Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nešto oko in-out kod PIC
@YuMERA
I Arduino i MCP su na istom napajanju, Macolinom, može se vidjeti na onoj slici pcb-a od MCP.
U mom slučaju maksimalno mogu biti 3 izlaza istovremeno aktivna, tako da će u rijetkim situacijama biti 100-150mA vpotrošnje, a napajanje je predviđeno do 1A.?

A optokaplere sam postavio uz MCP da skratim veze maksimalno i još bolje da ga izolujem, a ujedno da imam modularnu ploču koju mogu kombinovati, to je bila ideja i zamisao.
Reply
Na Macolinom napajanju je akcenat u sužavanju rezerve u snazi koje napajanje može preneti upravo da bi sekundarna strana bila zaštićena od svih mogućih prenaponskih pojava na primarnoj strani. Iz istog razloga je trafo dimenzionisan na TESNO, odnosno jezgro odlazi u saturaciju ako se iz bilo kog razloga prekorači nominalna struja bilo u vrlo kratkom periodu bilo trajno. Upravo taj prekid rada transformatora ( saturacija jezgra ) štiti sekundarnu stranu. Svaka saturacija jezgra pravi KRATKI SPOJ za mosfete.Ako su saturacije kratke i povremene mosfeti će to izdržati a otpornik (limiter struje KS) od 1R će to disipirati u toplotu. Ako je saturacija trajna disipacija će rasturiti otpornik od 1R koju ovde sada ima ulogu osigirača. Suština ovog pretvarača je prenos malog paketa energije u svakom polutalasu i jako mala parazitivna kapacitivnost izmedju primara i sekundara !

Sa ovim napajanjem zato treba biti obazriv jer veće opterećenje od nominalnog neće moći da se kompenzuje putem NFB već će izazvati prekid rada - što i jeste bio cilj !!!

SAMO OVO TREBA DA BUDE RAZLOG ZAŠTO SE UPOTREBLJAVA TAKVO NAPAJANJE, a ne samo zato što je to konstruisao naš Macola a pri tom da se ne razume koncept tog napajanja.

Makso je već spominjao da su mu crkli taj otpornik i dioda na ulazu !!!

Da li je sam trafo uradjen po Macolinim instrukcijama  ?  ( tip materijala, veličina jezgra pa tek onda broj namotaja ...)
Česta je praksa da se po svaku cenu mora upotrebiti  feritno jezgro sa neke furde potpuno nepoznatih karakteristika ...

****

Vidiš Makso,
YuMera želi pomoći ali nagadja, fali podataka a ti u svakom svom narednom postu pomalo pojasniš stvari ...
Pogledaj pristup našeg člana @Prasimix , e to je najlepši moguć primer kako treba pristupiti izradi nekog projekta ...

Prvo treba poći od blok šeme, pa tek onda razvijati svaki modul zasebno !
Ako želiš detaljniju pomoć za situaciju u kojoj već jesi, rekao sam ti da moraš nacrtati kompletnu blok šemu šta si
do sada uradio, pa da se vidi šta se može spasiti - ovako nagadjamo ...

A za sledeći projekat imaš uzor ...

Pozz
Reply
(06-08-2018, 10:02 PM)mikikg Wrote: Ja sam sa TLP250 i IRFZ44N pokretao pneumatske ventile i to sam napravio tako da sam simulirao kotur zice i ventil kao potrosac i namestio sa Rg slope da nema ni over ni under shot, ne treba mi ni RC ; )
To je moram priznati jedna od lepsih cakica jer sam sveo SWR na 1:1 da se tako izrazim, pobudio sam ventil (i iskljucio) sa najoptimalnijom strminom koja je samo dodatno malkice malkice povecala discipaciju na tranzistoru ali to je zanemarljivo za povoljnosti koje se dobiju, dakle stari dobri transmistion line pa ajd malo da prilagodimo impedansu a to mogu u ovom slucaju prosto uraditi sa izmenom seriskog otpornika ka Gejtu.
Ako je vec takva situacija da je potrosac vec induktivan onda mora da se nadje tacka gde je njegova impadansa j+/-0 (mora da je ima!) i onda se gadja ta frekvencija tj brzina porasta signala i to je onda skoro pa idealna pobuda potrosaca sa kao sto spomenuh malo povecanom discipacijom koja je u relaciji sa duty-cycle pa se mora naci i neki kompromis zavisno od zahteva.

Dok nam Makso polako prikuplja informacije...

@Mikikg,

Taj pristup je upravo jasno i glasno, sa nebrojeno detalja, naglašen na početku teme.

Tamo koristim optokaplere sa brzinom od 5uS, onda baš veliki otpor gejta, za ON čitavih 2k2, za OFF 2k2+4k7.
Prelazne pojave su vrlo prigušene kratkotrajnom i beznačajnom discipacijom mosfeta, gde je do stotinak Hz srednja discipacija zanemarljiva.

Kontrola tranzijentnih pojava je udešena Milerovim kapacitetom mosfeta i osim što aktivno prigušuje tranzijente koji nastaju voljnim uključenjem i isključenjem izlaza, metoda istovremeno štiti od spoljnih tranzijenata koji mogu slučajno upasti u kablove izlaza.

Mosfet se ponaša kao aktivni klamp na strmim nagibima (i ako nismo aktivirali taj izlaz), tj. Kroz milerov kapacitet će biti privremeno doveden u provodno stanje.
Kada upadne neželjeni spoljni tranzijent u kablove izlaza, aktiviraće se i zadržaće provodno stanje neko vreme koje je određeno Miler kapacitetom sa Cgs i sa Rg, pretvoriće u toplotu strm tranzijent i prestaće da provodi kad tranzijent dostigne dovoljno mali nagib...

Tim se veoma smanjuju problemi zbog forward recovery klamp diode i ESR klamp elko, jer imamo aktivni klamp koji čisti HF iglice na svim izlazima odjednom.
Kompletno ožičenje bude ozbiljno smireno od galame, a to je vrlo poželjna stvar kad su kablovi dugački.

Inače, skupo je i bespotrebno koristiti TLP250 za ispod 1KHz i sa Rg >200R.

Pozz
Reply
Treba se vratiti na prvih nekoliko postova gde je sve to vrlo sistematski i sa bezbroj detalja pažljivo opisano.
Reply
Što se mog pretvaračića tiče, sa 2 komada IRF 640 se bez hlađenja može dohvatiti 50W uz dimenzionisanje ostalih elemenata za tu snagu: osigurač, trafo, žica, diode, prigušnica...

Nekad sam umesto dva IRF640 koristio iz serije HUF neki dualni mosfetić u SO-8.
Kasnije sam prešao na ove velike jer mi je vid oslabeo, a kod preopterećenja i pregorevanja 1R oni i ne primete.

Imam u dvadesetak kontrolera kompletan pretvaračić od 9-50V sa izlazom 5V, 2A, izveden kao buvica, sa LM5033 i SMD svim komponentama do poslednje. Trafo je bio RM5 na 200KHz.

LM5033 je prvoklasan PP kontroler, osim što je u kućištu LLP-10 sa velikim  termalnim padom ispod. I sa duvaljkom ga je teško zalemiti ako se ne napravi predgrevanje pcb odozdo.

Malo mi je se zgadilo to lemljenje i pored vrhunskih performansi sam se vratio na ovaj matori sa krupnim komponentama, koga može u home made da izvede i stariji čovek.
A o nabavci komponenti i da ne pričamo.
Za ovaj matori toga ima na trafici...

P.S.

Evo sličice tog sa LM5033. Ni trafo nije lak za ručno motanje jer je sićušan.

Od 9-50Vdc na 5V 2A.


.pdf   LM5033.pdf (Size: 821,8 KB / Downloads: 30)
Reply
(06-09-2018, 01:54 PM)Macola Wrote: Što se mog pretvaračića tiče, sa 2 komada IRF 640 se bez hlađenja može dohvatiti 50W uz dimenzionisanje ostalih elemenata za tu snagu: osigurač, trafo, žica, diode, prigušnica...
Malo mi je se zgadilo to lemljenje i pored vrhunskih performansi sam se vratio na ovaj matori sa krupnim komponentama, koga može u home made da izvede i stariji čovek.
A o nabavci komponenti i da ne pričamo.
Za ovaj matori toga ima na trafici...

Ja bi pozeleo da "ovaj matori" poteram na 5V 2A.
Zato ostanimo u duhu preporuke Maksi da da "malo vise detalja" i isto primenimo na ove moje zelje.  Wink  Wink  Big Grin
Reply
Da li bi ovo valjalo?
Izlazna kartica sa IRFZ44N.
Reply
Dobro je, mnogo bolje nego sa onim relejima.

Ako hoces da da napravis TOP fali ti jos par dodatnih stvari:

- LED signalizacija, napravis za TH/SMD, ne mora da se popunjava
- Zastitne diode bi valjalo da budu vece, zauzimaju prostor
- Lecujuca strujna zastita sa par BC i BD tranzistora, resava 12V za Gejt

To je sve postavljeno u Macolinoij shemi, ne znam tacno gde je, potrazi i linkuj ovde ako nadjes.

PS: Vrlo bitna stvar, vidis da na ovaj plocici ima duplo vise izlaznih klema, to je uradjeno sa razlogom, svaki potrosac mora da ima svojih dva provodnika koji se tacno tu povezuju, ne moze da se deli/sheruje ni jedan drugi provodnik ili da guras X provodnika u klemu, ovako lepo postavis svima po par klema a ako odradis kombinaciju iz Macoline sheme onda mozes da napravis kombinovanu NPN ili PNP karticu koju popunjavas po potrebi.

PS2: Kada se spoje ovako sve kleme na red, tako se dobije najveca mehanicka izdrzljivost, uz to se svi provodnici lepo krimpuju na krajevima i to nema gde da mrdne, i posle kad se skida ili cacka to je samo fino šrafcigerče i pazljivo spajanje na mesto gde sta treba i nema omaske, ta plocica ne moze da crkne : ) Kontinualno trpi 40A, na 50A se aktivira zastita ...

PS3: Advanced funkcija, sa onom malom LD4 diodiocom, tj fead-back sa informacijom o strujnoj greski mozes da uradis skeniranje izlaza i da pronadjes koji ti je tacno izlaz u problemu!!!

[Image: attachment.php?aid=26857]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Evo šeme momci:


.pdf   8bit_pnp_npn_powerOut_CL70A.pdf (Size: 33,51 KB / Downloads: 36)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)