DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pisem sa telefona ali posluzice. Napon je 4.65v. Instrument kacim na drejn i izvor napajanja kod izlaznog transformatora impedanse. Merim samo tranzistor zbog ostale "elektronike" koja trosi struju.
Koristi posredno mjerenje preko senta reda 0,1 Om kao kod NF pojacala. Ukljucenjem instrumenta produzis +
povecas induktivitet u posmatranom tranzistoru u drejnu.
Probaj ovako posredno.-
Ili jos bolje, u plus napajanja i prema srednjem kraju trafoa impedanse ukljuci mA. Prije toga
obori sve trimere na nulu V i jedan po jedan tranzistor dovodi u radnu tacku da vuce 50mA, prvo sa jednim, onda sa suprotne grane i tako dalje, da se u jezgru DC ponisti.-Na kraju treba da PA vuce 200mA mirne struje.
Kidanjem voda oko trafoa remeti se ravnoteza kompletnog PA stepena.-
pOz
(01-29-2017, 10:54 PM)Omegakg Wrote: [ -> ]Pisem sa telefona ali posluzice. Napon je 4.65v. Instrument kacim na drejn i izvor napajanja kod izlaznog transformatora impedanse. Merim samo tranzistor zbog ostale "elektronike" koja trosi struju.

Ako sam dobro razumeo tebi je napon na gejtu 4,65 i taj napon stelujes bez pobude, evo sta se desava kod mene prvom da napomenem da kod mene nema sanse da na gejtu bude nikakav napon dok je iskljucena pobuda bar ne preko 1V odma crkava osigurac i to od 3,15A na grani gde se napajaju drejnovi u najgorem slucaju izgori i sam fet ali kad mu stavis trasil diode na izlaz i na gejt onda ga cuva i izgori samo osigurac, da preciziram stavim 4kom IRFP460 na nekih 80V i krenem da povecavam napon na gejtu do nekih 1v (bez pobude na ulazu) ampermetar ubacen u kolo drejna pocinje da pokazuje neku struju nakon par sekundi on pocinje sam linearno da vuce struju dok nedodje do vrednosti osiguraca i tad osigurac izgori, naponi na gejtu preko 1v bez pobude na ulazu rezultuju brzom izgorevanju osiguraca od 1-3sek zavisi koliki je taj napon ali na 4v bi najverovatnije izgoreo odma,
jos cudinija stvar je kada na drejnovima odnosno tamo iza trafoa impendance stavim jacu zener diodu od 100v/5W znaci za 20v veca od napona napajanja u tom trenutku kada iskljucim pobudu a nije iskljucen napon na gejtovima izbije osigurac i crkne ta dioda od 100v a unimerom nisam nikako uspeo da uhvatim taj pik koji ide najverovatnije preko 100v i crkne dioda '''otkud taj napon ili sta vec koji izgori diodu od 100v a napon napajanja je max 80v''' ???
Na semi koju je prezentovao @Omegakg, 2,2uF u gejtovima moraju biti bez induktiviteta, tzv sendvic blok.
Gejtovi, da bi se sacuvali tranzistori moraju biti sticeni zenerkama reda 10-12V prema masi-sorsovima.
Prema masi serijski sa zenerkom otpornik reda isto 10-12 Oma. paralelno toj kombinaciji jos jedan
neinduktivni otpornik 1-1k5. I zenerke i otpornici u kombinaciji najbolje SMD.
Inace-ocito dolazi do oscilovanja podesevanog tranzistora. Veze moraju biti izuzetno kratke i sa sto manjim
induktivitetima, izvodi tranzistora skraceni maksimalno. Sugestije nezahvalno davati bez uvida u
izgled same montaze-pcb i hladnjaka.-
pOz
Hvala emisar i to cu probati, mericu oba u tacki napajanja gde je prigusnica sa 0.1oHm. Posto nisam u mogucnosti da koristim 400W, ipak sam linear ogranicio na 2 tranzistora. Koristim nekih 42VDC/30A. Nista ostaje onda tako nadam se da pri ovom naponu nije mnogo 50mA po jednom tranzistoru.

Dragane, sto se tice napona nije on toliki, emiSar je pitao koliki je napon u tacki koja napaja gate-ove kada oni ne vuku nista. Inace Napon mi se kretao od 3.23v-3.6V zavisno kako bih postigao 50mA.

Nisu ovo tranzistori za VF ipak, najbolje mi se ponasao IRFP140N i to na 12-20V imao je 50W po jkednom komadu mada je mogao i 75W jedino ti tranzistori rade ok.

Drugi veliki problem je sto kada ti isporuce to su kineski a valjalo bi samo da moze da se kupi od nekih proverenih dobavljaca. Jel kapaciteti znaju da budu i 4 puta visi. Veruj mi 4xGU50 su mozda zakon ili pak Macola je jednom prilikom preporucio PL519 sve jedno.



emiSar

Nisam video tvoj post koji je verovatno bio "u isto vreme" kad i moj. Ma iskreno ovo mi se uopste ne svidja. Generalno sam ovde pisao o merenju struje, a tamo cu objaviti neku semu pa ces videti i dati mi sugestije sta ne valja. Crtacu je sam na osnovu dosadasnjih iskustava. Pa ako bude zamerki menjacu. Ovo nije najsrecnije resenje jeste da moze da radi ali............
Treba mi Vaša preporuka pojačala konkretno za ovaj moj sub/zvučnik?
Nesto iz Class-D, Apex D200 recimo.
I ja sam nešto razmišljao o D200 da bi on bio dobar, jedini mi je problem da nabavim ona jezgra za D200?
Da li bi onda samo D klasa odgovarala za sub ili odgovaraju još neke druge klase, tj. mislim koje se klase pojačala koriste za ovakve zvučnike?


Onda bih mogao dodati Borin pretvarač(DC-DC) sa 12V na potrebno napajanje za pojačalo, da bih imao kombinaciju na 220V i kombinaciju za auto 12V (samo razmišljam na glas).
na 220V ne treba da misliš iz dva razloga,prvi je što tih 220V ne bi bilo na 50Hz nego daleko više,a drugi je što bi imao jedan stepen pretvaranja napona viška: jednostavno napraviš Borin pretvarač sa 12V na onoliki koliki ti odgovara i završiš posao. o d200 sa Borinim pretvaračem sam i ja razmišljao ali u međuvremenu sam postario, a i navikao uši na ne preglasno naročito u automobilu. bitno je da lijepo zvuči a preglasno ne treba biti. a ako bi ipak pravio d200 sa Borinim pretvaračem, pravi ga sa dva kanala d200 i uzmi u obzir jedan izmenjivač signala tako da ta dva kanala možeš koristiti kao stereo 2x200W a i kao most od 400W. tako biraš hoće li biti žurka na livadi sa razglasnim zvučnicima ili jednostavno ubitačan vufer u gepeku. naravno,trebaće ti i sklop za eliminisanje svega osim sub-basa, po mogućnosti podesiv.
Ja dok sam se igrao u pocetku sa LLC, napravio sam jedan prototip za pretvarac sa 24V na +/-25V, hocu reci da nije lose da proba da se napravi neki slican LLC sa 12V ulaza, bilo bi korisno iz vise razloga, prvo sto bi se tu upoznao sa tom topologijom pa kasnije i da pravis mrezne pretvaraca a drugo je sto dobijes odlican niskosumni pretvarac.
To bi ti bila zgodna prilika da probas tu topologiju na niskom naponu.
Mogao bi to napraviti sa cuvenim IR2153 ili nesto boljim UCC25600 kontrolerom i parom recimo IRFZ44N tranzistora (uz UCC bi isao drajver poput IR2110 ili GDT trafoce, za IR ide direktno).

Fali nam takva jedna LLC konstrukcija na forumu ...
Još razmišljam šta da radim možda ostavim samo da imam na 220V ali to ostavljam za kasnije ako i dođem do toga.

Danas sam se sjetio da imam rashodovanu Behringerovu mikseti iz koje sam smps izvadio i ostalo je pojačalo u njemu (poluispravno ili potpuno neispravno i ne sjećam se) na kojem su bili feriti, [attachment=22679].

Vanjski prečnik oko 34mm, unutrašnji 18-20mm i debljina oko 11mm koliko se dobro sjećam, da li bi se one mogle nekako iskoristiti?

@mikikg
Imam ovaj jedan započeti smps i njega nikako da dovršim pa da vidim hoće li proraditi, a tek LLC bi bio ozbiljan zalogaj, mada ništa nije isključeno da se upustim u gradnju LLC-a i da naučim nešto novo, najveći mi je problem nabavka tih feritnih dijelova jer ovde kod nas u BiH je to nemoguće naći bar ja nisam mogao naći, u svakom slučaju imam taj LLC u vidu u budućnosti.
(02-02-2017, 11:19 PM)Makso Wrote: [ -> ]Još razmišljam šta da radim možda ostavim samo da imam na 220V ali to ostavljam za kasnije ako i dođem do toga.

Danas sam se sjetio da imam rashodovanu Behringerovu mikseti iz koje sam smps izvadio i ostalo je pojačalo u njemu (poluispravno ili potpuno neispravno i ne sjećam se) na kojem su bili feriti, .

Vanjski prečnik oko 34mm, unutrašnji 18-20mm i debljina oko 11mm koliko se dobro sjećam, da li bi se one mogle nekako iskoristiti?

@mikikg
Imam ovaj jedan započeti smps i njega nikako da dovršim pa da vidim hoće li proraditi, a tek LLC bi bio ozbiljan zalogaj, mada ništa nije isključeno da se upustim u gradnju LLC-a i da naučim nešto novo, najveći mi je problem nabavka tih feritnih dijelova jer ovde kod nas u BiH je to nemoguće naći bar ja nisam mogao naći, u svakom slučaju imam taj LLC u vidu u budućnosti.

Mozes ta jezgra od Behringera provereno da iskoristis za D200 (bez premotavanja), ja imam jezgra i plocice za D200 ali ih koristim pa se ne moze reci da su mi viska Smile
@apexaudio
Uf, još jedan motiv više za izgradnju Smile D200.

S tim da je osnovna verzija D200 oko 200W ako sam upravu, kod mene na subu piše 350W nominalne snage, da li bih onda trebao pojačati D200?
(02-03-2017, 12:05 AM)Makso Wrote: [ -> ]@apexaudio
Uf, još jedan motiv više za izgradnju Smile D200.

S tim da je osnovna verzija D200 oko 200W ako sam upravu, kod mene na subu piše 350W nominalne snage, da li bih onda trebao pojačati D200?

D200 ne znaci da je pojacalo 200W... maximalna snaga D200 je 900W na 2 oma ili 1500W Behringerovih (inuke 3000) Smile
Slicno kao kad Detex nazove pojacalo IRS900 i svi ga proglase za 900W-atno a ono se napaja sa +/-40V Smile
Šta bih trebao ispoštovati onda za potrebnu snagu, a i koliko bi bilo dovoljno snage za sub, da li ići na tih 350W ili?
A poznati su mi ti Behringerovi wati... Smile
(02-03-2017, 12:18 AM)Makso Wrote: [ -> ]Šta bih trebao ispoštovati onda za potrebnu snagu, a i koliko bi bilo dovoljno snage za sub, da li ići na tih 350W ili?
A poznati su mi ti Behringerovi wati... Smile

Bez ikakvih izmena sa +/-60V napajanja bice dovoljno snage.
Drustvo, da li imate mozda neku preporuku za dobar EEPROM/PROM/FLASH programator za seriske i paralelne memorije, nesto sto bi podrzavalo sto vise razlicitih modela (npr W29C040P, W27C020P i slicno), da kazem preporuka za "ozbiljan" programator?
Najozbiljnije što sam ja koristio je GALEP-4. GALEP-5 je i JTAG debugger. Oba imaju baš dugačku listu kola koje mogu da programiraju. Ako ti je potreban da završiš neki poslić možeš da računaš na pozajmicu.i
Ok hvala za info. Ovaj GALEP-4 izgleda dobro, podrzave hiljade nekih razlicitih IC-ova:
http://www.conitec.net/xpages/devFrame4.htm

Ako mi bude bas potrebno pre nego sto to nekako nabavim kontaktiracu te.
Ja sam svojevremeno koristio Willem eprom programer .
Zavrsavao mi je posao, a veoma jeftin jer je samogradnja. Koristio je LPT port.