Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
Nisam pametan šta da se radi - moja verzija oscilatora na SMD pločici ima identičan pot i u prve dve dekade uparene kondenzatore istog tipa kao i TH verzija, preklopnik je C&K, jedino su otpornici 1206, ali dobrog kvaliteta. Tlf. sijalica nije ista, ali to nema uticaja, jer ni viši opsezi ne funkcionišu s punim kvalitetom, što znači da na SMD pločici postoji generički problem.

Meni je malo problematično ići sada na novu verziju SMD pločice bez dijagnoze zašto postojeća ne funkcioniše istovetno kao TH verzija.
Ako ipak kreneš tim putem, od mene imaš podršku, a nadam se da ni saveti drugih iskusnih članova foruma ne bi izostali.

Što se Kineza tiče, potrajaće sigurno još par meseci dok se ne uspostave komunikacije - CH pošta već dve nedelje ne prima nikakve pošiljke za Kinu jer je aviosaobraćaj u potpunom prekidu.

Pozdrav
P.S. Pisao sam ne videći tvoj prethodni prilog, pa imam pitanje: šta je sa višim opsezima?
Reply
Ne znam jel si vidio moj zadnji edit sa C20. Uglavnom kada sam ga maknuo sve je stabilno kao zemlja. Jest da na najvišem opsegu i najvišoj frekvenciji vidi se malo ripple od napajanja ali možda je to od lemilice, radnog svjetla, činjenice da su mi vodovi napajanja ipak dugački.
Reply
Ako su u prvoj dekadi kondenzatori od 1uF, onda je najviša frekvencija oko 80Hz, a tu oscilator i sa 0,47uF ima stabilan start.

Sinoć sam još napravio test sa OPA2810 jer on ima širi frekv. opseg i veću izlaznu struju nego 4562. Ideja je bila da na SMD pločici postoje veće parazitne impedanse, koje 4562 ne može da savlada.
Pored toga, video sam već ranije da OPA2134 (FET op-amp) na SMD pločici ne radi dobro u najvišoj dekadi.
Dobio sam znatno bolje rezultate: sa OPA2810 oscilator na svim opsezima ima stabilan start pri 5Vpp, a u prvoj dekadi se vreme starta smanjilo za oko 3 sekunde, sa 14 na 11 sekundi (v. prilog).

To je za sada najbolji rezultat sa SMD pločicom. Ostaje da ga proverim na pločici bez izmena, tj. da sve izmene poništim. Trebaće mi malo vremena za tu akciju.

Pozdrav
Reply
Bilo bi dobro isprobati OPA2810 na TH plocici da vidimo ima li poboljsanja...ima se DIL podozje pa se samo zamjeni IC... sa OPA2810 ocekuje se startup sa 7sec na 5.5sec sto bi bilo blizu viktorovom oscilatoru na 4sec
Reply
Pretpostavljam da si upotrijebio SMD na DIL adapter i onda u DIL8 podnožje kada si isprobavao OPA2810?

Da, u prvoj dekadi su 0,47u/1000V gromade i sa maknutim C20 pri 5Vpp zadnje tri dekade su dobre ali i prva dekada i dalje ima problem sa startanjem ako je potenciometar okrenut na najvišu frekvenciju,iako kada oscilator starta neće se zblesirati ako se mijenja frekvencija. Imam samo jedan OPA2810 pa ga još nisam probao jer se u SMD pločici u izlaznom stupnju direktno lemi na PCB pa rekoh neću ga za sada lemiti na adapter.

Ako ti nije problem zalemi taj C20 za kompenzaciju u oscilatoru ili koja mu je oznaka na THT pločici pa vidi kako se ona ponaša sa njime.
Reply
OPA2810 imam na adapteru još od prošle godine jer je u finoj regulaciji DIP podnožje.

Između LM4562 i OPA2810 nema na TH pločici skoro nikakve razlike u brzini hladnog starta (prvi prilog: 2810, drugi prilog: 4562, u oba slučaja bez kompenzacionog kapaciteta).
Ranije sam prikazao start s LM4562 pri kome je komp. kapacitet bio celih 100pF Huh (ostao od nekakvog testiranja iz prošle godine, nije čak ni bio zalemljen, već samo uboden u lemno mesto), i rezultat je bio isti kao u donja dva priloga.
U opštem slučaju, uloga te kompenzacije je da u slučaju VF oscilacija smanji pojačanje op-ampa u kritičnom opsegu. Njega sam predvideo samo za slučaj da dođe do takvih smetnji.

Hladni start SMD pločice je isti sa i bez te kompenzacije (isprobano s 15pF/C0G).

Pozdrav
Reply
Vratio sam SMD pločicu u originalno stanje, tj. vod mase od ulaza napajanja do preklopnika opsega je ponovo u funkciji.
Ostale su još samo dve izmene: otpornici od 2R2 na pinovima napajanja oscilatora i dva elka od po 220uF na ulazu napajanja na pločicu (to smo zaboravili pri razvoju pločice).
Ako se generator napaja lokalnim ispravljačem (u istoj kutiji), ta dva elka nisu ni potrebni.

Vreme starta i izlazni napon oscilatora se posle izmene nisu promenili: na oscilogramu u prilogu se vidi da je oscilatoru na najnižem opsegu i dalje potrebno 11 sekundi za hladni start.
To znači da linija mase nije odgovorna za razliku u vremenu starta izmeđ SMD i TH pločice.

Pozdrav
Reply
Ja sam krenuo sa crtanjem layouta oscilatora i kako imam ispred sebe smd i tht pcb gledao sam i vidim da kod smd verzije nekoliko vodova koji idu prema OPampu su dosta blizu jedan drugome a i samim pinovima OPampa. Kod tht verzije svi vodovi su dosta tanji nego moji tako da imaju veći međusobni razmak. Također ću malo povećati razmak između "izvoda"/footprinta za 0805 komponente trenutačno je nekih 0,5mm.

Što se samog layouta tiče tu sve vrtim u krug. Najpametnije bi bilo uzeti tht varijantu i samo elemente zamijeniti za smd, ali ne sviđa mi se njezin layout jer ide "u krug". Ima i jedna druga stvar a ona je vezana za izradu/dimenzije/layout PCBa.Kod Elecrowa gdje sam imače radio pcbe imaju cijenovne pragove za relativno fiksne dimenzije PCBa, 100x100 košta recimo 5$, a čim se prijeđe ta dimenzije cijena poraste na nekih 16$ sve do dimenzije 100x160 gdje opet imamo skok cijene. Kod JLCPCBa koliko sam vidio nije tako pa bi mogao napraviti užu a dulju pločicu.

Također ima jedan drugi problem koji sam vidio,a vezan je za generator kvadrata. Na najnižim frekvencijama u prvom području kvadrat bome nije čisti već je debelo izobličen(vidi sliku u prilogu), a u trećem području imam neki ringing na višim frekvencijama,dok u četvrtom području kvadrat izgleda odlično. Vodovi napajanja za LM311 su također dulji a i zbog njihove debljine blizu jedan drugome. Ako je potrebno mogu uslikati oblike kvadrata na nekoliko frekvencija pa da se možda nešto može zaključiti iz toga.

Ovo je slika kvadrata generatora xr2206 ali ionako je tu samo radi primjera izobličenja kojeg imam.
Reply
Generator četvrtki ne bi smeo praviti probleme, jedino na najnižim frekvencijama ima blagu strminu umesto ravne linije, što je dokumentovano ovde:
https://forum.yu3ma.net/thread-1959-post...l#pid94702
Na desnoj strani slike prototipa se vidi kako sam merio četvrtke - opruga i špic su norma kod strmih signala.
Kosina na četvrtkama niske frekvencije nastaje zbog nedovoljnog sprežnog kapaciteta (2x0,1uF) na ulazu u finu regulaciju nivoa. Zbog izobličenja, tu sam stavio C0G, ali njih nije lako, odn. jeftino, dobiti s kapacitetom reda 0,47uF. Sada vidim da Mouser ima 0,22uF po ceni od nešto preko 1 evra po komadu.

Da eliminišemo prvo eventualne greške pri merenju: gde si i kako merio četvrtke?
Za ilustraciju, dole je prikaz merenja četvrtki na 1,7kHz na podnožju fine regulacije, sonda je špic i 7cm kabla do mase.

Inače, počeo sam da lemim genererator četvrtki, ali nemam tri komponente 0805, pa od toga trenutno nema ništa.

Pozdrav
P.S. U tom istom prilogu je neko napisao da je OPA2810 najbolji izbor za sinusni oscilator  Wink
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)