DIY Electronic projects

Full Version: ...a što činiš?!
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
@mancube

Vodove sekundara 250-0-250 upredi u paricu , zvezdiste mase bi trebalo da ti bude kod napajanja tj tu gde ti se na sasiju spaja ta 0 od trafoa.
I ako radis jednosmernim naponom grejanje onda nemoras da upredas u paricu te vodove za grejanje ali nece da smeta .
Imam to u vidu,sve vodove grejača(DC) i visokonaponske sam i planirao da upredem u parice Smile
(04-07-2019, 08:52 AM)mancube Wrote: [ -> ]Imam to u vidu,sve vodove grejača(DC) i visokonaponske sam i planirao da upredem u parice Smile

Pazi kako rutiras veze u ruteru Smile
pOz
Došao jedan Sansui au217 II na refresh. Nije to neka pila od pojačala ali treba početi sa nečim pa krenuti na Big G serije. Tongue 

Pojačalo ima standardni problem oko krčanja potenciometara pa kada je već otvoren napraviti će se jedan recap jer je ipak već 40 godina na grbači. Zamijeniti će se i fusable otpornici jer mi je jedan Sansui guru dao savjet da oni sa godinama mogu otići van tolerancije.
Inače pojačalo nije problem za rastaviti nekoliko šarafa, žica koje treba obilježiti i recimo da se ne zezam sa rastavljanjem potenciometara bilo bi jedan dan posla. Potenciometri će  zadati najviše problema jer im je osovina zanitana pa će biti sexa, već sam ih rastavljao i za to sam kupio ureznicu M2 i runjak M2 šarafa. Budući da se nitna pokida jedno riješenje je da se kroz osovinu potenciometra probuši tanka rupa,nareže navoj i stavi šarafić koji sve to drži u  hrpi.

[attachment=29590]
Cinim jednu supu  proteklih dana , tacnije radionicu Wink  posto sam napunio sprat koje cime a isti treba da rradim u narednom periodu .
Bice 5 x 5 m , sa ono materijala sto sam vec imao uradih ovoliko ... za dalje moracu u nabavku ...

[attachment=29750][attachment=29751]

Naravno nista bez strucne pomoci mog ljubimca u samom finisu Tongue

[attachment=29752][attachment=29753][attachment=29754]
Samo napred, mada...
Malo će ti to biti, (znam po sebi Smile), vazdan se dovlači nešto, pre nekog vremena bili "reciklatori" i odneli 8 kombija kojekakvih viškova od prethodnih aktivnosti Smile
Čitali smo, da je i Goshi mali tavan i sprat za "potrepštine" zanata, a i radni sto smo videli, (ni moj nije baš za pohvalu Smile )
(04-20-2019, 01:34 PM)Bocko Wrote: [ -> ]Samo napred, mada...
Malo će ti to biti, (znam po sebi Smile), vazdan se dovlači nešto, pre nekog vremena bili "reciklatori" i odneli 8 kombija kojekakvih viškova od prethodnih aktivnosti Smile
Čitali smo, da je i Goshi mali tavan i sprat za "potrepštine" zanata, a i radni sto smo videli, (ni moj nije baš za pohvalu Smile )

Samo me vi ogovarajte,  pozvacu i ja reciklatore, Smile
mislim, ne moram mnogo da ih zovem, 
prolaze svaki dan sa konjima i kombijima i provociraju. Smile
Sva sreća ja nemam tog "viška" prostora inače bi kao moj deda napunio tavan sa celim fićom u delovima i pola stojadina...., napunio je i 4 male štale sa šrafovima, ekserima, alatom za mašin-bravare... Radio je u Petar Drapšinu pa je imao tako od svega po "malo" da se nađe za nekad. Kad je umro 2 nedelje su kamionima iznosili metal kako bi počeli sa rušenjem kuće....
(04-07-2019, 08:52 AM)mancube Wrote: [ -> ]Imam to u vidu,sve vodove grejača(DC) i visokonaponske sam i planirao da upredem u parice Smile

Ako ih i upredaš, upredaj ih što tvrđe, nemoj da bude labavo.... I DC grejanje zna da ubaci od kablova smetnje ako se ne vodi što dalje od lampi i ako se ne zavlači po ćoškovima kutije.... Ja grejem AC-om ali ubacujem ili 2 otpornika ili pot žičani sa oba voda grejanja prema masi još tamo gde prestaju vodovi trafoa a počinju vodovi prema lampama, ili ti stavljam hum dinger...., sa potom možeš tačno pronaći tačku gde ima najmanje hujanja.... [attachment=29764][attachment=29765]
I naravno, džek na ulazu sa što kraćim kablovima do ulaza na lampu!
Experimenti sa SSD1306 SPI displejcetom i BluPill ...

PS: Ovo sam programirao kroz JetBrains CLion (spomenuh da su ubacili STM32 podrsku + STM-Cube), bas dobro radi celo okruzenje, radi i debuger (GDB), CMake/make kompatibilni projekti, Flasovanje kontrolera za 1 sekundu, bljuc, i tako dalje ... Smile

[Image: attachment.php?aid=29784]

Screenahot iz Salea (kinez) Logic analizatora ...

[Image: attachment.php?aid=29785]
Miki, jel ovo nešto besplatno ili mora da se plati?
Jetbrains CLion se na zalost placa ...
https://www.jetbrains.com/clion/

Meni to treba inace za native C/C++ razvoj, ovo sto su ubacili STM32 je leglo kao kec na desetku Smile
BTW: Sa ovim BluePill i STLink-V2, greskom sam pomesao zicice za napajanje, umesto da dovedem 3V3 ja sam vec duze vreme dovodio 5V Big Grin
Tj nije bilo bas 5V ali 4.x je bilo i to duze vreme, nisam primetio do malopre ... radi pilulica samo tako ... a moze i da se overclockuje na 100+MHz ... manijak, mucim pilulice ... Smile
Zanimljiva i vrlo korisna info...
"PS: Ovo sam programirao kroz JetBrains CLion (spomenuh da su ubacili STM32 podrsku + STM-Cube)"
nice, lepo je znati, btw dobija se licenca sa studentskim mail-om
Dok se cekaju neki dijelovi da stignu zabavljam se sa formiranjem kondenzatora po Macolinoj šemi. Znači kondenzatori okačeni na skoro nazivni napon preko otpornika od 1,5k pa sada neka se pacaju koji dan.

Napravio sam tri takve "pločice" sa tri vrijednosti otpornika za maksimalne napone od 100,200 i 400V tako da najveća struja koja može teći kroz njih bude uvijek veoma mala. Sada to treba skutijati ali za sada se trebaju tri ture kondenzatora formirati.
Samo da se "pohvalim" kako dobro radi (original) MAX31855.

Evo kako to izgleda prakticno kada se lepo sve usteleuje i uradi moving-average filter nad 512 semplova sto je oko 10 sekundi prakticno vreme integratora.

Rezultati se interno procesiraju sa 1mC* (1 mili Celzius stepen), dinamike ima za preko 1500C* i sve je prilicno "mirno i stabilno" ako se ne "diše" u blizini uredjaja/sonde Smile

Za neku konkretnu primenu treba odseci zadnje 2 decimale i ostaviti samo jednu jer je besmisleno tako prikazivati temperaturu ali za kalkulaciju kod PID parametra ili nesto slicno itekako znaci!

Mnogo lepo radi moving-average filtriranje ...

[Image: attachment.php?aid=29878]
Lepo izgledaju te cifre iza zapete kod K tipa sonde, samo to nije ni približno tako u praksi.

Sa K tipom je vrlo zadovoljavajuće merenje kad se postigne tačnost od 1*C, a to što se rezultati procesiraju u 1mC, to zaboravi.

K tip radi po ovim zakonima koji nisu linearni (evo pravila i tabele):

[attachment=29879]

Dodatno mu treba i kompenzacija hladnog kraja, koja je implementirana u taj čip, ali je sporna sprega sa klemom.
Za precizno rešenje treba specijalni izotermalni blok kao klema.

Treća nezgodna stvar je realnost prenosa toplote na glavu sonde, tako da je minimalno odvođenje kroz same žice sonde, što ni malo ne ide u prilog merenju tačkastih izvora toplote.
Za dobar rezultat treba cev, dugačka reda par decimetara u koju je smeštena sonda i pri tom se cela cev nalazi u izvoru toplote. Tako je prenešena toplota u u žice sonde u značajnoj dužini i može se zanemariti dobar deo odvođenja kroz te žice.

Sa K tipom je neophodna dobra linearizacija za na primer opseg od dve-tri stotine stepeni i dobra kompenzacija hladnog kraja i ako se postigne 1*C stvarne tačnosti onda petama u leđa od sreće...

Za nešto reda 0.01*C finoće jedino će zadovoljiti možda ćetvorožična PT100 i to sa linearizacijom i u relativno uskom opsegu reda -100 do +200*C.

P.S.

Naravno, kvalitet K sonde zavisi svakako i od hemijske čistoće metala i legure od kojih je (Ni, NiCr).
E sad, na tržištu ima svačeg.
Macola, sve sto si rekao je tacno, to je sve vezano za domen fizike i elektronike koji u ovom mom slucaju sam ostavio po strani jer sam hteo samo da napravim mali PoC (Proof Of Concept) koji se tice digitalije i internog procesiranja, hteo sam da vidim dokle to moze da ide a da lepo radi a da pri tome kosta šaku kikirikija i to sa deklarisanmo specifikacijom od +/-2C* jer toliko daje Maxim za taj IC tako da se ispod toga ne moze bez svih tih specialnih mera koje si spomenuo u predhodnom postu.

Spomenuh da mi je prvo stigao FAKE IC koji je tek tu pravio haos, kada je on proradio kako treba onda sam tek mogao da probam filtere, nije meni do decimala, nego do lepog i mirnog signala za procesiranje bilo kakve vrste a odakle dolazi signal je za druge posebne teme.
Znam druže moj da ti to dobro znaš jer imaš značajna iskustva iz ECM.

Problem je što klinci mogu pomisliti da te decimale iza cifre nešto vrede.

Što se tiče move-average to je odličan metod i taj demo si super predstavio, a ja sam deci razjasnio da kod K tipa te cifre iza zapete ne koštaju ni paru, samo su lepe.

Radi taj čip dobro, probao sam ga. Imao sam sreću da nije fake i ako je iz sumnjivog izvora.

Mislim da sam ti pre par meseci dostavio koji komad ADS1118 (originalne) sa istovetnom namenom (2 x TC input 16 bit + kompenzacija hladnog kraja).

Na moju nesreću je to u 10-MSOP (kao buvlji *) i magija je da to nešto lemim za probu dok ne napravim pcb.
Prednost tog kućišta je što se može spakovati ispod same kleme za TC, a mana je što je baš malecko.

Valjalo bi da ga probaš ako stigneš jer bi trebalo da radi dosta bolje od tog MAX i osim toga ima dva kanala za razne TC.

P.S.

Ako ne možeš da nađeš gde si stavio tu buvicu, imam još 9 komada i mogu ti doneti prvom prilikom, samo ako si raspoložen da probaš.

Inače, to je jako zanimljiv 16bit ADC sa 4ch, 8-860 SPS , PGA i CJ kompenzacijom i u 10-MSOP.

Pogledaj DS.