DIY Electronic projects

Full Version: Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(07-18-2022, 08:49 PM)branko tod Wrote: [ -> ]Treba mi utikac za napajanje za HP laptop.
Ima tri kontakta, i treba da nije zaliven

AC konektor (tzv. detelina, toga ima kao komplet kabl, konektor zasebno i nisam video) ili neki specifičan DC konektor?
Hvala ti na odgovoru, ali sam ja nedovoljno objasnio.
Treba mi utikac za DC 19V za HP. Jednostavno sam
zaboravio da napisem DC. I on ima tri kontakta posto
ima i kontrolni pin. Oznaka tog utikaca je 7,4 x 5 mm.
Narucio sam zaliveni utikac sa kablom, ali bih rado
kupio samo rasklopive utikace jer volim duzi kabl.
Da li je možda neko poručivao nešto sa britanskog amazona zna li kako ide plaćanje odavde?
Ima li ko iskustva sa PROSTO LLP6025-8?

https://www.kupujemprodajem.com/alati-i-.../118767283

Ova je 3x, model bez sufiksa -8 je 2.5x

Planiram da pazarim nešto ovakvo, a ponuda je takva da je ovo jedini model u tom nekom cenovnom redu ~50EUR.
nešto godina unazad, pazario kolega TV serviser i zadovoljan za sve pare, beše u Proelektroniku ili Elementi...
Hvala Bocko, kupljeno Smile

I to verovatno 3x, ako imaju na stanju Big Grin
meni da ima i 5x, malo je Smile
Eh kad se sad setim kako sam drugaru koji je cca 10 godina stariji od mene pricao da je besmisleno koristiti tu stonu lupu jer ne uvelicava puno a i lakse sam lemio bez nje, ona mi je samo smetala... a sada, kako mi se vid malo pokvario i kako trebam da jurim fokus da bi ostrije video bez lupe... sad vidim da je to sprava bez koje se ne moze raditi Smile
Ponestalo lemne zice za TH lemljenje pa trebam preporuku koju kvalitetnu da uzmem.

Za sada ublokalnoj radnji imam fluitin 250g i 0.5mm za cca 28eura:

https://www.ad-electronic.hr/index.php/a...08-detalji

Pa posto na netu vidim da se dosta spominje i kester lemna zica koja je bilja od tih dviju? Plan je kupiti kvalitetnu zicu pa cijena moze biti i malo jaca ako opravdava kvalitetu.

Sto preporucijete? Samo ne bezolocvne jer su katastrofa...
Evo ti đabaleska i još negdje u tvojoj blizini. https://www.njuskalo.hr/elektronski-ured...s-14161578

Možemo i po pola, ako ti je 1kg puno.
Malo mi je 1mm predevelo, 0,7mm je taman a ako nema onda 0,5mm...dakle da rezimiram...debljina zice od 0,5 do 0,8mm. 1kg mi je puno jer rok trajanja bude izasao daleko prije nego potrosim, ali recimo 250g bi bilo taman dok se potrosi.

Gledam i chipoteku imaju zanimljivu ponudu lemnih zica ali neznam koje valjaju jer su cijene skupljih kojih ima malo vise za odabrat....
U maloprodaji nećeš više naći s olovom, zbog EU propisa. Ako nešto sada i nađeš, to su stare zalihe dok se ne rasprodaju.
Ja koristim ovaj i prezadovoljan sam
[attachment=38034]
Ja znam di ima olovnog tinola... Tongue 

I koji rok trajnosti tinola? Već je rečeno ovdje na forumu da to ne postoji.

A što se tiče nabavke olovnoga osim iz Melcompa ima ga u mouseru koliko hoćeš,ali cijene su otišle gore znatno u odnosu na prije 4-5 godina.
Hehe..znam da ti imas zalihe za dva zivota ali steta sto nije na prodaju.

Trazim jos ima i poljski cindel ali mislim da cu uzet ovaj 0.5mm posto mi djeluje kvalitetnije..a i na forumima ga svi hvale..steta sto nema u 0.7mm izvedbi 250g bi mi bilo dovoljno.
Osim toga imam 1mm što ti nikako ne paše. I da stvarno nije za prodaju jer će olovnog biti sve teže za nabaviti pa je ovo doživotna zaliha,a nije da ga ne trošim kada radim refreshe vintage uređaja. Sav stari tinol se skida i lemi se sve sa novim.

Vidi onaj oglas na njuškalu-Melcomp od njih sam uzimao i kupio sam i 1kg 0,7mm čisto da imam ako mi zatreba.
Nasao sam preko weba u osijeku:

https://electronic-center.hr/lemilice-i-...0-7mm.html

Samo nema podataka a i slika je dosta mutna...dali je 60 38 2 ili 60 40....0.7mm je i 250g..meni dovoljno posto ne lemim svaki dan...bit ce dovoljno tih 250g za godinu dana...naravno ako ga imaju na lageru...poslao sam im upit....
Bilo je nešto malo govora o ICL7107 na forumu ali ništa određeno pa kako imam neku količinu tih integriraca i u planu da si napravim četiri lab ispravljača trebam složiti 4 voltmetra i 4 ampermetra. Znam kineskih instrumenata ima koliko hoćeš, čak i ICL7107 kitova ali budući da imam na lageru sve potrebno da ih sam složim ide se na tu opciju.

Čitam datasheet od ICL7107,aplikacione note i sl. i svugdje kaže da frekvencija mjerenja je oko 3 puta u sekundi(48kHz frekvencija oscilatora),ali i da ovisi o frekvenciji RC oscilatora. I onda su lijepo nabrojane razne frekvencije koje trebaju da budu množitelj 50 ili 60Hz da se smanje mrežne smetnje, ali ono što nigdje ne piše da li se poveća i frekvencija mjerenja ili je ona negdje zakucana i ne može biti veća.
Za referencu ću staviti dobar stari TL431 i naravno koristiti dvostruko napajanje,za razliku od kineskih kitova koji koriste svičer da konvertiraju +5V u -5V.

Ima li još kakav trik za upgrade osnovne šeme iz datasheeta?
(08-10-2022, 05:47 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Bilo je nešto malo govora o ICL7107 na forumu ali ništa određeno pa kako imam neku količinu tih integriraca i u planu da si napravim četiri lab ispravljača trebam složiti 4 voltmetra i 4 ampermetra. Znam kineskih instrumenata ima koliko hoćeš, čak i ICL7107 kitova ali budući da imam na lageru sve potrebno da ih sam složim ide se na tu opciju.

Čitam datasheet od ICL7107,aplikacione note i sl. i svugdje kaže da frekvencija mjerenja je oko 3 puta u sekundi(48kHz frekvencija oscilatora),ali i da ovisi o frekvenciji RC oscilatora. I onda su lijepo nabrojane razne frekvencije koje trebaju da budu množitelj 50 ili 60Hz da se smanje mrežne smetnje, ali ono što nigdje ne piše da li se poveća i frekvencija mjerenja ili je ona negdje zakucana i ne može biti veća.
Za referencu ću staviti dobar stari TL431 i naravno koristiti dvostruko napajanje,za razliku od kineskih kitova koji koriste svičer da konvertiraju +5V u -5V.

Ima li još kakav trik za upgrade osnovne šeme iz datasheeta?

Unutra tih IC ima fiksnih Clock delitelja koji su oko 1:16000 pa se tako od Clock 48kHz dobije 3 ocitavanja u sekundi.
Menjanjem Clock-a se vrlo malo menja broj ocitavanja u sekundi, na primer umesto 3 bude 3.01 ocitavanja u sekundi, teško da može da se izgura 4 ocitavanja u sekundi.

Eventualna poboljsanja mogu samo da se postignu sa boljm naponskim referencama i to ne preterano mnogo (da bude malo temperaturno stabilnije), ipak je to odprilike 11bit A/D konverter i tu je sve izbalansirano da sa relativno standardnim kompeonetama to radi zadovoljavajuce dobro.

Mozda mozes samo da napravis jedan Clock izvor sa kristalom i da to razvedes na sve module cisto da budes siguran da se svi precizno clock-uju, mada to i nije neko poboljsanje jer ces verovatno hteti da ti ti moduli budu galvanski razdvojeni pa je to onda problem za distribuciju tog clock signala.