DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Na 230V AC ?
Savremene LE diode su slozeni elementi, nisu samo diode koje svijetle. Evo ilustracije, zbog vezanja u klastere,
paralelno LED su integrisane dvije zenerke napona bliskog VF LED.-

pOz
https://www.google.rs/search?q=low+power...ac+circuit


Samo da dodam, kod tih jednostavnih varijanti (samo otpornik+dioda) treba birati LOW CURRENT Led diodu koja svetli
na 2mA ili manje, jer u protivnom će biti potrebna manja vrednost otpornika za ograničenje struje i biće veća disipacija na otporniku.

Kada se za ograničenje struje kroz LEd koristi kondenzator, tu već stvari bolje stoje i mogu ići i obične ledare.

Pozz
Valjda makar diodu stavis u paralelu da LED-icu ne opterecujes prekidanjima? I dzaba onolike disipacije na otporniku.
I ja sam mogao jednostavno da iscupam LED iz kupatilskog signalizatora (ionako nemam grejalicu) ili kupim zamensku za cca 1,1 eur
ali volim i pedanteriju, koliko se moze. Ono sto me je interesovalo pronasao fino objasnjeno ovde i ovde. Realizacija krenula:
Mali mostic imam (6A/1000V), finu malu zutu diodu cupam sa bezveznog Belkin bezicnog mreznog adaptera a po kesicama ce se naci
0,1- 0,15uF X1/X2 kond te par odgovarajucih otpornika Smile

Hvala ucesnicima ove mini-teme

Pozz
Nisam diodu stavljao ! To sam samo probao i evo radi i dan danas. ????
Da ne otvaram temu  Big Grin



Dajte neki predlog, na kom konceptu napraviti pojacalo od 100Hz-1Mhz , koje bi poijacavalo sinuse i tako slicne oblike signala a da ne crkne na manjoj ili vecoj impedansi od oko 1ohm mozda i vise...

Treba mi za neke kalemove kao sto je bio ovaj ovde, pre oko 10-tak godina sam radio sa 1.5W na 14.7Khz a video objavio pre oko 5 godina. To je bila fiksna frekvencija a antena van rezonance ali opet je radilo...



Hocu nesto da eksperimentisem za svoju dusu i naravno da kacim na forum Smile


mozda bih upotrebio IRFP240 - 460 ili tako neki ali za samo 5W, mislim da je bolji neki tako jaci tranzistor za manje snage zbog izdrzljivosti. E sad da li kao klasican linear kako prilagoditi izlaz za razlicite impedanse, mozda dva push pull? 

Generator cu tek videti sta ce biti......
Pazi, LM3886 ili LM4780 mogu da doguraju do 1MHz, sa nesto manjim pojacanjem, recimo AMP koji smo pravili sa LM4780 ima -3dB na 560kHz, na 1MHz nisam merio, recimo da ima -7 do -10dB. Inace pojacanje tog AMP je ako se dobro secam 22dB tako da ces i dalje imati pojacanje snage i na 1MHz.

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=139&pid=61069#pid61069

Mozes to da probas, ako ti treba dobijes od mene bilo LM3886 ili LM4780 + PCB.
[attachment=20365]"Dajte neki predlog, na kom konceptu napraviti pojacalo od 100Hz-1Mhz , koje bi poijacavalo sinuse i tako slicne oblike signala a da ne crkne na manjoj ili vecoj impedansi od oko 1ohm mozda i vise...

Treba mi za neke kalemove kao sto je bio ovaj ovde, pre oko 10-tak godina sam radio sa 1.5W na 14.7Khz a video objavio pre oko 5 godina. To je bila fiksna frekvencija a antena van rezonance ali opet je radilo...

Mozda na ovom konceptu ???  24
Naravno salim se , jest da cevka trpi svasta ali iskreno neznam kako bi se ponasala cev na toliko bas niskoj frekvenciji plus napajanje iste itd...

Mosfet ili ovo sto ti je preporucio MikiKG
@Miki hvala sagledacu predlozeno, pa u neko slobodno vreme testiracu neke "kalemove". Procitacu lepo o tim AMP-ovima pa se cujemo.

@Dacko pa to mozda na livadi Smile jako je...
Preracunaj koliko ti napona treba, kolima ti je impedansa zavojnice, pojacanje na datoj frekvenciji ...
Mozda ce ti trebati vise napona pa ti treba full-bridge izlaz zbog veceg swinga tako da LM4870 i ona PCB se mozda uklapa, doda se jedan inverter na kanal i dobijes pun most.
Problem je to napraviti sa transformatorom za impedansu, ne moze ni jedno feritnobjezgro da radi dobro na par 100Hz i 1MHz, trebas izbegnuti trafo a ako hoc da ga uptrebis onda moras da radis PWM modulaciju u class-d gde ti treba 10x brzi izlazni stepen sa recimo MOS-FET, pa izlazni LPF ali to onda moze raditi od 0Hz pa dokle stignes.
Jasno jasno, slazem se. Izbecicemo trafo.
Sad ja imam jedno veoma čudno pitanje.

Kakav uticaj rerna ima na pojačalo? Confused

Ozbiljan sam!

Imam problem da kad god uključim rernu na šporetu trafo u LME49810+EF pojačalu krene da bruji ko lud.
Nemam problema sa ostalim potrošačima.
U stanu imam jednofazno brojilo.
Milane probaj da na tom konektoru gde ti je ukljuceno pojacalo izmeris napon kad ukljucis rernu.Moguce da imas poveci pad napona i da trafo zato bruji.Moje misljenje.Pokusava da kompezuje gubitke iz mreze.
Ukljucena oba grejaca na rerni ti je od3 do 4 KW a to je ozbiljan potrosac.Jos ako kabel u zidu nije pravilno dimenzionisan eto belaja.
Rerna je u zavisnosti od velicine-zapremine snage 2-2,4kW. iako je po propisu da el. pec ima vlastiti strujni
krug, osigurac, provjeri da i ta uticnica gdje je pojacalo nije na istom osiguracu. Da je do ukupne instalacije
svako aktiviranje grijaca bojlera proizvelo bi isti efekat-bojler najcesce 2,2kW.-
@nole15, koje to rerne imaju tu snagu?

pOz
emiSAr zadnji remontovani gorenje sporet remontovan pre par dana,donji grejac dupli svaki po 800w gornji isto toliko plus gornji infra od 1500w.Ako su ukljucena oba bez infra dodje mu na 3.2Kw ako negresim.
Da se razumemo grejaci su pravljeni po narudzbi.Standardni grejaci su toliko koliko navodis.Nego emiSAr imas li ti kakvu ideju sta bi moglo da zeza naseg druga TDA?