Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nešto oko in-out kod PIC
Hvala ocigledno da nisam dobro proucio datasheet Big Grin .

Mene je konkretno interesovao INT pin sve do 0.8v na tom ulazu MCU ce detektovati kao nulu tek preko te vrednosti ce se desiti interrupt jer ce se detektovati uzlazna ivica.
Reply
(12-29-2017, 04:10 PM)Milan94 Wrote: Hvala ocigledno da nisam dobro proucio datasheet Big Grin .

Mene je konkretno interesovao INT pin sve do 0.8v na tom ulazu MCU ce detektovati kao nulu tek preko te vrednosti ce se desiti interrupt jer ce se detektovati uzlazna ivica.

Nije bas tako. Pragovi zavise od napona napajanja. Npr. ukoliko je napon napajanja u opsegu od 4.5V - 5.5V, gornji prag za logicku nulu je od 0.8V do nule. Za logicku jedinicu pri datom opsegu napona napajanja, minimalna vrednost je 2V. Sve izmedju 0.8V do 2V je nedefinisano stanje i ne zna se kako da li ce MCU to da protumaci kao "0" ili "1".
I
Reply
Vojin je napomenuo jednu veoma bitnu stvar!

Ulaze koji nemaju šmit triger nije baš najpovoljnije koristiti za signale "kolebljive prirode".
U takve spadaju recimo neka punjenja ili pražnjenja RC članova na input pinu u svrhu tajmovanja, kapacitativne tastature ili slično... Kada je MCU brz i ta RC vremena relativno dugačka, onda se u opsegu margine šuma (između garantovanih pragova, shvaćenih kao sigurno L ili sigurno H stanje), može ubrizgati buka od SMPS napajanja ili mrežnih 50Hz i napraviti rafalni signal umesto jednog konkretnog. Kada se obični TTL inputi koriste za takve stvari onda je potreban i kakav-takav softverski filter...

U te svrhe je daleko bolje koristiti inpute sa šmit triger (koje taj PIC ima) gde su pragovi tačni, imaju histerezis i ne dovode do pogrešnih okidanja.

Pozdrav
Reply
(12-29-2017, 04:10 PM)Milan94 Wrote: Hvala ocigledno da nisam dobro proucio datasheet Big Grin .

Mene je konkretno interesovao INT pin sve do 0.8v na tom ulazu MCU ce detektovati kao nulu tek preko te vrednosti ce se desiti interrupt jer ce se detektovati uzlazna ivica.

Ja situaciju vidim ovako:

Kada si konfingurisao INT pin kao interupt pin, njemu je ulazna logika automatski ST ili smit triger.
Naponske nivoe za Smit triger input kolo, po tabeli u prilogu, ja vidim na sledeci nacin:

Ako ti je napajanje recimo 5V i ulaz se nalazi na 0V, logicka nula ce biti na portu (ulaznom baferu).
Nadalje svi naponi od nula volti pa do 0.8xVdd ce se u input buferu videti kao logicka nula, tek kad napon preturi preko 0.8x5V=4V dolazi do okidanja na logicku jedinicu.

I ovo 0.8X je minimalna vrednost, a moze biti i veca. (prag okidanja ka logickoj jedinici)

Slicno tome, kada je u input buferu logicka jedinica svi naponi izmedju Vdd i 0.2xVdd ce se tretirati kao logicka 1, tek kad napon padne ispod 0.2x5V=1V dolazi do okidanja na logicku nulu.

Ovo 0.2x je specificirana maksimalna vrednost, ali moze biti i manja. (prag okidanja ka logickoj nuli)

Kako ja kontam situaciju, na ovaj nacin sa ST dobijamo robustnost na sumove i smetnje...... tako da sve sto landara izmedju 1v i 4v nece promeniti prethodno stanje. 


Ako sam omano, ispravljajte me. 


U svakom slucaju, lako se da proveriti potenciometrom na INT pinu.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
@Vlajko, u potpunosti si u pravu. To je princip rada Smit-Trigera. On ima histerezis i zahvaljujuci tom histerezisu, mozemo reci da imamo vecu imunist na smetnje. Ono sto je Macola pricao je da kada se koristi obican TTL ulaz, onda je preporucljivo da se ispred njega stavi ST kolo. Npr. 74HC14. Jos je jedna preporuka, da se na ulaz ST-a postavi RC kolo kako bi se filtrirale VF smetnje iz okoline. Na ovaj nacin je dobijen bas robustan ulaz. Moze can i TVS zastita da se doda i to je onda pravilno isprojektovano kolo za sve zastite.
Reply
Zavisi sve kako se osmisli, zavisi koji je ulazni naponski nivo i zavisi koja se brzina ulaznog signala ocekuje/trazi.
Na osnovu toga se prilagodjava ulazni stepen.

Sto se veca brzina ulaza trazi to su vece komplikacije i mora se dobro uzeti u obzir sve kompenente koje se tu dodaju, posebno TVS jer imaju poveci parazitivni kapacitet koje mogu prilicno da uspore tranzicije, za takve slucajeve se ipak ide na Schotky diode koje klampuju ulazni napon na VCC a sam VCC je klampovan preko TVS (3V3 ili 5V) ka GND.

Za spore ulaze moze i preporucljivo je stavljati R/C filtere cije su FC recimo 2-3x iznad granicne ucestanosti koja se ocekuje na ulazu. Za ovako "spore" ulaze moze i da se stavi TVS dioda za zastitu.
Reply
(12-31-2017, 01:57 AM)Vlajko Wrote: Ja situaciju vidim ovako:

Kada si konfingurisao INT pin kao interupt pin, njemu je ulazna logika automatski ST ili smit triger.
Naponske nivoe za Smit triger input kolo, po tabeli u prilogu, ja vidim na sledeci nacin: ...

Vlajko,

Sasvim dobro si zapazio tu osobinu kod PIC16F1938.  

Uobičajreno "nasleđe" kod skoro svih multinamenskih PIC kontrolera su predispozicije portova i namene pinova na njima.
Zadržavaju se osobine koje su pojedini pinovi i portovi imali na starijim PIC i samo se eventualno nadograđuju naprednije i nove mogućnosti preko tih starih.

Čitav B port je kod najveće većine PIC kontrolera zadužen za eksterni interapt, ali nisu svi pinovi tog porta sa šmit triger baferom.

Samo RB0 ima šmit triger u ulozi običnog digitalnog ulaza kao eksternog interrupta.
Ostali iz B porta, koji imaju šmit bafere, imaju ih samo kada su priključeni na specijalizovane module poput : CCP2, TG1, programiranje i debugovanje.


.pdf   40001574C.pdf (Size: 274,18 KB / Downloads: 13)
Reply
Danas namotao dva jezgra za Macolino napajanje, ovaj put na žuta jezgra potpuno ista, jedno sam namotao sa pletenicom od 4 licne a drugo sa 3 licne, žica je debljine oko 0.1-0.2mm nisam mjerio koliko je tačno, motao bifilarno i povezao ih serijski kao na šemi, postavio ih na ono prvo napajanje koje sam napravio i koje je već testirano. Jezgro koje sam namotao sa 3 licne dobio sam napon 4.1V i imam osjećaj da se više grije nego ovo drugo što sam motao i ono što je već od prije, a ovo drugo jezgro sa 4 licne dobio sam napon 4.2V i ono se sasvim malo umlači.
Da li sam mogao oboriti napon ako sam promašio namotaj za jedan krug ili je do jezgra?
Reply
Probao ponovo sa još jednim jezgrom, ovaj put crnim, razvalio jedan RSO filter, namotao pletenice i induktivitet je daleko veći nego na onom žutom jezgru, testirao u napajanju i radi savršeno.
@Gosha je koristio u jezgro umjesto toroida, da li tu mogu iskoristiti one iz TV-a, njih imam na svakom koraku ili i tu ima neke razlike, da li namotaji ostaju isti kao i na toroidu?
Reply
Stigli mi Traco izolovani 75Vin pretvaraci, idealni za PIC i STM32 kontrolere, kompaktno i dostupno resenje sa na zalost ne bas slatkom cenom na komad ali verujem da rade odlicno.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Miki, jel postoji neki razlog sto do 75V? Ja koristim takve, ali do 36V.
Reply
Nemam nikakav specialni razlog, trazio sam samo da budu sa sto sirim naponskim ulazom jer smatram da su oni nesto bolji.
Nisam jos probao ...

Kako su se tebi pokazali?
Reply
Meni su se ovi 18V-36V pokazali izuzetno dobro. Rade u industrijskom okruzenju ec godinama. Mislim da je kod mene opcija od 5W, nisam 100% siguran. Traco Power je firma zestoka. Inace, Miki, pogledaj DC/DC konvertore iste takve koje nudi MeanWell. Cena je oko 10eur za 5W, opseg 18-36V, 5V izlaz. U NS-u je firma koja je predstavnik za Srbiju, MeanWell Srbija trazi na goolgetu. Bio skoro kod njih da se upoznamo. Ono sto me je fasciniralo, je magacin. Prepun je robe. Imaju veliki lager malig izolacionih DC/DC konverora, 1-5W snage, a i dosta ozbiljna prekidacka napajanja, monofazna, trofazna razlicitih snaga sa razlicitim nacinima motaze. Veliki broj napajanja za upravljacke ormane koji idu na DIN sine i dosta pristupacne cene.
Reply
Uzimao sam te MeanWell, 24V 100W, klasican Flyback bez PFC, ima neki RSO filter u sebi, ne izgledaju toliko lose i za sada rade ...
Reply
(05-14-2018, 09:30 AM)mikikg Wrote: Uzimao sam te MeanWell, 24V 100W, klasican Flyback bez PFC, ima neki RSO filter u sebi, ne izgledaju toliko lose i za sada rade ...

Imas i sa PFC-om. Koristim ih sada. Imaju medicinske sertifikate. Cena smesna.
Reply
To je odlicno sto imaju i mediinske sertifikate, ne zbog samih tih sertifikata nego sto su sigurno tehnicki bolje napravljeni nego gomila krseva koja se prodaju gde ne smem ni da pogledam kolike su im naponske margine ...
I ovi Tracko su sertifikovani, to kosta, nesertifikovani slicni kod kineza 3x jeftiniji, to nikad ne bih ugradio ...
Reply
Koristim i ja MeanWell svičere. I AC-DC i DC-DC.
Topologija im je različita u zavisnosti od snage.
Za sada sam zadovoljan izdržljivošću i kvalitetom.
Pošto ih koristimo u surovim uslovima naveći broj je nastradao zato što insekti ili prašina blokiraju ventilatore koje imaju snažnija napajanja (350W+).
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
(05-14-2018, 11:26 AM)vojinilic Wrote:
(05-14-2018, 09:30 AM)mikikg Wrote: Uzimao sam te MeanWell, 24V 100W, klasican Flyback bez PFC, ima neki RSO filter u sebi, ne izgledaju toliko lose i za sada rade ...

Imas i sa PFC-om. Koristim ih sada. Imaju medicinske sertifikate. Cena smesna.

Koji su to medicinski sertifikati? Hvala.
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” - Dalai Lama XIV
Reply
IEC60601-1, IEC60601-1-2, LVD direktive itd.
Reply
Imao sam neki čudan problem sa pretvaračem, radio na 12V i na 24V na stolu najnormalnije, poslije kada sam povezao na 24V, radio je ponovo, ali mi MCU izgubi komunikaciju sa ekspanderima (ne znam da li je do napajanja), povežem ponovo na 12V i sve najnormalnije radi, onda ponovo povežem na 24V i tu je pretvarač radio oko minut i crkao. Crkla dioda i otpornik 1R na ulazu, zamjenim to i ponovo na 12V sve radi onda na 24V opet neće, prekontrolišem diodu i otpornik, sve uredu, prekontrolišem sve ostale elemente sve uredu, zamijenim LM317, probam na 12V radi, onda na 24V radi, ostavim tako par minuta da radi na 24V i primjetim da se SG3525 blago zagrijava (pretvarač je u praznom hodu), da li bi se SG3525 trebao grijati i da li je moguće da mi je to pravilo problem sa I2C komunikacijom?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)