DIY Electronic projects

Full Version: Sve i svašta
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Nekih lekova nema ni u CH.
Razlog: drzava je prepustila brigu o lekovima farm. industriji, a oni proizvode samo ono sto donosi veliki profit.
@Vlada021

ovo deluje obecavajuce

https://github.com/bdring/FluidNC

http://wiki.fluidnc.com/en/hardware/existing_hardware

ima ovih plocica na aliexpresu za dvadesetak evra,

uglavnom mislim da je pitanje interfejsa sa postojecim drajverima za servo motore
@Ubledeli, ima dosta problema na tom projektu.
Ти пројектићи су добри за DIY, за индустријске примене иде нешто сасвим друго, цене се мере у хиљадама (зелених) новчаница.
Серво мотори, серво драјвери који комуницирају по ETHERCAT-у, ...
Imam pitanje.
Imam pločicu https://docs.espressif.com/projects/esp-...itc-1.html ,pokušavam da nađem SDA/SCL pinove..., danas sam išao da kupim mali senzor I2C da mogu da ga prikačim na pločicu i da vidim na kojim pinovima može da radi. Ono što me buni jeste da senzor radi na 5 i 3.3V i u slučaju da se koristi na 5V ne trebaju pull up otpornici. Na ESP pločici nema pinova koji su obeleženi kao SDA/SCL ali kaže u DS-u da ima 2xI2C.
U Arduino softveru imam test za I2C koji koristim ali mi na monitoru ispisuje da ne može naći. Nadam se da sam dobro objasnio. Gde grešim?
[Image: attachment.php?aid=40981]

Po slici i2c pinovi su pin 8 i pin 9. Trebaju uvek pull up otpornici ali pazi na napone, moras da imas neki level translator gde je prelaz iz 3.3V u 5V i obrnuto!

Level translator sa 3.3V na 5V ili sa 5V na 3.3V mozes i sam da napravis kao na slici:

[Image: attachment.php?aid=40982]
Na šhemi nema ucrtanih pull-up otpornika a interni pull-up otpornici iz procesora su slabi za I2C (reda >100kOhm) tako da treba da se dodaju externo 2k2 do 10k i najbolje bi bilo da je periferija/senzor na 3V3 da bi izbegao level-translator ^^.
https://dl.espressif.com/dl/schematics/S...220413.pdf

Priključi osciloskop na te linije, treba da vidiš digitalni signal sa "lepim" ivicama i definisanog nivoa 0-3V3, ako to ima onda radi HW komunikacija.

Ne znam koje su tačne nožice za I2C kod tog modula, mislim da u Arduino može čak da radi I2C na SW nivou bez internog HW, koristi se GPIO i bilo koje dve nožice mogu da se proglase za SDA/SCL ali je svakako bolje da se koristi HW I2C.
Jako se slabo razumem u sve ovo, ali polako pokušavam da razumem.

@Savan hvala!, ne znam gde si naša ovaj pinout, ali kanda je taj tačniji od ovog što imam.

@Mikikg hvala!, treba će mi vremena da ubacim sve skraćenice u svoj vokabular. Nikad nisam programirao ništa a strašno me zanima. Najradije bih ostao na 5V jer bih da koristim MCP23017.

Pokušao sam sledeće, senzor na 5V i povezao kao što je savan postavio pinout ali bez pullup otpornika. 
[attachment=40984]
Pinout sam pronasao na ovom linku. Senzor je MCP23017 ? Ako iskljucis senzor dali onda postoji neka i2c adresa? Ako ne to ti je onda adresa od senzora i to funkcionise onda. Ali ipak stavi po 10k pulup na oba pina da ti ne baguje. Ako imas vise senzora sa razlicitim i2c adresama ne treba ti vise nigde pulup otpornik, samo na tom jednom mestu je dovoljno.
@savan, senzor je neki za pritisak vazduha, taj je jedini bio u prodavnici kao I2C senzor, a MCP23017 planiram da koristim u nekim od projekata i mogu menjati adresu a na njega par ULN2003 i na njega bi trebalo pullup 4k7 koliko sam svuda do sad video. Za sad samo štrebam šta je i gde je da ne napravim grešku sa crtanjem pločica. Kad počupam senzor - ne vidi ništa. Ja sam potrošio skoro 2 nedelje u pretrazi za tim pinovima,očigledno ne znam da tražim ali ne bi bilo fer da odmah pitam ovde.
To ti je to onda, ako nema adrese kada ga pocupas to mu je to, funcionise tj pronasao si prave pinove.
(09-02-2023, 09:56 AM)Vlada021 Wrote: [ -> ]@Mikikg hvala!, treba će mi vremena da ubacim sve skraćenice u svoj vokabular. Nikad nisam programirao ništa a strašno me zanima. Najradije bih ostao na 5V jer bih da koristim MCP23017.

3V3 je praktičan jer ne treba level-translator, MCP23017 radi bez problema na 3V3 tj radi od 1V8 do 5V5 tako da sa tim nema problema.
ULN-ovi su sa bibolarnim (darlington) ulazima i rade bez problema sa 3V3 logikom tako da se to sve uklapa.
(09-02-2023, 02:35 PM)savan Wrote: [ -> ]To ti je to onda, ako nema adrese kada ga pocupas to mu je to, funcionise tj pronasao si prave pinove.

@savan, Nisam ja nego si ti, ja sam samo nab'o. 😁


@mikikg, Nisam gledao još sve DS-ove ali hoću to ovih dana kao ideju da stavim na papir i da napravim novu temu. Pločice da crtam su mi najmanji problem, još od kad sam stavio plugin-ove u Sprint to može super da izgleda.
Problem mi je vreme i što bih ja da počne 50 projekata odjednom i plus da idem da popravljam mašine. 

Hvala obojici, vrlo uskoro pravim temu pa da može da se razglaba oko toga.
Po vašim iskustvima koja je optimalna veličina I2C displeja za esp32? Moram u nabavku pa pitam.
Sve je to slicno, vidi neki oled displej recimo 128x64 sa SSD1306 ili SH1106 kontrolerom, ovako nesto

Kad vec pisem... pre neki dan mi se nesto desilo sa hard diskom, ili je zbog prekida napona u mrezi ili je problem bio sa hard diskom, windows pao posle dosta godina koriscenja, formatirao sam windows particiju i spojio je sa lokal disk D, radi sve, nikakve greske ne prijavljuje, nego sam resio da kupim i postavim SSD, istaliranjem SSD-a ja ne mogu da verujem to je drugi racunar, da covek ne poveruje! Uzeo sam neki Kingstonov za 4000din, M2 socket, 500Gb, 350Mb/s read/write, nije jedan od skupljih ali dovoljno dobar. Razlika u perfomansama racunara je neverovatna. Tri dana se zezam da instaliram Windows i postavim sve onako kako sam navikao i sta mi treba, ne ide pa ne ide, neke stvari mi nisu htele da funkcionisu dok nisam krenuo da otvaram log fajlove i dosao do toga da nedostaje mp.dll, trazenjem i trazenjem nadjem to da Home edicija windowsa nema media pack instaliran po defaultu, napokon danas instaliram taj pack sto nedostaje i evo ga sve proradilo. Pogledam malo u evente i sve one dcom greske i upozorenja sredim tip top, racunar mi radi vrhunski dobro, eto ako neko ima spor racunar neka kupi neki dobar SSD perfomance boost ce vam biti ne mogu da izbrojim koliko puta!
Ja sam to uradio jos pre 6 godina...
Ja sam cuo za to ali nisam puno obracao paznju jer sve ostalo sam birao, hard disk sam samo premestio iz starog racunara u novi ne misleci uopste da hard disk ma bilo kakve veze sa perfomansama racunara, mislio sam da hard disk utice samo na brzinu kopiranja nekog fajla pa mi nije bilo bitno dali ce mi trebati 1 minut ili 15 minuta da prebacim neki fajl, ali eto ko bi rekao ovakve razlike, drasticna razlika u svemu! : )
M.2 Socket i ti diskovi su zakon, isto sam odavno to instalirao u "glavni" desktop računar, matična ploča Z370 Auros Gaming sa dva M.2 slota, popunio sa 1T + 512G diskovima, hehe, ne mogu da vam opišem i prenesem utisak kako radi ta ploča sa Hackintosh verzijom macOS tj BSD Unix kao "glavni" operativni sistem koji radi tako stabilno da se ne gasi danima, mesecima, uptime je dok se ne setim da nešto prčam po ploči i neke periferije pa mora da ugasim inače radi izuzetno stabilono, i kad ode u sleep i kada se vrati sve radi.

Ta postavka je za Windows "smešna" i "uptime", Windos je toliko "kljakav" da se on stalno nešto pali gasi, bootuje, "hitan update", pa update toliko da pojedan prosto na HD maaaaa, katastrofa potpuna sta tim Windows, on treba da se drži "u kavezu" kao neka neukrotiva divlja životinja : )

Ili u prevodu, taj HW sa vrlo brzim SSD M.2 diskovima radi toliko dobro pod virtualizacijom da Windows može isključivo u nezavisnu Virtualnu Mašinu, izolovan pa nek se pali/gasi do prekosutra, HW tog PC to sve žvaće i sa druge strane imam "normalan" OS koga taj Windows ne interesuje u životu, za njega je to samo još jedan VM prozor, dignem 2-3 VM, Linux, Android i Windows pod macOS odjenom dokle imam slobodan RAM i to sve radi!
I ja sam uradio isto pre par godina na HP laptopu 10+ godina starom i stvar radi kao sat, nikakvih problema, mada je bio proble u poziciji notcha na pločici pa je malo trajalo dok nismo neleteli na pravu.
Pozdrav.

Imam led svjetiljku koja radi na 12VDC i ima navrhu touch button sa kojim se pali i gasi LED...kad pritisnem taj touch button sve led svijetle sto je ok...a kada ponovo pritisnem vuttom sve led bi trebale biti ugasene a meni svjetle dvije led gore i dvije led dolje....

Jeli ko zna sto bi mogao biti problem?

Ja razmisljam da kupim novu led traku od 2m sto je 10eura u lokalnom ducanu i da bi problem bio rjesen?

Vidi slika1 i slika2....