DIY Electronic projects

Full Version: Snaga sistema
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
U poslednje vreme me kopka jedna stvar.
Potrebna snaga pojacala i zvucnika ali ne za kucno slusanje vec za prenosenje dinamike muzike.
Savrseno mi je jasno sta znaci 1W snage na zvucnicima dobre osetljivosti i sa membranom od 250mm. I tu se zavrsava prica oko toga da za kucno slusanje ne prelazimo 5W. Ali isto tako znam da su moji zvucnici opasno zatajili kada smo ih uporedili sa Totemima koji su za pocetak dvosistemci, sa manjom membranom i manjom osetljivoscu i podnose vise snage. Moji Sony SS2070 se nisu snasli sa klasicnom muzikom, jednostavno receno Totemi su odsvirali mnogo vise od mojih Sonyja, ne secam se koje pojacalo je pogonilo sve to. Takodje, kada smo Sonyje slusali sa jakim pojacalom (400W, na zadnjem skupu) vrlo lako su ulazili u distorziju pri slusanju klasike, a pri normalnoj glasnoci.
Znaci nesto tu Sony ne moze da odradi kada mu se da snimak sa puno dinamike i potentno pojacalo.
E sad, posto planiram da zavrsavam Bato MM i to onaj za 8Ohm sa vecim naponom napajanja, a on je deklarisan na kontinualnih 70W pri datom opterecenju, pitam se da li je to dovoljno snage za komplikovane snimke kao sto je klasika.
Ili meni nesto opasno nije jasno u celoj toj prici...
Koliko se ja secam iz nekih ranijih prica mislim da to nije dovoljna snaga za dinamiku ozbiljne muzike. Da ne lupam sada koliko je potrebno W da bi se pokrio ceo dinamicnki opseg simfonijskog orkestra ali sigurno nije 50-60 W.
Onih 400 W u D klasi imaju nenormalnu dinamiku i brzinu. Da se najezis kada grune...

Skoro sam siguran da je prosle godine Sony svirao sa BatoMM i Bracinim preampom.
Zvucnici imaju izoblicenja, samo dosta veca od pojacala.

Low distortion zvucnicki drajveri kostaju novaca...... a kad se ugrade u kutije onda te kutije kostaju recimo od 2k eura na gore za dvosistemca....
Mozes ih napraviti za mozda ispod 1k.
Za klasiku ti treba minimum 3 sistemac u istom kvalitetu.

Dynaudio ti je tipican predstavnik skole zvuka koja moze da primi gomilu snage uz minimalna izoblicenja i kompresiju (izostanak rasta SPL-a sa prirastom snage).
Naravno ne u prvih par budzetskih serija, tamo negde od Focus serije na gore.
Suma sumarum, klasika sa svojom dinamikom ni jednoj kutiji nije lak zadatak.
Ninja,

Nekadašnji standard o Hi - Fi normama je zahtevao minimum 15W (koliko se sećam) za moguću Hi Fi reprodukciju (DIN 45500).
Napretkom tehnike to je se proširilo ka strožijim normama poput IEC 268-1 i slično, a mislim da ima i još novijih normi.

U principu se radi o SPL (zvučni pritisak koji ostvaruje sistem na metar rastojanja).
Naravno, nigde ne piše da smo osuđeni slušati sistem sa metar, dva ili 50 metara. To je naš slobodan izbor, i naravno mogućnosti u smislu prostora kojim raspolažemo.

Sposobnost sistema da ostvari zadovoljavajući zvučni pritisak veoma zavisi od rastojanja sa kog se obavlja slušanje i od veličine prostorije u kojoj se obavlja slušanje (što se opet indirektno svodi na rastojanje).

Primera radi, kvalitetne slušalice nemaju nikakvu imponzantnu snagu (tek reda možda par W u ekstremnim situacijama) a mogu ostvariti dovoljan zvučni pritisak i za najveće opsege dinamike (čak i da sasvim oštete sluh, pogotovo one vrlo kvalitetne, gde čovek prosto nema osećaj o snazi jer je sve bez izobličenja i pri preteranom SPL).

To takođe važi i za naše zvučnike i pojačavače.

Donji kraj dinamičkog opsega određuje opšti nivo buke u odsustvu sinala sa našeg audio sistema (naravno da ne možemo čuti veoma tihe tonove ako je u prostoru buka stranog porekla).

Gornji kraj dinamičkog opsega određuje rastojanje sa kog se slušaju zvučni izvori i snaga potrebna za ostvarenje dovoljnog SPL na tom rastojanju.

Odnos između najtišeg i najglasnijeg tona je praktično dinamički opseg.

U bučnom okruženju (kao što je bio naš skup prilikom slušanja tvojih Sony ili Totema, itd..), dinamički opseg je bio veoma ograničen sa donje strane (može se slobodno reći hendikepiran), jer se ne mogu čuti tihi tonovi ako nije sve pojačano na nivo iznad te buke, a u tom slučaju i gornji deo opsega zahteva mnogo mnogo više snage, i naravno da će u takvom okruženju najsnažniji sistem dati najveće impresije, jer ostali sistemi nemaju dovoljno snage.

U prevodu, što je veća pozadinska buka, sistem mora biti sve snažniji da bi ostvario dinamički opseg.

U nekom tihom okruženju i sa nekog manjeg rastojanja, daleko slabiji sistem može pokriti pun dinamički opseg (seti se slušalica kao ekstremnog primera).

Eto na primer, slušalice teoretski ne mogu zadovoljiti ni onih starih 15W iz DIN 45500, a ima slušalica koje izuvaju kako rade i pri tom nekonkurentno zvuče za mnoge ozbiljne sisteme, i to sa max. snagom reda vata, jer su neposredno blizu i istovremeno izoluju od okolne buke u izvesnoj meri. Tako lagodno odrade maksimalan dinamički opseg.

Sam Bato MM će potpuno zadovoljiti u ne prevelikim prostorijama i ne prevelikom rastojanju slušanja.

SPL u odnosu na pozadinsku buku je jedino merilo, a ne snaga.

Pozz
Pa el se niko nije setio da dignete Sony-je ..... pa bar na stolicu Smile
Eh, i da ne zaboravim, čak i one najkvalitetnije monitorske kutije za studio (najčešće su aktivne, sa sve ampa) nemaju nikakvu imponzantnu snagu a sasvim ok odrade slušanje za najzahtevnije studijske potrebe.

Naravno, slušaju se sa nevelikog rastojanja i stoga i nemaju potrebe za nekom velikom maksimalnom snagom.

Pozz

P.S.

Ovako na primer izgleda podatak o snazi tih studijskih... "20 watt-per-channel amp (Class A/B)"
S tim da se u aktivi ne radi baffle step kompenzacija gusenjem osetljivosti drajvera i serijskim otporima pred visokotonscima, pa se tu dobija oko 6db,
to mu u pasivi dodje ekvivalentno 80w per channel.
Ma ok. Hteo sam samo reći da je jedino merilo dovoljan SPL na datom rastojanju i to je to.
Tj. nema dovoljno "jakih" i "nedovoljno jakih" sistema jer to je vezano najdirektnije za rastojanje slušanja.
(04-25-2016, 11:26 PM)Macola Wrote: [ -> ]Ma ok. Hteo sam samo reći da je jedino merilo dovoljan SPL na datom rastojanju i to je to.
Tj. nema dovoljno "jakih" i "nedovoljno jakih" sistema jer to je vezano najdirektnije za rastojanje slušanja.

Naravno,
 bitno u celoj prici je da SPL opada 6dB na svako duplo na distanci, tako da ako je na metar 88db, na 2m je 82 dB, a na 4m distanci pada na 76dB SPL-a.
Glasnim se smatra od 90-95 dB sa rezervom snage od bar 10 dB, pa mozemo racunati ugrubo potrebu za snagom, kazem ugrubo jer na dalje zavisi od akustike
prostora.

Edit: a ni ove SPL decibel brojke nisu linearne nasoj percepciji glasnoce, ljudsko uho 10 dB SPL-a percipira kao duplo glasnije. Odatle onih 10dB rezerve u SPL-u, a ne na snazi kako sam napisao.

Za pojacala Smile to svi znamo ..... svako duplo na snazi je 3 dB glasnije.
Evo jedan clanak o dinamici, pa kome se racuna-moze donijeti zakljucak.-
pOz
Negde su to Braca i Dragan100 pisali, i koliko se prisećam, za dinamičke snimke je potrebno pojačalo snage u pikovima oko 180W Smile
Nindžo more... Ima mnogo veze to kako ste ih pozicionirali. Jedni zvučnici su na podu, a drugi su sami po sebi visoki pa dovode visokotonac i bas-srednjetonac u nivo sa ušima. Tvoj srednjetonac i visokotonac su prilično van ose, a ukrštanje između basa i srednjetonca je 800Hz ako se dobro sećam. U ovakvoj konfiguraciji, nema tog zvučnika koji bi dinamički dostigao zvučnik koji se sluša na osi ili tek blago van ose. Bilo bi interesantno odraditi merenje tih zvučnika tako kako stoje - tek da se vidi šta se sluša. Onda bude mnogo jasnije.
Drugari,

Drago mi je da ste se svi javili sa raznim komentarima da ne citiram sada sve posebno.

Zvucnici jesu bili na podu ali i kada smo ih stavili na police nisu pokazali da mogu bolje.

Prosta je to matematika. Oni imaju granicu dokle mogu i to je to. Naravno, ceka me refres kondenzatora mada je pitanje da li ce to nesto poboljsati na polju dinamike.

Voleo bih da se u ovoj temi ne razmatraju samo zvucnici vec deo sistema (predpojacalo + pojacalo) + zvucnici koji su mozda najodgovorniji za dinamiku koju sistem moze da nam prezentuje.

@Bocko,

Tih famoznih 180W je ono sto mene intrigira. Za sobno slusanje (prosecne kvadrature od 10 do 20m^2, da kazemo 15) potenciometar tesko da mora biti postavljen u polozaj koji ce da potera pojacalo na vise od 10W, a da bi culi dinamiku koju snimci nose treba nam 20 puta jace pojacalo i zvucnici koji to mogu da podnesu.

Meni samo to sve pravi problem u glavi, da li pojacalo od 70W (BatoMM) moze da ispuni zadatke koje mi trazimo. Sto ne znaci da ja necu napraviti to pojacalo Big Grin
(04-25-2016, 10:53 PM)midji84 Wrote: [ -> ]Evo snimka uporedjivanja

Jeste, tu je poredjenje ali nije bila ta numera vec neka iz Bracine kolekcije diskova i u pitanju je bila neka klasika sa opasno velikim orkestrom.
Када би се носачи звука барем приближили динамици коју теоретски могу да испоруче, винил 60 односно дигиталија 90-ак децибела, мало би нам била и киловатна појачала.. на сву ''срећу'' можда постоји пар снимака класике који се приближавају цифри од 30 децибела, просечни снимци имају динамику која се изражава једноцифреним бројем тако да нам је углавном и један ват превише.. наравно, осим појачала ту само теоретски оствариву динамику морали би пратити и звучници, као и комплетна опрема за снимање.. управо зато никоме не пада на памет ни да покуша да направи неки снимак који ће се макар приближити максимуму динамике.. опрема за тако нешто била би баснословно скупа, како за снимање тако и за репродукцију..
Ima i toga.
Ne brini Ninjo,

Bićeš vrlo zadovoljan sa Bato MM :-)
Ma vec sam cuo Bato MM na skupovima i tu zamerki nema.
Ako nemaš mnogo veliku sobu, nećeš naći mnogo zapisa sa kojih Bato MM neće izvući dovoljnu dinamiku.
Skupovi su skupovi i to je prilično bučno okruženje uvek, gde se ne može čuti sve što je potrebno.
Posebno je problem napraviti potpunu tišinu kao kod kuće, radi dovoljnog odnosa dinamike.
Kod kuće reče da imaš dosta tiho okruženje te ćeš čuti mnogo više toga što se na skupu nije moglo.
Još kad povežeš remote-sense...
Imaćeš još manje zamerki, i ako ih već nemaš :-)
Pages: 1 2