DIY Electronic projects

Full Version: Arduino - Remote control (RF-TX)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Ukoliko se mikrokontroler na arduino nano modulu napaja sa 5V onda sa njegovog TX pina treba odraditi prilagođenje naponskog nivoa na 3.3V koliko može da "podnese" ESP8266 na svom RX pinu. To može pomoću razdelnika napona. U suprotnom smeru može i direktna veza arduino RX na ESP TX. Najbolje rešenje je da imaš "level converter" sa obe strane jer onda sigurno sve radi. Evo ovaj nema nikakvo prilagođenje pa mu sve radi. Baci pogled kako je povezao:

https://contractorwolf.com/esp8266-wifi-arduino-micro/

Daj šemu da vidimo kako si povezao.
Baš kao na tom linku što si postavio vezao sam tako direktno, samo sam prvi put RX i TX sa ESP-a vezao na Arduino pin 2 i 3, i isto tako je bilo kao i sad, mislim isti problem, pokušavao sam bez RX i TX i ista stvar, a mjerio sam potrošnju ESP-a koja iznosi 0.075mA.

Izgleda da sam ga usmrtio, samo mi se javi ledica na ESP-u, tj. samo jednom blinkne i to je sve.?
Povezi samo ESP na neko napajanje i meri struju. Nesto je u kratkom spoju cim ti obara glavno napajanje.
(02-18-2017, 08:04 PM)Makso Wrote: [ -> ]ESP           |      Arduino
Vcc, EN --> 3.3V Arduino
GND     --> GND Aduino
RX        --> RX0 Arduino
TX        --> TX1 Arduino

Nekako sam napisao ako me razumiješ, ili da tražim šemu?
E, sad kad tako povežem i priključim na računar Arduino ne postoji na COM portu, ali kada isključim ESP (otkačim Vcc) odmah se pojavi Arduino na računaru?

Ovde si napisao da ti je arduino istovremeno povezan i na PC. Otkači ga i poveži samo arduino i esp.
Stvari su se sada promjenile...

Napravio sam eksterno napajanje sa LM317 za ESP sa ovog linka, radi isto kao i na Arduinu, onda sam povezao sa Arduinom na RX i TX direktno na ESP RX i TX pinove kao na ovom linka i iskoristio i kod sa tog sajta i ostvario sam komunikaciju sa ESP, čak sam i na telefonu dobio ESP kao wifi i poveže se sa njim ali ne mogu preko ip adrese da ga otvorim.?

Potrošnja ESP-a sada je 0.071mA, samo mi se LM317 počeo malo grijati, a vjerujem i da bi morao jer sam ga napajao sa 12V, ali malo se grije i ESP, možda zato što sam RX i TX sa Arduina i ESP-a vezao direktno?

Uglavnom ESP je ostao živ, samo ne znam što neće na Arduino-vih 3.3V da radi?
Ponovo sam pokušavao ostvariti komunikaciju, ali opet ništa...

Povezao sam po ovoj šemi, samo imam ono svoje eksterno napajanje sa LM317 i napravio sa otpornicima level shifter za RX.
[attachment=22887]

Ubacio ovaj kod u Arduino.
[attachment=22885]

I kada pokrenem serial dobijem ovo, i tako u nedogled ispisuje nekakve simbole.
[attachment=22886]

Nisam vezao mase zajedno od eksternog napajanja i Arduina, Arduino samo napajam preko USB-a i jedina veza između njih je RX TX, da li to utiče?
Ili da naručujem nove module i da tražim level shifter modul?
Cini mi se da sam ja imao isti problem kad nisam imao isti gnd i kad sam hteo da posmatram na serial monitoru.

PS, Ako pokusavas da ufleshujes ESP proveri da li i na svom modelu treba da ti GPIO-0 da bude na GND da bi usao u bootloader mode (ako koristis Generic ESP board), i CH_PD na 3.3v.
Što ne napajaš sve sa tog eksternog? Treba ti zajednička masa.
Zbog razlicitih firmware-a u ovim novijim ESP 01 zna da bude baudrate 115200 kao default pa probaj tako. Jer ono sto sad vidis u serial monituru cini mi se da je zbog ne prilagodjene brzine prenosa podataka....
Uspjeo sam Smile Smile, hvala Vam...

Podesim baud na 115200 i povežem mase zajedno i uspjeo sam, samo sam probao sa AT izbacio je OK, i na AT+GMR izbaci mi verziju, datum i vrijeme.

Sad trebam njih dva da umrežim i da međusobno samo razmjenjuju naredbe putem Arduino, u koji mod bi ih trebao prebaciti il već kako to ide?
E sad kako da ih povezes u mnogo cemu zavisi od toga za sta ces ih koristiti. Taj ESP8266 je Arduino IDE Compatible tako da mozes da ih programiras (uz manja podesavanja) kroz Arduino razvojni softver. U njihovom radu ti i ne treba Arduino sem ako Arduino neces koristiti za monitoring podataka putem serijske komunacije (mada mozes isto da radis i sa USB to Serial modulima) ili kao expand I/O portova.
Moras da znas da taj tvoj model 01 ima dva I/O digitalna porta mada mozes direktnim lemljenjem na nozice ESP MCU-a da to prosiris na vise I/O. I sa ta dva I/O porta su dovoljna za brdo jednostavnih primera a za nesto ozbiljnije koristi se drugi ESP8266 modeli kao 07....12E,12F koji izmedju veceg broja I/O pinova imaju i po jedan analogni pin (10-bit high-precision ADC) kao i HSPI, UART, I2C, I2S, IR Remote Control, PWM, GPIO itd....

Na internetu u vezi sa ovim modulima naci ces brdo linkova sa gotovim primerima pa sam skoro siguran i da ces naci gotov primer i za tvoje potrebe...
Hoću da koristim Arduino, jer mi treba priličan broj I/O portova, bar da ih imam 20, na jednom Arduinu trebaju biti tasteri a na drugom relay-i, pa zbog toga idem na Arduino.
Tu se vraćamo na početak ove teme, kada sam pokušavao sa RF modulima, trebalo bi da na prvom Arduinu gdje su tasteri da jedan od tastera dok je altivan šalje jedan broj ili slovo putem seriala na ESP, a taj ESP šalje na onaj drugi ESP gdje on šalje taj broj ili slovo pitem seriala drugom Arduinu i on aktivira određeni izlaz.? A ta dva ESP-a da rade samostalno bez interneta, tj. samo njihova komunikacija i ništa drugo.
Stigli su mi novi ESP moduli, ali sam ih skladištio za kasnije dok malo bolje ne proučim kako da ih međusobno povežem...

Stigli su mi i nRF24l01 moduli, mislio sam da neću imati problema sa njima, ali nikako da ih povežem međusobno da uspostavim komunikaciju, vezao sam na 3.3V iz Arduina, a između 3.3V i GND sam stavio kondenzator od 10uF i 100nF jer sam vidjeo da su mnogi imali problema sa tim kondenzatorima, pokušavao sam i sa 2.2uF sa po jednim pa dodao sam još jedan i ništa pa pokušao sa 100uF i uvijek isto?

Koristio sam kod iz RF24 library (Getting Started)i u serialu samo dobijem 0 na oba modula? [attachment=23083]
Prije par dana sam testirao nRF24L01 module (one obične sa pcb antenom), dobio sam signal do nekih max. 20-tak metara, ali ne pretjerano stabilan.

Sada bih htio probati sa drugim modulima, u uži izbor upali su HC-12, CC1101 i nRF24L01+PA+LNA, najviše mi povjerenja uliva CC1101, ima nekih testova po YT-u pa se pokazalo dobro, jer taj modul uopšte nije skup a dođe sa već gotovom antenom koja izgleda malo ozbiljnije?

Ono što meni treba je domet max. 30-35m ali da to bude stabilno i da nema problema sa nekim drugim signalima kojih ima svagdje po terenu.?
Prije par dana sam testirao HC-12 module, i to radi savršeno.
Uglavnom, treba mi savjet kako je najbolje ispoštovati SW, tj. kako uraditi slanje poruke na pritiske tastera, da li ići na klasične uslove samo
if(digitalRead){
poruka;}
ili dodati još nešto uz to i kako šifrovati poruke, mislim da li da to budu brojevi ili slova, da li je bolje da poruka ima više slova/brojeva ili manje, tj. kraće ili duže poruke?
Sto se tastera tice, obavezno debounce. Tek onda ostalo.
Da li bih imao problem kada dodam debounce i kada bude istovremeno aktivno 3 ili više tastera?
Čini mi se, koliko se sjećam, mislim da je @Macola spominjao, ako se dobro uradi filtracija ulaznih signala, tj. preko ulaznog 680R otpornika na pin MCU-a i pull-up/down otpornika da je to najbolji debounce.?

Šta uraditi sa šifriranjem poruka?
Makso,
debounce moze da se radi softverski ili hardverski. Nacin implementacije za visi od resursa MCU-a, geometrije PCB-a itd. Sam projektant svesno bira na koji nacin zeli da implementira debounce. Vecina inzenjera ga implementira softverski. Mali broj ga implementira hardverski. Oba nacina su ispravna.
Serijski otpornik ne moze da uradi debounce. Pored otpornika mora da postoji i kondenzator prema masi. Otpornik i kondenzator definisu vreme aktivacije ulaza u MCU (necu da ulazim u detaljnu analizu).
Stoftverski debounce se ogleda u tome da posmatras stanje na ulazu i gledas da li je x puta za redom (na periodu semplivanja stanja ulaza) stanje na tom ulazu isto.
Ti sam odluci koji nacin ces koristiti. Sto se broja pritisnutih tastera, to nema nikakve veze sa debounce. Sam algoritam, ako ga dobro napravis nece biti zavistan od broja ulaza.

Mislim da je Miki negde ostavio algoritme za debounce.
Sifriranje poruka, tek posle kvalitetnog debounce. Nemoj da zuris.
Znam za taj algoritam što je @mikikg postovao.
Počeću onda polako pripremati debounce, pa ćemo gledati šta valja a šta ne valja.
Hvala. Smile
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9