DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Odgovorio sam ti na private veci deo, samo cu jedan mali deo odgovoriti ovde mozda bude nekome korisno. Mozemo mi da pljujemo po androidu , gogleu itd, nisu ni oni cvecke medjutim te slike nije telefon sam podelio bez tvog znanja. Nase neznanje nas ne opravdava stete koja sutra nastane i to ne moze biti opravdanje. Telefonski imenik ide na backup telefona koji nije javno dobro na google, i cak ga ni ti (kao vlasnik) ne mozes skinuti u vidu fajla vec je iskljucivo namenjen sinhronizaciji kod prelaska na novi aparat. Oko ostalih prava, demokratije itd ne bih nista komentarisao jer smo odavno utvrdili da se ovde na forumu slazemo da se ne slazemo i najbolje je ne polemisati vezano oko toga Smile
Branko,

onda je najbolje da predjes na ovakvu masinu, pa nece biti frke:

http://telepak.rs/mobilni-telefon-nokia-105-ds-plavi

Kao sto je Danijel rekao, nije telefon podelio slike i kontakte bez tvog znanja. Ili nisi procitao kakva su default podesavanja ili si nesto pritisnuo, da nisi znao sta.
Novi telefoni su napravljenj da radi iskljucivo preko Cloud-a. Ono sto je dobro kod toga je da migracija na novi telefon rraje 10s. Tu nema prevelike filozofije.
Ako u telefonu imas poslovne tajne, to je iskljucivo tvoj problem sto cuvas poslovnu tajnu na medijumu koji vrlo lako moze da ti nestane, bude ukraden…
Momci, vi niste dobro procitali ceo moj tekst. Pisao sam o zeninom telefonu i slikama
sa njega. Ona je tehnicki prilicno nepotkovana i jednostavno je koristila telefon kako
joj on sam kaze. Nekoliko mojih slika se pojavilo na njenom jer sam ja tada verovatno
zaboravio svoj telefon. Ja nisam do sada imao android, i prvi put sam se ozbiljno sureo
sa njim. Sve je to postupak globalizacije, meltin pota i kontrole. Gledao sam na Ljiljinom
telefonu opciju pracenja koju je ona aktivirala. Svaki odlazak do prodavnice je sacuvan,
sve tu stoji. Kazete da nije vazno, i nije dok Veliki Brat ne odluci da je vazno ...

Sto se mene tice prica o ovome je gotova, uzimam sutra novu karticu, a sa telefonom cu
se boriti kako znam i umem jer je neosporno da u njemu ima i dobrih stvari ...

vojinilic, nemoj tako, pa imao sam bolji telefon od tog predlozenog, a isao je na internet
samo kada sam ja to hteo ...  Sad

Ko nije procitao Orvelovu 1984, moze da je procita sada
[attachment=36894]

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...ngpot1.jpg
Čim pređeš na "pametan" telefon odrekao si se privatnosti. Svesno ili nesvesno ali tu je kraj priče. Oni su i onako pravljeni da prate sve što radiš tako da ne znam da li je i koliko moguće zaštiti se a ne odreći se funkionalnosti za koje su telefoni predviđeni.
Prate i šta radiš i gde ideš i šta pričaš i povezuju te sa svim pametnim telefonima u tvom okruženju. Juče pre podne sam izgovorio Jazak voda (koju sam video u frižideru a dao mi tast jer ga mrzelo da nosi, inače nikada nisam ni kupio ni pio tu vodu u životu) i po podne na jednoj društvenoj mreži mi iskoči reklama za Jazak vodu. Po nekad verujem da znaju i šta mislim, ali jadni su oni što žele da prate moj mozak jer to ni ja ne mogu a žena odavno odustala (bar tako izgleda) Big Grin
Nisam ulazio u tu priču jer me nije interesovalo, da li postoji neki način zaštiti se a da telefon opet ostane funkcionalan? I da ne provedeš 15 dana instalirajući i podešavajući sve i svašta i na kraju opet isto?
Koristim "čist" Lineage 17.1 (A10), sa custom kernelom, bez ijednog Google servisa i Google app. Fon je potpuno funkcionalan. Telefon je rootovan (mogu zamrznuti neke servise, obrisati ih, obrisati sistemske app) i koristim bloker za neželjeni sadržaj (AdAway). Ne koristim "društvene mreže". Aplikacije za chat i "tako to" su neminovne, ali su očišćene od servisa koji šalju podatke. Da li sam potpuno zaštićen? Sumnjam Smile. Nema maks protekcije. Desktop procesori i sam SoC phona su projektovani za transfer našeg blama Smile. Ima puno sadržaja o ovoj temi. Interesantno je istaći, da Google svakom novom verzijom Androida akcentuje sigurnost podataka i privatnost, a korisnik svakom novom verzijm Andoida sve manje zna šta radi i sistem i app, te sve manje i manje ima "nekog" upliva u okruženje. Recimo, Lineage 16.1 je imao mogućnost da se jako detaljno podese aplikacije - njihovo ponašanje, pristup hardveru i softveru telefona... Toga u ovoj verziji ima na kašičicu, 18.1 je još oskudniji... Svakako im dajem mnogo manje informacija od prosečnog korisnika ( YES - YES - YES - YES - OK... Gde si Mirka, šta ima novo, evo i mene...), ali i dalje znam da maznu po nešto.
Na žalost, to sve traži mnogo znanja a i mnogo vremena. Rootovanje, nalaženje i instaliranje prepravljenog androida, onda treba znati šta posle raditi sa svim tim što dobiješ... Nedostupno za bar 99,9 % ljudi.
Da li neko zna koji je ovo tip interfejsa? Treba da napravim adapter. Znam da je input DC8-36V, i da minimum imam DC IN+,DC IN- i ACC (Ignition Signal iz Automobila). Hvala.

[attachment=37079]
Meni ovo liči na neki avijatičarski konektor, što sam jednom video i čudio se neobičnom rasporedu...
Hvala @vladd, to je GX16-9P.
Da li imate ideju kako jednostavno da simuliram ignition signal (zuti kabl, obelezen sa ACC, nisam siguran sta tacno znaci ali uredjaj se koristi u autu)? Povezao sam DC IN+ i DC IN- ali uredjaj ne radi (ima signalne lampice).

Hvala!
za probu na zutu takodje dovedes + napajanja
Hvala na savetu, to je nacin. Problem je bio sto nisam video da kabl ima mesto za osigurac, a osiguraca nije bilo Smile Hvala @mikikg na ukazivanju na previd Big Grin
Triba mi savjet iskusnih.
Neman mista za foliju u paralalu sa elektroliton, moga bi MLCC 1206 keramiku ispod, kolko je to opasno radi pojave oscilacija radi maloga ESR keramike. 100uF i nekih 10nF COG, ili čak 100n, jel bolje dodat 1R u seriju ili sl.? Radi se o analognin sklopovima.
Hvala.
Pinco,

Da li ima nekog induktiviteta u petlji?
Probaj opisati čemu služi taj elko, koji napon i td...
(02-09-2022, 08:06 PM)Macola Wrote: [ -> ]Pinco,

Da li ima nekog induktiviteta u petlji? 
Probaj opisati čemu služi taj elko, koji napon i td...

Radi se o giratoru.
Kondenzaqtori su na zener diodi 6V2.
Radija san eksperimente malo na traceru, kritično mi je šta kroz zener u sklopu mogu pustit cca 1mA. Gleda san kako se ponašaju diode, 6V8 je odlična, daleko ispod 1mA prođe kolino i ima odličnu stabilizaciju. I mislija san da će imat dobre karakteristike šta se šuma tiće... Ali baš kod ne ima osjetan šum, dok kod 4V7 šuma na 1mA praktički nema, al je u kolinu karakteristike, i ne daje dobru stabilizaciju. Kad stavin 100u elektrolit, šum nestane na 6V8, 6V2 san uzeja ka neki kompromis.
Doda bi 10-100n u paralalu sa elektroliton, al mi ne stane na pcb... 1206 MLCC bi sta.

[attachment=37089]
Ok. Vidim namenu.
Slobodno odozdo stavi SMD kondove, keramički su u prednosti, ako možeš 1u, 100n, 10n, 1n. Sve jedan preko drugog, ili slično tome.
Tako ćeš dobiti kondenzator sa veoma širokom karakteristikom (nije izražena rezonansa na jednoj frekvenciji).
To će maksimalno pokupiti šum.
Te keramičke treba staviti što bliže zenerici.
Neće toliko dobro pomoći ako su udaljeni, što je obično slučaj sa elko zbog gabarita.

Najstabilnije (najmanje zavisne od temperature) su zenerice od 6V2 do 7V.
Šum je individualna karakteristika vrste i radi se o vrlo širokom spektru (beli šum), te zenericu treba raspregnuti u širokom opsegu (interesno područje frekvencija).
Sa pomenutim paketom keramike, počistićeš otprilike gore do 100MHz.
Hvala