01-05-2018, 06:40 PM
(01-05-2018, 04:59 PM)prasimix Wrote:(01-05-2018, 04:20 PM)vojinilic Wrote:(01-05-2018, 10:10 AM)prasimix Wrote: Dobrodošli u realan svijet, gdje pravednici (udruženi u konzorcije) svoj težak rad štite tzv. patentima (mehanizmom koji su psihopate doveli do apsurda baš kao i sve druge ljudske ideje). Evo što sam našao u XCORE libu za SD Card:Za ovo stvarno nisam znao. Izuzetno bezobrazno. Jedan od razloga da ne radim sa njima. Ja koristim STM32F4 i normalno koristim 4 bit sdio + fatfs.
Quote:Beware: 4bit SD protocol is subject to petents of the SD Association. When enabled on commercial products a license may be required. (see: https://www.sdcard.org/developers/howto/ )
Kada se ode tamo, može se doznati da već i za R&D traže 1000 USD godišnje + potpisivanje NDA (ako nisi učlanjen, cifra za članstvo vjerujem da te tjera suze na oči). Pa ti koristi 4-bitni transfer.
Ovo je izuzetno bezobrazno u 21. veku.
XMOS je dao lib koji tjera SPI i SDIO i dao to upozorenje, a SD konzorcij traži da im se plati. Nisam siguran da su ST korisnici izuzeti ovoga, jer "patent je patent". Možda i jesu ako je ST platio za svoje MCU, kao što je mislim slučaj sa CAN.
EDIT: Evo jedno mišljenje na ovu temu.
Mislim da je za ovo stvar malo drugacija. Ista je prica i za profibus. Ti mozes slobodno da koristis svaki od pomenutih drajvera/komunikacionih kanala, a na svom uredjaju ne smes da stavis znak, npr. Profibus ili CAN ili sl. dok ne platis clanstvo u odredjenoj organizaciji. Tada dobijas mogucnost da na svom uredjaju na slotu za usd karticu postavis znak usd organizacije. Ako karticu koristis interno u uredjaju, bez vadjenja, ne treba ti nikakva dozvola. Trenutno sam u istoj fazi pregovora sa PI organizacijom, pa zbog toga znam kako ide. Inace imam uredjaje koji koriste usd i imaju CE znak i prodaju se, ali nemam nalepnicu usd i nemam problema.