DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
@ariton, to je prevara, mirne bebe, spavaju.... u realnosti je potpuno drugacije.... Big Grin To sam prvo probao... efekat = 0 Smile
mislio sam reci probaj sa nekom muzikom...
iskustva su razna:
počev od najstarije: nahrani prasići i ništa ne diraj,
druga se smirivala jednim krugom oko ulice u Golfu dizelu, na leru u prvoj brzini, (koji je sa 9 godina tražila da vozi!)
treća cura: samo pesma pomagala i priča,
a na momka smo se sve manje, štrecali, oguglali, a i valja se da dete malko i jača pluća, pa kad se umori, mir i tišina...zzz
Da ne spalim Djenku, jel moze neko da baci pogled sta je ovde + a sta - ?

Datasheet i fotke:

[attachment=31396] [attachment=31397]
Da probaš izvaditi tu pločicu van još bi se nešto i vidjelo,ovako je to malo nemoguće.
To sam hteo izbeci. Smile

[attachment=31400]

[attachment=31399]

Ova slika potvrdjuje moje tumacenje datasheet-a. Hteo sam bar jos jedno misljenje, da budem 101% siguran.
Onda okači datasheet jer ovako možemo samo napikavati.
Jesam, u prvom postu "Datasheet" je link.
Naravno, kao i obično bitne stvari mi promaknu...
Ovako, kako ja vidim ako gledaš sliku koju si prvu okačio pod brojem "1",tamo di je jezgra otkrivena. Prvi pin do tebe bi bio - pa srednji out, i zadnji +. To bi onda bilo isto kao i na onoj slici iz drugog posta di je senzor slikan sa druge strane pa je prvo +,out,-.
Da, tako sam i ja protumacio. Hvala.
Ima li netko ideju kako najjednostavnije napraviti slijedeće:

Nabavio sam neko skupo pretpojačalo koje ima odvojene potenciometre za lijevi i desni kanal. Ima i preklopnik za mono i drugi par izlaznih činčeva.

E sad, napravio bih nekavu spravu koja bi npr. palila ili gasila led diodu onda kada bi oba kanala bila na jednakoj glasnoći u mono položaju.

Na taj način bi glasnoća na lijevom i desnom kanalu bila sigurno jednaka.
Zbotic,

Mogu ti ja jednostavno rešiti problem i potrebu.

Prethodno par pitanja: da li želiš podešavati sa prosečnim muzičkim sadržajem, gde ne moraju istog trenutka oba kanala nositi istu vrednost, ili sa nekim referentnim tonom, odnosno test zapisom gde su garantovano jednaki sadržaji oba kanala?

- U prvom slučaju bi bio neophodan par true RMS konvertora, potom komparator prozora iza,
- u drugom slučaju je stvar jednostavnija i tačnija, gde bi se koristilo dva pikmetra i komparator prozora.

Predlažem, kao vrlo precizan, drugi slučaj, sa test zapisom na kom je apsolutno jednak sadržaj na oba kanala, gde dolazi u obzir i prebacivanje na mono rad, ispred potenciometara, i onda će tačan pik metar savršeno pronaći idealan balans.

Komparator prozora može ali ne mora postojati, zavisno od toga da li je tražena nulta tolerancija ili neka dozvoljena...
Takođe je lakše izvesti da ne svetli ništa kad je balans idealan, a da jedna od dve LED svetli korespodentno sa dominirajićim kanalom.

Odluči pa crtam.

Pozdrav
Bilo bi mi puno jednostavnije s običnim glazbenim materijalom.

Moglo bi i sa test tonom ako ne koristim tape ulaz na preampu pa da ga iskoristim za pilot signal.
Hajdemo na opciju dva ako je značajno jednostavnija, a vjerojatno je....

Ne mora čak biti ni neka ultimativna preciznost jer svi znamo da toga u audiju nema....
Ok. Imam nekog posla narednih par sati, potom crtam.
Sa muzickim materijalom moze biti problem narocito sa dzezom, klasikom, jer se lako desi da bubnjevi ili klavir budu u nekoj deonici glasniji. Isto tako i u klasici moze da se desi da jedna strana orkestra svira a druga ne. Mozda je najbolja varijanta sto je Macola predlozio da ima preklopnik za mono i da se tada podesava
(11-11-2019, 04:20 PM)Macola Wrote: [ -> ]Ok. Imam nekog posla narednih par sati, potom crtam.

Polako, ne gori. Ima dana... Wink
Usput da linkam za što mi treba. Audible Illussions Modulus 3A, s time da je moj nekakav prijelazni model 3- 3A koji nema step atenuatore već Noble potenciometre (conductivs plastic). Pretpojačalo ima i MC phono pločicu (posebno se njome hvale - design by John Curl). Radi zadivljujuće transparentno i odlučio sam ga zadržati. Inače je bilo harakiri uništeno od strane prethodnog vlasnika. Čudni su "putevi gospodnji" kako je to uopćr došlo do mene, ali pretpojačalo je zaslužilo da dođe u ruke nekog tko će mu udahnuti novi život Smile Inače je zanimljive konstrukcije, paralelene cijevi u izlazu, phono sa 2sk147/2sj72 itd....

https://www.stereophile.com/tubepreamps/316/index.html
Najpametnije bi bilo kontrolisati same izlaze tog preampa, visoko impendansnom mernom napravom i sa već pojačanim nivoom radi lakše detekcije.

Molim te, reci mi očekivanu izlaznu ampliutudu tog preampa, pri tebi normalnom slušanju.
Pošto već imam približnu pretpostavku o očekivanom nivou, evo sklopa za kontrolu razlike između kanala:

[attachment=31401]

Evo kako to radi:

- L_in i R_in se priključuju na izlaze preampa jer je to konačno mesto koje treba kontrolisati,

- Ekstremno visoka impendansa je obezbeđena malim i jevtinim mosfetima 2N7002, koji istovremeno imaju i veoma mali ulazni kapacitet i neinvazivno "posmatraju" kanale. Ulazni kapacitet je nešto reda <50pF sa sve Milerovog efekta.

- Ti mosfetići rade kao polutalasni ispravljači i pik detektori i njihovi izlazi se vode na diferencijalni pojačavač, koji ima pojačanje oko 450.

- Izlaz iz diferencijalnog amp se vodi na komparator prozora kome se prozor namesta sa trimerom.

- svaka razlika između kanala će biti pojačana oko 450 puta i ukoliko pređe napone podešene na tačkama A i B, jedna od LED će svetleti srazmerno struji koja teče kroz R5, tj. srazmerno razlici kanala. Veličinom R5 se može podesiti struja obe LED, trimerom razlika između tačaka A i B.

- Ukoliko svetli D2, to znači da je dominantniji L_in, ako svetli D1 onda obrnuto.

- Prag (najmanja razlika između kanala) koji će biti detektovan se u širokom opsegu može namestiti trimerom, eventualno grublje promeniti opseg sa R6 i R7. Tako možemo namestiti tolerisanu grešku među kanalima.

- Kad ni jedna LED ne svetli, to znači da je izlaz iz diff amp u užoj zoni od one koju definišu tačke A i B, tj. u okviru ujednačenosti kanala koja nas zadovoljava.

- R6 i R7 moraju biti jednaki. Vcc i Vee mogu biti od +-12 pa do +-15V i moraju biti jednaki i stabilisani. R5 ne može biti manji od 330R.

- Test se vrši prebacivanjem preampa na mono, ispred potenciometara. Kada je dobijena potrebna jednakost ni jedna LED ne treba da svetli.
U normalnom stereo slušanju će se pojavljivati svetlo na obe LED, poput nekog svetlosnog efekta i ukazivaće na različitost trenutnog sadržaja pojedinačnih kanala, što je pak normalno kod stereo slušanja.
Na taj način se može korisno videti na kom je kanalu trenutno dominantan muzički sadržaj, po amplitudi naravno...

Jevtini 2N7002 i jevtini TL084.

To bi bilo to. Ako ima kakvih nejasnoća izvoli.
Teško mi je to kazati jer imam više pojačala. Aleph 30 ima gain oko 20dB dok Theta od Bore ima i više od 30. Imam i D klasu sa još više.

Mislim da slušanje nije nikad na više od 1VAC / 1 kHz. Prosječno možda na 400 - 500mV.


Uostalom mogu i sam na ulaz staviti neki djelitelj napona i prilagoditi....