao nešto sa ali-ja, procedura je uobičajena.
Ako nisi, treba da imaš Visa Virtuon karticu (u bilo kojoj banci, potrebno je imati 20 evra depozit na njoj), registruješ se na ali-ji, nađeš šta te interesuje i čekaš da paket stigne.
Nemoj se iznenaditi kad ocarine paket jer je cifra "veća".
Posle svega prodavcu lupiš pozitivnu ili negativnu ocenu.

Nadam se da je pomoglo.
za moje uredjaje koristim uglavnom komponente po narudzbini. Na zalost smanjeni obim posla je uslovio da se nabavke redje rade pa pojedine stavke moraju da se kupe kod nas po malo visim cenama. Cena nije problem vec nabavljivost. Na primer koristim IEC uticnicu za sasiju kao na racunarskim napajanjima. problem je sto ne znam vise gde da kupim. Ranije sam nabavljao preko Tagora kvalitetne ali sad nemaju na stanju. Porucio sam od Elemente ali sam dobio neku nestandardnih dimenzija koja je milimetar veca od standarda i ne upada u postojecu rupu u sasiji a i rupe za srafove su pomerene takodje za mm pa to onda bude natezanje. Nasao sam jedino u Retam nesto malo kvalitetnije ali nisam jos porucio pa cu danas. Drugi problem je, ako vec porucujem iz Retama onda bi bilo dobro da i druge komponente porucim zbog postarine. Potrazim rocker (wipp) prekidac sa oznakom 0-1 i duplim kontaktima. E ovo nema niko u Srbiji, samo po porudzbini. Uvek stavljam duple prekidace jer uredjaj nije prikljucen na mrezu stalnim spojem pa ne smem da rizikujem sa uredjajem pod fazom kad je prekidac jednostruki. Sledeci problem je nabavka kucista za osigurac za sasiju. Mozda niste znali ali za dobijanje CE znaka ne smete imati kuciste osiguraca takvo da moze rukom da se odvrne a videcete na sajtovima prodavaca da su uglavnom samo takvi

Da li neko zna pouzdan izvor za IEC, dupli mali prekidac i kuciste osiguraca i one plasticne drzace za kablove sto isgledaju iz proila kao slovo P a imaju rupu na sebi za montazi na postojeci sraf ili stubic.
(09-11-2014, 07:18 AM)Jevrem Wrote: [ -> ]one plasticne drzace za kablove sto isgledaju iz proila kao slovo P a imaju rupu na sebi za montazi na postojeci sraf ili stubic.

Ovako nesto http://www.proelectronic.rs/product.htm?category_id=166 ?
ne takve vec one sto se preklope a na oba kraja imaju rupu za sraf. Kao kad bi pvc vezicu preklopili.
Jevreme, nisam siguran da sam te razumeo na šta misliš. Daj neku sličicu...
Možda ja imam neki kući, ali baci neku sliku da budem siguran da je to to.
Vidi u Kelcu ili Cometu...
Nisam ni ja siguran, priblizno slicno sto mogu da se setim je ovo http://www.proelectronic.rs/product.htm?category_id=155
odprilike tako izgleda samo sto je tanje i krajevi se spoje tako da se sa jednim srafom stehne. Obicno to stavljam na kraj plocice na montazni sraf i kroz to provucem kablove da ne vise po dnu kutije i da budu grupisani

nasao sam u Farnelu, naziv je h1p, h2p... http://export.farnell.com/hellermann-tyt...dp/1827037
stigli mi iec sasijski konektori iz Retama. Iako su duplo skuplji od onih jeftinijih, doslo mi je da ih bacim u kantu kad sam video da su prednji kontakt i zadnji konakt nitovani. Potvrda cvrstog spoja. Izgleda se nasi dobavljaci takmice ko ce vece smece da uvali kupcu. Postarina 280 dinara, bankarska provizija 50 dinara za virman, ukupno 330 i tri dana dogovaranja.

Farnel je zakon, 5 evra postarina, danas uplaceno, prekusutra ujutro oko pola 10 postar donosi. Sve sto kupujem vidim i sve je jeftinije. Ovi iz Retama su 98 dinara a u Fanrelu 58 penija Schurter
(09-13-2014, 04:55 PM)Jevrem Wrote: [ -> ]stigli mi iec sasijski konektori iz Retama. Iako su duplo skuplji od onih jeftinijih, doslo mi je da ih bacim u kantu kad sam video da su prednji kontakt i zadnji konakt nitovani. Potvrda cvrstog spoja. Izgleda se nasi dobavljaci takmice ko ce vece smece da uvali kupcu. Postarina 280 dinara, bankarska provizija 50 dinara za virman, ukupno 330 i tri dana dogovaranja.

Farnel je zakon, 5 evra postarina, danas uplaceno, prekusutra ujutro oko pola 10 postar donosi. Sve sto kupujem vidim i sve je jeftinije. Ovi iz Retama su 98 dinara a u Fanrelu 58 penija Schurter
Stiže direktno u Srbiju?
Da, AKS donese na kucnu adresu drugi dan od porudzbine
Farnell salje salje direkt za srbiju??
Koji Farnell, mislim iz koje zemlje? Nema neka zackoljica slucajno? Smile
Valjda Export pa oni posalju iz najblize zemlje gde ima tih proizvoda na lageru.

Inace carina tolerise do 3 komada necega, tako da bi za 100 smd otpornika carina bila svakako naplacena pa makar to kostalo i 5e.
Ne toleriše carina ništa. Do 3 komada nečega možeš da uvezeš i uredno platiš porez (i carinu, ako to nešto košta više od 50e), a za 100 komada rizikuješ da ti to oduzmu, ukoliko si fizičko lice, jer se smatra da bi ti to dalje valjao na crnom tržištu.
Jedno pitanje prije nego otvorim temu. Već duže vrijeme pokušavam sklepati nekakav laboratorijski ispravljač i čitavo vrijeme razmišljam kakav voltmetar i ampermetar staviti u uređaj.
Prije desetak godina sam kupio ICL7107 da sa njime napravim nešto ali to nešto bi mi zauzimalo previše prostora u kućištu,kojeg još nemam ali koje ne smije biti preveliko jer nemam previše slobodnog prostora.

Na internetu sam našao nekoliko šema neke koje mi je prijatelj preporučio,neke našao sam. Uglavnom evo par primjera ATmega8 http://www.electronics-lab.com/projects/...index.html ,INA219 http://forum.43oh.com/topic/2351-voltampwatt-meter/ možda ima nekakav sa PICem.
Najviše mi se po glavi mota onaj sa INA219 samo ulazni napon može da bude maksimalno 26V a ispravljač bi išao do 40V(možda se da riješiti sa nekakvim shuntom) i vjerujem da je taj čipac dosta precizan pa mu je to sigurno plus. Ali koliko vidim kod ljudi koji su to radili svi su koristili neke gotove pločice od Texas instrumentsa sa kojim su upravljali INA219 a to mi se baš ne sviđa jer opet zauzima dosta prostora.

Znači zahtjevi su sljedeći, baš nisu zahvalni ali idemo. Prikaz volti na displayu može da bude u 10mV rezoluciji,a amperi u 1mA. Da je PCB manji od standardnog sa ICL7107. Display da bude LCD, mooožda čak i OLED jer mi se baš dopadaju iako oni prisupačne cijene su relativno mali. Mogao bi vjerojatno nabaviti besplatno i neki LCD od mobitela.

E da jedna napomena, o programiranju uC znam ama baš ništa,osim možda da imam programator dalo bi se u neki uC napucati program. Tongue
(09-15-2014, 03:56 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]E da jedna napomena, o programiranju uC znam ama baš ništa,osim možda da imam programator dalo bi se u neki uC napucati program. Tongue
E pa ne gine ti ICL7107 moze to fino da se skocka da ne bude preveliko a sve ti je u njemu.
ima gotovih modula voltmera pa ih iskoristite. Morate imati galvanski odvojena napajanja od napajanja koje merite za te module
Ma meni ti je preveliko stavljati 4 LED displaya za jedan V ili A metar pa tako četiri puta. Koliko god male displaye stavio ona mrcina od ICL7107 je velika.
Ovo sa uC nije problem jer lako ja upucam program u njega kod prijatelja koji ima programator,naravno ako se ima program. Wink