DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Da li neko ima u PDF formatu ili zna nekoga da ima ovu knjigu:

http://www.read4freebooks.com/recommenda...patibility

Imao je nekada davno, ali je izgubio.
(09-25-2016, 09:13 AM)Makso Wrote: [ -> ]
(09-25-2016, 01:01 AM)Macola Wrote: [ -> ]Ako je pogled odozgo, tj. bela štampa predstavlja tranzistore onako kako ih vidiš sa suprotne strane od nožica, onda su ti rokirani kolektor i emiter na svim tranzistorima.

https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&..._A&cad=rja

Pozz

A zaboravio sam opet da navedem da koristim 2N2222 i 2N5401 tranzistore i onda ne bi trebalo biti rokade.?

E pa jbg. :-) Nisam baba Vanga.

Vidiš sad koliko je važno dati što kompletnije info.

To veoma skrati vreme otkrivanje problema i obično je savet delotvoran.

Pozz
Makso,

Obzirom da koristiš 2N2222 i njegov komplementarac, ostaje mogućnost da pri tih 1.5V iz Arduino ipak imaš veliki napon saturacije jer 2N2222 ima dosta manji prosečan hfe od Evropskog BC546B kog sam stavio u šemu.

Za BC546B će čak i tih svega 1.5V biti dovoljno za solidno mali napon saturacije ( i ako tih 1.5V još uvek ne ulaze u minimalan TTL H nivo koji je min. 2V).

Ne znam koji je Atmel u pitanju i ne znam da li je jedan od onih sa open drain izlazima, ali dovoljno pristojnim i korektnim TTL nivoom se smatra oko bar 2.8V (sa napajanjem od 5V).
Ako su izlazi tog Atmela push-pull, on bi sa opterećenjem od tih 8K2 na bazama morao ostvariti bar 4.8V na svom izlazu, jer u kombinaciji sa V_be barijerom Atmel to opterećenje "vidi" kao veće od 9K, što je vrlo benigno za MCU.

Ako je jedan od onih sa open drain, onda će max. Vout direktno da zavisi od razdelnika koji će biti formiran od pull-up otpornika i opterećenja.

Pozz
Koristim Arduino Nano sa Atmega328p, probaću neki drugi kod, uglavnom sklop radi dobro probao sam i na 3.3V i 5V sa Arduina i onda svijetli odlično.
Ok. Dakle to radi.

Pozdrav
Da sve je uredu, probao sam sa drugim kodom i svijetli jače, sad moram pregledati kod da vidim može li se šta prepraviti za veći izlazni napon.
Da li se neko seca gde je Macolina shema za kontrolu ventilato za hladjenje ali sa feed-forward (bese meri struju negde u primar/sekundar)?
(09-26-2016, 06:23 PM)mikikg Wrote: [ -> ]Da li se neko seca gde je Macolina shema za kontrolu ventilato za hladjenje ali sa feed-forward (bese meri struju negde u primar/sekundar)?

Da li si mislio na ovo?

http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=1309

post#8
Moram da pitam jer me zanima...
Da li elektronska industrija jos uvjek proizvodi vakuumske cijevi, i da li neko zna kakvo je stanje u EI danas? Cime se bave?
Misliš na balkansko područje ili šire? Za balkan ne znam ali općenito se lampe proizvode,e sada kakva je kvaliteta dotičnih nisam siguran ali vjerujem da ih NOS lampe šišaju samo tako.
Mislio sam specificno na Elektronsku Industriju Nis. Pardon trebao sam dodati i ovo "Nis" Smile
(09-27-2016, 05:34 PM)elektropionir Wrote: [ -> ]Moram da pitam jer me zanima...
Da li elektronska industrija jos uvjek proizvodi vakuumske cijevi, i da li neko zna kakvo je stanje u EI danas? Cime se bave?

Pouzdano znam da Ei Nis vise ne  proizvodi nista jer vise ne postoji.
Konkretno u prostorijama gde je bila fabrika RC (radio cevi) sada je firma STF (Stefanovic trafo), bar imaju neke veze sa elektronikom, u prostorijama bivse fabrike Elektromedicina sada je firma Yumis (supe, zacini, cajevi, i tako to), 
i tako dalje......a da  jedino sto znam da radi u svojoj osnovnoj delatnosti je Ei PCB.
Skoro sam negde pisao kako sam obisao ceo fabricki krug (autom, naravno)mi da me prosla tiha jeza, jer pamtim kako je tu nekad bilo, kao u mravinjaku, a ja tada, kao mladi srednjoskolac mastao da cu tu nekada raditi.
Mogu misliti kako je sad Sad. Ja sam poslednji put tamo bio pre 20 godina i bilo je jeza. Radio je Ei PCB i postojala je "Elektromedicina".
hitno mi treba nekoliko komada tiristora 16RIA120M ili neki slican sa navojem M6x1.Mozda ruski T122-250-12 ako moze da adekvatno zameni ili neki slican. Moze i 25A samo da se lako pobudjuje. Ima u Farnellu ali da je danas ovde kasno je
Jevreme,

Kod nas trenutno možeš naći BTW69 kao mnogo bolju zamenu.

Uz malo mašinske prepravke, pošto je TOP-3 kućište, možeš ga lako namontirati umesto bivših.

BTW69 je 600V ili 1200V, 50A, Ig=50mA, mrga od tiristora sa izolovanim rashladni krilom od pelete za 2.5KV.
Izolovano krilo mu daje jednu fantastičnu prednost da se može namontirati na bilo kakav hladnjak bez izolacija, a visokim dU/dt i dI/dt, kao i veoma osetljivom pobudom gejta, prekriva osobine baš mnogih tiristora u toj klasi.

Malo veća cena je često opravdana lakom ugradljivošću umesto gomile različitih vrsta tiristora do 50A i do 600 ili 1200V. Možda cenu opravdava i trenutna nabavljivost...

Na primer ovde na lageru trenutno (tri lokacije pošto ne znam odakle si):

http://www.retam.co.rs/katalog#?QlRXNjk=
http://kelco.rs/katalog/komponente.php?q=BTW69&search=
http://www.proelectronic.rs/search.htm

Pozz
hvala
Macola vidim da 1200 ima sa oznakom RG i sa N. U datasheetu pise da je RG samo nacin pakovanja da je N ne izolovan pa ne razumem, da li se misli da je sa N sa metalnim kucistem a ostali sa plasticnim ili je kod N kuciste spojeno na Anodu a kod ostalih nije?

Sem toga RG ima veci Igt. Da li mogu korekcijom otpornika izmedju trafoa za okidanje i gejta da pravilno upravljam tiristorom. Trenutno je otpornik od 47 oma. Da li ce biti posledica za tiristor ako trafo ne uspe da ga okine ili samo nece provoditi?
Jevreme,

Oni koji nemaju ništa iza brojčane oznake napona, imaju izolovan TAB. Npr. samo BTW69-600, a dok ovi sa N iza nisu izolovani:

http://www.datasheetcatalog.com/datashee...-600.shtml

Što se tiče pobude gejta, uvek je bolje da struja pobude bude veća, što je sasvim dopustivo kod impulsne pobude.
Većina SCR od onih za 5A pa do onih za 1KA glatko rade sa 1Apk na gejtu u trajanju od 5 do nekoliko desetina uS (komotno može i 100uS bez frke).

Tako snažna pobuda povećava imunost tiristora na visok dI/dt i spašava ga od kapacitativnih opterećenja.

Nizak nivo pobude može biti opasan po SCR ako postoje kapacitativni tereti.

Evo jednog članka o tome:

[attachment=21155]

Ako drajver ima snage, slobodno smanji Rg.

Pozdrav

P.S.

Nije od značaja što se ovaj dokument odnosi na "stoku" od SCR 1800V, 6500A.
Njemu pravila trigerovanja važe za interni AUX tiristor koji je sličnih performansi kao na primer ovi koje mi smrtnici koristimo.
Pravila važe, a za većinu naših potreba je dovoljan pik od 1A. Za npr. taj BTW69 nećeš pogrešiti sa bilo čim preko 250mApk ako nemaš teške C terete.
(08-19-2016, 10:55 AM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Da li je netko do sada farbao vitroplast sa onim bojama u spreju i kako se to drži?

Ja sam koristio 'Pentico' bez ikakvog prajmera. Vrlo je postojano i nakon nekoliko godina. Nije bilo nikakvog šmirglanja, samo šablon i sprej. Bio je to neki eksperiment elektronskog tastera, tako da je vitroplast bio 'crn' od prljavih ruku, ali se boja nije skinula. Može šrafcigerom da se skine, naravno. Ista boja na aluminijumu se nije zadržala, tj video sam na nekim tasterima da se oljuštila od upotrebe. Sad izvini na zakasnelom odgovoru, možda nekom drugom pomogne...
Da ne e sluchajno nekoj chlen na sonsivri.to pa da moze da dade invite Big Grin?