04-30-2016, 12:17 PM
(04-30-2016, 09:34 AM)Bocko Wrote: Drugo, max. nivo je nekih 6dB ispod granice kada dužim slušanjem polako dolazi do oštećenja zvuka (85dB).Pridružujem se Draganu uz par dodatnih komentara i objašnjenja.
Ja pokušavam sebi to objasniti nekako ovako, pomoću malko "pešačenja":
Ako mi je potrebno, da neku tihu deonicu nekog snimka slušam na 0dB i 1W, onda bi dinamika snimka zahtevala od mog sistema:
0dB=1W
3dB=2W
6dB=4W
9dB=8W
9dB=16W
12dB=32W
15dB=64W
18dB=128W
21dB=256W
24dB=512W....
Braco, Macola, Dragane100, molim, da nam svima objasnite ove naše dileme
Pre svega, vidim da sam u prilogu koji je Bocko citirao napravio jednu grešku - umesto "zvuka" treba da stoji "čula sluha". To je bitna razlika i istovremeno šlagvort za tekst koji sledi, a koji u suštini predstavlja dopunu citiranog teksta.
Snaga pojačala potrebna za slušanje zavisi od:
- Nivoa buke u prostoru gde slušamo
- Maksimalne vrednosti SPL koji želimo da postignemo
- Osetljivosti zvučnika
- Dinamičkog opsega muzičkog materijala
Maksimalni SPL će sada biti odredjen dinamikom muzike, a iz te vrednosti ćemo onda dobiti i max. potrebnu snagu. Dinamika muzike je odnos izmedju najslabijeg i najjačeg signala u snimku, i nije jednoznačno definisana. Na primer, Dynamic Range Meter 1.1.1 (komponenta za foobar) daje mi za konkretan muzički komad srednju RMS vrednost od -23.87dB i vršnu vrednost od -0.07dB, iz čega bi se moglo zaključiti da je dinamički opseg 23.8dB.
Medjutim, ja sam pomoću SPL merača dobio din. opseg od 35dB, pa se postavlja pitanje odakle ovolika razlika. Razlog leži u načinu izračunavanja DR vrednosti u foobar-u, konkretno u dužini vremenskog intervala za osrednjavanje RMS vrednosti koji je jednak dužini snimka, dok je SPL merač registrovao trenutnu RMS vrednost. Prisetimo se da se RMS vrednost uvek izračunava, odn. meri, u nekom kratkom vremenskom intervalu jer se radi o srednjoj kvadratnoj vrednosti signala, a ne o njegovoj momentanoj vrednosti. Detaljna analiza signala pomoću programa MusicScope (v. sliku) pokazuje "u kom grmu leži zec". Polarni dijagram prikazuje trenutnu RMS vrednost signala za oba kanala (žuta linija) i vršnu vrednost (zelena linija), dok vreme teče po krugu, kao na satu. Očitavanjem pomoću cursor-a dobijam minimalnu RMS vrednost od -43,5dB (ne mogu da je prikažem na slici, ali se jasno vidi na granici izmedju prvog i drugog kvadranta i u četvrtom kvadrantu.
Otkud sada još jedna razlika - SPL merač kaže 35dB, a MusicScope 43,4dB? Razlog je razlika u dužini intervala za proračun RMS vrednosti u MusiScope (kratak interval) i SPL meraču (duži interval, koji onda pegla kratkotrajne ekskurzije signala).
Da se sada vratimo na snagu pojačavača. Ako želim da čujem najniži nivo od -43,5dB pri 1mW snage po kanalu, max. snaga pojačavača bi morala da bude oko 22W po kanalu. Naravno, ovo je malo nategnut proračun da bi se dobile ekstremne vrednosti, ali uzimajući u obzir da taj najniži nivo, zavisno od buke u prostoru, može da bude i 4mW, max. snaga tada ide na 176W, što je granica mog snagaša sa zvučnicima od 4R. Da napomenem da u zbirci imam i snimke sa još većim din. opsegom.
Muzika sa užim dinamičkim opsegom (pop, rok, džez), komprimovana pri produkciji i dodatno pri konverziji u mp3 format ne postavlja ovakve zahteve za snagom jer je već pri manjoj snazi pojačavača dovoljno glasna.
Prisetimo se još jednom da mnogi pojačavači počinju da odsecaju (clipping) već 6 do 12dB pre dostizanja max. snage, pri kojoj je THD obično 1%. Zavisno od načina klipovanja (tvrdo ili meko) dobijamo i različit karakter izobličenja.
Negde sam pročitao da Bob Cordell smatra da većina pojačavača pri glasnijem slušanju skoro stalno klipuje, ali ne mogu trenutno da se setim izvora.
Prema tome, potrebna snaga pojačavača je prilično individualna stvar, a ja se nadam da sam vam ovim tekstom malo pomogao da sami dodjete do rezultata u vašem konkretnom slučaju.
Pozdrav