Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
In-Circuit Debugger & Prgogramators
#1
Stigo Microchip ICD3 programator, izgleda kao imalin krema za obucu sa USB portom ali mu zato radi HW emulator i debuger jedno 15x brze od PicKit2/3.
Dok sam napravio ove akdeptercice, ovaj sa elasticnim kontaktima je super fora, ne trebaju vam konektori za ISCP port, samo se prisloni na PCB usnimi SW i gotovo.
Mislim Microchip, najgori su u kosmosu, dobio sam u kompletu i jedan prazan blok papira za beleske i crteze, a adapter nema  … Smile

Reply
#2
Ja sam koristio ICD2 ranije. Dizajn im je isti. Kutiche od malino Smile Katastrofa! Deca bi ga lepše napravila. Ja često znam da popljujem Mikroelektroniku ali njihov mikroprog treba da dobije nagradu za dizajn. A adapter je verovatno ispao zbog smanjenja troškova !?
Reply
#3
[attachment=18461 Wrote:gorankg pid='54969' dateline='1455462546']Ja sam koristio ICD2 ranije. Dizajn im je isti. Kutiche od malino Smile Katastrofa! Deca bi ga lepše napravila. Ja često znam da popljujem Mikroelektroniku ali njihov mikroprog treba da dobije nagradu za dizajn. A adapter je verovatno ispao zbog smanjenja troškova !?

E tu sam cekao vas iskusne koji imate puno staza u programiranju za razliku od mene za kog se moze reci da sam pocetnik  Smile .
Kada sam resavao da kupim programator za Microchip kontrolere svi su mi predozili  picKit 3 jer je on u to vreme mogao da przi sve kontrolere koje je microchip prodavao. Kod jednog mog prijatelja sam imao prilike da se upoznam sa orginal pickit 3 i na prvi pogled mi se nije dopao bas iz tog razloga sto je izgledao amaterski uradjen malo veci od upaljac.
Pretragom de bih mogao da kupim ovaj programator naletim na vrlo zanimljiv klon pickit 3 koji je po specifikaciji bio mocniji od orginal imao je externo napajanje ukoliko USB nije mogao da isporuci potrebnu struju kada se programira in circuit , moze da isporuci kontinualno 450mA i poseduje dva ICSP konektora na sebi tako da vam nisu potrebni dodatni adapteri a za kuciste i da ne govorim dosta ozbiljnije izgleda od orginalnog.

Ovo je bilo presudno tako da sam resio njega da uzmem i nisam se pokajao kod mene radi vise od godinu dana i dosta familije kontrolera sam naprzio njime a iz radoznalosti sam probao i dsPIC33 i tu nije pravio problema.

Sve detalje o ovom programatoru mozete naci ovde : http://www.ajdz.net/pickit3.htm


 
Reply
#4
@mikikg
U zdravlju da programiraš i da debagiraš... Smile
ICD3 jeste brže i nešto bolje rešenje od PicKit-a ali imam neke drugare koji ga spaljuju na svakih par meseci... pretpostavljam da je to do njih.
Takođe nisu baš previše zadovoljni kako to radi. Ja lično nikada ga nisam koristio. Kada kreneš da ga aktivno koristiš, molim te prenesi nam utiske.

Ja lično ovih dana više radim sa STM32 mikrokontrolerima i ako im za nešto odajem priznanje to je STLINK2 programmer debuger. Veoma dobro radi, debuging je milina.

@gorankg
Izgleda da se Microchip malo probudio... evo za vas jedne eksluzive, a čak dele i besplatne starter kitove:
http://www.microchip.com/mplab/mplab-xpress
Reply
#5
@Milan94

To je odlicna verzija programatora, dosta ljudi ga je nahvalilo a i vidi se da je funkcionalno bogatiji nego original PicKit3.

Ja sam presao na ICD 3 jer mi je PK3 bugovao kod debagiranja Smile
Sutiacije poput dolazenja na break-point i onda "kljucanje" Step-In komande, posle 10-ak koraka ne moze vise da se pohvata, zaglavi skroz, skrshi mi i MPLAB X i mnogo je sporo radio …
ICD 3 radi to mnogo bolje i brze, videcemo dokle ce Smile
Reply
#6
>> Ja lično ovih dana više radim sa STM32 mikrokontrolerima i ako im za nešto odajem priznanje to je STLINK2 programmer debuger. Veoma dobro radi, debuging je milina.

Debuger je prakticno postao obavezana alatka za one koji pisu nov code, dok se ne vidi svaka ASM linija i vrednosti registra nema nista, mozes samo da nagadjas gde je problem, sa ovim alatima se tacno vidi kako se koja komanda izvrsava, pauzira, menjaju registri i sl. kroz GUI.
Dolazi svakakav code i biblioteke koje prave jos jedan programski "sloj" nad osnovnim sistemom, pa jos biblioteka i jos … i kada krenes da izvrsis proste komande "upali izlaz 1" onda tek vidis u debugeru koliko to linija code-a izvrsava, da li je 1 masinski ciklus sto je predvidjeno ili 5-10 ciklusa koji vrte svasta nesto premestaju iz supljeg u prazno i pohvataj ti to kako radi napamet bez debugera Smile
Reply
#7
(02-14-2016, 07:40 PM)mikikg Wrote: Dolazi svakakav code i biblioteke koje prave jos jedan programski "sloj" nad osnovnim sistemom, pa jos biblioteka i jos … i kada krenes da izvrsis proste komande "upali izlaz 1" onda tek vidis u debugeru koliko to linija code-a izvrsava, da li je 1 masinski ciklus sto je predvidjeno ili 5-10 ciklusa koji vrte svasta nesto premestaju iz supljeg u prazno i pohvataj ti to kako radi napamet bez debugera Smile

Zlatni asembler Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#8
(02-14-2016, 07:40 PM)mikikg Wrote: Dolazi svakakav code i biblioteke koje prave jos jedan programski "sloj" nad osnovnim sistemom, pa jos biblioteka i jos … i kada krenes da izvrsis proste komande "upali izlaz 1" onda tek vidis u debugeru koliko to linija code-a izvrsava, da li je 1 masinski ciklus sto je predvidjeno ili 5-10 ciklusa koji vrte svasta nesto premestaju iz supljeg u prazno i pohvataj ti to kako radi napamet bez debugera Smile

Uh, to je postalo veoma problematično zbog današnjih trendova da portabilnost koda bude velika i da se sve pakuje po principu "ultra rapid development". Prave se takve biblioteke da se neježim ponekad. Jedan od primera je STM32, CubeMX i HAL biblioteke. Nasuprot tome, umerenija verzija je Standard Peripheral library i ono što sam skoro pronašao za neke od STM32 mikrokontrolera to su Snippets biblioteke... ove poslednje milina za optimizovan kod...

Što se tiče glomaznosti, nešto slično je Harmony kod Microchip PIC-ova itd...

Za ozbiljnije primene, bez debagera nije moguće utvrditi trajanje nekih procesa, koji kao što ti reče i za običan toggle bit zahtevaju par stotina ciklusa!?
Reply
#9
Fino ovo sa Snippets. Nisam znao za te biblioteke. Problem nastaje kad ti zatreba nešto kompleksnije (USB, Ethernet, neka grafika po LCD) opet moraš da se baciš na Cube a tu se smoriš do koske.
Reply
#10
(02-14-2016, 08:21 PM)gorankg Wrote: Fino ovo sa Snippets. Nisam znao za te biblioteke. Problem nastaje kad ti zatreba nešto kompleksnije (USB, Ethernet, neka grafika po LCD) opet moraš da se baciš na Cube a tu se smoriš do koske.

Neko moje "krpljeno" rešenje koji mi trenutno najviše igra, je da sa CubeMX sve iskonfigurišem, pa onda izbacim iz interapata sve HAL funcije i ubacim ove iz Snippetsa. Time sam dobio extra fleksibilan kod gde je potrebno (interapti) a ostatak koristim kroz HAL... recimo nikako nisam mogao (uz dva pokušaja i mnogo dobre volje) da se naviknem na UART HAL biblioteke. To toliko loše radi i različito od onoga što sam do sada koristio da mi nije jasno zašto su to tako uradili... Sa Snippetsom uradio to za nekih 20-ak minuta i vratio se na uobičajeni način korišćenjem kružnih buffera i to radi perfektno...

P.S. Možda ovde "gušimo" temu Upravo stiglo. Ako moderatori procene, zadnjih par postova treba prebaciti u teme gde su STM32 mikrokontroleri...
Reply
#11
Zdravo drugari, porucio sam ovaj USB AVR programmer (slika 1) ali dok cekam da stigne uzeo sam da svoj kineski Arduino UNO (CH340) (slika 2):

[Image: USBASP-USBISP-AVR-Programmer-Adapter-10-...uino-b.jpg]
(slika 1)

[Image: maxresdefault.jpg]
(slika 2)

I sad, uspeo sam bio ovim kinezom da ubacim bootloader (ne secam se tacno kako) i da li sam morao da izvodim neku magiju sa obicnim atmega328p cipom samo prateci ovaj tutorial i to radi. E sad, hteo sam da iskoristim ovaj UNO ISP i da proverim dal da li su mi ovih 6 pinova zaista dovoljni da bi mogao kad imam sklopljenu plocu da preko tih konektora ubacim firmware, medjutim prateci ovaj tutorial (koji je inace veoma detaljan) dobijam ovo:

Quote:
Code:
avrdude: Device signature = 0x000000
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Inace, imam svoj eksterni 16mhz kristal na svojoj ploci.

I to kad probam da ubacim bilo sta preko onog:
Quote:
Quote:File -> Upload Using Programmer

Jel mozda nesto ispusteno u onom tutorijalu neki korak, ili je to samo problem sa ovim kinezom nesto?

PS, nisam hteo da rucno setujem fuses jer nemam iskustva a ne bi da zeznem nesto, pa sam koristio option 1 iz tutoriala sa bootloaderom, tj. probao da koristim...
Reply
#12
Resio sam problem, sve je bilo OK sa povezivanjem i procesom, problem su labave veze. Tj. nisu toliko labave, kad testiram unimerom buzzer kaze sve je lepo povezano, medjutim to nije dovoljno dobro za sam proces programiranja, za to treba veze da budu bas bas dobre izgleda a breadboard nije bas najpogodniji za to. Zato vecina preporucuju da se izleme te veze cak i za testirnanje...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)