Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
@Ronovar
Daj mi šibni na mail library telefonske žarulje da ju ne moram crtati da vidim jel bi ju nekako mogao položenu ubaciti na svoj PCB.

@Braca

Quote:Ne bi to trebalo da bude veliki problem.
Već sam napisao da se zbirna masa sinusnog oscilatora vezuje na GP, a samo vodovi napajanja idu na glavni priključak.
Kod LM13700 bi takodje bilo poželjno grupisanje mase, kao i kod finog podešavanja nivoa, a ostatak nije kritičan.

ili ja ne znam razumijeti pročitano ili si zaboravio što si napisao prije.


Quote:Pogledao sam trenutnu verziju pločice i imam predlog da mase napajanja idu direktno na GP. Razdvajanje sam predložio u vreme kada nismo bili sigurni da ćemo imati GP.
Napajanje oscilatora bih i dalje vodio odvojeno do glavnog priključka za napajanje.
Signalnu masu oscilatora (LA1-3, preklopnik opsega, jedan pot za reg. frekvencije, U2/pin 3 i R9) bih spojio jednom trakom i nju onda na jednom mestu na GP.
Reply
(04-06-2019, 09:30 AM)Khadgar2007 Wrote: @Ronovar
Daj mi šibni na mail library telefonske žarulje da ju ne moram crtati da vidim jel bi ju nekako mogao položenu ubaciti na svoj PCB.

@BracaNe bi to trebalo da bude veliki problem.
Quote: Već sam napisao da se zbirna masa sinusnog oscilatora vezuje na GP, a samo vodovi napajanja idu na glavni priključak.
Kod LM13700 bi takodje bilo poželjno grupisanje mase, kao i kod finog podešavanja nivoa, a ostatak nije kritičan.

ili ja ne znam razumijeti pročitano ili si zaboravio što si napisao prije.

Quote:Pogledao sam trenutnu verziju pločice i imam predlog da mase napajanja idu direktno na GP. Razdvajanje sam predložio u vreme kada nismo bili sigurni da ćemo imati GP.
Napajanje oscilatora bih i dalje vodio odvojeno do glavnog priključka za napajanje.
Signalnu masu oscilatora (LA1-3, preklopnik opsega, jedan pot za reg. frekvencije, U2/pin 3 i R9) bih spojio jednom trakom i nju onda na jednom mestu na GP.
"Zbirna masa" se odnosi na "signalnu masu", a masu napajanja (bajpas kondenzatora) odvojeno povezati na GP.
Koncept je da se u kritičnim delovima sklopa mase kojima teku signali odvoje od onih na kojima su struje bajpas kondenzatora.
Reply
Još se vrte dijelovi po PCBu, pokušavam da stane na 100x100mm. Razmišljam da li da dovučem poseban vod za napajanje izlaznog(izlazni preamp+buffer+power amp) dijela ili ne.


.pdf   Signal generator layout.pdf (Size: 80,54 KB / Downloads: 17)
Reply
(04-06-2019, 07:35 PM)Khadgar2007 Wrote: Još se vrte dijelovi po PCBu, pokušavam da stane na 100x100mm. Razmišljam da li da dovučem poseban vod za napajanje izlaznog(izlazni preamp+buffer+power amp) dijela ili ne.
Vidim da si već položio trake za odvojeno napajanje.
Mislim da je to dobro rešenje, tim pre što imam utisak da bi svako drugo rešenje tog napajanja bilo problematičnije.
Reply
Evo ovako, uspio sam sada routati 95% vodova, oni što nisu su ili masa ili napajanje izlaznog dijela a to je doslovce čas posla. Stavljam šemu i PCB da se može usporediti. Koliko se sjećam bilo je govora da su neki trimeri krivo okrenuti pa ako me netko može malo uputiti u to da ispravim ako je potrebno.


.pdf   Signal generator layout.pdf (Size: 83,17 KB / Downloads: 15)


.pdf   Signal generator shema.pdf (Size: 51,31 KB / Downloads: 9)
Reply
(04-09-2019, 07:43 AM)Khadgar2007 Wrote: Evo ovako, uspio sam sada routati 95% vodova, oni što nisu su ili masa ili napajanje izlaznog dijela a to je doslovce čas posla. Stavljam šemu i PCB da se može usporediti. Koliko se sjećam bilo je govora da su neki trimeri krivo okrenuti pa ako me netko može malo uputiti u to da ispravim ako je potrebno.
Odlično, pogledaću čim budem stigao - danas imam dosta obaveza.
Što se trimera tiče, pogledaj rešenje na pločici @ronovar.
Reply
Zaboravio sam reći da nakon što se napravi sve routanje onda idem na završni dio a to je da ako treba neke komponente pomaknem za dijeliće mm samo radi ljepšeg izgleda i takve sitnice. Naravno trebam i staviti gornji GP
Reply
Pogledao sam zadnju verziju pločice i jedino što mi smeta je da su bajpas kondenzatori na U5 daleko od odg. pinova napajanja. Taj sklop generiše četvrtke i trouglove i zato je važno da bajpas bude što je moguće bliže IC-u.
Bajpas neg. napona na U4 je takodje udaljen od pina 4, ali pošto je to jednosmerno kolo, može ostati gde je sada.
Ostalo je ok i mislim da može ići dalje, uključujući i trimere.

Pozdrav
Reply
Sada mi se otvorilo malo više prostora oko ICeva pa bi probao smjestiti skoro sve decoupling blizu pinova napajanja, a kod U5 definitivno ću to napraviti. Što se tiče trimera to ću definitivno provjeriti još jednom da ne bi okretao u obrnutom smjeru. Tongue
Kada dobiješ preklopnike javi nam točan raspored problematičnih pinova i njihovu poziciju u odnosu na "vanjske" pinove pa da napravimo prepravku.
Reply
Dobio sam ih još u ponedeljak, ali je onaj za preklapanje dekada odmah završio na pločici. Morao sam da zakrivim dve od tri centralne nožice za 0,5 do 1mm da bih mogao da ga uguram u masku.
Preklopnik za funkciju čeka ugradnju, pa ću videti da na osnovu njega dam informaciju za korekciju pločice.

Inače, generator sinusa i četvrtki funkcionišu odlično, biće uskoro rezultata za prezentiranje.

Pozdrav
Reply
Generator sinusa i četvrtki izlemljeni i prošli prve testove.
Za početak, u prilogu su osilogrami četvrtki na oko 20Hz i 100kHz, kao i detalj uzlazne ivice na 100kHz.
Na 20Hz se primećuje blagi pad ravnih delova signala, koji s porastom frekvencije brzo nestaje, To još moram da pogledam, mada nije smetnja za testiranje u audio tehnici.
Strmina uzlazne ivice je oko 80ns za 10Vpp na izlazu iz TPA6120 (neopterećen izlaz).

Isprobao sam nekoliko opampova i za sada je gotovo sigurno da OPA2134 neće biti u igri. Na oba do sada izlemljena mesta (oscilator i fina regulacija nivoa) najbolje se pokazao OPA2810, ali uz rezervu da još nisam merio THD sinusa. Taj opamp se ne pravi u DIP verziji i zato je neophodan adapter SOIC-8 na DIP-8 (v. sliku).

Na pločici se našla i jedna greška koju do sada ni "Orao", a ni mi nismo primetili - pin 3 na LM311 "visi", a treba da bude na masi.

Pozdrav
Reply
Kod mene ne visi. Tongue
Netko nije dobro prekontrolirao šemu. Wink

Lako za adaptere, greškom sam ih kupio dva puta i sada imam nekih 50 komada. Tako da samo naprijed sa SMD buhicama. hihi
Reply
Šema je OK, PCB nije.
Izgleda da Eagle nema baš orlovski vid Confused .
Reply
OK je moja greška, EAGLE je to spojio ali konverzija u Sprint-Layout nije, tako da je to moja greška.

Bit će super to sve, samo lijepo napraviti popis tih sitnih grešaka pa da se na kraju isprave i bit ce to super.

Inače kako se PCB ponaša tj ima li nezeljenih oscilacija? Pitam zbog routinga i Ground Planea,
Reply
Je treba paziti kod konverzija,naučio na teži način vezano za eksport fajlova iz 3Dstudio maxa... Tj. ja dobio/platio proizvod koji mi ne odgovara,a prijatelj koji mi je modelirao naučio preko moje grbače. hihi
Reply
PCB je odličan, a greška kod LM311 je sitnica.

Sinusni oscilator je odmah proradio, četvrtke takodje. Jedino sam morao malo da "smirim" padnu ivicu četvrtke jer je na "podu" bila prigušena oscilacija na 10MHz. Deo razloga za to je i vrlo brzi OPA2810 (SR od skoro 200V/us), ali se sve smirilo lemljenjem C0G kondenzatora od 33pF na za tu svrhu već predvidjeno TBD mesto C33.
Biću tu još jedan mali dodatak: sa inv. ulaza IC5A će ići otpornik ka masi jer mi tu treba nekih 1,6dB pojačanja. R34/C34 verovatno neće biti potrebni, ali ću o tome odlučiti kada na mestu IC5 budem isprobao još neke kandidate.
Prema tome, trenutno stanje je da su ova dva generatora završena i da ostaje da se izlemi generator trouglova i grubi atenuator.
Kao što se na slici vidi, potenciometri su povezani na "worst case" način, pa ipak nema smetnji - vrlo dobar rezultat Smile .

Pozdrav
Reply
Zanimljive su mi ove dvije male zaruljice, podjecaju me na klaunov nos, kakva je to izolacija? Baš je super, mini ja sam očekivao vecu stiropor okolo ali ovo je odlično rješenje, pa idem da pitam da i ja kad budem gradio tako sredim.

Drago mi je da nema nezeljenih oscilacija, znaci da je dobro routirano, jer vodovi nisu bas kratki kako smo svi htjeli, ali to je cijena koja je mora platiti sa 2-layer PCB-om.
Reply
To su samo prazne silikonske kapice koje sam nekada kupio za nešto veće lampice. U njih ću još staviti neki izolacioni materijal, možda čak i običnu vatu jer temperatura sijalica nije visoka.

Inače, vod kojim četvrtke idu na izlaz mi je bio najveća briga jer ima dužinu, a transportuje najbrži signal u generatoru. Kada je na izlazu OPA134, ima oscilacija i na uzlaznoj ivici jer taj opamp ima veći ulazni kapacitet nego OPA2810.
Kad sam već kod toga, OPA2810 je za mene, barem u ovoj aplikaciji, pravo otkrovenje. Jedina (mala) mana mu je što napajanje ne sme biti više od +-13,5V, ali to neće biti neki problem.

Još jednom, dizajn pločice je potpuno uspeo, veze su izuzetno kratke, ali će neke morati čak i da se malo produže. Primer za to je IC1: kada je na pločici i podnožje, teško je zalemiti čak i elektrolite prečnika 4mm - oni od 5mm ne mogu uopšte da pridju.

Pozdrav
Reply
Muči me jedna stvarčica na PCBu oko izlaznog preklopnika za grubu atenuaciju. Ja ću napraviti tako da izlazni preklopnik nema nikakve veze sa PCBom znači zadnji elementi sa šeme koji će biti montirati na PCB su otpornici u atenuaciji. E sada sa kojim kabelom vući te signale od atenuatora prema preklopnika jer mi o tome ovisi kakav tip konektora bi stavio tamo ili ostaviti mjesto da se direktno žica zalemi na PCB što bi bilo najbolje ako će se vući neki tanki koaks.
Reply
Izlazna impedansa grubog atenuatora je 50 oma, pa će se njegov signal voditi do BNC gnezda (takodje 50R) odg. koaksijalnim kablom.
Luksuzno rešenje bi bilo da na pločici imamo takodje konektor od 50R, ali to ostavljamo aplikacijama na visokim frekvencijama.
Prema tome, na pločicu možeš staviti lemno mesto za JST konektor s rasterom od 5mm, a svako za sebe će odlučiti da li će tu staviti konektor ili će se koaks lemiti direktno na pločicu.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)