DIY Electronic projects

Full Version: Sve i svašta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Može PIC sigurno da ganja trijak (imaš ih sa strujom gejta 5mA).Pazi napajanje se poklapa,sinhronizacija sa mrežom na pin 5 (INT),pobuda negativnim impulsom.
Recimo 12F629
https://www.reichelt.com/de/en/triac-600...16896.html
Kako si došao do zaključka da je IC ne ispravan.Imaš li 5V na IC?Proverio si sve komponente?
(10-15-2023, 07:35 AM)gorso69 Wrote: [ -> ]Kako si došao do zaključka da je IC ne ispravan.Imaš li 5V na IC?Proverio si sve komponente?

Ima 5v,provereno je sve, ali nema signala prema trijaku.
Ima li neko iskusan sa STM mikrokontrolerima na forumu? Zanima me dali postoji mogucnost da se programira sa nekim third party programerorm? Imam neki Jlink Edu vec ko zna koliko dugo 10-15 godina pa me zanima dali mogu njega da upotrebim za programiranje STM ili postoji nesto jednostavnije? Recimo Raspberry Pi
(10-15-2023, 09:04 PM)savan Wrote: [ -> ]Ima li neko iskusan sa STM mikrokontrolerima na forumu? Zanima me dali postoji mogucnost da se programira sa nekim third party programerorm? Imam neki Jlink Edu vec ko zna koliko dugo 10-15 godina pa me zanima dali mogu njega da upotrebim za programiranje STM ili postoji nesto jednostavnije? Recimo Raspberry Pi

Možeš sa njim, inače JLINK spada u visoku klasu programtatora, a cena mu je takođe astronomska. Taj EDU je verzija za edukaciju, i ograničenje je da NE SMEŠ ( Smile ) da ga koristiš za komercijalne potrebe inače radi skoro pa kao ovi skuplji. Ako ti iz nekog razloga dosadi, imaš dve solucije:
1. Extremno low-budget ~2Eura (kineski klon STLINK-a, radi bez problema, nadograđuje se zvaničnim firmware nadogradnjama), imaš ga na svakoj "trafiki" da kupiš
https://www.aliexpress.com/item/32887597480.html
2. Ovaj zvanični ST-Link V3.0 ~12 Eura, koji je kompletno podržan od strane ST-a u svim njihovim softverima.
https://eu.mouser.com/ProductDetail/STMi...wcgw%3D%3D

Od softvera JLINK podržava uglavnom njihov softver i ima ga u podosta varijanti, a ova druga dva podržavaju zvanični ST softveri od kojih je najnoviji Stm32 CubeProgrammer.
https://www.st.com/en/development-tools/...eprog.html

Na linuxu ih podrazumevano podžavaju OpenOCD i slični:
https://openocd.org/

Što se tiče Raspberry Pi-ja možeš ga koristiti sa ova druga dva pomenuta, za JLINK nemam konkretno informaciju.
RPi može da se potera da radi kao programator, ima software koji emulira SWD protokol.
Potera se software, priključe se neke dve GPIO i to je programator, sa svim svojim finim osobinama koje donosi RPi, može bežicno da se spoji sa PC.
Odlicno! Stoji mi taj Jlink a vidim da je 350eur, steta sto sam ga samo jednom upotrebio da unbrick stari HTC HD Mini telefon, cak sam ubacio i originalni android od HTC Aria koja je u to vreme bila identicna sa HD Mini samo se razlikovalo ovaj je bio wince a onaj android : ) steta samo sto imam verziju 8 Jlink Eda, jedna mocna spravica, pregazilo ga je vreme, ne podrzava pola od ovih novijih procesora pa ni M4 a ne znam dali bi mogao da se nadogradi ne verujem, hardware je verovatno zastario, steta : ( V11 podrzava sve to sto je na v8 u crvenom i jos mnogo vise

Ne znam sta bi kupio, ovaj drugi v3.0 sto kazes on je samo za stm32 ili moze sa njim i stm8? Ili je mozda bolje da kupim STLINK-V3SET ?
STlinkV3 je generalno potreban za Dual-core kontrolere, STM32H7 i slične.
STlinkV2 je klasika i on pokriva cenim >95% ST kontrolera.
Oba mogu da programiraju i STM8.

STlinkV2 je nabavljiv i kod nas, ima ga po oglasima i cena je krajnje pristupačna, evo na primer ovde kod "Aleksandar - Byte" prodavca (korektan/proveren prodavac):
https://novi.kupujemprodajem.com/elektro...2021844172

Za te pare uzmi dva komada ako slučajno jedan zagubiš! : )

BTW: Moja je preporuka da se držiš STM32 kontrolera, to je sad manje-više postao standard, cenovno nije nešto preterano skuplji od STM8 a interno je velika razlika.
Sa STM32 si na ARM platformi, znaćice ti to za sve buduće projekte koji koriste ARM.
Ok hvala! Inace otkljucao sam edu u fulu na v8 hw, nije vise edu! Ali je sada kao klon : )
https://github.com/sallenkey-wei/jlink-v...are-repair
Ovo mi je pomoglo youtube.com / watch?v=a0VL_quezyE posto pinout nije isti na edu pa sam trazio gde je reset a gde tst, malo pullup malo pull down i proradilo : )
fw sam ovaj instalirao https://github.com/sallenkey-wei/jlink-v...s/tag/v0.1
Ima tu dosta toga na netu oko v8, v9, v10, v11, v12, uspeo sam da vratim u edo i da vratim serijski broj a funkcije ostale od NE edo verzije : ) Ovo je zanimljiva spravica kao diy varijanta github.com/Misaka0x2730/RailLink mada ima toga da se kupi vazda za male pare bez potrebe da se pravi.
(10-15-2023, 10:50 PM)Boban Wrote: [ -> ]Ima li neko za prodati manju gramažu Famol PT ili HT ?

https://fam.co.rs/art/313/mazive-masti-i...ol-pt.html

https://fam.co.rs/art/309/mazive-masti-i...ol-ht.html

Stigao Famol HT, pa ako je nekom potrebna neka manja količina nek se javi. Sebi ću ostaviti nekih 200-300gr, trebalo bi da bude dosta. Pakovanje je 800gr.
Dali moze neko da mi objasni sta da uradim? Imam neki novac na Skrill nekih 165eur, to mi stoji ko zna odkad, neki dan sam inicirao prebacaj na moj bankovni racun i traze mi da pisem izjavu o prilivu novca. Sifru sam stavio 767 (pomoć, pokloni, nasledstva, alimentacije....), javlja mi se neka zena kaze:

Quote:Poštovani,

Zamolićemo vas da prvo utvrdite da li se zaista radi o pomoći/poklonu ili je reč o nekom drugom osnovu. Klijenti često kada imaju priliv od pravnog lica navode osnov 767 misleći da je to najjednostavnije a zapravo je tada uvek potrebna dodatna dokumentacija. Ukoliko je u pitanju pomoć, potrebno je dostaviti dokument koji potvrđuje da je pravi uplatilac fizičko lice npr. vlasnik firme (Ugovor, Odluka ili Izjava na memorandumu firme koja je izvršila uplatu sa pečatom i potpisom ovlašćenih lica). Ukoliko je u pitanju poklon, potrebno je dostaviti overen Ugovor o poklonu.
Ukoliko ste se odlučili za neki drugi osnov priliva, neophodno je da ga navedete u Izjavi.

Znaci mogu da traze overen ugovor o poklonu. Overen ugovor o poklonu??? Sta je donacija nego poklon, lel realno? Recimo kako ja da dostavim dokaz i to da bude overen ugovor kao dokaz ako je donacija tj vise donacija preko recimo paypall dugmeta za donaciju, videli ste jedno takvo dugme po forumima. Ujedno ne postoji opcija da se vidi log neke translakcije starije od 6 meseci a kamoli da s dobije overen ugovor o poklonu! WTH!!! meni taj novac stoji ja mislim jos od 2017 godine, ne znam sta da radim! Dali da ih tuzim? Pre deset dana sam imao reci sa njima ali ipak na kraju sam poslao izjavu koju su ignorisali kao da im nisam poslao, novac nije legao i Skrill mi je skinuo 30eur zbog neuspelog transfera novca. Ponovo sam inicirao prekljuce, opet traze izjavu i dobijam taj gore odgovor sto sam stavio u quote. Posaljem im joj jedan mejl i kazem da cu poslati novu izjavu sto i uradim u sledecem mejlu, stavim ovaj put sifru 837 (naplate rezidenata preko strane institucije elektronskog novca po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga, a koja se ne obavljaju preko platnih kartica domaćih izdavalaca), ne dobijam nikakav odgovor, posaljem istu poruku na @prilivi jer tamo kad se posalje dobija se povratni mejl "hvla sto ste poslali izjavu" i u atacmentu kopija mog mejla u tekstualnom formatu kao atacment, to bi mi mozda bio dokaz da su primili mejl i na osnovu toga mogu da ih tuzim u slucaju da ignorisu tu ponovljenu izjavu koju sam poslao ali ovaj put sa novom sifrom?? Sta da uradim dajte mi neku ideju, ovo je cist bezobrazluk da se maltretiraju klijenti za neke bedne male novce, ja ne radim ovo mesecno 10 puta, ja ovo radim jednom u 2 godine tj ni ne secam se kada sam povlacio devizni novac na svoj racun. Ovo je 165eur sto je mali novac. Banka Intesa je u pitanju.
Nije to do banke nego zbog zakona o freelancer-ima pa sad sve svrstavaju pod takav priliv novca tj. traze nacina da ti to operezuju.
Dali sa tog tvog Skrill-a možeš poslati na bilo koji bankovni račun u svetu? Ako može onda ti primalac pošalje preko WU nazad keš.
Mogu! Sta ti je WU ? Mislim da sam resio, sifra 781, ma bezveze, kao srednji vek samo jos fali pisaca masina i da se vratimo na manuelno kuckanje i podpisivanje, katastrofa, nije ni banka kriva nego ovi pametnjakovici sto su im se popeli na grbacu sa zakonima koje ni Bog sveti vise ne moze da protumaci, samo nam zivot komplikuju, otimacina ziva. Glasacu za Peru iz Bangladesa, nece dobiti glas od mene vise. A tek skrill, tek su to lopovi, zamisli imam toliko i toliko BNT koje sam kupo za 1000eur pre dve godine, GB poznati su u svetu po svom postenju, jave mi 5 dana pred ukidanje BNT (Bankor kriptovaluta) koja nije ukinuta globalno nego samo na skrill, da ce da je ugase i naravno sta mi ostaje nego da ga prodam po nepovoljnoj ceni a njima naravno ne moze biti povoljnije jer ne postoji opcija da se prebaci kriptovaluta sa skrill na privatni novcanik, i zamisli sad koliko kripto novca su oni ukrali na ovaj nacin i koliko korisnika su zeznuli. Uz to banka me zezne jer im se hoce da ne prihvati moju izjavu i skrill za to uzme 30eur za taj neuspeli transfer, znaci meni je od 1000eur ostalo 165eur i nakon pobacaja u banci ostalo mi je 125eur, zamisli sad da drzava jos uzme od toga i sta meni ostaje nego prazna slama, nemam reci. Sad cu da ukiunem Skrill a dobice i fidbek samo da mi legne novac da mogu da im se ...
WU - Western Union
jbg Savane,tebe malo malo pa neko za nešto zaje%e...
Ne znam da li strane banke moraju da se pravdaju NBS? Kako je kod njih definisan priliv stranog novca, dali i tu moraju da se pisu izjave? Kakva je to budalastina i gubljenje vrena. Sto se prevara tice, svakog od vas ceka isto jednostavno takav je danasnji ludi svet, ili ces dobiti ili ce te zjb, mene su ovaj put zjb na skrill ne samo mene nego sve one koji su imali BNT ali bilo je trenutaka kada sam i dobio, ali svakako sa njima vise necu nista da imam jer ovo sto su sad uradili je toliko ocigledno i bezobrazno da tu vise nemam sta da trazim. Pomoci ce onom ko ima u planu da koristi Skrill da ipak malo razmisli.