DIY Electronic projects

Full Version: Sve i svašta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ima poprilicna tema na Hi-Files forumu te na DIYAudio.rs, mislim i na DIYAudio.com. Kao ne-elektronicar
rad LDR-a cu kratko opisati ovako: LDR sluzi kao naponski regulator (nekog) bafera. Manji napon - manje
pojacanje, veci napon vece pojacanje. Kroz sam LDR ne prolazi audio signal. I najjeftiniji ugljeni "Piher" pot
bio bi bolji / linearniji.
Uh cek nik, nije ti to dobra predpostavka!

LDR je skracenica od Light Dependent Resistors, tj otpornik koji menja svoju otpornost na osnovu kolicine svetlosti koja padne na njegovu povrsinu.

Na bilo koji naci da je on upotrebljen u nekom kolu, aktivno ili pasivno a koje iskljucivo nije VCA (Voltage Controled Amplifier - o tome ovde trenutno nije bilo reci) kroz taj LDR MORA da prodje audio signal i sve nesavrsenosti tog LDR-a ce uticati na neki nacin na audio signal - end of story!

Samo VCA ili slicna kola gde moze da se menja pojacanje na osnovu naponskog upravljivog signala mogu da izbegnu uticaj LDR-a na signal ali sad sa druge strane sama VCA kola imaju neke svoje druge sporne osobine pa se opet vrtimo u krug Smile
Moja poenta je bila da LDR regulacija jačine mora da se plati pogoršanjem SNR i THD, kao što specifikacija Myth preampa jasno pokazuje.

Jedno rešenje sa FET baferom je predložio i Pass na linku koji sam okačio.
Greska, vreme cini svoje, pogotovu ne-ektronicaru Smile
Gore opisano je uloga potenciometra koji ponosno okrecemo na prednoj ploci naseg uredjaja. A i ne moramo da okrecemo, ako se ubaci
neki motorizovani ALPS Smile Treba iscitati Zen-ovu pisaniju sa gornjeg linka pa ce i konstrukcija biti jasnija. U svakom slucaju ova LDR igrarija
ne bi imala smisla da ne donosi pomak u odnosu na klasicni Log pot, osim mozda onih najskupljih.
Meni kompletan uredjaj cuci kuci (u delovima) jer sam vrlo brzo (kraj 2010 pa nadalje) izbacio upotrebu bilo kakvog pretpojacala time i pot-a.
Magicna rec: digitalna atenuacija. Od maestra iz sveta kompjutera, Peter Stordiau-a Smile
Hmm, jos jedna losa predpostavka Smile
Digitalna atenuacija je verovatno najgore resenje!
Problem sa tim je sto se tako drasticno pogorsava SNR pa i dinamika jer shum sistema ostaje konstantan a signal se smanjuje. Takodje, kada recimo imas 16bita audio signal, zamisli da si ga smanjio na neku malu vrednost, tebi onda zvucna kartica/DAC svira sa svega 2-3 bita rezolucije! Mislim "cuje se" ali je to mnoooooogo daleko od 16 bita!

Zato je i nastala cela ova peripetija sa LDR-ovima i motorizovanim potenciometrima koji odrzavaju skoro konstantan SNR nezavisno od pozicije potencimetra.
Eeee ovo je vec tvoja losa pretpostavka Smile Softver interno radi sa 32 bita, tj svaki fajl pretvara u 32-bitni.
Nista posebno, pripisuje nule. Ali sada ima itekako rezerve (dinamicke, S/N) za ultimativnu atenuaciju Smile
Veruj mi to nije dobar pristup. To sto SW radi na 32bita je prednost da se kod racuna ne unose dodatne greske (DSP, ima tu mnozenja i deljenja pa su i racuni limitirani do neke granice) ali kada jednom u digitalnom domenu odseces neku informaciju kao sto je smanjivanje jacine signala (sa 16bita na npr 3bita) ne postoji ni teoretska sansa da to mozes validno da unazad restauriras. Moze to da se interpolira ("zamaze") ali srz informacije ("finoca") je bespovratno izgubljena.
To bi imalo smisla samo kod nekih apsolutno ponovljivih signala/oblika poput sinusa, trougla itd ali posto pricamo o audio signalu/muzici to nazalost ne pije vodu.
U pravu je nik, kad se radi sa 32 bita to je dobro rešenje.

Evo prezentacije poznatog ESS-a na tu temu:

http://www.esstech.com/PDF/digital-vs-an...ontrol.pdf
Eh to je za ESS Sabre DAC, verovatno trenutno najbolji DAC IC na planeti sa neverovatnih -135dB pragom shuma.
Ako imate takav DAC onda OK Smile

Ako nemate, onda pogledajte zadnju stranu prilozenog dokumenta Wink

Quote:Analog still better?
As long as the analog volume control has a noise floor better than the DAC noise floor, the analog one will win.
Mislim da Nik ima baš takav, znam da je neka ludnica, on se potpuno koncetrisao na digitalni izvor zvuka, ko je slušao zna o čemu pričam.

Nik, možeš li da otvoriš jednu temu u Hi-Fi digitalija u vezi digitalnog izvora zvuka, da opišeš kako si ti stigao do ovoga što trenutno slušaš, pre svega mislim da konfiguraciju računara, softver i sam DAC. Verujem da će to ljudima biti zanimljvo.
Ma imam Sabre9018, doduse 'M' varijantu ('Mobile', najnoviji) - dvokanalni. Mozete i vi, sa sve pojacalom za slusalice u A klasi
(0,45W ili 0,72W ili citavih 1W) pocev vec od USD199 (plus transport i carina jelte): Light Harmonic GeekOut To je 32/384 DAC
uz podrsku za DSD. Dva izlaza - slusalice 0.47R i slusalice/linijski 47R.

Ali nije on kralj, kralj je i dalje BB1704U-K, pa jos kad je povezano 8 kom.
Bez oversemplinga i bez ikakvog filtera na izlazu DAC-a. Sve se radi u softveru.

@Miki
Ajd' sad ti meni veruj da je svu potrebnu matematiku mnogo lakse i pouzdanije uraditi u PC-u nego u samom DAC chip-u. Dac dobije
sredjen signal koji treba samo da pretoci u neku sinusoidalnu krivu. Inace kod mene su S/N brojke nesto 'vako: -132dBFS full scale (-0dB)
u audio podrucju (do nekih 30kHz) a van njega (do 96kHz) dostize -144dBFS. Balansirani mod. Kod SE veze shum je na -140dBFS a kako je
izlalaz atenuiran -6dB (1,5V) efektivno to je -134dB, ponovo govorimo o audio podrucju. Iznad njega (do 96kHz) je opet -144dBFS.
Ovo 96kHz je zbog limita merne opreme - moze da meri 'svega' do 192kHz.

Ali sve ovo su komercijalni proizvodi tako da ne znam koliko bi tema bila interesantna na ovakvom forumu. Recimo vecinu podesavanja OS-a
(Win8, nikako Win8.1) radi softver. Moje je neko igranje sa BIOS-om sto je sitnica. Komponente PC-a nisu igranje, mogu da opisem ali nisu
ni malo jeftine. Tu je i posebna igrarija: audio softver i neki 'radni direktorijum' za muziku smestaju se u RAM. Ako je neko i cuo razliku izmedju
FLAC i WAV, sada to nikako nece Smile
sa strane http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=264&page=54 oko mojeg nadimka: 44250 = HomeMadeAudioProject = HMAP =11277 od sad pa na dalje i ubuduće.
svako od ovih nadimaka bio je svojevremeno blizak nekom mojem tadašnjem poimanju sebe,a ovaj sadašnji ima perspektivu da ostane dok sam tu i dok me ima. ne planiram da se više ikada i ikuda selim geografski niti forumski,a ko je ikad imao papirnu dopisku sa mnom zna zašto ovaj sad nadimak. prepoznatljiv sam uvijek po PAK-FA50,to se (bar do sledećeg modela) neće mijenjati! Big Grin
(To mu je onaj avion na avataru.... Big Grin)
Ma dragi prijatelju 11277,

ni ovaj nije naivan ni malo!

Pogledaj koja je to "balerina" od čoveka i mašine.

Oboje su sam vrh sveta!

Doduše klip ima pogrešan naziv, ali mu nećemo zameriti jer je i ako nije profesionalac, napravio je snimak na kom mu mogu profesionalni kamermani pozavideti:

http://www.youtube.com/watch?v=yVlmoNtcyhY
Evo malo "High Power Audio" :-).

Mislim, čuće se zujanje vrata od elektroormara kad zagrmi 100KVA :-)

[attachment=9274]

[attachment=9275]

[attachment=9276]

[attachment=9277]

Pozz iz BB
Puffff … 100.000W … sitnica Smile

Dobra ti "pogaca" za hladjenje sa vodom …
Sta je ono na hladnjaku, neki IGBT moduli ili trijaci?

Hehe, ako ti iskoriscenje tog "prekidackog" sklopa svega 98% imas 2kW za toplu sanitarnu vodu Smile
Koje su to snage u pitanju, ludilo …

BTW: Ako ti "pri ruci" postavi nam onaj video kako stekce masina, predhodni model, posto vidim da je ovo novi neki primerak u izradi
Praktično je ovo kopija prethodne mašine, sa izvesnim poboljšanjima mehaničke prirode.

Ona stara radi punom parom i do sada je proizvela preko 50.000 kompletnih proizvoda i za to vreme odradila oko 500.000 pojedinačnih ciklusa (period rada je nešto preko tri meseca).

Na žalost, upravljanje takvih naprava se vrši tiristorima i faznim zasekom (ostale metode su enormno skupe, zamislite samo ispravljačke diode za 13KA).

Fazni zasek pri tim snagama proizvodi enormnu elektronsku buku. Pikovi struja primara su reda 170A, dok su struje sekundara reda 13KA.
Tu je i servomotor sa svojim trofaznim PWM na 15-tak KHz i pri oko 300VAC.

Treba pri tom sprovesti signale iz raznih senzora u PLC, i naravno sve mora da bude imuno i stabilno na te smetnje :-)

PLC je naravno moj, sa PIC18F... i imun je kao crna zemlja :-)

Sve te "gromovite" pojave se događaju na manje od pola metra od PLC i sve se napaja sa istog dovoda naravno.

Zanimljivo je videti vodove za gejtove tiristora, izrađene gusto predenim paricama, jer pri takvim strujama u okolini, i pri takvim dU i dI se na pravoj žici mogu indukovati takve veličine struja koje kao od šale mogu okinuti tiristore kada im nije vreme :-)

Čist primer koliko je vredna predena parica.

Pozz

P.S.

Video klip ima oko 13Mb, a ja nemam nalog na Youtube...
(08-09-2014, 02:48 AM)Macola Wrote: [ -> ]Praktično je ovo kopija prethodne mašine, sa izvesnim poboljšanjima mehaničke prirode.

Ona stara radi punom parom i do sada je proizvela preko 50.000 kompletnih proizvoda i za to vreme odradila oko 500.000 pojedinačnih ciklusa (period rada je nešto preko tri meseca).

Na žalost, upravljanje takvih naprava se vrši tiristorima i faznim zasekom (ostale metode su enormno skupe, zamislite samo ispravljačke diode za 13KA).

Fazni zasek pri tim snagama proizvodi enormnu elektronsku buku. Pikovi struja primara su reda 170A, dok su struje sekundara reda 13KA.
Tu je i servomotor sa svojim trofaznim PWM na 15-tak KHz i pri oko 300VAC.

Treba pri tom sprovesti signale iz raznih senzora u PLC, i naravno sve mora da bude imuno i stabilno na te smetnje :-)

PLC je naravno moj, sa PIC18F... i imun je kao crna zemlja :-)

Sve te "gromovite" pojave se događaju na manje od pola metra od PLC i sve se napaja sa istog dovoda naravno.

Zanimljivo je videti vodove za gejtove tiristora, izrađene gusto predenim paricama, jer pri takvim strujama u okolini, i pri takvim dU i dI se na pravoj žici mogu indukovati takve veličine struja koje kao od šale mogu okinuti tiristore kada im nije vreme :-)

Čist primer koliko je vredna predena parica.

Pozz

P.S.

Video klip ima oko 13Mb, a ja nemam nalog na Youtube...

pošalji mi elektronskom poštom, imam youtube nalog pa da gledamo! Smile
Važi. Popodne kada budem na bržem netu. Ovaj ide kao puž uz bukvu :-)
Masnu ili suvu, posto moj net (telenor brzi) ko puz uz masnu banderu....