DIY Electronic projects

Full Version: Sve i svašta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Nego da ja vas priupitam nesto ?

Nebih da otvaram novu temu , a pitanje se odnosi na cevno Aikido pojacalo .
Jel pravio neko ovde , valja li sta ? vredi li truditi se oko toga?

Imam neke lampice stoje mi a imam odavno zelju da napravim neko cevno pojacalo , kakvo takvo pa ??? Undecided

A i odavno me nije drmnula struja pa reko ajd malo da se prisetim  Big Grin
Ima sto je Macola pravio pojacalo sa dvije cijevi Smile 5w, ima negdje na forumu.
Evo ja da vam mahnem sa Novog Zelanda :-D
Sad slobodno udri po janjetini, i u naše ime! Smile
Nek je sa srećom, Vlado!
Napravi si novu temu, pa udri sa utiscima o Zelandu, da nam se ne pogubiš po ovim stranicama Smile
(09-26-2015, 07:48 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]Evo ja da vam mahnem sa Novog Zelanda :-D

KIA ORA my friend! Enjoy your life as much as you can!  Heart
@Dackotronic
Za početak kakve cijevi imaš, da li baš koje idu u Aikido ili neke druge? Na hrvatskom diy-audio forumu imaš recimo između ostaloga jednostavnu šemu sa 6n1p i el34 SE pojačalo, izlazni trafo nekih 3,5k. Također je jedan član to preradio da mu izlazna bude KT88.

Što se tiče Aikida, ne sjećam se da je netko radio njegova pojačala ali su radili dosta phono i pretpojačala i to zvuči veoma dobro(samo prenosim mišljenja drugih).
Vlada021
Neka je sa srecom Vlado  Wink


Khadgar2007

Ovako , odavno tj ranije kad sam pocinjao da se bavim elektronikom iz hobija ja sam poceo bas sa cevima , pravilo se svasta pa i pojacala ali to je uglavnom bilo od rasturenih radija cevnih znaci el84 i njoj slicne , i ta pojacala su bila ziva karabudzevina  24 na to je pre moglo da se pogine nego da se odslusa neka numera  24

E sad kao sto rekoh uradio bih neko cevno pojacalo ali da to i lici na nesto naravno .

Od cevi imam par "nekakvih" el34 , onda imam nesto el84ki , ecc82/85 naravno i imam nesto mreznih transformatora i izlaznih naravno .

Uradicu jedan kanal nesto kao monoblok sa ovim delovima sto imam cisto da cujem i vidim kako to radi ako mi se svidi e onda nije na odmet kupiti nove delove cevi i slicno i napraviti stereo verziju .

Aikido mi se svidja zbog onog Line stejdza to bi trebalo da svira dosta dobro , jos uvek se nisam znaci odlucio koji Aikido amp bih da pravim ali posto cu raditi sa delovima cevima koje imam , kombinovacu .

Toliko pozdrav .
(09-26-2015, 07:48 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]Evo ja da vam mahnem sa Novog Zelanda :-D

Najzad si uspeo! Big Grin
Srećno Vlado!
Ako imaš EL34 onda bi ti preporučio da se možda malo "isprsiš" i uzmeš na ebayu 6n1p da se ne treba prepravljati šema,a i 6n1p je jedna jeftina a dobra lampica. Pojačalo se zove DAH-1 napravljeno je dosta primjeraka i ako nisi nešto gadno zeznuo sva prorade iz prve. Naravno znaš i sam da kod lampaških pojačala izlazni trafo je veoma bitna stavka i o tome ovisi rezultat. Ovo pojačalo daje nekih 5-6W pa izlazni SE trafo sigurno nije perolaka kategorija.

[attachment=16668]


Ispravljač može biti nešto ovakvoga da si ne kompliciraš sa ispravljačicom(tj. nekoliko njih) i sve i svačime. Jedino ča na šemi fali je grec.
[attachment=16669]

Inače pojačalo je konstrukcija pokojnog Dražena Makrešića/Harkonena i napravljena je kao kit-komplet za početnike u lampaškom svjetu. Također postoji i DAH-2,SE pojačalo sa 6c33c u izlazu.
Khadgar2007

Hvala na dobrim savetima .

No ima tu jos sto sta , trebam da skupim ovo lampica sto imam i da odem do jednog drugrara ima tube tester  pa da istestiram ovo sto imam da vidim sta je u kakvom stanju pogotovo tih par el34 , nista od toga nije novo pa bas nesto i ne polazem nadu u neku ispravnost.

6n1p jeste dobra cev ali Ebay / Aliexpres mogu da kupujem preko njih ali ono cekanje na isporuku me ubije , videcu ako ne nadjem nista kod nas morace tako.

Za ispravljac da , bas tako nesto sam i razmisljao da uradim da bih izbegao ispravljacicu i hvala ti na semi mada imam i ja neka resenja pa videcu .

Sve u svemu napravicu nesto a na sta ce to nesto da lici videcemo Undecided nisam radio sa cevima odavno pa mi treba malko praxovanja da se vratim ako me razumes .

Eda imam jednu novu duplu triodu  oznake 1579 , OTK  google kaze da je to isto sto i 6SN7 sto je odlicno za ovo sto hocu .

Pozdrav
1579 je ekvivalent 6SL7 sa perfektno uparenim triodnim sistemija, a i od lampe do lampe su mala odstupanja.

Ako ti ne znaci ta jedna nista ja sam zainteresovan da je kupim.
BeliNinja

Vidi ovako trenutno mi je u glavi za ovo sto hocu da odradim kao jedan kanal ecc82 i ta 1579 u line stejdzu a izlazna jedna el34.

Mada tu nemora da radi ta 1579 mogu koliko ja vidim i dve ecc , tako da mi ta 1579 ne znaci nesto , da ih imam dve bila bi druga prica.

A necu ti je prodati dobices je na poklon ,samo mi posalji podatke u pp poslacu ti je u ponedeljak eto.

Pozdrav
Možda griješim ali dovoljna ti je jedna lampa u ulaznom stupnju/line stejđ da pobudi el34. Pogotovo ako ideš na SRPP spoj koji ima manju izlaznu impedanciju(znači lakše će gurati el34) a pojačanje je slično kao i kod običnog triodnog stupnja. Šema koju sam ti dao ima ulaznu osjetljivost od 0,7V ili 1,4V(nisam zapamtio), ali sve je to dovoljno da na pojačalo okačiš CD player bez ikakvog dodatnog pretpojačala ili dodatne lampe u pojačalu.
Probacu i jedno i drugo , mada ja pustam muziku sa racunara pa se uvek plasim dali zvucna ima dovoljan nivo zato i razmisljam da imam dve cevi u predpojacalu  no otom potom sutra je nedelja pa cu malko da se igram oko toga  Big Grin

Pozdrav
Pomeshaj ove noci crnu i plaaavu!

[attachment=16677]

Big Grin
Kralj, pa ima mozak da mu zvoni 5 dana, ako ostane živ  24
Zvono Svetog Nikole... Smile
(09-26-2015, 02:18 PM)Dackotronic Wrote: [ -> ]BeliNinja

Vidi ovako trenutno mi je u glavi za ovo sto hocu da odradim kao jedan kanal ecc82 i ta 1579 u line stejdzu a izlazna jedna el34.

Mada tu nemora da radi ta 1579 mogu koliko ja vidim i dve ecc , tako da mi ta 1579 ne znaci nesto , da ih imam dve bila bi druga prica.

A necu ti je prodati dobices je na poklon ,samo mi posalji podatke u pp poslacu ti je u ponedeljak eto.

Pozdrav

Bicemo u kontaktu, ja sam malo u frci ovih dana pa da mi paket ne cami u posti javicu ti kad da posaljes. Imam i ja nesto sto ti moze dobro doci za to pojacalce.
Veoma interesantna ovih dana je firma http://www.dialog-semiconductor.com/ o kojoj sam malo toga znao. Kupila je veliki Atmel za 4.6 milijardi $... ludo.

Talaškajući zbog znatiželje šta to oni rade, naleteh na ovaj SMPS čip:
http://www.dialog-semiconductor.com/site...asheet.pdf

Kao jedan od praktičnih primera primene ovog čipa našao sam ovde:
http://www.itead.cc/ac-dc-power-module-5v-500ma-v3.html

Kako odoleti ceni od 2.5$ za mali switch-er koji na 5V daje 500mA... a opseg ulaznog napona je AC 90-265V. Naručio, pa ćemo videti kako to radi.
Ekstra! Big Grin
Aj sad sve to lepo da pokupiš odavde i da otvoriš novu temu... Tongue
Nije ovo za sve i svašta!