DIY Electronic projects

Full Version: Sve i svašta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
(06-27-2023, 08:45 PM)pmiroslav81 Wrote: [ -> ]Big Grin Big Grin Big Grin kaze drugar ispirao usi nekim rastvorom i sad cuje vise detalja, prostofnost, dinamike.... kaze kakva zamena op-ampa, dac-a , A klasa AB , D klasa...........
Samo operes usi i imas najbolji sistem na svetu 😄😄😄😄🤣🤣🤣🤣
Najbolji tweak 
[Image: 290f7b0dce0e8c3020f2.jpeg]
(06-27-2023, 09:09 PM)Sir Oliver Wrote: [ -> ]
(06-27-2023, 08:45 PM)pmiroslav81 Wrote: [ -> ]Big Grin Big Grin Big Grin kaze drugar ispirao usi nekim rastvorom i sad cuje vise detalja, prostofnost, dinamike.... kaze kakva zamena op-ampa, dac-a , A klasa AB , D klasa...........
Samo operes usi i imas najbolji sistem na svetu 😄😄😄😄🤣🤣🤣🤣
Najbolji tweak 
[Image: 290f7b0dce0e8c3020f2.jpeg]

To je u evropskoj uniji zabranjeno Smile 
Kažu šteti prirodi i okolišu.
Ima da se kupe sa drvenim štapićima
Vađjda su EU frendli?
Nije stvar u plastici. Stari ljekari su imali jednu izreku: u uho (uvo) ne gurati ništa oštrije od lakta.
Mnogo djece je cisteci uši ovim štspicima ostalo bez sluha, probijena opna-bubnjic. Zabrana dolazi odatle.-
pOz
Kad zasvrbi nema šanse da ne počešam štapićem.

PS ima i onih tzv kozmetičkih. Nisu zatupasti nego kao svrdlo. Okrećeš u uvetu i sam izvlači 

Digresija! Znate onaj vic?
Pitanje:  Ko više uživa u sexu, muški ili ženske?
Odgovor:  Počešaj uivo. Gde ti je prijatno, na prst ili na uvo?
Koliko mu je pripreme trebalo mogao je apipung napraviti : )
Da, tako je to sa JIG-ovima, ali kad jednom središ miran si.

Planiram ovako nešto da odradim u toku leta i da me više niko ne zahebava da je krivljenje lima za kutije scifi. Još poklopac preko, dva reza i savijanja. Otvori za hlađenje - uroniš list testere ili lepo burgijom. I mirno spavaš, sa osmehom Smile

Inače odličan kanal, vredi pogledati ostale video zapise.
Da super je odradio, ne moze tako apipung ostru ivicu na toj debljini lima da savije nema sanse, a ovo je bas jednostavno, odlicno! Ja cu da 3d printujem prednju plocu, nece vise da bude od aluminijuma, nece me vise zezati ovi nasi fusheri
(06-28-2023, 11:33 AM)Sir Oliver Wrote: [ -> ]Ima da se kupe sa drvenim štapićima
Vađjda su EU frendli?

istina,drveni ili kartonski i ima ih u redovnoj prodaji.
https://benchmark.rs/vesti/biznis/samsun...-na-svetu/

Mozak će ljudskoj populaciji narednih dve decenije dobrano kolabirati...
Jedva cekam RPI5
Mental case Smile

[Image: attachment.php?aid=40561]
MeNtal case OMG, ni ja nisam spasen, na mom uredjaju greskom pise audio ampliDier : )

Moze li mi neko pomoci iz iskustva sta je pametno uraditi prilikom kupovine automobila uvezenog iz CH koji se prodaje na ime kupca:

1. kako se osigurati od moguce prevare da ne ispadne posle da ima dodatnih troskova tipa nije uradjeno ovo nije uradjeno ono
2. koju dokumentaciju proveriti kod prodavca pre kupovine
3. najbrzi nacin da se plati porez i dobije uverenje isti dan
4. kako biti siguran da prilikom cekanja za prevod na moje ime i dobijanja registarskih tablica prodavac u medjuvremenu ne stavi automobil pod hipoteku
@savan
Ako kupuješ već uvezen (CH) auto i ako stoji 'na ime kupca', za njega su sve uvozne dažbine plaćene, pregledan kod AMSS itd, tebi ostaje samo registracija. Uvek postoji neka kvačica, najčešće je to vraćena kilometraža, pogotovu kod dizel motora. Mogu biti i oštećena, rent-a-car itd. U CH se auto radije uzima na najam sa mesečnim plaćanjem pa se nakon isteka osiguranja / inspekcije zameni mlađim - bude povoljnije.

Dokumentacija bi trebalo da je OK (servisne knjige itd) ali se pored Km i to može ispečatirati za smešne novce, ako se neko namerio prevari.

Porez na prenos apsolutnih prava se brzo rešava, pogotovu kod kupovine od privatnog lica. Kod kupovine auta (registrovanog) od firme, put je malo složeniji što se dokumentacije tiče a plaćanje i dobijanje potvrde o plaćenom PAP (na tvojoj opštini!) je dan ili dva. Procena vrednosti se vrši elektronski na sajtu poreske uprave i tu postoji i mogućnost onlajn plaćanja. Ako nemaš vremena možeš sve ovo da poveriš nekoj agenciji koja može i tablice da završi za tebe.

Zadnje pitanje. Overa bilo kog ugovora je kod notara tako da baš i ne postoji šansa da je auto pod hipotekom ili drugim opterećenjem.

Uvoz iz CH je popularan jer bi trebalo da su auta za njihovo tržište bolje urađeni / opremljeni. Pijace su pune takvih auta ali veruj da je svima kilometraža vraćena, nekima baš značajno. Postoje najmanje dva servisa koji će ti napraviti osnovni (Km) ili širi izveštaj o nekom automobilu. To su 'carVertical' i 'AutoKm'. Kod carVertical izveštaj može da ima i slike ako je auto havarisan pa popravljan.

Imaš i firme, npr. 'Kopernikus Cars' koja dovozi (uvozi) auta iz CH (od skoro i iz DE) sa dva modela poslovanja: Jedan je da odabereš neki auto iz njihove ponude gde je sve urađeno (sem registracije) a drugi da sam nađeš auto na nekom sajtu, dogovoriš plaćanje direktno sa prodavcem a oni ga nakon toga preuzimaju i završavaju potrebnu papirologiju sa lokalnim i prekograničnim transportom, možda i do tvoje adrese. Najveći sajtovi u CH su 'Comparis' (skuplja oglase sa više sajtova, ima Eng jezik) i 'Autoscout' (De, Fra, It) 

PS
Nemam veze ni sa kim gore navedenim nego me muka terala da tražim polovnjaka.
Hvala nik! Danasnji automobili mogu da predju milion kilometara a da budu utegnuti i da im je motor i dalje savrsen tako da se toga ne bojim jednostavno proba se auto, sve se pokaze u kakvom je stanju. Zanima me koju tacno dokumentaciju da proverim dali prodavac poseduje i koje dazbine su uplacene, da me ne iznenadi nesto jer do sada nisam kupovao stranca pa ne mogu da saznam u sta da gledam. Tacka 4 mi je takodje kriticna jer sta ako prodavac ima neki kredit u banci pa mu je nesto iskrslo i nema odakle da vraca pare za kredit pa bi mu dve godine koliko bi trajalo sudjenje sa obzirom kako su azurni i brzi nasi sudovi to dobro doslo da odlozi svoj problem na dve godine, toga se ja bojim. Time bi mu banka oduzela auto, on time pokrio kredit, ostaje mu da ceka da se sud zavrsi u kom sigurno gubi da preda pare kupcu automobila koji ni kriv ni duzan mora da ceka zavrsetak suda kako bi dobio svoje pare nazad. Postoji mogucnost da se proveri prodavac na osnovu jmbg dali ima neka zaduzenja i hipoteke na automobil koji se prodaje ali nasa papirologija i rupe u zakonu ne mora da znaci da ce isti taj dan da taj podatak bude dostupan, na primer on ovo sa bankom uradi isti taj dan kada sam ja kupio automobilil a predmet dok ne prodje kroz papirologiju potraje nekoliko dana a ja u medjuvremenu jos uvek nisam preveo auto na sebe i na kraju krajeva dodju izvrsitelji i oduzmu mi auto. Kako da se osiguram da do ovoga ne dodje ni u kom slucaju? Najbolje i najbrze bi bilo obaviti stvari sa automobilom preko agencije, ali da li je moguce obaviti to sve za isti taj dan kad je kupljen automobil? Porez i sve ostalo koliko sam razumeo bi trebalo da moze da bude gotovo isti dan, to se obavlja u mestu prodavca, ali prevod automobila na moje ime bi morao da obavim u mom gradu, sve bi potrajalo najverovatnije par dana? Pitam jer sam naisao na automobil koji je na oglasima znacajno jeftiniji od drugih, ali realno gledajuci to mu i jeste realna cena, drugi oglasi pogotovo prodavci iz BG drze nenormalne i nerealne cene, rizikovao bi i ipak kupio pa sta bude, samo mi je bitno da znam koju papirologiju da ispratim da me ne iznenadi da nesto nije kako treba i da moram na kraju ja da platim.

Dali se po ovome iz atacmenta moze zakljuciti da je sve vec obavljeno sto se uvoza, carine, amss tice? Sta tacno da proverim od dokumentacije? Malo mi sumnjivo sve jer ovo je radio jos prosle godine a do dan danas auto se i dalje prodaje na ime kupca.
@savan
Ovo je samo podatak kada je auto uvezen, podnet zahtev za atest ili šta već Agencija za bezbednost saobraćaja potvrđuje. Malo čudno da tako dugo stoji a ima povoljnu cenu. Po meni, u Bgd je konkurencija veća pa su cene niže od onih u manjim mestima. Oprezno sa tom kupovinom. Davnih godina su mi se hvalili momci iz okoline Užica da uvoze savijena auta pa ispravljaju na panteru, jaguaru ili kako se već zove ta sprava, farbaju i eto lepotana koji teško da ima pravilnu geometriju. 

Motori sa milion Km. Hmm, nekada. Puna CH savremenih, mladih auta sa motorima od 1 litar i 150 konjića. Venige (malo) kilometara ali opis - 'motor defekt', ' motor shade'.

Kupovina sa placa je u principu jednostavnija i tu bi trebala da stoji sva potrebna dokumentacija za auto, od fiskalnog Rn, otpremnice, strane saobraćajne, carinske deklaracije, tehničkog pa sve do kopije podataka prodavca iz APR (Agencija za privredne registre). Na sajtu APR možeš da proveriš prodavca, da li je imao blokade ili bilo kakve zapise koji bi te upozorili na tvoje sumnje - sudske odluke i sl. Skokneš i na sajt NBS (Narodna Banka Srbije) pa po matičnom broju firme proveriš detaljnije (svi računi, blokade i slično). 

Papirologiju bih poverio nekoj agenciji za registraciju vozila, ume šalter da oduzme ohoho vremena.
Ne znam kako je u BG mozes pogledati na polovniautomobili da skoro sva vozila gde je prodavac iz BG to su cene van svake pameti, mnogo su skuplji od recimo prodavaca iz Loznice, Kragujevca, po par hiljada eur razlike. Tako cu i raditi, napravimo kupoprodajni ugovor, platim, a ostatak preko agencije. Dali mogu da trazim da ne navode cenu vozila u kupoprodajnom ugovoru? Jer procenjena cena je duplo manja po proceni amss nego po kojoj se prodaje vozilo, a porez ide na cenu procenjenu u amss ali samo u slucaju da u ugovoru nije navedena cena po kojoj je kupljeno vozilo, u suprotnom porez se racuna na osnovu cene navedene u ugovoru sto nije malo 2.5%. Ali onda je problem jer nemam dokaz u slucaju spora koliko je placen automobil. Dali mogu kod notara nekako pored kupoprodajnog ugovora da trazim dodatni papir koji ce biti overen i na kojem ce da stoji za koliko para je kupljeno vozilo? Nije plac u pitanju.
Ako kupuješ sa placa tj. od firme ne ideš kod notara. Dobiješ odmah fakturu ako je gotovinsko ili profakturu za uplatu preko računa. Porez na prenos prava se obračunava isključivo preko sajta poreske službe, nema drugog načina, upravo da bi sprečili falš fakture. Ne vidim da je 2.5% mnogo, daćeš puno više na razne sitnice i krupnice koje te čekaju kod svakog polovnjaka. Imaš i kalkulatore gde unosiš godište, kubikažu, snagu auta pa na osnovu toga dobijaš cifru poreza. Primere  iznosa imaš npr. ovde a ima i još malo pojašnjenja.

Oglašena cena nije i krajnja cena sem kad naglase fiksno pa i tad ne mora da bude. Ja bih takođe da uštedim par hiljada evritja ali stvarnost polovnjaka ovih dana je drugačija. Nova vozila se čekaju po godinu ili češće dve pa mudri trgovci zidaju cene polovnjaka samo tako. U svakom slučaju srećna kupovina.

EDIT:
Tek sad videh da nije plac. Uvezen auto i čuči sa svim plaćenim dažbinama. I dalje stoji gore navedeno, na sajtu poreske upisuješ tvoje i prodavčeve podatke uz podatke o vozilu, da bi dobio iznos poreza koji se plaća. Nakon overe ugovora prodavac ti ne treba, auto je tvoj.