DIY Electronic projects

Full Version: točak / elisa / propeler & zemlja / nebo / voda
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Majstori

Sa aspekta kontrole ciklusa ovo je fantastično, ali ne verujem da je pouzdanost na nivou mehaničkog upravljanja ventilima.
Pa već smo odavno naučili da je ubacivanjem elektronike u automobile nastalo mnogo zaglupa.
Na Clio-u mi se dogadjalo u hladnim periodima da u toku vožnje auto ostane bez struje na trenutak. Pogase se svetla, sve lampice na instrument tabli, radio, sve kazaljke odu na nulu i resetuje se pomocna kilometraza. To traje 1 sekundu i sve se vrati u normalu, sce u toku vožnje.
Bio kod jednog, drugog, trećeg elektricara i niko nije ustanovio uzrok problema. Svo su mi rekli da je to redovan problem na Clio 2...
Ima tu još niz problema sa elektronikom. Recimo, ne moze da se iskljuci lampica SERV, probao na "1000" dijagnostika i ni jedna ne vidi problem da bi mogao da se ukloni. Isto tako i lampica za vazdušne jastuke i za gepek vrata Smile
Kažu to je tako kod francuza Big Grin
Videćemo sta će češki nemac da pokaže.
Ninja,

Ne znam dokle je stigla Tojota sa "čistim" elektromagnetskim pogonom ventila?
Započeli su to pre oko dve decenije i tada je bilo problema sa temperaturom glave motora i pregrevanjem permanentnih magneta.

To je bio sistem koji jako obećava jer je brži od pneumatike, tj. radi po principu linearnih servo motora.
Imaš li nekih novih vesti o tome?
Nisam godinama čuo ništa novo. Mislim da ako do sada nije urađeno, neće nikada. I ovako će svi vrlo brzo preći na električne pogone.
@Macola

Znam za to, i nisu nista novo objavili. VVT je jedino cime su se hvalili, kao i mnogi drugi proizvodjaci.
Iskreno mislim da se u Zaretovom postu krije odgovor Smile

Koliko sam upoznat downsizing je nesto sto se jedino forsira i razvija da bi pravili hibride. Ali nesto ne vidim da ce upravljanje ventilima da dozivi bitnu transformaciju.
Šteta što nije zaživelo, rešenje koje inženjerima daje skoro neograničene mogućnosti za igranje u podešavanju motora  Big Grin. Verovato bi imalo i osetnog uticaja na emisiju izduvnih gasova ali su neki rešili da je struja "bolja"...
Zare, prosto je. Pouzdanost i isplativost. Lakše je napraviti bregasto vratilo, remenice i kaiš, kao i elektromotor, nego zezati se sa solenoidima i pneumatikom koji moraju da izvedu milione ponavljanja u kratkom periodu. Ne zaboravi, bregasto vratilo napravi 0,5 obrtaja za jedan obrt kolenatog vratila, a ler je na cirka 700 o/min pa ti vidi koliko ponavljanja moraju ventili da obave samo na leru a gde cemo pri max obrtnom momentu a tek pri max snazi. A zanš i sam šta se dasi ako ventil zakasni ili odradi u pogrešno vreme, tj kada se otkine ili prezubi zupčasti kaiš a klipovi nisu udubljeni na čelu Big Grin
Štaviše,potreba za hibridnim vozilima (kombinacija SUS i elektro pogon) će najverovatnije eliminisati varijabilni razvod gasova i pored njegovih prednosti.

Kod hibrida SUS ima pravo raditi sa najoptimalnijim brojem obrtaja, ili uskom promenom istih, odnosno u najoptimalnijem režimu sa fiksnom geometrijom bregaste.

Iz tog razloga će "mokri" snovi o super elastičnom SUS, sa ekstremno podesivim gasnim razvodom, ubrzo otići u istoriju...
Još da se malo usavrše SUS "koferčići" za hibride, poput ovog, i onda odoše u istoriju i bregasta i radilica...

https://www.youtube.com/watch?v=2SlwoBLspTQ

https://www.youtube.com/watch?v=U0U6sB3uN4s
U svetlu ove diskusije, izgleda da sam potpuno izgubio pravac Confused

Na slici je moj najnoviji "analogni" projekat, realizovan sa sedmogodišnjim unukom: parna mašina dvostrukog dejstva, KKD oko 5%, oko 200 o/min.
Unuku se svideo projekat, a najviše parna pištaljka na kotlu...

A što se tiče električnih automobila, sve dok se akumulatori pune mešavinom u kojoj dominira atomska i termalno dobijena struja, to s aspekta energetike ostaje podvala.
Pored toga, treba sebi predstaviti buduću električnu mrežu napr. u Nemačkoj, gde će se u svakom trenutku puniti nekoliko miliona akumulatora - čak i da ima dovoljno generisane energije, ne postoji infrastruktura za njenu raspodelu.
Za sada se niko ozbiljno ne bavi pitanjem koliko će bakra biti potrebno za pojačanje razvodne mreže na svim nivoima.

Sa sadašnjim specifičnim kapacitetom akumulatora, elektro-auto ima opravdanja samo zbog ekološkog rasterećenja u velikim gradovima.

Vodonik će doneti bar privremeno olakšanje, ali to tek treba da se dokaže.

Pozdrav
[attachment=35177]
Braco, svaka čast za unuka i tebe. Oduševio si me.
Ako možeš, postavi neki klip na YT da vidimo kakao radi.
Hvala!
Nemam nalog na YT, odn. Google, ali ću pri sledećem paljenju kotla snimiti film i staviti na "oblak".
Može Smile
(02-07-2021, 12:32 PM)Braca Wrote: [ -> ]A što se tiče električnih automobila, sve dok se akumulatori pune mešavinom u kojoj dominira atomska i termalno dobijena struja, to s aspekta energetike ostaje podvala.

Baš tako. Što je najbolje, obični ljudi oko mene su počeli da shvataju da je to podvala ali nećemo moći da se odupremo proizvođačima koji će za 5 ili 10 godina praviti samo hibridne ili čisto električne automobile.
Jooj, imao sam istu takvu parnjaču pre jedno 40+ Big Grin
Loži se "špiritusnim tabletama", pravougaonim.
(02-07-2021, 09:44 AM)zare Wrote: [ -> ]Šteta što nije zaživelo, rešenje koje inženjerima daje skoro neograničene mogućnosti za igranje u podešavanju motora  Big Grin. Verovato bi imalo i osetnog uticaja na emisiju izduvnih gasova ali su neki rešili da je struja "bolja"...

A zar se kod brodova godinama ne koristi hidraulika za otvaranje ventila?
Doduse, max RPM kod tih masina je 110 O/min.
Sve dok u ovo može da stane 190kW/h, i da tu ćuti mesecima
nema bog zna šta od električnih automobila:

[Image: 360px-Jerrycan_Einmann_Tragweise.JPG]


Braca je vrlo lepo u dve rečenice precizno izneo problem. Elektro
automobili su pranje savesti i zabava za bogati svet koji od onog
mnogo većeg siromašnog dela čovečanstva otima sve ograničene
rezerve čovečanstva. I tako je čovečanstvo na nizbrdici. Ako hoćete
pročitajte "Limits to growth":
http://www.donellameadows.org/wp-content...ersion.pdf

[Image: limits-to-growth.jpg]