DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ubih se trazeci i nista.

Kako se zove ona forma koja pravi pojacala sa smps napajanjem, skuuupooo, Macola ga je par puta pomenuo ovde?

EDIT:

http://www.stereophile.com/content/halcr...ier-page-2
I ova pojačala su se spominjala.

http://www.powersoft-audio.com/en/touring/x-series
Juce sam dobio malo vremena da ubacim pojacalce i woof u auto.
Nista posebno, amp Magnat classic 360 i 10" pionir free air, kablovi iz nize najgore klase
Sve lepo povezao, nije izasao niotkuda magicni dim i bio sam zadovoljan dobijenom sve dok nisam upalio auto. Poceo je alternator bas lepo imitira turbinu   Big Grin . 
Verovatno masa nije u redu pa planiram da masu ulaza  spojim tamo gde sam spojio masu napajanja. Sta mislite dal ce to resiti problem? Da pojacalo mozda ne pocne da vuce masu samo preko plejera...  
Sigurno imas prigusnicu iz atx-a pa probaj na red sa + zicom.

Mada bi trebao amp da ima vec unutra...
prigusnica iz ATX-a ne bi izdrzala, proticu poprilicno velike struje. Masa je problem ili los kvalitet signalnog kabla, sa slobodnim ulazima zujanje postoji, ali jedva se primecuje.
Mislio samo za probu, imao istu situaciju i sa prigusnicom je bilo mnogo bolje...
(12-15-2014, 09:58 AM)buca33 Wrote: [ -> ]Juce sam dobio malo vremena da ubacim pojacalce i woof u auto.
Nista posebno, amp Magnat classic 360 i 10" pionir free air, kablovi iz nize najgore klase
Sve lepo povezao, nije izasao niotkuda magicni dim i bio sam zadovoljan dobijenom sve dok nisam upalio auto. Poceo je alternator bas lepo imitira turbinu   Big Grin . 
Verovatno masa nije u redu pa planiram da masu ulaza  spojim tamo gde sam spojio masu napajanja. Sta mislite dal ce to resiti problem? Da pojacalo mozda ne pocne da vuce masu samo preko plejera...  

kod mene je jednom u sličnoj situaciji bila problem masa - i to masa kabla RCA jer je metalno kućište dodirivalo na jednom mjestu šasiju i tu dobijalo neželjen spoj koji mi je pravio zvrčke. masa pojačala tu mora biti čista (bez prelaznih otpora uslijed rđe,površinskog oksida na poluplemenitim metalima,slojeva kiseline,vlage,vode...) i preko što boljih provodnika spojena. takođe i RCA od radija do pojačala mora biti izolovan na cijelom putu,bez dodira sa šasijom. kod mene je to riješilo problem.
Već duže vrijeme od kako sam uzeo skop Tek 466 planiram si napraviti neki komponent tester da mogu pipkati po razmin elektroničikim komponentama i vidjeti da li su  ispravne(ipak je sigurnije nego unimer). Uglavnom uređaj je jednostavan do bola jer u najjednostavnijoj varijanti treba samo trafo i dva otpornika(preko jednog se mjeri struja a drugi za napon).
Naravno gospon Murphy ne spava u mojem radnom kutku već uvijek čeka kada će me zaskočiti... Napravio sam dvije varijante jedna malo kompliciranija rezultat nikakav krivulje osim ča imaju "sjenu" na ekranu skopa su totalno nebulozne i ne mogu narihtati pravilan prikaz crte na skopu kada su pipalice testera u kratkom spoju i otvorene tako da sam to stavio u ćošak.

Jučer sam napravio novi tester koji se ugrubo sastoji samo od nekoliko otpornika i trimera bez kondenzatora,prekidača,hrpe žice. Sve je super osim ča imam "sjenu" na ekranu kada spojim pipalice testera zajedno ili stavim neki element za testiranje. Pa bi molio za neki prijedlog kako da se to ispravi ako je moguće ili nije vrag da je problem u skopu...  Angry

Evo nekoliko slika

kratak spoj pipalica
[attachment=11265]

pipalice spojene na namot trafoa
[attachment=11266]

Članak u komponent testeru
[attachment=11267]
Masa pojacala je valjda dobro povezana za zasiju videcu kako ce da se ponasa na nekom drugom mestu. RCA ne bi trebalo nigde da je ostecen, pazljivo je provlacen. Videcu u toku nedelje ako budem imao vremena pa javljam rezultate
Ča se tiče onog mog posta sa slikama sa skopa otklonio ja uzročnika. Danas sam malo kemijao oko testera i rekoh si idem pogledati ča kažu u uputstvu o XY modu skopa. A ono piše isključiti "A inten" opciju horizontalnog prikaza kada se koristi XY mod. Naravno slika se razbistrila samo tako i mogu reći da dobivam lijepe rezultate dok je sve spojeno p2p u zraku. E sada se samo bojim kada to skutijam da se neće pojaviti neki parazitni kapacitet pa da izgubim ovako lijep prikaz.

Evo za primjer jedna zenerica od 20V.
[attachment=11276]
Imam i ja jedno pitanje vezano za termo pastu.
Imam nešto malo one klasične bele termo paste i imam jedan mali špric one srebrne paste koja se koristi za računarske procesore.
Koja pasta je bolji izbor?
Nece biti direktan odgovor sta je bolje ali pripazi sa ovom 'srebrnom' za PC, bilo je pasta koje su strujno vodljive.
Hvala što si mi skrenu pažnu na to.
Moraću da uradim jedan mali eksperiment kako bi proverio njenu provodljivost.
Na hrvatskom diy-audiju smo imali da je netko pitao koja je pasta bolja i upravo je spomenuto da te srebrne mogu biti vodljive i na kraju smo zaključili da je ona vulgaris bijela za naše potrebe sasvim dovoljna.
Pretpostavio sam da je tako, ali sam ipak pitao...
Hvala na informaciji. Smile
nije svejedno ni koja bela
Ko ima starih Ge tranzistora, mogu i "crknuti" kako male snage tako i onih u TO-3 kucistu. Kucista su puna najkvalitetnije silikonske
bijele termoprovodne paste .-

pOz
Dobro kažeš emiSAre, to mi je jedan poznanik u RTV servisu rekao za to-3 kćućišta i pastu u njima. Baš imam jedno 10tak crknutih koja čuvam. Kada će mi se dati mozgati kako ih otvoriti na neki civilizirani način onda ću lijepo tu pastu spremiti.
ne znam kakva je pasta u tim tranzistorima ali mi se postavlja pitanje cemu ce pasta u TO3 kucistu kad je silicijumska plocica kolektorom ucvrscena za donju debelu plocu tranzistrora koja ide na hladnjak
Jevreme,oni pišu o Ge tranzistorima,ne o Si - možda je do toga?